Ve işte Super Bowl XLVI’nın son çeyreği. Şampiyonun belirleneceği, hesabın kesileceği çeyrek… Pats çeyreğe hızlı başlama kararı alıyor. Giants’ı ilk oyunda şaşırtacaklarını düşünerek Hail-Mary oynuyorlar ve 5 receiver’ı birden deep’e gönderiyorlar. Brady topu 55 yard uzağa Gronkowski’ye atıyor. Fakat bir anda Gronkowski’nin önünde zıplayan Blackburn topu intercept ediyor! Ve iste bu maçın kırılma ani! Giants’ı şampiyonluğa Patriots’u da ikinciliğe yerleştiren an.

Bu pozisyonu değerlendirmek gerekirse değinilecek iki nokta var;

Birincisi Gronkowski’nin sağlığı yerinde olsaydı bu topu tutabilme ya da en azından interception yaptırmama ihtimali olması. İkincisi ise Blackburn’un 55 yard pass coverage yapmış olması.

Bir middle linebacker 55yard pass coverage yapıp üzerine bir de onu interception yapması inanılmaz bir olay! Ben bu noktada bir Pats taraftarı olarak Blackburn’un bu pozisyonu hakkıyla aldığını kabul edip “Gronkowski sakattı bir kere!” gibi şeyleri öne sürmüyorum.

Şimdi biraz da çuvaldızı kendimize batıralım, TAFL’de bir middle linebacker’ın hadi 55’i geçelim de 30 yard coverage yapabilme ihtimalini düşünsenize?! Biz sanırım her zaman koşmaya ve vurmaya meyilli bir lig olmaya devam edeceğiz.  Artık NFL’de takımlar git gide daha çok pas atıyor, balance oynayan takımlar pasa dönüyor. Bizim de bu yönde çalışmalar yapmamız lazım. Yanılmıyorsam geçenlerde Facebook’da QB Türk diye bir sayfa gördüm. Yapan arkadaşı her ne kadar bilmesem de bu tarz şeyler görmek sevindiriyor.

Artık Giants atak yapıyor. Önce bir pas denemesi geliyor daha sonra koşu geliyor. Sekiz yardlık bir koşu gelirken bir anda çok büyük bir fumble oluyor!

Bu da maçın kırılma anlarından biri! 4.çeyrek kendi endzone’larına 10 yard uzaklıkta NY Giants fumble yapıyor! Bu pozisyonda da son anda David Baas topu recover ediyor!

Dördüncü çeyreğin 11.dakikasında Giants ataklarına devam ederken Ballard’ın sol dizi sakatlanıyor ve bir injury timeout daha alınıyor.

Bu dakikalarda Eli Manning kupayı ne kadar çok istediğini gösteriyor ve artık paslarla 15’er 15’er yardlarla ilerlemeye başlıyorlar. Eli Manning topu her elinden çıkardığında bir first down daha alınmış oluyor! Fakat bir süre sonra Pats defansı buna daha fazla izin vermiyor ve devleri punt’a zorluyor.

Pats tekrar hücumda, dokuz dakika var ve Pats önde! Super Bowl’u garantilemiş gibiler. Sekizinci dakikaya doğru Woodhead bir screen pasla 19 yard koşuyor ve first down’ı alıyor. Bu pas koşusunda üç tackle birden kırıyor izlemeye değer anlardan biri daha.

Yedinci dakikada Pats, Türkiye’de sıkça oynadığımız ve her takımın playbook’unda olan, buna rağmen sürekli yediğimiz bir trick play oynuyor! Hatta Türkiye’deki çoğu takımın tek trick play’i. Tahmin etmişsinizdir herhalde şimdiye kadar. Evet Patriots, Reciever Reverse oynuyor ve first down’ı alıyorlar.

Patriots dakikalarca savaşmaya devam ediyor ve 55 yarda kadar geliyorlar fakat Giants daha fazlasına izin vermiyor ve tekrar Punt vuruyorlar. Artık geriye neredeyse dört dakika var ve bu Giants’in maçın kaderini değiştirmek için son şansı.

İşte maçın en önemli anı! kaçırılmaz bir oyun! NFL videolarını takip ediyorsanız bunun şimdiden “Cant Miss Play”lerde yerini alacağını söyleyebilirim. Dördüncü çeyrek ve dakika 3:39. Eli Manning topu 5 yarddan 45 yardda koşan Manningham’a atıyor . Giants’in kilit receiver’larından olan Manningham kendini bu dakikalara kadar çok ön planda göstermese de maçın en önemli ve estetik catch’ini en kritik anda yaptı. Manningham, 45 yardlık pası iki kişi tarafından cover edilmesine rağmen yakaladı ve ayaklarını da içeriye bastı.

Eli adeta yanıyordu. Neredeyse son iki dakika kalmışken ve Eli 10’ar yardlık paslar atıyor, hiç durmuyor ve çok seri oynuyordu. Pats taraftarları, ben de dahil olmak üzere eğer Giants TD yaparsa bize yeterli süre kalır mı diye matematik yapmaya başlıyorduk artık.

1:30 dakika kala Giants biraz da süreye de oynayarak koşuyordu. Yapacakları TD’dan sonra Pats’e zaman bırakmamaya çalışıyorlardı. İşte Amerikan futbolunun en güzel yanlarından biri de bu, birbirinize vurup %100’ünüzü verirken aynı zamanda da sürekli bir strateji ve matematik yapmanız gerekiyor.

Bir pas ve bir koşu oyunuyla Giants yedi yarda kadar geliyor ve kalan süre bir dakika! Ve işte Giants’a maci kazandıran koşu geliyor! Giants offensive line’ı inanılmaz bir gap açıyor ve Bradshaw çizgiye koşup, çizginin önünde durup poposunu endzone’dan iceri bırakıyor! Adeta dalga geçer gibi az sonra onlara Super Bowl’u kazandıracak olan touchdown’ı yapıyor!

Ekstrada “go for it” yapan Giants sayıyı alamıyor ve skor 57 saniye kala Giants lehine 21 – 17’ye geliyor.

Şimdi sıra Brady’e geliyor ve artık Patriots, Giants’a karşı değil saniyelere karşı oynuyor Pats birkaç başarısız pas denemesi ve sack’ten sonra iyice geri düşüyor. 6 yard kaybediyorlar ve 4 ve 16 oynuyorlar üstelik sadece 30 saniye var!

Dördüncü hakların da oynamaya karar veren Patriots bir anda first down’ı getiren 20 yardlık bir pas atıyor ve Welker pası tutup süreyi durdurmak için kendini dışarı atıyor!

20 saniye kalan Hernandez de hemen 10 yardlık bir pası tutuyor. Artik sadece saniyeler kala Brady tekrar Hernandez’e uzun bir pas deniyor ve başarısız. Maçın bitmesine dokuz saniye kala Patriots’ın alması gerek tam 50 yard var. Bir pas denemesi daha dışarı çıkıyor.

Son beş saniye! Ve tabi ki Pats hail-mary deniyor. Top 50 yard havada süzülüyor ve end zone’a doğru alçalıyor! Endzone’un icinde buyuk bir kalabalık var ve herkes topa doğru zıplıyor. Top Hernandez’in parmaklarının ucundan sekiyor ve top yere düşerken Gronkowski son bir umutla topa doğru dive yapıyor ama yakalayamayor ve böylece Patriots’in kupa hayalleri de topla birlikte cimlere düşüyor. Bu heyecan dolu anların ardından bildiğiniz gibi Super Bowl XLVI şampiyonu Eli Manning önderliğindeki New York Giants oluyor.