Bu aralar Türkiye Süper Ligi için de sık sık kullanılan “ilk haftanın günahı olmaz” sözünü yinelemek gerekiyor sanırım. Gerçi NFL’de ilk haftalara sürpriz sonuçlara oldukça alışkınız. Yine bazı takımların performansları bende ciddi hayal kırıklığı yarattı…

Geçen Hafta Tahminlerim: Doğru (D) / Yanlış (Y)

NO Saints @ GB Packers – Over 47 (D)
ATL Falcons @ CHI Bears – ATL Falcons -2,5 (Y)
PHI Eagles @ STL Rams – PHI Eagles -4,5 (D)
PIT Steelers @ BAL Ravens – PIT Steelers +1 (Y)

Packers ve Saints’i karşı karşıya getiren mücadelede galip takımı seçmek yerine toplam skor seçiminde bulunmuştum. Tahminimde yanılmadım. İki takımın da hücumunun durdurulmasının oldukça zor olduğunu düşünüyorum. Eğer oynadıkları rakipleri de ortalamanın üzerinde hücum gücüne sahip ise OVER tercihi sezon boyunca işime yarayacak gibi geliyor.

Bu maçta Bears galibiyeti beni çok şaşırtmadı. Chicago gibi bir deplasmanda 3/1 top kaybı oranı ile maç kazanmanız oldukça zor. Beni şaşırtan Falcons hücumunun performansı oldu. Maçı izleme şansı bulamadım fakat koşu hücumunda oldukça iyi istatistik yakalamış (10 koşuda 100 yarda) M.Turner gibi bir silahi kullanmaktan vazgeçip pas hücumuna dönmek çok akıllıca olmamış. Özellikle de maçın 3. Çeyrek sonuna kadar başabaş geçtiği düşünülürse… Falcons adına kazanılan tek TD 4.çeyrekte savunma tarafından yapılan bir “interception” ile geldi. Geçen sezonu maç başı 25,9 sayı ortalaması ile en skorer 5. takım olarak bitiren Falcons için üzerinde durulması gereken bir konu.

Eagles maçını Fox Sports ile arada takip etme şansım oldu. Eagles öyle muhteşem bir oyun ortaya koymadı. Özellikle Rams koşucusu S.Jackson maçın başında sakatlanmasaydı bu kadar rahat bir skorla kazanamayabilirlerdi. Eagles’a başarıyı getiren asıl faktör L.McCoy ve M.Vick’in ayakları ile kazandığı yardalar oldu. Otoritelerin “Dream Team” olarak adşandırdığı Eagles’ın asıl sınavı bu hafta ile başlıyor olacak.

Steelers maçının tamamını canlı olarak izledim. Ravens gibi güçlü bir takım karşısında hücumda 7 top kaybı yaparsanız maçı kazanmanız imkansız hale gelir. Netekim 3. çeyreğin ilk hücumunda R.Mandenhall “fumble” ile topu kaybedince oyunda skor anlamında da kopma gerçekleşti ve Ravens farklı bir galibiyet almış oldu. Tabi böyle bir “turnover” dengesini (7/0) maç öncesi öngörmem mümkün olmadı.

NFL 2011 Sezonu Toplamı
Doğru: 2
Yanlış: 2
Beraberlik: 0

NFL 2011 – 2. Hafta Tahminleri

CHI Bears @ NO Saints

İlk haftayı Falcons karşısında kendi evinde rahat bir galibiyet ile kapatan Bears, Saints deplasmanında yine sürpriz bri gelibiyet arayacak. Bears ilk hafta kazanırken ev sahibi avantajını ve güçlü savunmasının katkısını iyi kullandı. Bears savunması henüz ilk çeyrekte 2 “turnover” yapmayı başardı ve skor anlamında maçın başında avantajı eline geçirdi. Dengeli bir hücum anlayışı ve M.Forte’nin iki yönlü katkısı ile maçı farklı kazanmayı başardı. Büyük umutlarla transfer edilen R.Williams’ın sakatlığı sebebiyle katkıda bulunamaması belki de Falcons adına hezimetin daha büyük olmasını engelledi. Bears savunması bu hafta güçlü Saints hücumuna karşı da bener performansı gösterirse NFC’nin şampiyonluk adaylarından biri olarak ön plana çıkabilir.

