Playoff’lara üç hafta kalmışken playoff yazısı yazmasak ayıp olur diye düşünüyorum. Onun için artık maçlardan çok playofflar hakkında yazmak istiyorum. Bu hafta ufaktan bi giriş yapsak hiç de fena olmaz. Tabii ki Detroit ekseninde gideceğimizi belirtmeme gerek yok. :)

Detroit son kez playofflara 1999 yılında 8-8 yaparak kalmıştı. Ki zaten tarihimizde tek playoff galibiyetimiz olduğunu düşündüğümüzde bu maçta yenilmiş olmamız size hiçte sürpriz gelmeyecektir. Washington Redskins karşısında 27-13 ile mağlup olarak kısa hatta çok kısa playoff maceralarımızdan birini daha gerçekleştirmiş olduk 1999’da. Alınan tek galibiyetten de bahsetmek gerekirse 1992 yılında Wild Card Round’da Dallas’ı 38-6 ile geçip tarihimizin ilk ve tek playoff galibiyetini kazanmıştık ve aynı zamanda ilk ve tek NFC Championship maçını yine Redskins’e 41-10 ile kaybederek Super Bowl fırsatını kaçırmıştık.

Aslında şunu açıkca söylemeliyim ki Detroit Lions’ın playoff maceralarını yazmak çok kolay. Çünkü bir elin parmaklarını geçmeyecek kadar azlar :) NFL tarihinde en kötüler listesinde açık ara başı çekiyoruz. Tabii ki her takımın talihi bir gün döner ve bende bizim o günleri yaşadığımızı düşünüyorum. İkinci sıradan Calvin Jonhson, yine ikinci sıradan Ndamukon Suh ve birinci sıradan Matthew Stafford seçimleri bir takımın talihini ters yüz edemezse başka da kim edebilir bilmiyorum.

Stafford ilk iki senesinde sadece 13 maça çıkabilmişti. Bildiğiniz üzere sakatlıklardan bir türlü kurtulamadı. Ama bu sene (3.yılında) ufak tefek sakatlıklarına rağmen tüm maçlarda oynadı ve herkesin kabul edeceği üzere mükemmel bir performans sergiledi. Üçüncü yılında demişken hemen Peyton Manning ve Tom Brady’nin 3.yıl rakamlarına ufaktan bi göz attım. Rakamlar yalan söylemez :) Biraz karşılaştırma yaptım ve sezonun bitimine üç maç kala durum şöyle: Stafford şimdiden 3754 yard pas atmış ki bu Tom Brady’nin 3.yılından sadece 10 yard eksik. Manning ise 16 maç sonunda 4413 yard pas atmış. Pass averagelarda Stafford 7.3, Brady 6.3, Manning ise 7.7. Stafford şimdiden 29 TD pasına ulaşmış durumda. Brady 28 de kalmış, Manning ise 33 TD pası atmış. Son olarak atılan interception paslara bakarsak Stafford ve Brady 14, Manning ise 15 interception pası atmış. Stafford en önemli istatistiklerde üçüncü yıllar karşılaştırmamda Brady’e göre üstün. Manning’i geçmesi içinse son üç maçta ortalama 240 yard pas ve 1.5 TD pası ortalaması ile oynaması gerekiyor. Bu ufak karşılaştırmadan sonra 23 yaşındaki bu genç adamın aslında ne kadar mükemmel bir QB olduğu ve gelecekte nelere imzasını atabileceği eminim ki daha iyi anlamış olduk. Detroit tarihi baştan yazılıyor diye düşünüyorum ve buna canlı gözlerle tanıklık etmekten büyük zevk alıyorum. (Parantez içinde şunuda belirtmeliyim ki Offensive Coordinator Scott Linehan’ın bu çoçuk üzerinde ki emeği ve ona kattığı artılar çok büyük.)

Bu sene belki playoff yapamıyacağız, belki de son bileti biz kapacağız. Şuan da bunu bilmiyoruz ama her ne olursa olsun bu takımın önümüzde ki üç yıl içinde Super Bowl çimlerine adımını atacağını düşünüyorum. En azından benim beklentim, temennim bu yönde. Göstergelerinde bunu inkar ettiğini söyleyemeyiz.

Son biletler için son virajlar ve büyük kapışma çoktan başlamış durumda. Şimdi birazda bu seneki olan bitene bakalım.

