Merhaba NFLTR takipçileri, geçtiğimiz günlerde forumda yazarlarımızdan Hilmi Çeltikçioğlu’nun ortaya attığı ilginç bir fikir ile NFL’de haftanın en önemli ve en güncel gelişmelerini “X.Hafta Sonrası Gündem” yazılarında farklı yazarların yorumları ile sizlerle paylaşma kararı aldık. Bu yeni yazı dizimizde yazarlarımız her hafta sorduğumuz beş soruya cevap verecekler.

NFL’de üçüncü haftanın ardından Arizona Cardinals’ın Seahawks ve Patriots’ın ardından Eagles’ı yenip sezona fırtına gibi başlaması gündemin en önemli maddelerinin başında geliyor. Öte yandan New Orleans Saints de Cardinals gibi bir sürprize imza atmış durumda ama aksi şekilde. Saints ilk üç maçını da kaybederek sezona olabildiğine kötü başladı. 2011 sezonunun kötü izlerini silmek isteyen New York Jets ise işler iyi gitmeye başlamışken en önemli silahlarından Darrelle Revis’i kaybetti. Denver Broncos’da ise Tim Tebow’un yerine getirilen Peyton Manning takımı ileriye değil, geriye götürmüşe benziyor. Ve tabii ki geçici hakemler. Yaptıkları hatalarla saç baş yolduran geçici hakemler Packers – Seahawks maçında verdikleri son kararla maçın galibini değiştirdiler. Yazarlarımız Evre Baltalı, Efe Cem Elçi, Berkan Uzun, Hilmi Çeltikçioğlu ve Ozan Emre Yazıcı bu konuları farklı görüşleriyle enine boyuna incelediler. Keyifli okumalar…

Kurt Warner’ın ardından yıllardır toparlanamayan Arizona Cardinals bu sezon oynadığı üç maçı da kazanmayı başardı. Cardinals bu başarısını devam ettirebilecek mi yoksa “sezona hızlı başlayıp sonradan sönen” takımlardan biri mi olacak?

Evre Baltalı: Cardinals takım savunmasını çok iyi tapan bir takım ve özellikle red zone’da rakiplerine sayı şansı vermiyorlar. Ligin en az sayı yiyen ikinci takımı. Bu sezon iyi bir başlangıç yapmaları aslında çokta sürpriz değil. Geçen sezonu son 9 maçta 7 galibiyet alarak tamamlamışlardı.  Hücumları çok fazla sayı üretmese de topu ellerinde tutup zamanı kullanabiliyor. Kevin Kolb üst seviye bir QB olmasa da elinde çok yetenekli WR’ları var. Bu seviyede ilerleyebilirlerse. Play-off’a kalmamaları için hiçbir sebep yok.

Efe Cem Elçi: Patriots kicker’ı Gotskowski Ravens’e karşı son saniyelerde rahat yapabileceği FG denemesini kaçırmasaydı, Cardinals sezon takviminin en zor bölümlerinden birinde üç tane 2-1 takıma yegâne mağlubiyetlerini vermiş olacaktı. Yine de oyun bozanlık yapan takımın New England gibi bir takım olduğunu telafi unsuru olarak sayarsak Arizona’nın ne derecede başarılı bir başlangıç yaptığını tam anlamıyla takdir edebiliriz. Olası kilit oyuncu kayıplarını göz ardı edersek Cardinals’ın bu sezon playoff’lara çıkacağını, ama sonuna kadar götüremeyeceğini düşünüyorum.

Berkan Uzun: Takımda QB hariç bütün parçalar zaten yerli yerinde. İşini iyi yapan bir defan söz konusu, Wells ve Williams topu taşırken, WR’lar ile anlaşabilen pas hücumunu da iyi yapan bir QB olduğunda kesinlikle iyi bir iş çıkarırlar. 7.haftaya kadar sırasıyla Dolphins, Rams, Bills ile oynayacak olmaları da gerçekten işlerini kolaylaştırıyor. QB mevkisinde istikrar sağlandığı takdirde Seahawks, Patriots, Eagles gibi takımları devirmiş olan Cardinals’ın bir düşüş yaşaması söz konusu değil gibi gözüküyor.

