Sezona verilen ara sebebiyle yaptığımız sezon ortası çalışmaları ve bir haftalık kamp dönemi sonrasında Korumalı Futbol Üniversiteler Süper Ligi ilk maçımızda misafirimiz Atılım Üniversitesi (Atılım Rhinos) oldu. Gayet centilmence geçen maç Anadolu Rangers:18 – Atılım Rhinos: 6 olarak sonuçlandı. Atılım’lı arkadaşlarımıza mücadeleden ve gösterdikleri centilmenlikten ötürü teşekkür ediyoruz.

Kış mevsiminin oldukça çetin geçtiği Eskişehir’de doğru düzgün dış saha antrenmanı yapamamanın sıkıntısını yaşarken bir de bu maçtan günler önce saha krizi yaşadık. Feci bir şekilde donmuş ve karla kaplanmış sahamız, üniversitemiz park bahçe çalışanlarının müdahale etmemesinin de  etkisiyle 20 cm lik kar kalınlığına sahip bir buzula dönüşmüştü adeta.

Maçtan birkaç gün önce, kamp dönemimizin sonlarına doğru deneme amaçlı saha antrenmanı için çıkıldığında durumun vahimliği daha da ortaya çıkmıştı. Kar tabakası çok yumuşak olduğundan basıldığında ayak içeri gömülüyor, zemindeki dengesiz yüksekliklerdeki buz tabakasına dengesiz basmak durumunda kalan ayaklar yüksek oranda sakatlanma riski yaşıyordu. Yürürken sakatlanılabilecek bir saha.

Biz de maçtan üç gün önce sahada antrenman amaçlı buluştuk, 15 tane gönüllü oyuncu arkadaşı park bahçe müdürlüğünden kürek almaya gönderdik. Bu esnada diğer oyuncular ısınmaya başladılar.

Kürekler alınıp gelinince verdiğimiz zor fakat mecburi bir kararla hücum takımının antrenman yapmasına, defans takımının da sahayı temizlemeye başlamasına karar verdik. Sahanın karlı yüzeyini temizlemeye başladık. 6 saat boyunca durmadan kar temizledik. Akşam üzeri hocamız bizden sahayı temizlemeyi durdurmamızı istedi. Bu haber açıkçası bizi zor duruma düşürdü, çünkü sahanın yüzeyindeki kar tabakasını tam temizlenmemişti, sahanın durumu çok kötüydü.

Zemin temizleme anından bir kesit:
http://www.youtube.com/watch?v=5SLaHxO2WRU&feature=youtu.be

Zemin tamamıyla buz örtülü; but da 2 katman olarak donmuş. 7-8 cm kalınlıkta bir buz tabakası. Havanın ara ara ısınıp soğuması nedeniyle eriyen kar donduğu için iki kat olmuş. O akşam üzeri sırılsıklam halde duşların yolunu tuttuk ve ardından yarın erken saatte buluşmak üzere evlerimize dağıldık. Öylesine yorulduğum çok fazla anı hatırlamıyorum. Rüyamda bile kar kürüyordum.

Ertesi gün çıkan güneşle birlikte sahada çok sayıda oyuncu kürek ve kovalarda çalışmaya başladı. Amacımız buzları kırıp sahayı temizlemekti. Maç günü o sahaya çıkacak çıkmayacak Rangers’a gönül vermiş insanlar gerçekten son derece istekli çalışıyordu. Geçen 8 saat boyunca kimsenin ağzından “bırakalım, gidelim” gibi laflar çıkmıyordu. Herkesin tek istediği o maçın oynanması idi. Çok zor kırılan buz tabakasını kaldırmak adına her yolu denedik, son kalan 50 TL takım paramızla gidip tuz aldık buzlara septik. O gün içerisinde de Atılım Üniversitesi otele gelip yerleşmiş. Bu telaşımızı daha da arttırdı.

Maçı erteletmek istemememizin üç nedeni var:

1. Takım içerisinde oy çokluğu ile maçın oynanması istendi. (Takvimimiz çok sıkışık ve bir hafta boyunca tüm oyuncular sabah 7:00 da uyandı, yatma saatlerinde uyudular, içki ve sigara kullanmadılar; idman dışında yaptıkları tek aktivite uyumaktı – dermanları kalmıyordu)
2. Maçtan bir gün önce Atılım’lı arkadaşların otele yerleşmesi. O kadar masraf yapıldıktan sonra arkadaş maç yapılmasın denmez.
3. Rangers her maçı zamanında oynamak ister. Geçmişimizde hükmen kazanabilecekken oynayıp kaybettiğimiz maçlarımız oldu.
Maç günü sabahı 9 da yine sahadaydık; bu sefer maç kafilesinde bulunmayan oyuncular ile Rangers’a gönül veren arkadaşlarla birlikte sahayı temizlemeye başladık. Kazmalarla buzları kırmaya çalışıyorduk ve sahayı maça yetiştirmeye çalışıyorduk. Resmi olarak baş çalıştırıcı olarak çıkacağım ilk maçta takım arkadaşlarım ile birlikte kahvaltı yapamadım. Tek yapabildiğim malzeme odasında birkaçına bandaj yapmak ve kısacık bir konuşma yapabilmek oldu.

