Evet, NFLTR takipçileri. Bir NFL sezonunun daha sonuna geldik. Önümüzde sadece tek bir maç kaldı ve bu maçtan sonra yeniden yeni sezonu beklemeye başlayacağız. Geride bıraktığımız haftada Konferans Şampiyonluğu maçlarını izledik. Bir maçın uzatmaya gittiği, skorların birbirine yakın ve oldukça çekişmeli iki maç oynandı. Sonuç olarak bir çok kişinin gerçekleşmesini beklediği ve istediği final gerçekleşti. 2008 rövanşı New England Patriots – New York Giants.

Hangisi Hayal Kırıklığı, Brady mi yoksa Ravens Savunması mı?

AFC Konferansı şampiyonluk mücadelesi bizlere klasik bir hücum – savunma çarpışmasının günümüzdeki versiyonunu vaat ediyordu. Bir önceki turda Broncos’a 3 çeyrekte 45 atan Brady önderliğindeki Patriots hücumu ve belki de son senesini oynayan Ray Lewis liderliğindeki, yıllarca NFL’in en korkulan defansı haline gelen Ravens savunmasının karşı karşıya gelmesinden başka ne beklenilebilirdi ki? Ancak hevesimiz kursağımızda kaldı diyebilirim. Bu play off’ta fazla zevk almadığım maçlardan biri oldu. Geçen haftaki yazımda doğru düzgün bir koşu hücumu olmayan Patriots’ın, Ravens koşu savunması karşısında hiç şansı olmadığını yazmıştım. Fakat maçı Patriots’a kazandıran koşu hücumları oldu ilginçtir ki. Brady 22/36 pas isabeti 239 yard pas mesafesi ve 2 interception ile kötü bir maç çıkardı. Alışık olduğumuz üzere Patriots TD’lerinin büyük bölümü Brady ve recieverları arasında gerçekleşirdi. Bu maçta bunu hiç göremedik, Brady TD pası atamadan maçı tamamladı. Normalde böyle bir şey olsa Patriots’ın maçı kazanmasına imkansız gözüyle bakardım. Ancak bu maçta Brady ve pas hücumunu kurtaran genelde arka planda kalan koşu hücumu ve savunmaydı. Tabi bir de O-Line var. Tüm sezon göz ardı edilen Pats koşu hücumu hiçte beklenmedik bir yerde ve beklenmedik bir rakip karşısında ortaya çıktı.

BenJarvus Green-Ellis 15 taşımada 68 yard koşup bir de TD ile skora büyük katkı sağladı. Özellikle kritik bölümlerdeki 8-9 yardlık koşuları çok önemliydi. Maçtaki diğer Patriots TD’si de Brady’nin 1 yard koşusu ile geldi. Aslında buna koşu demek ne kadar doğru olur bilmiyorum çünkü Brady sadece öne doğru zıplayarak aldı sayıyı. Kötü bir gece geçirmesine rağmen takımı gerideyken yaptığı bu TD maçın en kritik yerinde geldi. Yanılmıyorsan 4th down & 1 yarddı bu sayı geldiğinde ki Ravens savunması aynı noktadan aynı hücumu çok iyi bir goal line stand ile durdurmayı başarmıştı. İşin savunma kısmına gelecek olursak, Patriots savunması normal sezonda Packers’ın ardından istatistiksel açıdan en kötü savunma olarak yer alıyordu. Doğrusu sahada yaptıkları da pek farklı değildi ve bu noktaya Brady ve hücum güçleri ile gelmişlerdi. Ancak Broncos karşısında başlayan play off mücadeleleri ile birlikte resmen kimlik değiştirdiler ve üst düzey bir savunma yapmaya başladılar. Özellikle koşu hücumu ile maçları kazanan Broncos’u yerden çok iyi durdurdular. Rakip QB üzerindeki baskı ve pas savunması konusunda DT Richard Seymour’u kaybettikten sonra baya bir sıkıntı çekmişlerdi ama bu iki postseason mücadelesinde de bu sıkıntılarından eser yoktu. Tebow’u defalarca sackledikten sonra Flacco’yu da 3 kez çizgi arkasında yakaladılar. Bundan ziyade asıl önemli nokta Ravens hücumunun bir numaralı ismi Ray Rice’ı durdurmalarıydı. Aslında bu benim hiç beklemediğim bir şeydi. Rice’ın felaket bir gece yaşamasını sağladılar. Ligin en önemli RB’lerinin başında gelen Rice, Leach gibi bir FB desteğine rağmen sadece 67 yard koşabildi. O-Line’ın katkısına gelecek olursak Brady’yi tüm maç boyunca çok iyi korudular ve sadece 1 sacke izin verdiler. Karşılarındaki pass rusher kadrosunu görünce yaptıkları işin değeri kat kat artıyor. Bununla da kalmayıp Green-Ellis’in kendi standartlarında iyi bir maç çıkarmasına yaptıkları bloklarla katkıda bulundular.