Hilmi Çeltikçioğlu:
NBA sezonunun 82, MLB sezonunun 162 maç olduğunu bilirsiniz; ancak 16 maçlık NFL sezonunda üç galibiyet önemli. Sezonun geri kalan 13 maçından 6’sını bile kazansa playoff’a gider Cardinals. Her ne kadar kalan 13 maçtan 10’unu kazanacak bir Cardinals göremesem de savunmaları gayet başarılı. QB genç olsa bile takımda Super Bowl oynayan ekipten kalan yetenekli oyuncular var. Bu haliyle Kolb takımını playoff’a götürür. Şunu da unutmayalım ki bir takımın kalitesini sahadaki 11 değil, kadrodaki 53 kişi belirler, zira kimin ne zaman sakatlanacağı belli olamaz.

Ozan Emre Yazıcı: Tam Hilmi’nin önerisindeki cevaplar gibi olacak ama Oakland Raiders yine ışık vermezken banane Cardinals’ın başarısından, parlamasından, patlamasından. Konu neydi? Defans genel olarak iyi ama hücum çok sayı üretemezse arada bir dürten geçen olur kırmızılı çocukları. Çılgın bir çıkış olmasa da patlamazlar görüşündeyim.

NFC’nin en iddialı takımlarından New Orleans Saints sürpriz bir şekilde hala galibiyetle tanışamadı. Teknik ekibinin aldığı cezaların ardından Saints’de böyle bir düşüş bekliyor muydunuz?


Evre Baltalı:
Saints’in bu sene düşüş yaşaması beklenen bir şeydi. Şu anda çok kötü bir oyun oynadıkları söylenemez. Ama takımın idaresinde problem yaşadıkları kesin. Bu da Amerikan Futbolunda teknik boyutun ne kadar önemli olduğunun bir göstergesi. Aynı sistemi, aynı oyuncular bile olsa oyuna kenardan müdahale eden koç sistem dışı kaldığında çarkların aksaması normal. Saints geçen seneki Colts gibi bir performans gösterecektir diye düşünüyorum. Cezalardan en iyisini çıkartıp iyi bir draft sırası edineceklerdir.

Efe Cem Elçi:
Saints’in sezon öncesi karşılaştığı durum ve bu durum sonucunda çok sayıda önemli koç ve yıldız oyuncu kaybetmesi geçtiğimiz üç haftanın mazereti olabilir. Ama şunu unutmamak gerekiyor: Patriots NFL’in 2011 sezonunun en kötü ikinci savunmasına sahipti. Peki en kötü savunma kimdeydi? Bu gururlu listede 8 yard farkla son sırada Green Bay vardı. Patriots Super Bowl’da, Packers ise Divisional Playoffs’ta Giants’a yenildi. Demek ki sadece kötü bir savunma veya eksik oyuncular bu durumu açıklamaya yetmiyor.

Berkan Uzun: Bir kere daha coaching’in önemini görmüş olduk. Oyuncuların cezaları kaldırılmasına kaldırıldı fakat en çok yard veren takımlar arasında liste başılar. Ofans zaten yerli yerinde ama defansta herhangi bir canlanma olmazsa bu sezonu hiç beklenmedik bir şekilde dip sıralarda kapayabilirler. Başta bir head koç olmaması kaynaklı yenilgilerle beraber disiplin sorunları da yaşamaya başlarlarsa işler çığrından çıkabilir.

