Geçen haftanın ikinci yarısı iyi geçmedi. Hindi günündeki başarım sayesinde artıda kalmayı başardım. 13. haftasına girdiğimiz NFL sezonuna QB sakatlıkları ve değişiklikleri damgasını vurmuş durumda. Bazı takımlarda sakatlık olmasa da birkaç kez bu pozisyonda değişiklik yaşandığını izliyoruz. Bu duum bazı takımlarda iyi, bazılarında kötü sonuç veriyor. Benim açımdan kötü olan durum; maçların tahmin edilebilirliğinin düşmüş olması… Geçen hafta ne oldu bir bakalım.

12. Hafta Tahminlerim: Doğru (D) / Yanlış (Y) / Beraberlik (B)

HOU Texans @ JAC Jaguars – HOU Texans -6 (D)
BUF Bills @ NY Jets – NY Jets -9 (Y)
WAS Redskins @ SEA Seahawks – SEA Seahawks -3,5 (Y)

HOU Texans @ JAC Jaguars maçı tam öngördüğüm gibi geçerken, ilk yarının bitmesine dakikalar kala M.Leinart’ta sakatlandı. Leinart sakatlanana kadar gayet iyi bir maç çıkaryordu. Leinart’ın yerine oyuna giren Yates üçüncü sıradan bir anda kendini sahada buldu. Bu durum Texans hücumunu oldukça olumsuz etkilese de Texans savunması ile 7 sayılık farkı korumayı başardı. Sezonun geri kalanında Texans’ın işi oldukça zor olacak. Bu arada geçen haftaki yorumumda Del Rio’nun gidici olduğunu belirtmiştim. Yaşanan yenilgi sonrası hafta içinde Del Rio ile yollar ayrıldı. Bence geç kalınmış bir hamle oldu…

BUF Bills @ NY Jets maçında açıkçası hayal kırıklığı yaşadım. Jets sezon boyunca Bills’i yakalayabileceği en uygun haftada yakaldı ve maçı zorlukla kazandı. Özellikle Jets savunmasının bu kadar eksik Bills hücumuna 24 sayı vermesi tahminimin tutmamasının en büyük sebebi… Bills neredeyse maçı da kazanacaktı… Sanchez fantazi anlamında oldukça iyi bir maç çıkarmış gibi gözüksede oyun kontrolü anlamında oldukça etkisizdi… Jets’in playoff umutlarını devam ettirmesi için bir seviye yukarda futbol oynaması gerekiyor.

WAS Redskins @ SEA Seahawks maçı geçen hafta en güvendiğim tercihlerden biriydi. Seahawks özellikle savunmada inadına kötü oynuyor gibiydi… Bu hafta Perşembe günü evinde Eagles’I perişan eden Seahawks’ı izleyince insan bu konuda fazla iyi niyetli düşünemiyor. Redskin bence haftanın sürprizine imza atmış oldu. Ben de bu sürprizi olumsuz yönde yakalamış oldum.

NFL 2011 Sezonu Toplamı

Doğru: 29
Yanlış: 22
Beraberlik: 2

NFL 2011 – 13. Hafta Tahminleri

ATL Falcons @ HOU Texans

Falcons’da bir çıkış söz konusu… Hala NFL’in belirlenen handikaplara karşı en istikrarsız takımı olan Falcons buna rağmen maçlarını kazanmayı başarıyor. Son sekiz maçının altısını kazanan Falcons bu sure zarfında sadece Packers ve Saints’e yenildi. Falcons’un hücumda R.White’ı daha fazla kullanmaya başlaması bu çıkışın en büyük sebebi. Bu hafta oldukça zorlu bir deplasmanda bu çıkışı devam ettirmeye çalışacaklar.

Texans geçen hafta bir anda Qb pozisyonunda üçüncü yedeği ile oynamak durumunda kaldı. Yates ara ara olumlu işlere imza atsada Texans hücumunun potansiyelinin oldukça altında kalmasını sağladı. Geçen hafta Jaguars gibi zayıf bir hücuma karşı ilk yarıda yakalanan farkın korunması Teans savunması için çok zor olmadı. Fakat Yates bu hafta ne 10 sayı averajla sahaya çıkacak, ne de Texans hücumunu Jaguars kadar zayıf bir hücum takımı bekliyor olacak. Texans şu anda ligin en güçlü savunmasına sahip olabilir fakat bu durum hücumun istikrarsızlığı ile değişebilir. Bu karşılaşmada deplasman takımını şanslı görüyorum. Falcons önüne altın tepsi ile sunulan bu fırsatı tepmeyecektir.

ATL Falcons -1,5

TEN Titans @ BUF Bills

Chris Johnson, Tennessee TitansTitans geçen hafta Bucs karşısında da kazanarak, çaktırmadan playoff avını devam ettirdi. Özellikle C.Johnson’ın geçen sezonu anımsatan bir maç çıkarması ile Titans oyunu control ederek maçı kazanmayı başardı. Toplamda 9 turnover’ın yaşandığı maçta Titans rakibine 5-4 lük bir üstünlük sağladı. Bu da maçın sonucunu belirleyen en önemli etken oldu. C.Johnson’ın performansının yanında M.Hasselbeck’in istikrarsızlığının da altının çizilmesi gerekiyor.

