Yazının başlığı 49ers savunmasını tanımlar nitelikte… İlk hafta en büyük şampiyonluk adayı Green Bay Packers’ı savunmasıyla geçen Niners, bu hafta da NFC North’un başka bir güçlü ve son zamanlardaki çıkıştaki ekibi Detroit Lions ile karşılaştı. Haftanın belki de en zevkli geçmesi beklenen ve en çok vaat veren karşılaşmasıydı. İki takımın geçen yıl ki karşılaşmasına bakacak olursak ne demek istediğimi daha iyi anlayabiliriz. İki ekibin koçları Jim Schwartz ve Jim Harbough arasında maç sonrası gerçekleşen sürtüşme haftalarca gündemi meşgul etmişti. Bu olaydan sonra ilk defa karşılaşacak bu iki koçun ne şekilde tepki gösterecekleri merak konusuydu ki maçtan önce bir araya gelip el sıkıştılar ve samimi görüntüler verdiler. Bu da ikili arasında artık bir şey olmadığını gösterdi bize.

Maça dönecek olursak favori kendi evinde San Fransisco idi. Geçen yıl takımın başına geçen Jim Harbough’nun takıma aşıladığı ruh bu sene de hiç bir şey kaybetmeden devam ediyor. Aslına bakarsanız artık herkesin umudu kestiği Alex Smith’i bile hayata döndürmesi tek başına yeterli bir olay. Mükemmel savunmaları da cabası. Geçen yıl hiç koşu TD’sine izin vermeyerek tarihe geçen Niners savunması 2 haftası geride kalan 2012 sezonunda da henüz koşu TD’si yemedi. Görünen o ki onları bu sezon da yerden vurmak çok zor olacak. İlk hafta Cedric Benson’ı hayata küstüren savunma bu hafta da Kevin Smith’i sahadan sildi. Asıl ilginç olan da ligin en çok pas hücumu kullanan takımı olan Lions’ın yeri en iyi savunan Niners karşısında sürekli koşma çabasıydı. Başarısız oldukça denediler, denedikçe başarısız oldular. Justin Smith, Aldon Smith ve Ahmad Brooks gibi pas rusher’ların yanında ligin en iyi coverage LB ikililerinden Patrick Willis ve NaVorro Bowman olunca geçilmez bir ön hat oluşuyor Niners savunmasında.

Lions’ın sürekli koşmasının şöyle bir açıklaması olabilir; yıldız WR’leri Calvin ‘Megatron’ Johnson sürekli double hatta triple cover altındaydı. Bunu kırmak için bazen kanat yerine iç alana doğru koşturdular Johnson’ı. Ara ara başarılı olsalar da orada da Bowman-Willis ikilisi çıktı Megatron’un karşısına. Her hattıyla inanılmaz bir savunması var San Francisco’nun. Secondary de çok başarılı. Dikkatimi çeken diğer noktada hiç tackle kaçırmamaları oldu. Bu maçtan önceki Raiders maçındaki kaçan tackle’ları gördükten sonra Niners savunmasının yaptıkları beni büyüledi diyebilirim.

Peki sadece savunma mı? Hayır. Geçen yıldan en büyük artıları da bu. Çok da iyi bir hücuma sahipler artık. Offseasonda takıma katılan efsane Randy Moss ve Super Bowl kahramanı Mario Manningham bundaki en büyük etken. Artık çok derin bir reciever rotasyonuna sahipler. Ancak bunların en başında tabi ki TE Vernon Davis geliyor. Yıldız TE bu karşılaşmada da bir TE’den çok WR gibi oynadı ve geceyi 2 TD ile tamamladı. Yavaş yavaş ligin bayrak TE’leri arasına giriyor hatta girdi bile. Michael Crabtree’deki gelişimde gelecek adına çok umut verici. Ancak tüm hücumu ayakta tutan yukarıda da dediğim gibi artık tam bir yıldız gibi oynayan Alex Smith. Joe Montana, Steve Young, Jeff Garcia gibi efsane QB’lerin bile yapamadığını yapıyor şu anda. Son 200 küsür  pasta top kaybı yapmadı ve klüp tarihine geçti. Jim Harbough ile birlikte artık daha güvenli oynuyor. Onun bu üstün performansı yıllardır hücumu sırtında taşıyan RB Frank Gore’un yükünü hafifletti. Gore bu sezona da çok iyi girdi. Ndamukong Suh liderliğindeki ‘Bad Boys’ Lions savunması geçen yılki buluşmada olduğu gibi bu sefer de Gore’u durduramadı. Geçen sefer 100+ yard koşan Gore bu kez 89 yardın yanına 1 de TD ekledi.

Lions cephesinde ise ilk haftadaki sorun devam ediyor. O sorun şu ki Matthew Stafford bu sezona çok durgun başladı. İlk haftadaki 3 INT sonrasında pas atmaya korkar bir hali vardı ilk yarıda. Bu maçta da bir INT attı ama ikinci yarıda kendine gelme sinyalleri verse de artık çok geçti. Calvin Johnson ise artık bu tür coverage’larla oynamaya alıştı. Eğer alışmadıysa bile alışsa iyi eder çünkü artık her takım aynı taktiği uyguluyor. Lions’ın da savunması genel olarak iyi ancak secondary’nin geliştirilmesi lazım.

Genel olarak düşüncem San Francisco 49ers’ın bu sezonun en büyük şampiyonluk adayı olduğu yönünde. Candlestick Park’ta maç kaybedeceklerini hiç sanmıyorum. Ufukta Packers-49ers NFC Finali var gibi.