Hilmi Çeltikçioğlu: Düşüş bekliyordum, ama bu kadar değil. Sean Payton geçen sene bacağını kırdığında takım biraz tökezlemişti, ama sonuçta bu cezaların gelineceği bekleniyordu ve ona göre hazırlanmış olmalılardı. Sean Payton’ın bir senelik cezası yanında savunma koçu Gregg Williams’ın da süresiz cezalı olduğunu, ve bu ceza dolayısıyla sırf maça değil, takımın hiç bir tesisine giremediklerini de ekleyelim. Ayrıca GM (General Manager) Loomis de yarım sene ceza aldı ve bu da oyuncu idaresi konusundan çok tehlikeli. Başarının %90’ının sahadaki oyunculara ait olduğunu zannedenlere önemle duyurulur. Yine de Saints’in Katrina faciasından sonra ne kadar çabuk toparlandığını göz önünde bulundurmanızı da tavsiye ederim.

Ozan Emre Yazıcı: Belli bir düzeyin altında yetenekli ve hırslı oyuncu iş yapar. Bizde çok dendiği gibi “Bu takımın bir koça ihtiyacı yoktur” ya da “Bu noktaya koçsuz geldik” denir ama bir noktada coaching beklenenden çok daha fazla devreye girer. NFL’de sporun iyi kötü gelişmiş sayılabileceği bir yer.  Ee şimdi üstüne head coach kaybetmek kolay değil. Kısaca, evet düşüş normal.

New York Jets bu hafta zor da olsa Dolphins’i yenmeyi başardı ancak yıldız CB Darrelle Revis’i kaybetti. Revis’in yokluğu Jets’i sizce nasıl etkiler?


Evre Baltalı:
Jets sağı sollu belli olmayan bir takım. Biraz gazla çalıştıkları kesin. Ama Jets için söylenebilecek tek şey varsa En iyi Wr ın Jets’e karşı oynuyorsa, fantasy takımınızda kenarda tutmak isteyebilirsiniz. Revis’in yokluğu Jets defansının tamamen değişmesine neden olacaktır. Coverage konusunda daha dikkatli olmaları gerekecek, Bu sebeple de rakip QB’lerin peşine daha az adamla düşeceklerdir. Sack sayılarının düşeceği kesin.

Efe Cem Elçi:
Savunma secondary’si NFL’deki en önemli pozisyonlardan biri kanımca. QB’den sonra hatasının telafisi en düşük olan pozisyonlarda iki numarada benim kitabımda. Dolayısıyla Revis’ın kaybını hissedecektir Jets. Ama Patriots’ın savunma tarafında önemli bir yıldızı kaybetmesi Belichick’in savunma dehasına güvenim dolayısıyla nasıl beni olması gerektiğinden daha az etkiliyorsa, Ryan ve onun sahip olduğu ileri sürülen savunma dehası da yeşil beyazlı taraftarlar için benzer bir etki yapması gerekiyor. Unutmayalım ki 2007’de Giants, 2010’da ise Packers ciddi sakatlıklar ve yıldız oyuncu kayıpları yaşamış ama bunlarla daha güçlenerek ilgili sezonlarda Super Bowl’u kazanmaya kadar ilerlemişlerdir. Bu doğrultuda Revis’in kaybı doğru koçluk ve sideline’daki gölgelerden öne çıkacak yeni yüzlerle Jets için daha da başarılı bir sezonu beraberinde getirebilir.

Berkan Uzun: Rex Ryan’ın sisteminde önemli bir yeri olan Revis kesinlikle Jets için büyük bir kayıp
sakatlandıktan sonra yerine giren CB yaptığı interference ile Dolphins’e maçı kazandırma şansı verdi. Kesinlikle yokluğunu aratacaktır. Sonuçta bahsi geçen oyuncu ligin en iyi shutdown cornerlarından biri. İşin aslı Sanchez iyi iş yaptıktan sonra Revis’li veya Revis’siz takımın çok aksayacağını düşünmüyorum. Ha şöyle bir ihtimal de var Tim Tebow’u en son punt takımında protector olarak gördük. Neden CB olmasın?

