Federasyon çatısında düzenlenen Türkiye “Korumalı Futbol” Kulüpler 1. Liginin yedinci finalini geride bıraktık. İlk sezon sınırlı sayıda takımın katılımıyla başlayan ve finalde Ege Dolphins’i mağlup eden Boğaziçi Sultans’ın ilk resmi şampiyon ünvanını elde etmesiyle başlayan bu hikayede sonraki yıl takım sayısı arttı. Ligin ikinci ve üçüncü yıllarında iki kez Hacettepe Red Deers – Gazi Warriors finallerine şahit olduk. Her iki mücadeleden de uzatmalar sonucunda Red Deers zaferle ayrıldı. Daha sonra sırasıyla Boğaziçi Sultans – İAFK Cavaliers, Cavaliers – Warriors ve Warriors – Sultans finalleri oynandı. İlk ikisi son çeyrekte sonuncusu ise bir Türkiye rekoru olan altı uzatmada sonuçlanan bu maçların tamamı oldukça keyifle seyredildi.

Yıl 2012 olduğunda tekrar bir Red Deers – Warriors finali oynanacak olması, iki takım arasında yıllardır süregelen rekabetin yarattığı Ankara derbisi havası, iki takımın sezon içindeki karşılaşmasının uzatmada bitmesi ve her iki takımın çok iyi olmayan sezon performansları sonrası yarı finalde çok iyi mücadele ederek finale yükselmeleri sebebiyle bir çok kişi için heyecanlı ve seyir keyfi yüksek bir final maçı beklentisini oluşturmuştu.

Sağanak yağışlı birkaç günün ardından oldukça iyi havada başlayan maçı seyreden 250 kadar seyirci daha maçın başlangıç vuruşunda topu alan ve çok iyi bir return ile sayıya ulaşan Kerim Uzun sayesinde finale uyandı. İlk çeyrek Red Deers hücumu başarılı bir seri yakalasa da sonuca ulaşamazken Warriors ofansif anlamda beklenenden çok uzak göründü.

Çekişmeli geçmesi beklenen ancak ilk yarısı 27 – 0 sonuçlanan maçın 2.çeyreğinde topu sadece bir kez alan Warriors hücumu sayıya ulaşırken iki interception TD yapan defans Paul William “Bear” Bryant’ın “Offense sells tickets; Defense wins championships” sözünü bir kez daha doğrular gibiydi. QB Ozan Erkal’ın sakatlığı Red Deers Hücumunu bariz bir şekilde yavaşlatmıştı.

Devre arasından sonra biraz canlanan Red Deers hücumu iyi bir kick return ve Warriors returner’larının hataları sayesinde yaptıkları uzun bir onside recovery sonrasında iki kısa seriden iki TD yaparak 2.yarıya heyecan verici bir giriş yaptı. Warriors 3.çeyrekte yine sadece bir hücum serisi kullanabildi ve TD ile sonlandırmayı başardı. İlk yarıda bir kick-off return bir de interception return ile TD bulan Kerim Uzun bu kez de bir punt return TD ile en çok skor üreten oyuncu oldu. Warriors bir interception return TD daha bulduğu 2.yarının bitiş düdüğüyle üst üste 2.şampiyonluğuna farklı bir skor ve rahat bir galibiyetle ulaşmış oldu.

Maçtan notlar: Henüz ilk çeyrekte sakatlanan Ozan Erkal uzun bir süre sakatlığına rağmen sahada kaldı, baskı gördüğü bazı pozisyonlarda darbe almamak için kendini yere bırakan Ozan’a geçmiş olsun diyorum.

Gürkan Aslan genel performansıyla ve yanlış görmediysem bir interception TD ile yine sahanın başarılı isimlerindendi.

Kerim Uzun farklı yerlerden yaptığı üç TD ve maç boyunca tutarlı oyunuyla takımına büyük katkıda bulundu. Bana göre maçın En Değerli Oyuncusu idi.

Hakemler: Maçın Başhakemi Umut Erdener maç genelinde kararlı duruşu, tutarlı ve akıcı  yönetimi ile bana göre çok başarılı idi. Diğer hakemler de sezon ortalamasının üstünde bir performans sergilediler ancak bariz göze çarpan hatalar da vardı.

Örnek vermek gerekirse; Kerim Uzunun yaptığı punt return TD da Mert Köse’nin yaptığı bel altı blok için ceza verilmedi. Gazi #90 havadayken pas tuttu, henüz yere inmemişken gelen darbeyle topu düşürdü, incomplete pass olması gereken durumda fumble verildi.

Yine Umut için önemli bir nokta özellikle ceza açıklamasında hakem işaretlerini kullanması idi, böylece hiçbir şey duyamadığımız tribünde verilen cezanın ne olduğunu anlama şansımız oldu.

Organizasyon: Final maçı için federasyon ya da takımlar tarafından herhangi bir organizasyon yapılmamıştı. Sıradan bir lig maçından farklı olarak Federasyon Başkanı Şahin Kömürcü, Milli Takım Koçları Oktay Çavuş ve Bora Tamer Yılmaz’ın yanısıra IFAF ve EFAF’tan bazı yetkililer de tribünde yer aldı. Kupa törenini sunacak kimsenin olmaması ve sunumu Başkan Şahin Kömürcü’nün yapması herhangi bir organizasyonun olmadığının açık göstergesi idi.

Stad: Zemini oldukça bozuk özellikle orta saha civarında topraktı. Tribünlerin oldukça kısıtlı bir bölümü kullanılabilir durumdaydı ve tribün merdivenlerinin bacak boyu iki metrenin üstünde olduğu kişilere göre yapılmış o olması ilgi çekiciydi.

Maç sonrası gereksiz bilgiler: Red Deers ve Sultans’tan sonra Warriors 2.şampiyonluğuna ulaşan 3.takım oldu. Ayrıca Reds ve Warriors üst üste iki şampiyonluk yaşayan iki takım durumunda. Beş kez final oynayarak en çok final oynayan takım ünvanını da elinde tutan Warriors’ı üçer finalle Sultans ve Red Deers takip ediyor, bunların dışında iki kez final oynayan Cavaliers ve bir kez final oynayan Dolphins finalist ünvanlı takımlar.  Maçta her iki takımda hücumdan ikişer TD buldu. Geçtiğimiz yıl üç kez final oynamış ama hiç kazanamamış olarak finale çıkan ve oynadığı iki finalin ikisini de kazanan Sultans’ın oynadığı tüm finalleri kazanma :) serisine son veren Warriors bu yıl da Red Deers’tan bu ünvanı koparmış oldu. Final oynayıp şampiyonluğu olmayan tek takım ise Dolphins.

Daha da gereksiz yüzdeler: Final başarısı
1-   Sultans %66
2-   Red Deers %66
3-   Cavaliers %50
4-   Warriors %40
5-   Dolphins %0

Teşekkürler: Sahada mücadele eden oyunculara, sezon başından beri her türlü zorluğa ve bazı maddi sıkıntılara rağmen sezonun bitirilmesinde büyük pay sahibi olan hakemlerimize ve maçı seyredemeyenler için kendi isteği ve imkanlarıyla yazılı canlı anlatım yapan Boğaçhan Karasu’ya kendi adıma teşekkür ederim…