Yazıma başlamadan önce geçtiğimiz hafta sonu hayata gözlerini yuman Raiders ve NFL efsanesi Al Davis’ten bahsetmek istiyorum. NFL’i takip eden çoğu kişi Al Davis adını mutlaka duymuştur. Kendisi Oakland Raiders takımının hem sahibi hem de GM’i idi. Fakat onu efsaneleştiren bu değildi. Al Davis demek Oakland Raiders demekti aynı zamanda Oakland Raiders da Al Davis demekti.

Davis 33 yaşındayken hem Raiders koçluğuna hem de genel menajerliğine getirilmişti ki profesyonel futbol tarihinde bu pozisyonlarda görev yapan en genç isim olmuştu. Göreve getirilişinden henüz bir yıl sonra AFL yılın koçu ödülüne layık görüldü. Davis’in başarılarına gün geçtikçe bir yenisi daha ekleniyordu. 1996 yılında AFL başkanlığına getirildi. Davis, NFL’e karşı çok katı tutumlar sergiliyordu ve birleşmeye sıcak bakmıyordu. Fakat diğer AFL kulüp sahipleri aynı fikirde değildi ve sonunda çıkan anlaşmazlıklar sonucunda Davis görevini bırakıp Raiders’a geri döndü. Raiders ile sırasıyla Super Bowl XI, Super Bowl XV ve Super Bowl XVIII’i kazandı. Ayrıca 1992 yılında Pro Football Hall of Fame oldu.

Al Davis bu başarılarının yanı sıra oyuncuları ve çalışanlarıyla da yakından ilgilenen biriydi. QB Jason Campbell verdiği röportajda bunu dile getirmişti. Campbell, “O bizimle sadece oyuncu olarak değil birer insan olarak yakından ilgilenirdi, ailemize de aynı şekilde ilgi ve alaka gösterirdi” demişti. Al Davis hayatını futbola ve Oakland Raiders’a adamış bir futbol adamıydı. Ne yazık ki 8 Ekim 2011 de aramızdan ayrıldı. Benim gibi Raiders fanlarının kalbinde her zaman yaşayacak. Kendisine Allah’tan rahmet diliyoruz ve artık futbola geri dönüyoruz.

Texans – Raiders maçı işte bu duygularında arasına Texans’ın kick’iyle başladı. İlk hücum Raiders’daydı ama ilk yarının genelinde fırtına gibi esen bir Matt Schaub ve Texans izledik. Maçın ilk sayısı Matt Schaub’ın pasında topu endzone’da yakalayan Kevin Walter’ın TD’si ile geldi. Raiders ilk çeyrekte hücumda oldukça zorlandı ve savunması sayesinde ayakta kaldı diyebiliriz.

İlk çeyrekte Raiders adına tek sayı yıldız kicker Sebastian Janikowski’nin 54 yard field goal’ü ile geldi. Uzun mesafe başarılı FG’leri ile ün yapan Janikowski yine inanılmaz bir ayak gücüne sahip olduğunu ispatladı. Ama işler Raiders için kötü gidiyordu. Sezona çok iyi başlayan ama geçen hafta Patriots karşısındaki kötü oyunuyla eleştirilerin hedefi olan QB Jason Campbell bu maça da tutuk başladı. Aslında burada Campbell’ı pek suçlamak istemiyorum çünkü Raiders tek kelimeyle felaket bir Offensive Line’a sahip. Campbell topu her aldığında başta Brian Cushing olmak üzere Texans LB’leri birden başında bitti. Neredeyse hiç koruma sağlayamadılar Campbell’a. Öyle ki her seferinde daracık bir pocket’ta kalması sonucunda bir çok incomplete paslar ve boşa giden hücum hakları izledik.

Şimdi diyeceksiniz ki hiç mi koşu oyunu yapmadılar. Evet yaptılar ama ne fayda. Raiders şuanda ligin koşu hücumunda en çok sıkıntı çeken takımlarının başında geliyor. Maç başına 136.0 yard koşarak NFL’de 29’uncu, 8 adet 20+ yard koşusuyla sonuncu ve beş koşu TD’ı ile de 27. sıradalar. Gördüğünüz gibi rakamlar hiç de iç açıcı değil. Peki nasıl oluyor da en iyi RB’lerden biri olan Darren McFadden’ın takımı koşu istatistiklerinde yerlerde olabilir ? Bunun cevabı da yine Offensive Line oluyor. Campbell’a koruma sağlayamayan Offensive Line Run DMC’ye de yer açamıyor ve gerekli blokları yapamıyorlar. Tabi tüm suçu Offensive Line’a atmıyorum. Texans savunması da oldukça etkiliydi. Özellikle LB Brian Cushing çok iyi bir performans gösterdi.

