Artık 14.Hafta maçları da oynandığına göre son düzlüğe girdik demektir. En çok merak ettiğinizi tahmin ettiğim konularda konuşalım, biraz detaylı inclemeler yapalım.

Soru (Bahri Konyalı, Konya):
Bu Tim Tebow ne güzel oynuyor böyle, abow…

Cevap:
Evet, çaylak ve tam bir NFL passer’ı olmasa bile sekiz maçının yedisini kazandı. Bir takımı ve şehri ayağa kaldırdı. Muhteşem, süper, geleceğin Elway’i…

Derin Cevap:
Tamam da adamın kazandığı maçlara bakalım: “Kazandığı” yedi7 maçın sadece ikisinde 18 sayının üzerinde atabilmiş. Yani olayı defans götürmüş demek. Ha, Tebow’lu hücumun faydası olmamış mı? Olmuştur elbette. Kolej dışında (Hadi biraz da Wildcat dışında) görülmeyen option oyunlarıyla rakip defansın hazırlanma sürecini zora sokuyorlar. Yine aynı şekilde hücum tarzı yüzünden rakibe fazla seri yapma imkanı sağlamıyor denebilir. Düzgün bir offense’e karşı da oynamadılar daha. Bu Pazar New England’ın karşısında bakalım Tom Brady ile aşık atabilecek mi? 16-17 sayıyla olacak iş değil, tahminimce hanyayı Konya’yı görecektir Tebow. Oldu mu Konya’lı Bahri?

Soru (Ahmet Kafakoparan, Artvin):

Ya hayret birşey kardeşim, QB’ye dokununca flag atılıyor! Biz Jerome Harrison’ı kenarda değil sahada görmek istiyoruz. Delikanlılık ölmüş…

Cevap:
Evet haklısın da QB denilen arkadaşlar da pahalı oluyor. Bunun bir ortası bulunabilir.

Derin Cevap:
Bunun ortası olmaz. Nasıl topa yeni vurmuş kicker ve punter “korumasız oyuncu” sayılıp kurallarla korunuyorsa, pas atmakta olan veya atmış olan QB, ve pas tutma sürecindeki receiver da “korumasız oyuncu”dur. Senin mantığınla Ricky Stanzi, Joe Webb, TJ Yates ve Tyler Palko’yu seyrederiz bütün sene. Tanıyamadıysan bunlar ilk 11’de QB olarak maça çıktılar bu sene. Ligde sayı, kaliteli güzel oyun vs. istiyorsan birazcık koruyacağız bu adamları. Ha, kafa kopması görmek istiyorsan  “Blitz: The League” oynarsın.

Soru (Kaan Özaydın, İstanbul):
Kim yenicek bizi Hilmi Abi? Tey tey tey!

Cevap:
İlk soru işaretimizle karşılaştığımız bu soruyu aslında Kaan bana üç sene önce Packers iyi bir çıkış yaptığında sormuştu. Soru yine anlam kazandı, cevaplayalım: Packers’ın son haftadaki Lions maçına kadar yenilmesine ihtimal vermiyorum. Lions’a karşı da eğer ilk 11’deki adamlar saklanırsa ve Lions çok hırslı çıkarsa bir ihtimal kaybedilebilir. Yoksa tam takım çıkarsa önünde duracak kimse yok. Pazar günkü Chiefs maçı hariç Super Bowl’a kadar bütün maçlar %99 ihtimalle Lambeau Field’de oynanacak. 19-0 ve ikinci namağlup şampiyon Packers! Yürü be!

Damardan Cevap:
Hatasız kul olmaz. Packers 13-0 ile yenilgisiz devam etse de eksiklikler çok. Hala bir koşu oyunu oturtabilmiş değiller. Safety Nick Collins’i ligin ilk maçında kaybedince takımın pas savunması elek gibi oldu. Bir sürü maç düello gibi geçti. Zone Blitz’e karşı Rodgers saçma hareketler yapabiliyor. Oyun kurucu hala cepte güvenle oturamıyor. 3 ve kısa’larda ilk hak almakta zorlanılıyor. Oakland’a fark atmak zor değil (Tebow bile yendi bak) ama yarın Alex Smith, Brady veya Roethlisberger kafana 40 sayı dayayınca umarım cevap verebileceksin.

