Üniversiteler Süper Ligi’nde dört takımlı dört grupta mücadeleler devam ediyor. Üç hafta devam üzerinden oynanan grup liderliği mücadelesinde, geçtiğimiz hafta sonu tamamlanan ikinci hafta maçlarıyla artık düşme ve liderlik yarışı iyice kızıştı. Haftanın sürprizi Sakarya’nın Gazi maçında aldığı galibiyet oldu

A Grubu

Bu grupta Hacettepe iki galibiyetle zirvede, Koç ise iki mağlubiyet ile grubun son sırasında. Hacettepe üçüncğ hafta oynayacağı SDÜ maçını kazanırsa üç galibiyet ile grubu lider tamamlıyor ve C grubu lideri ile yarı final oynayacak. Süleyman Demirel maçı kazanırsa deplasman galibiyeti aldığı için grup lideri olacak. (Madde 11, b bendi)

ODTÜ – Koç maçını kaybeden takım ise Süper Lige veda edecek. Hem SDÜ hemde ODTÜ maçlarını kaybederse, Koç ile birlikte üçlü averaja bakılacak. Bu üç takım arasında şu anda SDÜ + 23, ODTÜ + 19, Koç -23 averajda.

B Grubu

B grubunda Akdeniz oynadığı son maçı (Sakarya ve Ege) kazanmasına rağmen, Sakarya maçında yapılan prosedür ve kural hatasından dolayı hükmen mağlup sayıldı. Bu da grup dengelerini alt üst etti.

Sakarya iki galibiyet ile grup liderliğini garantilemiş durumda. Birer galibiyeti olan Gazi ve Akdeniz bu hafta karşılaşacak. Maçı Akdeniz kazanırsa Süper Lige veda eden takım Ege olacak. Eğer maçı Gazi kazanırsa, Ege, Sakarya maçını kazanması halinde ligde kalırken kaybetmesi durumunda grubu sonuncu olarak tamamlayacak.

C Grubu

Bu grupta her şey daha basit. İki galibiyeti olan Bilgi ve Anadolu grup liderliği için, iki mağlubiyeti olan Atılım ve Bilkent Süper Ligde kalmak için mücadele verecekler.

D Grubu

D grubunda son haftaya girilirken taşlar yerine oturmuş durumda. Boğaziçi iki galibiyet ile zirvede ve grup liderliğini garantiledi. Dokuz Eylül ise iki mağlubiyet ile önümüzdeki sezon 1. Lig’de mücadele edecek. Bu iki takımın son hafta aralarında oynayacakları maç takımların akıbetini değiştirmiyor. İTÜ – Başkent maçı ise grup ikinci ve üçüncüsünü belirleyecek bir klasman mücadelesi.

Şu anki görünümde yarı final tabloları belirginleşmeye başladı. İlk yarı final Sakarya ve Boğaziçi arasında oynanacak. İkinci yarı final ise Hacettepe – SDÜ maçının galibi ile Bilgi – Anadolu maçının galibi arasında.

Bu sıkıcı prosedür yazısının sonunda ateşli olarak eklemek istediğim nokta artık Üniversiteler Ligi’nin özellikle de Süper Lig’in öneminin takımlarca kavranması temennisi. Takımlara çağrım bu sezon bitmeden bir araya gelinip önümüzdeki sezondan beklentilerini açıklamaları. Benim görüşüm Üniversiteler Ligi’nde maç sayısı artık kademeli olarak artmalı.

Nasıl bir program yapılacağında ise en önemli faktör takımların maddi ve fiziki olanakları ve talepleri. Bunu çözmenin tek yolu da takımların bir araya gelip bir ortak plan yapması. Bunu için en uygun zamanda Mayıs’ta final hafta sonları…

Not: Müsabaka Talimatı Madde 11

MADDE 11 – (1)Müsabakalar iki şekilde oynanır:
a) Puan usulü : Takımların belirlenmiş bir fikstür gereğince birbirleriyle karşılaşarak kazandıkları puan durumlarına göre derecelendirmelerine “Puan Usulü” ismi verilir.

Takım sıralaması, takımların oynadıkları müsabaka sonuçlarına göre sıralandırılır. Müsabakalarda galibiyete 1 mağlubiyete 0 hükmen mağlubiyete -1 puan verilir. Hükmen Mağlubiyet de maç sonucu, hükmen mağlup olan takımın aleyhine 25 – 0 olarak tescil edilir.

Ancak, Federasyon, müsabakaların başlamasından önce ilan etmek koşulu ile galibiyet, beraberlik veya mağlubiyet halinde verilecek puan sisteminde değişiklik yapmaya yetkilidir. Puan usulü ile yapılan müsabakalar sonunda en fazla puan kazanan takım birinci, ondan sonra gelen ikinci ve… olarak sıralanır. Puanların eşitliği halinde aşağıda belirlenen sistem uygulanır.

1) Puanların eşitliği halinde eşitlik aşağıdaki şekilde bozulur.

A) Tek devreli lig usulü; iki takım eşit puandaysa, aralarında yapılan maçın galibi, üç takım eşit puandaysa; a maddesinden başlanarak aşağı doğru gidilir. Herhangi maddede sadece bir veya daha fazla takım diğerlerine avantaj sağlar, diğerleri için beraberlik devam ederse kalan takımlar için bir sonraki maddeden prosedür devam eder.

Aynı puandaki takımların;

Aralarında yaptıkları maçlardaki galibiyet fazlalığı,
Aralarında yaptıkları maçlardaki, deplasman galibiyeti fazlalığı (Aynı şehirdeki rakipler ile yapılan maçlar deplasman kabul edilmez);
Karşısında galip geldikleri takımların ligdeki yeri (Üst sıra avantaj sağlar. Lig sıralamasında birden çok beraberlik grubu oluşmuşsa bu madde kullanılmadan önce üst sıradaki takımlar sıralanır.);
Hükmen mağlubiyet durumu ve sayısı;
Aralarındaki müsabakanın averajı ve atılan sayının fazlalığı;
Eşitlik yine bozulmamışsa Federasyonun kararına göre tek maçlı eleme veya kura yöntemi uygulanır.