Bu esnada hakem heyeti ve gözlemciler temizlediğimiz sahayı uygun bulmadılar. 200 metre ötedeki eski idman sahamızı daha uygun buldular ve hemen o saha çizildi.

Öyle bir gün ki; günlerdir kürek sallamaktan eller nasır olmuş, fotoğraf makinesini bile tutamıyor, o kadar emek verilmiş, sırf maç oynansın diye. Skorun hiç önemli olmadığı bir maç olacaktı bizim için. O kadar iyi kenetlenmiştik ki zaten önemli olan da buydu. Saha içinde ve dışında, takım olmak.

Çizilen sahanın da zemini oldukça kötüydü. Çamurlu, buzlu, karlı – her türlü engel ve zorluğu barındıran zemin oyuncular için tam kabus oldu.

Maçın başlarında hücumların sayı bulamaması sonucu karşılıklı puntlar vuruldu. Anadolu Rangers, pas-koşu dengesini 50-50 gibi dengeli bir seviyede kuruyordu. Atılım Rhinos ise I formation dizilimi ile büyük oranda koşu oyunlarını tercih ediyordu.

Maçın kronolojik sırasında sıkıntılar yaşıyorum. Çok detaylı bir anlatım olamayacak. İlk sayıyı Anadolu Rangers yaklaşık 15 yardlık bir pas oyunuyla buldu. Ardından denenen iki sayılık ekstra oyununda başarısız olunca skor 6-0 Rangers lehine dönüştü.

İkinci çeyrekte Anadolu Rangers bir sayı daha buldu. Pas-koşu oyunları dengesini bozmadan devam eden Rangers sayıya yine bir pas oyunuyla ulaştı. Yapılan ekstra denemesi yine başarısız olunca Rangers 12-0 öne geçmiş oldu.

Sayının hemen ardından Atılım Üniversitesi’nin yaptığı güzel return Rhinos takımına 90 yard kazandırarak Rangers kırmızı alanına gelme şansı tanıdı. Yere sağlam basan Rhinos returner oyuncusu gol çizgisine 5 yard kala durdurulabildi. Rangers defansı yeni oyunculardan kurulu olmasına rağmen iyi bir goal line defansı yaptılar, fakat alınan gereksiz cezalar nedeni ile rakibine 2 defa ilk hak şansı tanıdılar. Denemelerin birinde aradaki boşluğu iyi gören Atılım oyun kurucusu 1 yardlık koşusuyla takımına sayıyı kazandırdı. Yapılan ekstra denemesi başarısız olunca, skor Rangers 12- Rhinos 6 durumuna geldi.

İkinci yarıda Anadolu Rangers, Zafer Oflaz’a atılan bir pas ile sayıyı buldu. Yapılan ekstra denemesi başarısız olunca skor Rangers 18- Rhinos 6 durumuna geldi… Zemin oldukça kaygan olduğundan kimi oyunlar koşucuların kendi kendine düşmesiyle sonra eriyordu.

İkinci yarına Rhinos takımı pas oyunları denemeye başladı. Daha sonraki pozisyonlarda Rangers safety oyuncusu Erdal Duyar’ın yaptığı interception ve akabinde gelen TD arkadan blok çalınması nedeniyle iptal edildi. Çok geçmeden aynı oyuncunun yaptığı ikinci interception ve ardından gelen TD sayısı da ceza nedeniyle iptal edildi. Bir kaç oyun sonra Rangers cornerback oyuncusu Seçkin Yörük’ün interception yapması sonucunda Anadolu Rangers hücumu sahaya girdi.

Son çeyrekte yedek oyuncularını sahaya sokan Rangers, Rhinos takımına daha fazla yard aldırmasaına rağmen bir yerde rakibini durdurmayı başardı. Yanlış hatırlamıyorsam maçta son çeyrekte Rhinos takımının yaptığı bir interception bulunmakta.
Maçın bitiş düdüğü ile tüm oyuncular ve hakemler tokalaştı. Rangers olarak her zamanki gibi yensek de yenilsek de rakibimizi alkışladık. Maç boyunca hiç tatsızlık yaşanmadı. Maçın en sevindirici yanı gayet sportmence geçen maçta zemine rağmen ciddi sakatlık yaşanmaması oldu. En üzücü nokta ise bu kadar çok çalışan iki takımın herşeyini o sahada gösterememesi oldu. Dileriz ki bir daha bu tarz talihsizlikler yaşamayız.

Maç hakkında kişisel görüşlerim bulunmakta:

1. Anadolu Rangers’ta oyuncular arası uyumun giderek arttığı açıkça gözlenmekte.
2. Oldukça yeni oyunculardan oluşan takımımız ile Pro Lig ve Üniversiteler Ligi’nde bir iki oyuncu dışında aynı kadroyla mücadele etmemiz bize çok hızlı tecrübe kazandırıyor
3. Fizik ve kondusyon olarak takım iyi durumda.

Ayrıca maçtan önceki hazırlık sürecinde emeği geçen herkese yürekten teşekkürler. Maç o temizlenen sahada oynanmasa da emeklerimiz boşa gitmedi. Şu an o saha tertemiz ve Rangers artık orada idman yapabiliyor..

Yazan: Barış Derviş