NFL’de geride kalan 11.haftanın ardından herkese merhaba. Sezon sonuna yaklaşılırken takımlar kendi divisionlarında ki rakipleriyle daha sık karşılaşmaya başladı. Bu da daha çekişmeli ve heyecanlı derbiler izlememize neden oluyor. Dallas Cowboys – Washington Redskins maçı da bunlardan biriydi. Cowboys için Eagles ve Giants da önemli division derbileri ancak Redskins maçlarının yeri her zaman ayrıdır. Yalnız Cowboys için değil Redskins için de bu geçerli. Redskins’in kötü bir sezon geçirmesi ve Cowboys’un açık ara daha favori olması hiçbir zaman bu rekabeti öldürmez. Aynı bu maçta olduğu gibi. Hani derler ya derbinin favorisi yoktur, işte aynen öyledir her ne kadar iki takım arasında büyük bir fark olsa da.

Pazar günü güneşli bir başkent öğleden sonrası Cowboys hiç de dostça karşılanmayacağı bir deplasmandaydı. Maç Cowboys için oldukça kritik bir maç. Giants’ın Eagles ile oynayacağı haftada kazanıp liderliğe ortak olma şansları var. Redskins için ise iddiası olmayan bir maç gibi görünse de rakip Cowboys olması her şeyi değiştiren bir unsur. Maç tam da beklediğim gibi sert başladı ve Redskins savunması Cowboys’a burada dostça karşılanmayacaklarını gösterdi. Daha ilk dakikadan çeşitli sürtüşmeler izledik.

Cowboys için maç öncesi bir iyi bir de kötü haber vardı. İyi olan RB Felix Jones oynayabilecek duruma gelmişti. Kötü haber ise DeMarco Murray’nin başarısında büyük payı olan FB Tony Fiammetta sakatlığı nedeniyle yoktu. Tüm maç boyunca genelde etkisiz kalan bir Cowboys koşu hücumu izledik. Son haftaların yükselişteki ismi altın çocuk Murray’e sakatlıktan dönen Jones da katıldı ama etkisiz bir koşu performansı vardı sahada. Murray 25 taşımada 73 yard koşarak vasatın altında kaldı. Geçtiğimiz 4 haftadaki performansını arattı. Kötü koşu hücumunun sebeplerine gelecek olursak Redskins koşu savunması çok etkiliydi. Belki de iyi yaptıkları tek şey bu. Çok sınırlı bir takımlar çünkü. Bir diğer neden Murray’e koşu yollarını açmakta çok başarılı olan Fiammetta’nın yokluğuydu. Arka alanda tek başına kalan Murray OL oyuncularının da yeterli blokları yapamamasıyla vasatı geçemedi ve bu doğrudan Cowboys koşu hücumuna yansıdı.

SS LaRon Landry’nin yokluğuna rağmen oldukça konsantre ve başarılı bir Redskins savunması izledik. LB London Fletcher günün en başarılı isimlerindendi. Buna rağmen maçın ilk sayısı Romo’nun 22 yard pasında topu yakalayan Dez Bryant ile Cowboys adına geldi. Kaptırdığı formasını geçen hafta tekrar sırtına geçiren Redskins QB’si Rex Grossman maça çok kötü başladı. RB bölgesinde de Hightower’ın sakatlığı onları çok etkilemiş. İkinci periyotta ki P McBrair’ın endzone’dan kullanıp orta sahayı bile geçemeyen rezalet punt’ı sonrası Redskins hücumu adeta kimlik değiştirdi. Koşu hücumunda RB Helu ile etkili olup derinde WR Gaffney’i topla buluşturmak onlar için doğru formüldü ve maçın geri kalanında bunu kullandılar. Bu dakikadan sonra maçı kontrolü altına alan Redskins maçın tek hakimiydi. Bir çok boşa harcanan Cowboys hücumu izledik.

Cowboys’u ayağa kaldıran isim ise geçen haftadaki kadar yüzdeli oynamasa da kritik yerlerde sazı eline alan Romo’ydu. Robinson ve Witten’a iki tane çok kritik TD pası attı. Bu paslarda kritik olan nokta sack’in eşiğinden dönmesiydi. Pocket’ta daha fazla kalarak en uygun pas için çok sabırlı davrandı Romo. Yaptığı çok tehlikeli olsa da bu pozisyonlar da gerçek kalitesini gösterdi. Maçı getiren adam da yine Romo’ydu. Uzatmada yazı-tura atışını kazanıp topu seçen Redskins hücumdan boş dönünce çok kritik bir Cowboys hücumuna gelmişti sıra. FG menziline giremeden çok kritik bir 3rd down oynadı Cowboys. Bu pozisyonda Romo, Dez Bryant’ı bularak hem takımını FG menziline soktu hem de ilerlemek için yeni bir 1st down daha kazanmış oldu. Romo maçı 23/37 pas yüzdesi, 292 yard pas, 3 TD pası ve 0 top kaybıyla tamamlayarak yine çok iyi bir performans koydu ortaya. Sonuç olarak K Dan Bailey’nin 39 yard FG’si ile maçı kazanan taraf oldu Cowboys. Bu arada Bailey üst üste 27 FG de başarı sağlayarak serisini devam ettirmiş oldu.

Mücadelede Cowboys savunmasının en sıkıntı çektiği konu pas savunması oldu diye düşünüyorum. WR Gaffney maç boyunca en çok sorun yaratan oyuncu oldu Dallas savunmasına. Maçın son anında gelen ve maçı uzatmaya götüren TD’yi yapan da diğer Redskins WR’si Stallworth idi. Hem bu drive’ın genelinde hem de TD olan son pasta iyi bir pas savunması yapamadılar. Koşu savunması ise iyiydi. Bir tek Helu’yu birkaç pozisyonda durdurma da sıkıntı çektiler fakat genel olarak rakip RB’lere göz açtırmadılar.

Son olarak Eagles mağlubiyeti sonrasındaki yazımda belirttiğim gibi o gün itibariyle Dallas’ın kazanması gereken üst üste 5 maç vardı. Bu maçtan 3 tanesi kayıpsız geçildi. Benim görüşüme göre Cowboys’un play off reçetesi basit. Bu 5 maçlık seriden geriye kalan 2 maç olan Dolphins ve Cardinals maçlarını kazanıp, Giants ile çıkılacak iki maçtan da galip gelmek. Bu olduğu takdirde division liderliğinin kesin olacağını düşünüyorum. Fikstüre bakacak olursak Dallas kalan 6 maçın tamamını kazanacak kapasitede. Şuan 3 maçlık olan galibiyet serisi neden 9 maç olmasın diyor ve herkese iyi haftalar diliyorum.