8 Eylül 2011 Perşembe akşamı, NFL’in az kalsın oynanmayan 2011 sezonunun ilk maçında evvelki iki senenin Super Bowl şampiyonları karşılaştı. Green Bay Packers ve evinde ağırladığı New Orleans Saints takımlarının maçı tam bir futbol şöleniydi. Sonunda ev sahibi takım Super Bowl’u haybeye kazanmadığını gösterip seneye galibiyetle başladı. “Yanlı Kalem”e yakışan bir başlık atmam biraz tartışma yaratma amaçlı olsa da sebeplerim geçerlidir: NFL’in son şampiyonunun, ilk mağlubiyetini alana kadar güç sıralamalarının zirvesinde yer alması gelenektir. Bu açıdan ligin en güçlü takımı Green Bay’in önce şampiyonluk kadrosundaki değişikliklere bir bakalım, sonra da maçı kısaca özetleyelim.

Kimler Geldi, Kimler Geçti Offense’imden…
Hücum line’ında beklenen değişiklik gerçekleşti; Artık iyice yaşını başını alan Mark Tauscher, takımdan ayrıldı ve sağ tackle pozisyonuna geçen sene sıklıkla yerini dolduran evvelki senenin ilk round draft’ı Brian Bulaga geçti. Sol Guard’da sorunlu Daryn Colledge gönderildi, yerine geçen seneki yedeği TJ Lang geçti. Bu senenin ilk round draft’ı Derek Sherrod ile beraber sadece üç hücum line yedeği var takımda ve bu bazılarınca çok az. Özellikle beş Tight End olunca takımda.

Tight End’de geçen sene patlama yapması beklenip, sakatlanınca elde patlayan Jermichael Finley’nin dönüşü rakipleri epey zorlayacak. Birincil yancıları (yedekleri) Tom Crabtree ve Andrew Quarless’ın yanında iki de çaylak mevcut.
QB’de değişen bir şey yok. Super Bowl MVP’si Süper Bıyık Aaron Rodgers yine takımın lideri. Yedeği Matt Flynn bu sene sonunda sözleşmesi bitince muhtemelen birileri tarafından havada kapılacak. Kamptaki üçünü yedek Graham Harrell kısa ama iyi bir off-season geçirdi, beklendiği gibi takımdan kesilip practice squad’a alındı.

Geçen sene running back sıkıntısı yüzünden (ve fullback bolluğundan) running back’e geçen John Kuhn, diğer fullback’ler Quinn Johnson ve Korey Hall’un takımdan ayrılmasıyla tek fullback olarak kaldı. Arkasında geçen sene tek maç oynayabilen ve maaşında bir milyon dolar azaltmaya giden Ryan Grant, playoff’larda yıldızlaşan James Starks ve çaylak Alex Green var. “Brandon Jackson’ın sözleşmesi uzatılmadı ve gitti” diyeceğim ama siz de “O kim?” diye cevap vereceksiniz o yüzden o konuya hiç girmeyelim.
Yeni sözleşmesi imzalanan James Jones, ligin en iyi receiver ekibine döndü. Greg Jenings, Donald Driver ve Jordy Nelson ile beraber “Mahşerin Dört Atı” durumundalar. Wildcat QB’si çaylak Randall Cobb ise gruba dinamizm katmakla kalmadı, ilk maçında da ortalığı birbirine kattı.

Geçip Giden Defansları, Bir Yerlerde Bulsam…

Takımın en büyük kaybı tatışmasız Cullen Jenkins oldu. İstediği parayı Green Bay’de bulamayan arkadaşla yollar ayrıldı. Johnny Jolly ise ceza üstüne cezayla takıma (ve futbola) ne zaman döner bilinmez. Geçen sene sakatlanıp oynayamayan (takımdaki tek Purdue mezunu) Mike Neal yine sakat. Ryan Pickett ve BJ Raji hala öndeki dev varlıklarını sürdürüyorlar. Yedekler Jarius Wynn, Howard Green ve CJ Wilson.

Linebacker’da savunma kaptanı Nick Barnett ile yollar ayrıldı. Adamın oyununda bir sorun yoktu ama hem para olarak çok masraflıydı, hem de yedeği Desmond Bishop 3-4 MLB’ine daha uygundu. Neticede takımdan ayrıldı, giderken yine 4-3’e daha uygun OLB Brady Poppinga’yı ve Bradon Chillar’ı da götürdü. Playoff’ta iyi oyun çıkaran Erik Walden sağ dış Linebacker’da başladı sezona. Ortada yine AJ Hawk ve Desmond Bishop, solda ise elbette Clay Matthews var. Bu mevkide 6 tane yedek var; özellikle Vic So’oto hazırlık maçlarında çok dikkat çekti.

Cornerback’lerde bir değişiklik yok. Charles Woodson ve Tramon Williams yine zirvede oynuyorlar, Sam Shields ise ligde neredeyse herhangi bir takımda ilk 11’de oynar. Pat Lee, Davon House ve Jarret Bush ise bir gömlek altta yedek durumdalar.

Strong Safety Morgan Burnett’in dönüşüyle, ligin en iyi safety’lerinden Nick Collins’in eli biraz rahatladı. Artık bir gözü arkada kalmadan blitz’lere, koşu desteklerin katılabilecek. Geçen sene yedekten gelen Charlie Peprah ve çaylak MD Jennings bunların hemen arkasında. Atari Bigby restricted free agent olarak Seattle’a gitti ve Packers bunda 2. round draft pick kazandı.

