Bu sene Kulüpler 1. Liginin üzerinde bir gudubetlik var ama bakalım sonu nereye varacak. Hatırlayacağınız gibi ilk hafta maçlarından sadece ikisi oynanmış ve özellikle İstanbul Süvarilerinin sahaya 17 yaş ortalaması bir takımla çıkması tepkilere neden olmuştu. Süvarilerden ayrılan oyuncuların başka takımlara geçmek istemesi ve lisans ücretleri yine tartışılan konulardı. Bu kadar probleme rağmen genç bir kadroyla sahaya çıkmalarını, nizami bulmasam da, takdir etmiştim. Maalesef bu hafta söylentiler doğrulandı ve İstanbul Süvarilerinin kapanmak üzere olduğu kulübün en üst ismi tarafından duyuruldu. Bunun sebep ve sonuçları başka bir yazının konusu. Bu kapanma haberinin ligin resmi yapısını nasıl etkileyeceği federasyon kurulları tarafından belirlenecektir. Ben resmi açıklama gelene kadar Süvarilerin ilk hafta maçı da dahil olmak üzere kendi takvimimden çıkartarak, birinci lig 7 takımla oynanıyormuş gibi yorumlamayı daha anlaşılır buluyorum. Bu sebeple ilk hafta oynan Hacettepe – İstanbul maçını bu hafta puan durumu tablosundan çıkartıyorum.

Gelelim maçlara, ODTÜ Şahinleri evinde Gazi Savaşçıları ile karşılaştı. Tam bir savunma mücadelesi olarak geçen karşılaşmada taraflar sayı üretmekte zorlandılar. Gazi ilk haftanın aksine Spread dizilişi ve oyun kurucuları Burak Şenyuva’yla sahaya çıktı. Burak’ın maçın daha ilk driveında boş pozisyonda düşüp köprücük kemiğini çatlatması bu maçın skoruna etki eden en önemli faktördü. Gazi deneyimli oyun kurucularının sakatlanmasının şokunu atmakta ve sayı üretmekte zorlandı. Gazi ilk çeyrek spread, ikinci çeyrek double-wing ve ikinci yarı tekrar spread oynadığı maçta hücumda etkili olmasına rağmen sayı bulamayınca son iki dakikaya 7 – 0 ODTÜ üstünlüğü ile girildi. Maçın sonunda pas oyunu ile sayıyı bulan Savaşçılar durumu 7 – 7’ye getirip maçı uzatmaya götürdü. Uzatmada para atışı sonucu Gazi savunma seçip sahayı ODTÜ’ye bıraktı. Şahinler başarılı bir hücum organizasyonu ile sayıyı bulup 14-7 öne geçtiler. Savaşçılar kendi hücumlarında sayıyı bulup 14 – 14 ile maçı ikinci uzatmaya götürdüler. İkinci uzatmada seçim hakkı Şahinlerdeydi ve hücum etmeyi tercih ettiler ama sayı üretemediler. Gazi hücumu ise uygun pozisyonda field goal denemesinde başarısız olunca maç üçüncü uzatmaya gitti. Savaşçılar bu sefer tercih haklarını hücumdan yana kullanıp sahada kaldılar. Maçın kırılma anı Gazi’nin dördüncü haklarında FG ile üç sayıyı bulması ile geldi. ODTÜ hücumu sahaya sayıyı bulup maçı kazanma şansı ile çıktı. Gazi savunması baskısını artırıp Şahinlere galibiyet şansı vermeyince maç 17 – 14 savaşçıların üstünlüğü ile sonlandı. 
İstanbul’daki ilk maçta Boğaziçi evinde DAÜ’yü ağırladı. Boğaziçi rakibi karşısında rahat bir galibiyet alırken maçtan çok maçın oynandığı saha ve zamanlaması forumda tartışıldı. DAÜ bu sene bir yenilenme içerisinde. Defans ve savunmada kritik mevkilerde geçen sene oynayan oyuncularından yoksun. Erteleme maçında evinde ODTÜ karşısında sergileyeceği performans, sezonun geri kalanında Kargalardan nasıl bir performans beklememiz konusunda açıklayıcı olacaktır. 
Haftanın en çok beklenen maçında ise Hacettepe, İstanbul Teknik Üniversitesi deplasmanında rahat görünen bir skorla galibiyet aldı. Maçın genelinde dengeyi sağlayan ve dengeyi bozan unsur Yaban Arılarının kısa pas hücumuydu. Kısa pas yüzdesinin yükseldiğinde, ikinci çeyrekte İTÜ etkili hücum ederken, yüzdenin düşmesiyle İTÜ hücumu da problem yaşamaya başlıyor. Ala Geyikler adına maçı değerlendirmesini istediğim Fazıl Hızal, “Rakibiniz kötü gününde olduğunda siz daha da iyi görünürsünüz, işte bizimde başımıza gelen buydu.” dedi. Skorun çok maç hakkında belirleyici olmadığını belirtti. Hacettepe’nin iyi oynadığını ama Yaban Arılarının gününde görünmediğini aksi takdirde maçın daha değişik bir atmosferde olacağını düşünüyorum. İTÜ kadrosunu yakın zamanda yeni takviyeler yaptı. Geçen seneye göre daha iyi top oynayan Yaban Arıları lige verilen arada eski ve yeni oyuncular arasındaki uyumu artırarak daha etkili oynayan bir takım haline gelecektir. Hacettepe ise bu sene iki senedir ektiklerini biçmeye başladı diye biliriz. Aranın ardından problem yaşadıkları özel takımları da düzelterek rakipler üzerindeki baskıyı artıracaklardır. 
Bu hafta iki ligde oynanacak maçlarda Play-Out senaryolarını yavaş yavaş netleştirecektir. A grubunda ilk haftanın mağlupları Mersin Yaban Atları ve Dokuz Eylül Efeleri, Mersin’de karşılaşacaklar kaybeden 1. lig şansını yitirirken kazanan taraf grubun diğer maçının sonucunu bekleyecek. A grubunun önemli maçı ise SDÜ Spartalıları ile Bostanlıspor (BSK) Yunusları arasında Isparta’da oynanacak olan karşılaşma. Efeler – Yaban Atları maçının sonucuna göre bu grubun lideri 2. hafta maçları sonunda belli olabilir. Olası Efeler galibiyetinde, Spartalılar maçı kazanırsa, A grubunda liderliği son maç öncesi garantileyecek. Eğer Yunuslar kazanırsa o zaman Efeler – Yunuslar maçı grup liderini belirleyecek. Olası Mersin galibiyetinde ise tam tersi bir senaryo söz konusu. Yunuslar galibiyetinde tur atlarken, Isparta galibiyetinde 3. hafta Mersin – Isparta maçı lideri belirleyecek. Bu tabloda Mersin’in ilk maç aldıkları farklı yenilgi işlerini çok zora sokuyor. Grubun ilk maçı şu an itibariyle 17 Aralık olarak görünüyor. Spartalılar – Yunuslar maçı ise 18 Aralık 2011 tarihinde, saat 14:15’te Süleyman Demirel Üniversitesi Batı kampüsünde.

