2008 sezonu. Bilenler çok iyi bilirler. Sadece Lions taraftarı için değil tüm taraftarlar için fazlaca şaşırtıcı, bazıları için üzücü, rakipler için bolca malzemenin çıktığı 0-16’lık rekoru gördüğümüz 2008 sezonu. NFL tarihinin en kötü takımı olduğu konusunda genel bir mütakabatın sağlandığı Detroit Lions, 2008 sezonunun pre-season’unda 4-0 yapmasına rağmen sezon sonunda gelen rekor mağlubiyet sayısı ile bu sıfatı (tarihteki en kötü takım) belki de gerçekten hak etmiş olabilir!

Aslında 2008 sezonundan bahsetmemin asıl sebebi Detroit’in başarısızlığını gözler önüne sermek değil (ki taraftarı olarak bunu istesem de yapmam), asıl sebep lokavt döneminin ardından merakla takip ettiğimiz pre-season’da Lions’un 2008’de olduğu gibi 4-0 yapmış olması. Tabii buda doğal olarak akıllara 2008 sezonunun gelmesine neden oldu. Acabalar havada uçuşmaya başladı.

Pre-season’ı kısaca hatırlarsak; İlk maçında Detroit kendi evinde Cincinnati Bengals karşısında 34-3’lük bir galibiyetle başladı. Ardından Cleveland Browns deplasmanından iyi bir son çeyrek performansıyla 30-28’lik galibiyetle ayrıldı. Bu ilk iki maçta hem defans hem de ofans anlamında Detroit etkileyici bir performans ortaya koydu ki pre-season’ın özeti de bu aslında. Ama yinede herkesin merak ettiği bu performansın New England Patriots karşısındada sürüp sürmeyeceğiydi.

Patriots maçında ilginç işler oldu diyebilirim. Detroit defansının yaptığı iki sack karşısında epey bir şaşırdık. Lions’ın genç D-Line oyuncuları hızlarını ve çevikliklerini çok iyi kullandılar ve açıkçası Patriots ofansını epeyce çaresiz bıraktılar. Sadece bir TD ve bir field goal yapabildiler ve Tom Brady bir de interception pası attı ki geçen sezon sadece dört interception pası attığını da hatırlatmak gerek. Maç 34-10 bitti. Detroit taraftarında umut patlamaları yaşandı desek yanlış olmaz herhalde. Pre-season’ın son maçında Detroit, Buffalo Bills’in konuğuydu. Yedek ağırlıklı kadrolarla çıkılan maçta Detroit 16-6’lık skorla sahadan galip ayrıldı ve 2008’in ardından bir kez daha pre-season’ı 4-0 la geçti.

Dört maçın ardından göze çarpanlardan biraz bahsetmek gerekirse;

1- Matthew Stafford:
 Pre-season’ın en çok göze batan QB’lerinden biriyle başlamak gerektiğini düşünüyorum. Onun hakkında bir şey izliyorsanız emin olun en çok duyacağınız kelime healty olacaktır. Ee atalarımız boşuna sağlık her şeyin başıdır dememişler…

Eğer Stafford sağlıklı kalabilirse bu takımı başarıdan başarıya koşturacağında herkes hemfikir. Çok mükemmel bir pas tamamlama yüzdesine sahip (77.4), pre-season’da 356 yard pas ve Toplamda bei TD pası attı. Etkileyici bir performans seyrettik. Bunu normal sezonda da devam ettirecektir. Sağlık sorunları yaşamazsa bu sezon en az 30 TD pası atacağını düşünüyorum. Bekleyip göreceğiz….

2- Ndamukong Suh: Çok çevik, güçlü, atletik, sert bir oyuncu olduğunu geçen yıl bize kanıtlamıştı. Rookie yılında aldığı yılın en iyi defansif çaylağı ödülünü hak ettiğini kanıtlamaya devam ediyor. Sertliğine sertlik kattığı kesin.

Genç yıldız, pre-season’ın daha ilk maçında Bengals QB’si Andy Dalton’a yaptığı sack(yellow flag’i saymazsak) uzunca bir süre tartışıldı. Dalton’ın kaskı çıktı ve Suh çarşaf silker edasıyla Dalton’ı alıp yere vurdu. Bu da “Suh sert mi yoksa kötü niyetli mi?” tartışmasını başlattı. Sezon içinde de bu tartışma devam edecektir. QB’lerin içini bir korku kapladığını daha şimdiden hissedebiliyorum :)Geçen yıl 66 tackle, 10 sack yapmıştı. Bu yılda bu rakamların altında kalması zor gözüküyor.

3-Nate Burleson:
 Geçen yıl Detroit kadrosuna katılan Burleson 6 TD yapmıştı. Pre-season’da oynadığı 3 maçta 3 TD yapması bu sene normal sezonda çokça can yakacağının bi göstergesi. Stafford onu çok iyi kullanıyor. O da Stafford’ın yeteneklerinden iyi faydalanıyor. İyi bir ikili oluşturdular. Bu sezon 10 TD’ın altında kalırsa bu benim için hayal kırıklığı olur.

Aslında bahsedilmesi gereken çok isim var fakat ben şimdilik üç tanesinden kısaca bahsetmeyi tercih ettim. Diğer bir kaç isim ise şöyle:

– Calvin Johnson (Megatron) (WR): Açıklamaya gerek var mı sizce?
 Cliff Avril (DE): NE maçında Tom Brady’e yaptıkları yeterli olur sanırım.
 Brandon Pettigrew (TE): Hazırlık maçlarında gayet iyiydi. Performansında artış olması beni şaşırtmayacak.

Ayrıca sakatlıkları sebebiyle seyredemediğimiz isimler var. Özelliklede 1.tur 13.sıra seçimi DT Nick Fairley ve 2.tur 25.sıra seçimi RB Mikel Leshoure (Sakatlandığı için sezonu kapattı) ile RB Jahvid Best ve DE Kyle Vanden Bosch da sakatlıkları sebebiyle izleyemediğimiz isimler arasında.

Pre-season’da ilk olarak göze çarpanlar bunlardı. Detroit Lions sezonu, geçen yıl playoff dışına ittiği Tampa Bay Buccaneers deplasmanında açıyor. Çekişmeli bir maç olması dileklerimle…

Bir sonraki yazı da görüşmek üzere…