Soru (Yadigar Ejder, İstanbul):

Ben Roethlisberger’e Big Ben dedik ama bu Cam Newton ve Tim Tebow gibi dev adamlar yeni bir trend mi başlatıyor?

Cevap:
E tabi yani bir yerde cüsse büyüyünce line’ın arkasında görüş artıyor, dayanıklı olunuyor, koşu yapılabiliyor… Aynı yetenekte iki QB varsa büyüğünü tercih ederim.

Derin Cevap:
Bence bu da “koşan QB’lerin üstünlüğü” gibi geçici bir tezdir. Ayrıca Freud’un ebat düşkünlüğü konusundaki tezleri de vardır ki bizim sitemizle alakasızdır. Şimdi arkadaşım zamanında Daunte Culpepper isimli heyyula QB “Daunte sallasın, Moss tutsun, Vikings’im şampiyon olsun” denemelerinde başarılı oldu mu? Roethlisberger’e başarıyı boyu mu getirdi? QB’de boy çok kısa olmasın, yeter. Doug Flutie 1.78 ile şu aralar draft edilmezdi belki mesela. Line’ın üzerinden görebilsin, pasları kolay kesilmesin yeter. Koşu olarak da rüzgarın oğlu olmasına gerek yok oyun kurucunun. Cepte oynayabilsin, koşarak oyunu uzatıp receiver’larına boşa kaçma imkanı sağlasın bazen de ortada atacak adam yoksa koşarak ilk down’ı alsın yeter. Abartmaya lüzum yok. Boy konusunda eski de olsa bir çalışma var:
http://www.rci.rutgers.edu/~maxymuk/home/passing/qbtall.html

Soru (Tahsin Telekulak, Trabzon):
Hilmi, Eagles@Dolphins maçını sahada izlemişsin diyorlar, nedir izlenimlerin?

Cevap:
Öncelikle maç Michael Vick’in dönüşüne sahne oldu, Vick de zayıf Miami defansından faydalanıp maçı kazandı. Miami taraftarları Matt Moore’un Chad Henne’ye göre maç kazanmaya daha yakın olduğunu düşünüyorlar. Taraftarların en sevdikleri oyuncular WR Brandon Marshall, HB Reggie Bush ve LB Jason Taylor.

Maça Aaron Rodgers formasıyla gidince duyduğum yorumlardan bazıları (yani çevirileri):

  • Yüzümüze vurmana gerek yok.
  • Rodgers! Discount Double Check! Sebebi: http://www.youtube.com/watch?v=j9Rv7czl9cU
  • Oralar soğuk galiba?
  • Rodgers dünyadaki en iyi sporcu, sırf en iyi futbolcu değil. (Bu Abi Messi’yi falan bilmiyor herhalde)

Boş bir maçtı. Son çeyrekte çıkıp bir yerde Green Bay – Oakland maçını izledim, o kadar yani.

Netice itibarıyla arkadaşlar, NFL’de playoff’lar yaklaşırken çok konuşulan konular bunlar. Bir yandan Todd Haley ve Tony Sprano kovuldu, yani o mevsim de geldi yazının sonuyla beraber. Son olarak sizden şu konulardaki fikirlerinizi bekliyorum:

  • Andrew Luck gelince Peyton Manning takas edilir mi?
  • Tebow uzun yıllar NFL’de QB’lik yapabilir mi?
  • Los Angeles’a taşınmaya hangi takım daha yakın?
  • Donovan McNabb sene sonunda nereye gider, yoksa evinde mi oturur?
  • Terrell Owens’ın dönüşü var mı?

Tembel yazarlar kendi yorumlamaları gereken konuları okurlara paslasa da sizin futbol zevkiniz azalmasın.