Yeni bir NFL haftasının ardından merhaba NFL severler. Sanırım benim şansımdan dolayı takımların ağır hezimetler almaya devam ediyor. Geçen hafta Raiders’ın Chiefs karşısında ‘0’ çekmesinin ardından bu hafta da Cowboys, deplasmanda karşılaştığı Eagles’tan 7-34’lük ağır bir yenilgi aldı. Yine bir Dallas maçında şahane bir RB performansı izledik fakat bu sefer rakip takım tarafından. LeSean McCoy maça damga vuran isimdi. Lafı fazla uzatmadan maçın analizine geçelim.

Cowboys-Eagles eşleşmesi Patriots-Steelers maçıyla beraber belki de haftanın en dikkat çekici mücadelesiydi. Hem bu iki takımın aynı division rakipleri olması hem de çeşitli nedenlerle medya ve taraftar baskısını daha ilk günden hissetmeleri maçı ilgi çekici kılan nedenlerden bazılarıydı. Gerçi bu bahsettiğim baskı Cowboys’un her sene üstünde olan bir baskı. Eagles için de malumunuz dream team kurmaları ve bu rüya takımın henüz bir numarasını göremememizden doğan baskı. Bunlar duygusal sebeplerdi. Biraz da istatistiksel dilden konuşmak gerekirse D-Ware’li Big D savunması ilk 7 hafta sonunda ligin en iyi koşu savunması konumundaydı. Ware ve arkadaşları rakiplerine maç başına 69.7 yard koşu izni vererek ligin bu alanda bir numarası konumundaydı. McCoy’lu  Philly koşu hücumu ise maç başına koştukları 170.0 yard ile NFL lideri konumundaydı. Yani en iyi koşu hücumu ve en iyi koşu savunmasının çarpışacağı yüksek beklentili bir maç bizleri beklemekteydi.

Ancak gel gelelim başta ben olmak üzere yüksek beklenti sahibi kişiler hayal kırıklığına uğramaya başladı maçın daha ilk periyotunda. Sahada Vick önderliğinde muhteşem bir Eagles hücumu vardı ve daha beş dakika dolmadan ilk TD sayısına ulaştılar. Vick’ten aldığı 12 yardlık pası 6 sayıya dönüştüren isim WR Jeremy Maclin idi. Eagles o kadar kusursuz hücum etti ki ilk periyotta neredeyse her 10 yardı ilk haklarında geçtiler. İlk 3.haklarını kullandıklarında ise yanılmıyorsam 3.periyottaydık. LeSean McCoy bu hücumları sürükleyen isimdi. Sezona büyük beklentilerle girmesine rağmen bekleneni bir türlü veremeyen Eagles takımının ilk 7 haftadaki en iyi oyuncusu da oydu. Yüksek performansını bu maçta kat kat arttırdı.

McCoy, maç başına 69.7 yard yiyen Cowboys savunması karşısında tek başına 185 yard koştu ve bunu 30 rush denemesiyle yaptı. Yani her koşusunda en az 6 yard koştu bu adam. Dallas savunmasını aciz bıraktı desek hiçte yanılmayız. Eagles hücumundan devam edelim ve spektaküler QB Michael Vick’e gelelim. Vick bu sezon iyi maçlar çıkarsa da hep olduğu gibi yine eleştirildi. Fakat bu maçta gerçek kalitesini gösteren bir oyun çıkardı. Yani şöyle dönüp maç anılarıma baktığımda hiç isabetsiz pas attığını hatırlamıyorum. Tabi ki %100 ile pas atmadı ama sanki öyleymiş gibi oynadı. Maçtaki farkı yaratan oyuncular ise benim düşünceme göre kesinlikle Eagles O-Line’ıydı. Guardlar Vick’e çok iyi koruma sağladı, Tackle’lar yaptıkları bloklarla koşu oyunlarının başarı sağlamasında büyük pay sahibi oldular.