Saints açılış maçında Packers’a karşı skor düellosu gibi geçen maçta savunma olarak bir adım geride kalınca maçı 42-34 yenik kapadı. Alınan yenilginin yanında yıldız WR M.Colston’ın sakatlanması ve en az 4 hafta sahalardan uzak kalacak olması adeta açık yaraya tuz bastı. Savunma olarakta hiç etkili gözükmeyen Saints’i bu hafta da zor bir sınav bekliyor olacak. Saints kenid evindeki bu maçı kaybederse sezona 0-2 ile başlamış olacak ve zaten büyük mücadeleye sahne olması beklenen NFC South’ta bir adım geriye düşmüş olacak.

Bu maçta yine bir taraf seçmek oldukça zor. İki takımında yıldız top tutucularıın sakatlığı yüksek skor beklentisini düşürüyor olsa da ben bu iki pas odaklı hücum takımının maçının toplamda 47 sayı barajını aşacağını düşünüyorum. Saints savunması M.Forte’nin “screen” ve “flat” rotaların engelleme konusunda yine zayıf kalacak, cevabı D.Brees’in kollarında arayacaktır. İlk maçta M.Turner’ı durdurmakta zorlanan Bears savunmasının P.Thomas, M.Ingram ve D.Sproles’dan oluşan Saints yer hücumuna karşı da kolay bir maç beklemiyor olacak. Özellikle Bears 20’li sayıları geçebilirse maç rahatlıkla 47 toplam skorunu aşacaktır.

OVER 47

PHI Eagles @ ATL Falcons

Eagles, Falcons karşısında üst üste ikinci “dome” deplasmanına çıkıyor. İlk hafta Rams karşısında fazla dominant bir oyun sergilemeden rahat kazanan Eagles’ın geçen yıl normal sezonda evinde sadece bir kere yenilen Falcons karşısında elde edeceği sonucu merakla bekliyoruz. Eagles değerlendirme yazımda da belirttiğim gibi maçı koşu hücumu ile kazanmayı başardı. İşin ilginci yerdeki bu büyük başarıya karşın topun kontrolü iki tarafından neredeyse eşit paylaşıldı. Bunun sebebi Eagles savunmasının Rams koşu hücumuna karşı çok etkili olamamasıydı. Bu hafta M.Turner karşısında da işlerinin çok kolay olacağını düşünmüyorum.

Falcons geçtiğimiz hafta kimsenin beklemediği bir performans göstererek Bears karşısında farklı bir yenilgi aldı. Pas ağırlıklı hücum tercihi ve M.Ryan’ın etkisiz oyunu yenilginin en büyük sebebi oldu. Falcons koçu M.Smith’in bu maçta yapılan yanlışları içeride oynanacak Eagles maçı ile düzelteceğini tahmin ediyorum.

Bu iki takım son üç sezon içerisinde birbirleri ile karşılaştı ve bu maçların tümünden Eagles galip geldi. Geçen sezon Eagles’ın sahasında oynanan ve K.Kolb’un liderlik ettiği maçı Eagles 31-17 galip kapadı. Özellikle maçın ilk yarısında maçı koparak Eagles geçen sezon Falcons’u yenen 3 takımdan biri olmayı başardı.

Falcons’un bu hafta evinde oynayacak olması ve geçen hafta yenilmesi, Eagles’ın üst üste ikinci hafta deplasmanda oynayacak olması Falcons galibiyetine yakın durumamın sebepleri. Falcons’da aynı Saints gibi bu maçı kaybetmememk ve sezona 0-2 başlamamak için elinden geleni yapacaktır. Falcons hücumunun da geçen sezondan alıştığımız seviyeye bu maçta çıkacağını düşünüyorum.