Olaya birazda Ravens tarafından bakmak gerekirse koşu hücumu olarak tam bir hayal kırıklığı yaşadılar. Rice’ın sadece 67 yard koştuğunu söylemiştim. Daha da vahim olanı bunu 21 taşımada yapması. Muhtemelen kariyerinin en kötü maçlarından birisini oynadı. Flacco çok mükemmel oynamasa da iyi maçlarından birini çıkardı. Kötü oynayanın Flacco olmasının beklendiği bir maçta rakibi Brady’e oranla daha iyiydi diyebiliriz. Aynı oranda pas attılar ama Flacco’nun 306 yard pası ve 2 TD’si rakibine üstünlük sağladığı kısımlardı. Koşu hücumunun tıkandığı anlarda Boldin ve Smith’i bularak takımını oyunda tutmayı başardı. Onlar adına en büyük hayal kırıklığı K Cundiff’in maçın sonunda kaçırdığı FG ve savunmalarıydı. Ravens savunması yıllarca NFL’in en korkutucu savunması oldu. Doğrusu bu ünlerinde haklıydılar da. Ancak o meşhur Ravens savunması en gerek duyulan ve en çok olması gereken yerde takımını hayal kırıklığına uğrattı. Rakibi yerden savunmakta büyük sıkıntı çektiler. Aslında bunun sinyallerini bir önceki turda Texans karşısında vermişlerdi. Hadi orada karşılarındaki Arian Foster’dı. Green-Ellis karşısında bu kadar zorlanmalarını anlayamadım. Brady’nin iki interception atmış olması sizi yanıltmasın. Bunlar tamamen Lardarius Webb’in başarısı ve şanstı. Şans diyorum çünkü ikincisi reciever’ın elinden sekip Jimmy Smith’in kucağına düştü.

Yani Ravens, Brady’i baskı altına almayı başaramadı. Tek başarılı oldukları nokta secondary idi. Covarege’larda başarılı oldular ve rakip TE ile WR’lerin etkinliğini sınırladılar. Kariyerinin belki de son senesini yaşayan Ray Lewis bir şampiyonluk daha hak ediyordu ama olmadı. Billy Cundiff ise bitime 11 saniye kala kaçırdığı FG ile eleştiri oklarının hedefi oldu. İsabetli olması halinde maçı uzatmaya taşıyacak ve belki de takımını Super Bowl’a taşıyacaktı. Ama olmadı. Bana göre bundan önce sorgulanması gereken nokta pozisyonun başlangıcı. İlk hakta 9 yard geçerek 1st down için büyük avantaj elde etmişti Ravens. Ancak kalan iki hakta da başarısız pas denemeleri oldu. 4th down’da ise FG mi go for it mi konusunda baya karmaşa yaşandı ve Cundiff bombayı elinde buldu. Tabi ki onun kalitesinde bir Kicker’ın bunu sayıya çevirmesi gerekiyordu ama başaramadı. Zaten bu oyunda birilerinin de kaybetmesi gerekiyor değil mi?

2008’in Rövanşı

2007 Sezonunu mükemmel oynayıp hiç yenilmeden Super Bowl’a yükselen New England’ın rakibi tıpkı bu sezon olduğu gibi sürpriz bir şekilde New York Giants oluyordu. Super Bowl’da muazzam bir underdog hikayesi izliyor ve maçı kazanan Giants, Patriots’un perfect season’ını sona erdiriyordu. Yıl 2012 ama yine buna benzer bir durum var ortada. Pats her ne kadar perfect season geçirmese de yine favori olan taraf.

Giants ise buraya gelene kadar yine göz ardı edilen takımdı ve divisional round’da Green Bay Packers’ı tıpkı 2008de olduğu gibi elediler. İki takımda o zaman ki QB’lere sahip. Tüm bu nedenler bile bizlere olağanüstü bir Super Bowl vaat ediyor. Ben kendi açımdan söyleyecek olursam bu iki takımla da aram pek iyi değil. Konferans finallerinde Ravens ve 49ers’ı desteklemiştim. Ancak ne yalan söyleyeyim ki bu eşleşme kardeşler finaline göre daha bir ateşli olacak gibi. Maç ile ilgili birkaç tahmin ön görmek istiyorum.

Geçen hafta pek başarılı olduğum söylenemez bu konuda. Belki de bu işi Atilla abiye bırakmalıyım. Herkesin olduğu gibi benimde bu maçta favorim Patriots. Bunu düşünmemdeki en büyük neden ise Tom Brady. Brady’nin ne kadar büyük bir oyuncu olduğu ve bu ligin gelmiş geçmiş en iyi birkaç QB’sinden birisi olduğu su götürmez bir gerçek. 2008’de kaybedilen finalin onu oldukça etkilediğini düşünüyorum. Yani tahminim Brady’nin bu maça herkesten daha fazla motive olacağı ve maçı herkesten biraz daha fazla isteyeceği. Aslına bakacak olursak bu iki takım birbirlerine çok benziyorlar. Hücumlarının büyük kısmını pas oyunları oluşturuyor ve çok etkili recieverlara sahipler.

WR konusunda Giants daha güçlüyken, TE konusunda Patriots sadece bu maçtaki rakibinden değil, tüm NFL’de çok üstün bir takım. Aşağı yukarı aynı tip QB’lere sahipler. Pocket içinde çok başarılılar ve en uygun adamı bulacak kadar geniş bir vizyonları var. Savunma olarak Giants’ı önceden daha üstün görüyordum fakat Patriots’ın son iki maçta yaptığı savunma çok üst düzeydi. Patriots savunması yine aynı konsantrasyonla bu maça çıkacaktır. Bu nedenle koşu hücumları iki takım içinde pek bir silah olmayacak görüşündeyim. Maçın en kilit oyuncuları O-Line oyuncuları olacak. İki tarafta QB’lerini korumakta oldukça başarılı ve bu maçta kim daha iyi korursa maçı o taraf kazanacaktır. Bu tarafında New England Patriots olduğunu düşünüyorum.