25 Mart Pazar günü Anadolu Rangers ile Selimiye Parslar arasında yapılan kulüpler ligi maçı 53-0 Rangers üstünlüğü ile sonuçlandı. Maçtan bir gün önce Eskişehir’e gelen Parslar ekibini kaldıkları otelde ziyarete gittik. Herhangi bir eksikleri olup olmadığını sormak için gittiğimiz ziyaret 1 -1.5 saatlik hoş bir sohbet sürecine dönüştü. Bu sayede Parslar heyetini yakınen tanıma şansımız oldu; oldukça sıcakkanlı ve samimi kişilerden oluşmakta. Bu tanışma faslı bile ertesi günkü maçın çok keyifli geçeceğinin göstergesiydi.

Maç günü oldukça güneşli bir hava vardı. Zemin güneş nedeniyle bir miktar sertleşmiş olsa da ülkede futbol oynanabilecek en uygun çim sahalardan biri olduğunu iddia edebilirim. Maç başlamadan önce Hacettepe Red Deers takımının bir üyesinin hayatını kaybetmesi nedeni ile tüm oyuncu, hakem ve taraftarlar saygı duruşunda bulundular. Kaybettiğimiz kardeşin ailesi, sevdikleri ve takım arkadaşlarına sabır, kendisine de Allah’tan rahmet diliyoruz.

Maça gelecek olursak, iki takım için de formalite maçı olacak bir maçtı. Maça Parslar kick return ile başladı. İlk drive punt ile sonuçlandı. Daha sonra Rangers hücumu sahaya girdi ve ilk sayısını QB koşusu ile buldu. Devamında başarılı bir PAT ile skor 7-0 Rangers lehine dönüştü.

Parslar yeni kurulmuş bir ekip. En tecrübeli oyuncuları (yanılıyor da olabilirim) koçları Sercan Eryaz. Daha önce Yeditepe takımında oynadığını anlatan Sercan, takımın her yerinde oynuyor (QB,DB, Bütün özel takımlar). Yalnız takım yeni olduğu için özellikle hücumda sistematik sıkıntılar yaşamakta. Çoğu kez zamanında hücum başlatılamadı ve bir çok kez illegal formation cezası aldılar. Fakat inanıyorum ki önümüzdeki dönemlerde bu basit sıkıntıları aşıp çok daha sistemli bir takım haline geleceklerdir.

Şimdi tek tek şu esnada sayı oldu diye yazmayacağım. Maçtan kesitler olarak Rangers defansı 5-6 top kaybına zorlama (force fumble) ve 3-4 adet pas arası (interception) yaptı; bunlardan birini sayıya çevirdi. Hücumsal anlamda Rangers pas-koşu oranı 50-50 bir davranış gösterdi. Yedek oyun kurucu (backup) #5 Hüseyin İzgü oldukça iyi bir oyun çıkararak maç boyunca taraftarlara çok güzel pas oyunları izlettirdi.

Bu sene takımımıza katılan eski futbolcu, yeni kicker/linebacker oyuncumuz #1 Mehmet Hekim’in başarılı kick,punt ve PAT vuruşları, örneğin 45 yarddan vurduğu alan vuruşunun (field goal) çok az farkla dışarı çıkması, bize Rangers’ın özel takımlarda da yakın zamanda çok büyük bir avantaja sahip olacağının göstergesi oldu. Çok güçlü fiziği sayesinde iyi bir koruma ile 50+ yard mesafelerden başarılı vuruşlar yapabileceğine inanıyorum.
Hücum ve defansta birçok formasyona sahip olan Anadolu Rangers’ta maç esnasında çok sayıda formasyon denendi. Her türlü olaya hazırlıklı olabilmek adına bence her takımın elinde birden çok formasyon ve oyun bulunması gerekiyor. Her ne kadar tek formasyon ve 3-4 oyun ile ligimizde çok başarılı olunduğu görülse de, gelişen futbol neticesinde çeşitliliğin gerekli olduğunu düşünüyorum.

Parslar tarafında ise hücumsal olarak pas-koşu dengeli oyun sürdürdüler. Koşu oyunlarında daha başarılı olduklarını söyleyebilirim. Rangers’ın bir alan vuruşu denemesinde top çizgi oyuncusuna çarpıp geri gittiği bir pozisyonda topu iyi takip eden  Parslar #46 Sercan Eryaz sayıya giderken takım arkadaşının yaptığı cutoff block neticesinde sayısı iptal oldu.

Maçta ciddi bir sakatlık yaşanmadı. Bir iki oyuncunun ayağı burkuldu. Maç son derece centilmence ve keyifli geçti. Kimse hiç bir pozisyona itiraz etmedi, her düşen yerden diğer takım oyuncuları tarafından yerden kaldırıldı. Böyle maçlar olunca insan skoru umursamıyor. Gösterdikleri mücadele ve sportmenlikten ötürü Parsları tebrik ediyorum. Seramonide de oldukça güzel görüntüler yaşandı. Maçtan sonra iki takım birbirini alkışladı.

Bir çok as oyuncusunu oynatmayan Rangers’ın bu maçta oldukça tecrübe kazandığını düşünüyorum. Havaların düzelmesi ile birlikte daha uygun şartlarda çalışıp çok daha iyi yerlere gelmeye çalışacağız. Kazansak da kaybetsek de maçlarımız gösterilen mücadele ile gitgide daha da izlenesi hale geliyor.

Yakın şehirlerde ikamet eden arkadaşları, havanın güzel olduğu günlerde maçlarımızı izlemeye davet ediyorum. Tüm korumalı futbol camiasına sakatlıksız ve keyifli maçlar diliyorum…

Yazan: Barış Derviş