ATL Falcons +1,5

CIN Bengals @ DEN Broncos

Bengals geçen haftanın sürprizlerinden birine imza attı ve deplasmanda Browns’ı RB C.Benson’ın etkili oyunu ile yenmeyi başardı. Geçen sezon sonrasında C.Palmer, T.Owens ve C.Ochocinco gibi yıldız oyuncuları ile yollarını ayıran Bengals’ın geçen sezon aldığı 4 galibiyeti bile bu sezon göremeyeceğini düşünen yorumcuların sayısı hiç az değil. QB ve WR boşluğunu draftta 1. Ve 2. turdan WR A.J.Green ve QB A.Dalton’ı seçerek kapamaya çalışan Bengals’da değişim rüzgarı savunmada da esti… D

E A.Odom, DT T.Johnson, CB J.Joseph ve S R.Williams gibi veteran yıldızlarla yollarını ayıran Bengals 49’ers’dan N.Clements ve M.Lawson’ı kadrosuna kattı. Tüm bu gelişmelerin ışığında ilk maçında Browns deplasmanında özellikle savunma performansı ile ayakta durmayı başaran Bengals bir ara 3. çeyrekte geri düşmesine karşın 4. çeyrekte tekrar toparlanarak maçı kazanmayı başardı. Geçen hafta oldukça iyi bir maç çıkarırken sakatlanıp çıkmak durumunda kalan A.Dalton’ın bu hafta oynaması muhtemel.

Geçen sezonu bir başka 4 galibiyet ile kapatan Broncos 2011’e koç değişikliği ile girdi. Panthers’dan hatırladığımı J.Fox ile anlaşan Broncos işe ligin en kötü savunmasından başladı. Draftta ilk turdan LB V.Miller’ı seçen Broncos, Patriots’tan Ty Warren ve Eagles’dan da B.Bunkley ile 4’lü defans hattını güçlendirdi. Geçen sezon havadan oldukça etkili olan hava hücumuna çok katkı yapmayan Broncos koşu hücumunda K.Moreno’ya destek vermesi için Ravens’dan W.McGahee’yi renklerine bağladı. Tüm bu değişikliklerle sezona evinde ezeli rakibi Raiders karşısında merhaba diyen Broncos rakip koşucu D.McFadden’i durduramayınca sahadan yenik ayrıldı. Broncos için en büyük hayal kırıklığı geçen sezonun elit pas hücumlarından birinin K.Orton önderliğinde oldukça yetersiz gözükmesiydi. Bildiğiniz gibi K.Orton sezon öncesi T.Tebow ile girdiği yarışı kazanmış ve sezona başlama hakkı kazanmıştı. Maçın sonuna doğru Broncos taraftarı da Tebow leyhine bağırmaya başladı.

Bengals bu maç ile üst üste ikinci deplasmanına çıkacak. QB olarak sahaya kimin çıkacağı henüz belli değil. Gradkowski’de Dalton’da çıksa ilk haftayı hayal kırıklığı ile kapatan Broncos karşısında işleri hiç kolay olmayacak. Broncos geçen hafta kötü performansına rağmen maçı yakın skorda tutmayı başardı. Broncos C.Benson’ı durdurmakta yine zorlanacaktır fakat bu sefer koltuğu sallantıda olan K.Orton’dan daha iyi bir performans bekliyorum. Bu maça çıkarken savunmada C.Bailey ve E.Dumervil gibi yıldızların durumunun belirsiz olması beni tedirgin ediyor olsada tercihimi Broncos’dan yana kullanacağım.

