16 Kasım’daki yazımda Chicago Bears için yakın geleceği parlak yorumunu yapmıştım. O yazıdan sonra San Diego Chargers’ı 31-20 yendik ve 7-3’e çıktık. Gelgelelim QB Jay Cutler o maçta sakatlandı. Sakatlandığı pozisyonun da aslında QB’lik mesleğiyle pek ilgisi yok; INT atması yetmemiş gibi topu kapan vatandaşı kovalamaya kalkıp Chargers LB Donald Butler tarafından sert biçimde bloklandığı (teknik olarak buna tackle diyemeyiz) pozisyonda büyük ihtimalle sakatlandı. Büyük ihtimalle diyorum çünkü Cutler bu pozisyondan sonra oyuna devam etti.

Cutler sakatlanınca yedek QB Caleb Hanie’ye gün doğdu. Kendisi 2008 yılında Bears tarafından draft edilmiş, bugüne kadar hep 3. QB olarak görülmüş, ama bu sene muhtemelen Todd Collins fiyaskosundan sonra ilk defa QB derinlik sıralamasında 2. sırada yer almış müzmin bir yedek. Hanie, geçen sezonki NFC finalinde Cutler sakatlandıktan ve Collins sı…, pardon, batırdıktan sonra 3. QB olarak oyuna girmiş ve 1 TD, 153 yarda pas ile göz doldurmuştu, attığı 2 INT ise hem maçın gidişatı sebebiyle (Bears Green Bay’e elendi ve Super Bowl’a çıkamadı) hem de tecrübesizliği sebebiyle fazla göze batmadı.

Caleb Hanie, Pazartesi sabah erkenden ayrıntılı çalışmaya başlamak üzere Halas Hall’a geldi. Ancak önüne müthiş bir engel çıkmıştı. Bears’ın Cutler’dan önceki QB’i Kyle Orton takımı Denver Broncos tarafından serbest bırakılmıştı. Serbest derken, waivers denen bir yere bırakılmıştı aslında. Chicago Bears da Orton’a talip oldu. Ama waivers kurallarına göre Bears’dan önceliği olan Kansas City Chiefs Orton’u kaptı. Hanie için bu engel atlatılmış ve derin bir nefes alınmışken, Bears da gidip boştaki Josh McCown’u aldı (her takıma 3 tane QB gerekir). Bu transferin en önemli sebebi, McCown’un bir süre hücum koordinatörümüz Mike Martz’ın sisteminde oynamış olması. Yani ilk 11 için direk tehdit sayılmazdı.

Oakland Raiders

Bütün hafta Caleb Hanie için oldukça heyecanlı geçmiştir illa ki. 7-3 Bears’ın kabaca kalan 6 maçtan 3’ünü kazansa bile playoff’a kalacağı, takımın diğer unsurlarının sağlam olduğu, aslında QB’e bile pek ihtiyaç olmadığı düşünüldüğünden, Oakland Raiders maçı için kimse çok fazla endişeli değildi. Gelgelelim Hanie maça oldukça tutuk başladı. Sadece sayısal değerler olarak değil, sahada duruşu bile kötüydü. İlk yarıda 3 INT attı, ama sonra toparladıı ve 2 TD pası verdi. Koşucular iyiydi; ikinci RB Marion Barber’ın (kendisine birazdan döneceğiz) stili Raiders’a ters gelmiş olmalı ki, bir ara hep o oynadı ve 10 denemede 63 yarda yaptı. Esas RB Matt Forte 12 denemede 59 yarda ve QB Caleb Hanie 5 denemede 50 ile koşu oyununa iyi destek verdiler. Hanie’nin 5 koşusundan ikisi durum umutsuzken imkansız first down’lar kazandırdı. Gelgelelim maçı Bears 23-20 kaybetti.

Maç sonrası yazarlar Caleb Hanie hakkında ikiye bölünür gibi olsa da, ilk günün etkisi geçince hemen hemen hepsi hiç tecrübesiz Hanie’den mucize beklenmemesi gerektiği, ilk INT’lardan sonra toparlandığı ve bardağın dolu tarafına bakılması gerektiği üzerine mutabık gibiydi.

Kansas City Chiefs

Maç öncesi haftasında bu sefer Minnesota Vikings tecrübeli QB Donovan McNabb’ı serbest bıraktı. Elbette transfer söylentileri hemen başladı; McNabb Eagles’ın yakın zamana kadar yıldız QB’si idi, üstelik Chicago’nun öz çocuğu idi. Gelse ne iyi olurdu.

Kansas City maçının Hanie için fırsat olabileceği söylenebilirdi. Chiefs dört maçtır yeniliyordu, QB’leri Tyler Palko berbat idi. Dikkatleri dağıtabilecek tek şey, yeni transfer ettikleri, Bears’ın uzanamadığı Kyle Orton’un oynama olasılığıydı.