İkinci Lig B grubunda ise ilk karşılaşma Selimiye Pars ile Koç Aygırları arasında. Pars ilk maçına çıkan bir takım, benim için tam bir kapalı kutu. Koç ise geçen hafta aldığı Sakarya mağlubiyetinin yaralarını sarmak için bu maçı fırsat olarak görecektir. Eksik oyuncularını bu maç tamamlayabildiler mi yoksa arayı mı bekliyorlar bu bir soru işareti.

B grubunun önemli karşılaşması ise Sakarya’da Tatankalar ile Akıncılar arasında oynanacak. Sakarya bu haftada sahadan galibiyet ile ayrılırsa, 25 Mart’ta oynanacak 3. hafta karşılaşmasına grup liderliği için çıkacak. Eskişehir ise deplasmandan galibiyetle dönüp lig arası öncesi moral depolamak istiyor. Bu iki takım geçen sene Eskişehir’de karşılaşmıştı. Defans üstünlüğü ile geçen maçı 7 – 0’lık skorla Anadolu Akıncıları kazanmıştı. Sakarya defansif yönü güçlü disiplinli bir takım. Akıncıların bu maçı kazanması için en az üç TD üretmesi gerekiyor.

Bu sene yeni uygulamaya giren 12 dakikalık 4 periyot uygulaması maçlarda etkisini göstermiş durumda. Toplam maç süresinin 15×4, 60 dakikadan 48 dakikaya düşmesi ile takımların daha efektif hücum etmesi gerekliliği ortaya çıkıyor. Bu da iyi savunma yapan takımların işini kolaylaştırırken. İyi koşan takımlara da topu daha rahat kontrol etme şansı tanıyor. Toplam maç sürelerinin 2, 2.5 saate kadar inmesini de ben olumlu buluyorum. Bu tabloyla önümüzdeki sezon takımların maç sayısını artırmak gerekebilir.

Kendime yeni yeni devre arası konuları yaratıyorum… Koşu demişken geçtiğimiz hafta sonu NCAA’de oynanan Army – Navy maçını izlemeyenlere tavsiye ederim. Önemli bir derbi mücadelesi olmasından dolayı internette kolaylıkla bulabilirsiniz. Koşu hücumu konusunda derslik bir maç oldu…

Yazılarımı bayinizden ısrarla isteyiniz…