Gelelim Cowboys hücumuna. Aynı şeyleri onlar için söylemek mümkün değil. Aslında Romo ve arkadaşlarını suçlamak çok doğru olmaz. Çünkü Cowboys hücumu Eagles hücumunun oyunda kaldığı sürenin yarısı kadar bile sahada kalamadı. Topa sahip oldukları bu kısıtlı anlarda ise bekleneni veremediler. Çaylak RT Tyron Smith büyük beklentilerle draft edildi ama şuana kadar hiç beklen katkıyı veremedi. Romo’nun yediği sack’lerin çoğu onun tutamadığı adamlardan geliyor. Koç Garrett ise verdiği kararlar sayesinde hücumu baltalayan başka bir isimdi. Ben onun bu görev için doğru kişi olduğunu sanmıyorum. Hücumun ayakta kalan sayılı isimlerinden olan Murray ile koşu hücumunda ısrar etmesini bekliyordum. Fakat onu çok kullanmadı. Tamam pas oyunu için çok uygun isimler var Cowboys kadrosunda ama Murray formdayken onu kullanmalıydı diye düşünüyorum.

Vee gelelim sürekli övündüğüm Dallas Cowboys defansına. Bir maçlık kötü performans tabi ki bu konu hakkındaki düşüncülerimi değiştirmeyecek. Bu savunma bana göre hala ligin en iyi savunması. Bunu da baştan söyleyeyim dedim :) Birçoğunuzun aklında ligin en iyi koşu savunması nasıl olur da bu hale düşer sorusu vardır. Doğrusu bunun birçok nedeninin olabileceğini düşünüyorum. Mesela ligin en iyi koşu hücumuna karşı oynadıkları için dediğinizi duyar gibiyim. Bense daha derine inmek istiyorum…

Öncelikle Dallas’ın Ware’den sonra belki de en önemli savunma oyuncusu olan LB Sean Lee daha ilk periyotta sakatlanarak oyuna devam edemedi. Zaten Lee sakatlanmadan önce skor 0-14’tü diyebilirsiniz. Doğru ama hala bir geri dönüş şansı vardı Cowboys’un. Lee devam etse sonuç ne olurdu bilemem ama en azından daha çekişmeli bir maç izlerdik diyorum. Ya da bir oyuncu bu kadar mı etkiler diyebilirsiniz. Evet, bu oyuncu Lee ise etkiler. Lee oyundan çıktıktan sonra Middle LB de sorun yaşanmaya başladı. Yerine oynayan veteran Brooking hiçbir etki gösteremedi.

Brooking, Eagles TE’i Brent Celek’i bırakın durdurmayı takip bile edemedi. Zaten Brooking girdikten sonra Celek’in etkinliği iki katına çıktı. Zaten maçtan sonra çaylak LB Bruce Carter sesleri yükselmeye başladı. Eğer Lee önümüzdeki hafta oynayamazsa saha da Carter’ı görürseniz şaşırmayın. Maçın genelinde ayakta kalan tek Cowboys savunmacısı DeMarcus Ware oldu. Maçı dört sack ile tamamlayan Ware üzerine düşen görevi yine layıkıyla yerine getirdi.

Şimdi NFC East grubunda 5-2 derecesiyle Giants’ın arkasında 3-4 ile Eagles, Cowboys ve Redskins sıralanmış durumda. Grupta işler git gide karışacak gibi. Fakat Cowboys’un önünde kağıt üzerinde kolay bir 5 haftalık periyot var. Bu periyotta ligin zayıf takımlarıyla oynayacaklar. Eğer burada beşte beş yaparlarsa Big D’de her şey daha güzel olur ve play off için büyük bir hamle olur. Haa bir de unutmadan Cowboys’un serbest bıraktığı RB Tashard Choice‘ın ezeli rakip Washington Redskins ile anlaşmaya vardığını belirtelim…