DEN Broncos -4,5

ARI Cardinals @ WAS Redskins

2010 yılı boyunca QB sorunları ile uğraşan Cardinals sezonu ancak dört galibiyet ile kapatabildi. Hücum istatistiklerinde ligin dibine demir atan Cardinals bu sezon da aynı sıkıntıyı yaşamamak için Eagles’da formasını M.Vick’e kaptıran K.Kolb’u renklerine bağladı. Kolb’un yanı sıra hücum takımına TE T.Heap (BAL), TE J.King (CAR), WR C.Stuckey (CLE) gibi transferler yapıldı. Cardinals savunmada Dominique Rodgers-Cromartie’den oluşan boşluğı draftta ilk turdan seçtiği P.Peterson ile kapama yoluna gitti. Cardinals, ilk hafta geçen sezonu sadece 2 galibiyetle kapatan Panthers’ı evinde ağırladı. Geçen sezon ligin en kötü koşu savunmalarından Cardinals, D.Williams ve J.Stewart’tan oluşan Panthers koşu hücumunu durdurmayı başardı. Çaylak C.Cameron önderliğindeki pas hücumunu savunma konusunda aynı şeyi söylemek biraz zor. Zira C.Cmaeron ilk maçında beklenmedik istatistiklere imza attı. P.Peterson’ın son çeyrekte gerçekleştirdiği Punt Return TD ile maçı kazanan Cardinals’da özellikle pas savunmasında ciddi sorunlar gözüktü. Hücumda da olağan üstü etkili gözükmeyen Kolb ve arkadaşları B.Wells’in etkili oyunu sayesinde galibiyete uzandı.

Geçen sezon ligin en kötü savunmasına sahip Redskins alışılmışın aksine bu sezon öncesi çok yıldız isimlere yönelmedi. Geçen sezon 4-3’ten 3-4’e geçiş yapan savunma dizilimine ayak uyduramayan Haynesworth’un yerine Giants’tan B.Coefield transfer edildi. Geçen sezonu sakatlık sorunları ile geçiren L.Landry’ye yedek Rams’den Atogwe ve takımdan ayrılan C.Rogers yerine Ravens’dan J.Wilson ile anlaşıldı. Sezon öncesi C.Portis ile yollarını ayıran Redskins R.Torain’in sakatlanması sebebiyle bu haftaki rakibi Cardinals’dan T.Hightower’ı transfer etti. Ofansif anlamda Texans’dan alınan J.Gaffney ile S.Moss’ın ters tarafını güçlendiren Redskins ilk hafta NFC East rival’ı Giants karşısında sürpriz sayılabilecek bir galibiyet almayı başardı. Giants savunmasındaki eksikler sebebiyle beklenenden rahat bir maç çıkaran R.Grossman yaptığı “fumble” dışında hatası bir maç çıkardı. Redskins savunmasının güçlü Giants koşu hücumunu durdurmayı başarması ve E.Manning’e pas TD fırsatı vermemesi maçın kazanılmasında en önemli etkendi. J.Haslett önderliğindeki Redskins savunması geçen seneden oldukça farklı bir görüntü çizdi.

Geçen sezonu kötü geçiren ve ilk haftayı galibiyetle kapatan iki takım için sezona 2-0 başlama fırsatı bulunmaz bir nimet. İki takımda bu maçtan galip ayrılmak için elinden geleni yapacaktır. Özellikle Redskin ilk hafta bir division rakibini yendikten sonra evinde Cardinals karşısında bu maçı kaybedip yakaladığı avantajı kaybetmek istemeyecektir. Shanahan hanedanı T.Hightower’ı utilize edip dengeli bir hücum ile top kontrolü sağlamaya çalışıp, geçen haftadan pek iyi sinyaller vermeyen Cardinals pas savunmasını gafil avlamaya çalışacaktır. Redskins koşu savunması da geçen haftaki başarısını tekrarlaması halinde iş Kolb ile Fitzgerald’a kalacaktır. Geçen hafta pekte iyi gözükmeyen bu ikilinin karşısında D.Hall’ın dahil olduğu “double team”leri sıklıkla göreceğimizi düşünüyorum.  Panthers karşısında öaçı zor kazanan Cardinals’ın Washington deplasmanında fazla şansının olmayacağını düşünüyorum. Fakat maç yakın bir skorla (1 FG fark ile) bitebilir. Bu yüzden Redskins -3,5 handikap ile riskli bir tercih olacaktır. Yine de kazanacağını düşündüğüm takımı tercih edeceğim.

WAS Redskins -3,5