Specialist’lerde değişiklik yok. Kicker Crosby, Punter Masthay ve Long Snapper Brett “Bilmeseniz de olur” Goode. Green Bay’in 2011 kadrosu böyle ve 53 kişilik takımda 10 çaylak var. Yine de şampiyon kadroda bir bozukluk yaşanmadı, sadece biraz gençleşmeye gidildi.

Futbola Muhteşem Dönüş
Ligin ilk maçı geldi çattı; rakip zorlu New Orleans Saints ve QB’leri Drew Brees. Maça Green Bay hücumda başladı. First Down almakta zorlanmayan Aaron Rodgers ve saz arkadaşları hemen touchdown’ı buldu. Defansta bir Saints fumble’ı ile topu tekrar aldı ve hücum tekrar sayı yaptı. Akabinde takımlar birer hücum touchdown’ı daha yaptı ve ilk çeyrek 21-7 bitti. İkinci çeyrekte Saints bir field goal ve bir de punt return touchdown’ı buldu Darren Sproles ile. Green Bay ise tek hücum sayısı ile 28-17 önde kapattı.

İkinci yarıda Saints hücumu biraz daha toparlandı ve iki touchdown ve bir field goal attı. Green Bay ise sadece bir düzgün drive ile endzone’a girebildi. Takımı ateşleyen ise çaylak Randall Cobb’un ilk maçında 108 yardlık kick return touchdown’u bulması oldu.

Maçın kader anı son saniyede 8 sayı gerideki Saints’in, endzone’a yaptığı dalış denemesiydi. Süper çaylak koşucu Mark Ingram’ın center ve sağ guard arasından dalışını engelleyen Green Bay savunma oyununu görmeniz lazım. Rakip hücum line oyuncularının ayaklarına dalan Pickett ve Raji, üstlerinden uçarak geçen linebacker, cornerback ve safety’ler… Maçın özet görüntülerini seyretmenizi şiddetle tavsiye ediyorum. İki takım da çok iyi oynadı, aradaki tek fark Packers savunmasının rakibine göre çok az daha iyi oynamasıydı. İki takımın da Perşembe geceki oyununa karşı durabilecek çok az takım vardır ligde.

Maçın hikayesini de anlattığımıza göre kısaca analizini yapalım. Green Bay hücumu bildiğiniz gibi. Koşu oyunlarında yine sıkıntı var. Koç McCarthy’nin doğru oyun seçimleri olmasa düzgün yard alınamayacak; bir de James Starks’ın darbe sonrası eklediği 3-4 yard. Pas oyunu ise o kadar iyi ki insanın koşası gelmiyor. Senelik ortalama üç milyon dolara sözleşme yenileyen James Jones’a sadece bir pas atıldı, onun dışında iyi bir dağılım oldu. Driver sanki hiç yaşlanmamış, Jennings tam gaz, Nelson güvenilir, Finley receiver hızında ve Cobb sanki çaylak değil gibi bir 32 yard’lık pas touchdown’u bir de kickoff return’den sayı buldu.

Saints hücumu çok etkiliydi. Daha kötü bir savunmaya karşı 50 sayıya kadar çıkabilirdi. Green Bay hücumu red zone’da (rakibin sayı çizgisi ve önündeki 20 yardlık alan) 4’te 4 yaparken Saints burada 5’te bir yaptı. Maçın tek top kaybının da New Orleans’ın fumble’ı olduğunu düşünürsek hücumlar neredeyse denkti. Green Bay yine önce geçtiği maçlarda zamanı geçirme konusunda sorun yaşayabilir. Özellikle Vikings ve Lions gibi koşu savunması güçlü rakiplerle ikişer kere oynayacağını düşünürsek.

Savunmada BJ Raji ve Ryan Pickett çok etkiliydi. Desmond Bishop hemen arkalarında güven verdi, ancak 49 pas oyununa karşı 21 koşu oyunu yapan rakibe karşı büyük iş cornerback’ler ve safety’lere düştü (Green Bay’in 35 pas/27 koşu oyunu oldu). Saints’in receiver’larıda ligdeki grup olarak en iyilerden biri. Lance Moore sakatlığından maça çıkmadı, onun dışında Marques Colston, Devery Henderson ve Robert Meachem, Packers geri dörtlüsünü zorladı. Üçer pas touchdown’u atan Drew Brees ve Aaron Rodgers’ın pas yardları sırasıyla 419 ve 312.

Maç böyleydi işte ey sevgili okur. Kadroyu yazarken aklıma geldi de bu Green Bay kadrosunda yine AJ BJ diye isimler fazlalaştı. İşte bu senekiler:

AJ Hawk
BJ Raji
CJ Wilson
DJ Smith
DJ Williams
TJ Lang

Bu J’lerin 3’ü Junior, 2’si James ve 1’i John. Bu araştırmacı gazetecilik örneğinden sonra önümüzdeki yazıda görüşmek üzere; rakibin bir yardında touchdown’dan mahrum kalmayın ve futbol zevkiniz azalmasın…

HJ 
Çeltikçioğlu