Büyük finale beş gün kaldı. Super Bowl yolunda nice cengaverler elenip evinin yolunu tuttu. İki takım dışındakiler Super Bowl 47 için hazırlıklarına çoktan başladılar. NY Giants ve NE Patriots ise 2007 yılında açılan defterin diğer yaprağını doldurmak için 5 Şubat’ta Indianapolis’de karşı karşıya gelecekler. Heyecanımız dorukta, nefesleri tuttuk. Akıllarda tek soru var; ”Lombardy Trophy bu defa kime gidecek?” 2001 yılından beri beşinci kez Super Bowl’da boy gösterecek olan NE Patriots’a mı yoksa 2007 yılında onları 35 saniye kala yaptıkları TD ile yenip şampiyon olan NY Giants’a mı?

Superbowl 46 için yorumlara geçmeden önce güzel bir altyapı oluşturursam daha iyi olacak. Onun için, AFC ve NFC finallerinde neler oldu, kimler ne hatalar yaptı, kimin ne artısı ne eksisi var… Ufaktan bir göz gezdirirsek çok iyi olacak.

İlk maç NE Patriots ile Baltimore Ravens arasında oynandı. Bir tarafta Tom Brady diğer tarafta Ray Lewis. Böyle iki yıldız bir maçta bir araya gelirse, hele ki o maçta konferans finaliyse ortalık doğal olarak kızışır. Bir ara iki oyuncu karşı karşıya geldiler, ufak tefek atışmalar yaşandı. Bu da maçı daha da ciddileştirdi. Maça bakarsak; Tom Brady bildiğimiz Tom Brady. Tek alışık olmadığımız nokta iki defa interception pası atmış olması. Tabii burada Ravens defansının mükemmel çabasını göz ardı etmemek lazım. Çok çalıştılar. Tek sorun ise Tom Brady’i yeterince baskı altında tutamamış olmaları. Aslında beklentilerimin aksine maça da çok kötü başlamış olmalarına rağmen gerçekten iyi oynadılar. Ama yeterli olmadı. Son yanlışları ise maçı en azından uzatmalara taşıma şansını ellerine iki defa geçirmiş olmalarına rağmen hiçbirini kullanamamış olmaları. Birinde FG kullanmak yerine 4th down’da şanslarını kullanmak istediler ama başarısız oldular. Diğerinde ise tam bir rezaletin yaşandığını söylemeliyim. Maçın bitimine 14 saniye kala FG atışını kaçırarak olası bir Super Bowl macerasını elleriyle Patriots cephesine hediye ettiler. (Maç sonucu: 20-23)

İkinci maç ise GB Packers’ı sürpriz bir sonuçla eleyen NY Giants ile kıran kırana geçen maçta son saniyelerde NO Saints’i eleyen SF 49ers arasında oynandı. NFC finalinde tıpkı AFC finali gibi nefesleri kesen bir mücadeleye sahne oldu. Dört takımda da biz buradayız çünkü gerçekten burada olmayı hak ediyoruz havasını gördüğümü söylemeliyim. Şunu da belirtmekte fayda var; NFC konferansı bu sene çok güçlü takımlara sahipti. Yani AFC’ye oranla çok daha çekişmeli bir playoff izledik. İki tane Super Bowl kazanabilecek takım elendi (GB Packers, NO Saints) AFC konferansı bu düzeyde takımlara sahip değildi bu sene.

Maça dönersek, maçın sonucunu iki takımın birbirine bariz üstünlüğü olan bir alan sebebiyle olmadığını söylemeliyim. İki takımda QB’ler üzerinde çok iyi baskı kurdular, bir çok pozisyon sack ile sonuçlandı. Final maçlarının skorlarının düşük oluşundan da anlaşılacağı üzere defans açısından takımlar yapabileceklerini yaptılar. Bu maçın en önemli hatalarını ise 49ers adına WR Kyle Williams yaptı. Birinci hatası maçta 49ers 14-10 öndeyken geldi. Giants punt vuruşunu kullandı. Williams punt return için bekliyordu. Top geldi ayağına ufaktan dokundu fakat farkında olmadığından topu tutmak için bir çaba sarf etmedi. Giants adına WR Devin Thomas topu yakaladı. Challenge sonucunda top Giants’a verildi. Giants TD yaptı ve bu TD sayesinde 17-14 öne geçti. 49ers FG ‘den elde ettiği üç sayı ile skoru eşitledi. Maç uzatmalara gitti. Uzatmalarda da yine Kyle Williams yine punt return yine Devin Thomas ve yine topu kaybeden 49ers. Kısacası maçı kaybeden 49ers. NY Giants 2008’de olduğu gibi FG atışı sonucu Super Bowl karşılaşmasındaki yerini aldı. Başta da dediğim gibi takım olarak güç farkı herhangi bir alanda bariz bir şekilde yoktu ama kırılma anlarını çok iyi değerlendiren Giants, playoff boyunca gösterdiği mükemmel performans ile hak ettiği NFC şampiyonluğunu aldı.

Şimdi gel gelelim akıllarda ki tek soruya. Lombardy Trophy bu sene kimin olacak? Playoff’lar süresince yaptığım tahminlerin bir çoğunda yanıldım. Ama bu beni tahminimi belirtmekten alıkoymayacak. NE Patriots- NY Giants karşılaşmasını kim alır sorusuna benim tahminim NY Giants olacak.

Kısaca  nedenlerine bakalım;

1- İki takımda hem ofansif hemde defansif manada gerçekten iyi oldukları için Super Bowl’dalar. Ama psikolojik üstünlüğün kesinlikle Giants tarafında olduğunu düşünüyorum. Nedeni ise 2007’de yendikleri takıma karşı oynamaları. Bu açıdan psikolojik olarak çok daha rahatlar.

2- Giants’ın eledikleri takımların NE Patriots’dan aşağı kalır hiçbir yanlarının olmaması. Hatta bence GB Packers, NE Patriots’dan çok daha iyi bir takımdı. Bunun farkında olmakta oyuncuları ekstra motive edecektir.

3- Eli Manning’in de en az Tom Brady kadar takımını iyi yönetiyor olması. Elinde çok iyi WR’lar var. RB hattı çok iyi. Tabii bunların NE Patriots takımında olmadığını söylemiyorum. En azından Giants’a karşı üstün değiller.

4- Son olarak da playoff’lar boyunca Giants’da gördüğüm “elimize geçen fırsatı değerlendiririz”, “savaşmaktan vazgeçmeyeceğiz”, “biz çok bir takımız” havası. Yani takım olmuş bir takım. Bence çok iyi durumdalar. Galip gelmemeleri için herhangi bir sebep görmüyorum.

Bu yorumlardan sonra şunu da eklemek lazım ki Super Bowl’u iki takımda alabilir. Hangisi alırsa alsın bu hiç şaşırtıcı olmayacak. Mutlak bir favori yok. Kıran kırana bir mücadele, sonunda ise bir tarafta gülen yüzler,  diğer tarafta ağlayan gözler. Sonucu sabırsızlıkla bekliyoruz.

Benden şimdilik bu kadar. Bir sonra ki yazıda görüşmek üzere, zaman ayırdığınız için teşekkürler. Hoşça kalın.