NFC’de Packers, 49ers, Saints ve Texans playoff’u garantilemiş durumdalar. Geriye kalan takımlar içinse yarış çok çekişmeli. AFC’de Texans (tarihlerindede ilk defa playoff’a kaldılar) dışında 10 galibiyetli üç takım daha bulunuyor. NFC’de ise galibiyet sayıları daha düşük. 8’er galibiyetli Lions ve Falcons ve 7 galibiyeti bulunan Giants şuanda lig bitse playoff biletlerini alan takımlar. Ama hemen arkalarında 7’şer galibiyeti bulunan Dallas ve Chicago var. Detroit aslında bu takımlar arasında dezavantajlı durumda. Eşit galibiyet sayısında bitirmesi halinde Dallas’ın da Chicago’nun da Falcons’un da gerisinde kalacak. Giants ise division liderliği sayesinde şuan da 7 galibiyeti olmasına rağmen bu takımların hepsinin önünde. Uzun lafın kısası 5-0 ile başlayan bu sezonun sonunda Detroit playoff yapamazsa şaşırmamak gerekir.

Gel gelelim oynanan son iki ve oynanmamış son üç maça. 13.haftadaki Saints maçında 31-17’lik Saints üstünlüğü vardı. Takımın son haftalarda ki en büyük sorunlarından biri her maçta nerdeyse 100 yardı bulan penaltı cezaları. NFL tarihinin bir numarası konumuna yükseldik bu alanda da. :) Hala çözümsüz bir sorun olarak takımın kabusu penaltılar.

Ardından ise 14.haftada Vikings maçına çıktık. Maça gayet iyi başladık. Farkı 21 sayıya kadar yükselttik fakat Vikings bu farkı eritmeyi başardı. Maç ise son dokuz saniyede Detroit endzonuna 1 yard uzaklıktaki Vikings oyuncularının avuçlarının içinden kayıp gitti. Peki bu nasıl oldu? Skor 34-28’di. Top zar zor da olsa endzone’un dibine kadar geldi. Vikings’in hiç molası kalmamıştı ki Clif Avril bitimine dokuz saniye kalmış olan maçta akıl almaz bir biçimde (izlerseniz sizde hiçbir mantık kırıntısı bulamayacaksınız:) offside penaltısına sebep oldu ama öyle böyle bi penaltı değil bu. Adam resmen gezintiye çıktı. Hatta spikerin bu hareket için yaptığı yoruma bayıldım: “Clif Avril jumped offside”. (Benim yorumumla bildiğin atladı yani) Neyse ki arkadaşları onun bu hatasını telafi etti ve molanın ardından LB Levy QB’in elindeki topu düşürdü ve topun kontrolünü alan Detroit oyuncuları maça son noktayı koymuş oldular. Detroit bu galibiyetle 8-5 oldu.

Şimdi ise önümüzde çok zor üç maçımız var. İlk olarak Raiders deplasmanındayız. Ardından evimizde Chargers ile oynayacağız. Sezonu ise Green Bay Packers deplasmanında kapatacağız. Benim bu üç maç hakkında ki kısa yorumum ise 3’te 3 veya 3’te 0, hiçbirine şaşırmam. :) Üç takımda bir tarafından playoff yarışının içinde. Burda avantaj olarak gördüğüm bir nokta var oda şu; eğer Packers son maçlarda oyuncularının sakatlanmasını engellemek için onları sahaya sürmezse son maçta Detroit, Packers’ı rahatlıkla geçebilir ki alacağımız bu galibiyet bizi playofflara götürür. Onun haricinde dişe diş kana kan bir mücadele olacağına adım gibi eminim.

Büyük playoff maçlarına bu kadar kısa süre kalmışken heyecanlanmamak elde değil. Şampiyonluk konusunda ki düşüncelerimi önceki yazılarımda belirtmiştim. Green Bay Packers’ın şampiyonluk ipini göğüsleyeceğini düşünüyorum. Peki Super Bowl maçında ki rakibi kim olabilir? Gerçekten de çok büyük merak konusu. En büyük adayım ise Baltimore Ravens. Yazdıktan sonra bir daha düşündümde çok mükemmel maç olur gerçektende. Şimdiden heyecanım dorukta. Umarım beklediğimiz gibi iyi maçlar seyrederiz ve umarım DETROIT LIONS enteresan işlere imza atar.

Bu haftalık söylemek istediklerim bukadardı. Zaman ayrıdığınız için teşekkürler, hoşçakalın!