Maça dönecek olursak Texans’ın üstünlüğü ikİnci periyotta da devam etti. TE Joel Dressen’in QB Matt Schaub’ın pası sonrası gelen 56 yard TD’ı hem maçın hem de Texans’ın ikinci TD’ı oluyordu. İşte tam bu TD ile sonuçlanan hücumda Texans’tan mükemmel bir fake hücumu izledik. Tek kelimeyle kusursuzdu. Schaub topu RB Arian Foster’a verir gibi yapıp geriye çekildi. İşte tam bu anda tüm Raiders defansı Foster’a doğru hareketlendi. Topun hala Schaub’ta olduğunun farkına vardıklarında ise iş işten geçmiş ve top çoktan Joel Dressen’a ulaşmıştı. O da elini kolunu sallayarak TD ile pozisyonu sonlandırdı. Raiders hücumu bu periyotta da dökülmeye devam etti.

Jason Campbell bu bölümde bir de interception yaparak son iki maçta üçüncü interception’ı yaptı. Zaten yard kazanmakta zorluk çeken Raiders’ı yine Offensive Lİne baltaladı ve üst üste penaltılar izledik mücadelede. Ligin açık ara en çok penaltı yapan takımı olan Raiders bu maçta da formundaydı. Geçen hafta Patriots karşısında penaltıların büyük bölümünü savunma elemanları yapmıştı. Bu hafta roller değişti ve penaltıları hücumcular yaptı. Maçı 11 penaltıyla tamamladı Raiders.

Raiders’ın kötü hücum performansından bahsederken bir noktaya daha değinmek istiyorum. Raiders’ın maçtaki ilk first down’ı ilk yarının bitimine 1.40 dakika kala WR Heyward-Bey ile geldi. Sanırım bu her şeyi açıklamaya yeter. Doğrusu bu ilk down Raiders’a uğurlu geldi ve hemen ilk TD’a Heyward-Bey ile ulaştık.

Maçta tüm dengeler bu anda değişmeye başladı. Texans’ın ilk dört maçta da gözlemlediğimiz ikinci yarıdaki düşüşü bu maçta da kendini gösterdi. İlk yarıda iki TD ile 14 sayı bulan Texans, ikinci yarıda sadece iki FG ile altı sayı buldu. Maçın dönüm noktalarından biri benim açımdan center Samson Satele’nin sakatlanması oldu. O sakatlanınca center’a çaylak  Left Guard Stefen Wisniewski geçti. Onun boşalttığı Left Guard’a da bir başka çaylak olan Joe Barksdale geçti. Bu değişikliklerle beraber daha etkili bir Offensive Line izledik.

Raiders’ın kontrolü yavaş yavaş ele aldığı bölümlerde çok Hue Jackson’dan ilk yarıdaki Texans fake hücumuna nazire yaparcasına bir fake punt izledik. Tabi sonucu Texans’ınki gibi TD ile sonuçlanmadı ama Raiders’a ekstradan down kazandırdı. Bu iki fake oyunlarını izlemenizi öneririm. Raiders’ın diğer TD’si ise Chaz Schilens’den geldi.

Biraz da Raiders savunmasına ve kicker Janikowski’ye değinmek istiyorum. DT Richard Seymour önderliğindeki Raiders savunması maçı Raiders’a getiren en önemli etkendi. Özellikle ikinci yarıda ve maçın en kritik bölümü olan galibiyetin bir o tarafa bir bu tarafa yaklaştığı bölümlerde vites artırarak üzerilerine düşeni yaptılar. Bu bölümlerde gelen sack’ler çok kıymetliydi. Raiders savunması aynı zamanda maçta 6 deflection ile oynadı.
Janikowski’ye gelince, onun FG’lerini izleyipd e hayran olmayacak bir tek kişi yoktur. Janikowski üç tanesi  50, 54, 55 yarddan 50+ yard field goal ve bir tane de 42 yard ile dört tane FG isabeti buldu. Benim açımdan ligdeki en iyi kicker kendisi ve bu takıma çok şey kattığı da bir gerçek…

Haftaya yeni bir yazıda görüşmek üzere…