Bills ise çok iyi başladığı sezonda geçen hafta Jets karşısında kaybederek playoff umutlarını yitirmiş oldu. Rahatlıkla “yitirmiş oldu” diyebiliyorum zira Bills’in oyuna oldukça etki eden yıldız oyuncuları bir bir sakatlandı. Mevcut kadro ile bu yarışı devam ettirmeleri oldukça zor. Sadece AFC East’te değil AFC’de yarışması gereken diğer takımlara karşı bence şansı kalmadı. Bills geçen hafta Jets deplasmanında %150’lik bir performans ortaya koydu. Maçı hep dengede götürseler de yakalanamayan kolay paslar ile yenilen taraf oldular. Jets maçında gösterilen ekstra performans ve alınan yenilgi bu hafta Bills’I olumsuz yönde etkileyecektir. Playoff umutlarını devam ettiren Titans, ligin kötü koşu savunmalarından birine karşı C.Johnson ile maçı kazanabilir. Bu mücadelede yine deplasman takımından yana şansımı kullanıyorum.

TEN Titans +1

CAR Panthers @ TB Buccaneers

Açıkçası bu maçta bir taraf tercihi yapmayacağım. Ligin “interception” sayısı “touchdown pası” sayısından fazla olan iki QB’sinin mücadelesinde tercihimi yüksek skordan yana kullanacağım. Bu iki takımın savunması maç başına sayı yeme istatistiklerininde ligin en kötü 4 takımı arasında yer alıyor. İki QB’nin de çok top kaybı yapıyor olması bu kötü savunmaların bile skora etki edebileceği mesajını veriyor. Bu maçın toplamda 50 sayı barajının altında kalması benim için sürpriz olur. Belirlenen 47,5’luk toplam oldukça güzel gözüküyor.

OVER 47,5

GB Packers @ NY Giants

Greg Jennings, Green Bay PackersPackers geçen hafta beni yanılmadı ve hindi gününde Lions karşısında rahat bir galibiyet aldı. Maçın özellikle ilk yarısı oldukça zorlu geçse de Suh’un sportmenlik dışı hareketi sayesinde Packers beklediği kıvılcımı yakalamış oldu. Bu hafta deplasmanda kazanmak zorunda olan Giants ile mücadele edecek Packers’ın sezonu süpürmesi için en büyük engel bu maç gibi gözüküyor. Packers’ın en büyük avantajı bu maça 9 gün dinlenmiş olarak çıkacak olması. Rakip ise zorlu bir MNF’den çıkmış olacak.

Giants kötü gidişatına geçen hafta Saints karşısında da dur diyemedi. Özellikle savunmada oldukça aciz bir duruma düşen Giants’I bu hafta daha da zorlu bir sınav bekliyor. Giants, son üç maçını kaybederek playoff şansını oldukça zora soktu. Bu haftadan sonra da fikstürleri onları oldukça zorlayacak. Yine de rakipleri Cowboys ile iki maç oynayacak olmaları umutlarını devam ettirmelerinin en büyük sebebi. Tabi ön koşul bu hafta Packers karşısında galip gelmek.

Bu sezon Packers’dan özellikle deplasman maçlarında iyi ekmek yedim. Belirlenen handicap yine bir TD aralığında. Geçen hafta Saints karşısında kolej takımı durumuna düşen Giants savunmasının bir seviye daha yukardaki A.Rodgers’a kısa haftada cevap bulabileceğini çok düşünmüyorum. Packers, yine istemesi halinde, gerekli farkı yakalayarak kazanacak güçte.

GB Packers -7

SD Chargers @ JAC Jaguars

N.Turner, San Diego ChargersChargers, geçen hafta Tebow’un Broncos’una kendi sahasında yenilerek AFC West’in dibine demir atmış oldu. Maçla ilgili söylenecek çok bir şey yok. En şaşırtıcı konu P.Rivers’ın istatistik olarak T.Tebow’un altında kalmasıydı. Broncos geçen hafta “underdog” tercihlerim arasında yer alıyordu fakat Chargers’ın patlama ihtimalinden korktuğum için cesaret edememiştim.

T.Tebow bir “winner” olduğunu tekrar gösterdi ve maçı kazanmayı başardı. Tabi Broncos savunmasının da Tebow’un en büyük destekçisi olduğunu belirtmek gerek. Chargers için ne söyleyeceğimi bilmiyorum. Kağıt üzerinde bu kadar iyi olan bir takımın her sezon benzer bir senaryo ile sezonu kapaması N.Turner’ın da koltuğunun ısındığını düşündürtüyor.

Hafta içerisinde Jaguars’ın Del Rio ile yollarını ayıracağını duyduğum anda bu maçta tercihimi yapmış oldum. Bu durum Jaguars’ın sezonu resmi olarak kapadığının habercisi oldu… Zaten hemen arkadan WR koçlarının da işine son verildi ve WR J.Hill serbest bırakıldı. Jaguars sezonun geri kalanında takımını gelecek sezona hazırlamaya çalışacak.

Durum böyle olunca tercihimi Chargers’dan yana kullanmak farz oldu. Chargers bu maçı da kaybederse Turner gelecek hafta maçı Del Rio ile birlikte evinde seyreder.

SD Chargers -1,5