Hanie maça bu sefer çok çok kötü başladı. Üstelik 2. çeyrekte yıldız RB Matt Forte de sakatlandı. O aşamada pas oyunu da, koşu oyunu da büyük yara almış oldu. Hanie maçı 3 INT, 133 yarda pas ve 23.8 QB rating ile bitirdi. 3’üncü down başarısı 0/11 idi. Maç da 3-10 kaybedildi. Bir ara Palko oyundan çıkarılarak yerine Orton alındı, ama Orton sadece tek oyunda sakatlanarak yerini tekrar Palko’ya bıraktı. Böylece Bears’ın ne kaçırdığı da görülemedi.

Wild card yarışında (Green Bay henüz mağlubiyet almadığından tüm hesaplar wild card üzerine yapılıyor) Bears’ın tüm rakipleri aynı hafta yenilince Ayılar herşeye rağmen avantajlı konumunu korudu. Bir de Hanie’nin -yeterli olmasa da- yine maçın sonlarına doğru açılması, yedek RB Barber’ın fena olmayan performansı teselli oldu.

Denver Broncos

Burada uzun uzun “Tebowmania”‘yı anlatmak istemiyorum (sesim geliyor mu editör?) ama, rakip Denver’ın Tim Tebow adında, Türkiye’de olsa “bu adam QB değil!!!” diye tükürüklü iltifatlara mazhar olacak bir QB’si var. Bu QB’e karşı Hanie bu maçta hiç INT atmadı ve hatta QB rating’de rakibini 79.9’a 68.3 geçti. Ama maç 10-13 kaybedildi. (Bu sonuç da çıktığı 5 maçın 4’ünü kazanmayı beceren Tebow’u iyi özetliyor aslında)

Maça damgasını vuran ise sakat Forte’in yerine oynayan RB Marion Barber idi. Aslında hücum açısından kısır maçta 108 yarda koşu ve 1 TD, ve hatta 32 yardalık 2 pas alma ile maçın iki takım açısından da en yıldız hücumcusu olması gerekiyordu. Ama önce maçın bitimine 1:55 kala Bears 10-7 öndeyken ve top elinde koşarken saha dışına itilince (saha dışına çıkınca saat durur, maçın bu aşaması için büyük hata) Broncos’un son hücumu için zaman kaldı ve onlar da kicker Prater’in 59 yd’lık FG sayesinde maçı uzatmaya taşıdılar.

Uzatmada Bears para atışını kazanınca ilk hücum hakkını eline geçirdi. FG yapabilecek kadar da ilerledi, ama son hücumda Marion Barber fumble yapınca top Broncos’a geçti. Onlar da sonraki hücumlarında FG yaparak maçı 13-10 kazandılar.

Bundan sonra ne olur?

Kaldı 3 maç. Cutler sakatlığı sonrası 6 maçtan 3’ünü kazanmak playoff için yeterli deniyordu, ama Bears ilk 3 maçı da kaybedince umutlar çok azaldı. Şu an aktif wild card yarışındaki takımları, rekorlarını ve kalan maçlarını verelim:

Falcons 8-5 Jacksonville(H) 4-9, New Orleans(A) 10-3, Tampa Bay(H) 4-9
Detroit 8-5 Oakland(A) 7-6, San Diego(H) 6-7, Green Bay(A) 13-0
Giants 7-6 Washington(H) 4-9, NY Jets(A) 8-5, Dallas(H) 7-6
Bears 7-6 Seattle(H) 5-7, Green Bay(A) 13-0, Minnesota(A) 2-11
Cowboys 7-6 Tampa Bay(A) 4-9, Philadelphia(H) 5-8, NY Giants(A) 7-6
Arizona 6-7 Cleveland(H) 4-9, Cincinnati(A) 7-6, Seattle(H) 5-7

Buna göre Falcons bir mucize olmazsa 3 maçtan 2’sini kazanarak playoff’a çıkar. Kalır tek takımlık yer. Detroit kendisi gibi, ama AFC’de wild card mücadelesi veren Oakland’ı yenerse büyük ihtimalle çıkar; son maçları Green Bay ile, biz onları yenersek nasıl olsa 16-0 iddiası kalmayacağı için GB iyice yatar. New York Giants ile Dallas Cowboys aynı grupta 1. ve 2. sıradalar ve son hafta maçları var. Bu maçta kan çıkar ve biz Ayısever taraftarlar olarak inşallah bu maçı dikkatle takip edecek durumda oluruz. Tabii kalan 3 maçtan en az 2’sini kazanacağımızı varsayarsak. Sondan ikinci maçtaki rakibimiz ve düşmanımız Green Bay’in gözümüzün yaşına bakacağı pek ihtimal dahilinde değil elbette…