Hilmi Çeltikçioğlu:
Cornerback, bence oyun kurucudan sonra en zor ve önemli mevkidir, özellikle son yıllarda pas oyununun üstünlüğü arttıkça bu durum daha da ortaya çıktı. Rex Ryan ve Jets igin en iyi cornerback’i Revis’e sahip olduğundan safety ve linebacker’larla daha fazla özgürlüğe sahipti. Bence Revis’i sakatlığa kaybetmek Jets’in bu seneki fişini çeker; eğer Tebow şapkasından geçen seneki gibi bir mucize çıkarmazsa. Antonio Cromartie birinci sıradan cornerback oynayabilecek bir oyuncu ve yanında Kyle Wilson ilk turdan draft edilmiş 3 senelik yetenek, ancak peşindekiler vasat üstü bir performans gösteremediler şimdiye kadar. NFL ikiden fazla receiver’lı dizilişler ve cambaz gibi tight end’lerle dolu; ve üçüncü cornerback’in önemi artmış durumda. Jets’in koşu savunması da sallantılı ve hücumu Rodgers ve Brees gibi 40 sayı yemiş savunmalarını kurtaracak bir hücum değil.

Ozan Emre Yazıcı: Ben uzun yorum yapmayı sevmediğimi farkettim. Revis önemli bir defensive back. Jets resmi sayfasındaki Jets Lose Their Star ve Time to Rally Without Revis başlıkları zaten bana göre yeterince açıklayıcı. ACL Tear diyince aklıma hep The Comebacks gelip gülsem de aslında iyi bir şey olmadığını bizzat biliyorum. Biraz manidar bir vurguyla geçmiş olsun demek dışında bir şey gelmiyor elimden.

Sezon başında şampiyonluğun en büyük adayı olarak gösterilen Peyton Manning’li Broncos ilk üç maçında iki mağlubiyet aldı. Peyton Manning form tutup eski haline dönebilir mi yoksa Denver, Tim Tebow’u arar mı?


Evre Baltalı:
Tim Tebow konusunda ben biraz taraflıyım. Manning ne kadar iyi bir oyun kurucu olsa da Tebow hem takım arkadaşlarının, hem de taraftarın gönlünü kazanmış bir oyuncuydu. Oyuncuların Liderlik özellikleri ve takım arkadaşları üzerindeki etkileri bir takımın başarısı için önemli faktörlerdir. Amerikalıların meşhur bir lafı vardır “Bozuk değilse tamir etme” derler. Bence Denver tam da bunu yaptı. Bir şekilde geçen sezon sonunda çalışmaya başlayan bir sistemi geliştirmek, yerine baştan yapmaya çalıştılar. Ve daha da kötüsü bunu Yaşlı bir amcayla yapmaya çalıştılar. İki sene önceki Vikings-Favre valsi gibi bir tablo çıkacaktır karşımıza, Yani sonunu tahmin etmek zor.

Efe Cem Elçi:
Şimdi Amerika’da bir laf vardır, çok değişik şekli vardır ama örnek vererek anlatacağım: “You can take the man out of the small town, but you can’t take the small town out of the man”. Bu şekliyle “adamı taşradan çıkartıp büyük şehre getirebilirsin, ama adamın içindeki taşralı ruhunu/tavrını çıkartamazsın” anlamına gelen bu söz aslında bu konuya çok uygun. Peyton Manning çok iyi bir oyun kurucu, şüphesiz! Ama bunda Colts takımının da büyük katkısı var. Manning’i koruyamasalar, rotaları düzgün koşup boşa çıkamasalar, attığı pasları tutamasalar, savunma yapıp iyi field position elde edemeseler, vs. Peyton’ın işi çok zor olurdur. Brady her oyunda ortalama 2-3 saniye korunmasa aynı derecede etkili olur mu, Super Bowl XLII’da olabildi mi? Broncos iyi bir takım ama Manning’in Colts’u olmadıkları kesin. Ama Manning’de Tebow değil yani sıkıştığında maçta 10-20 kere koşacak veya wildcat’te boy gösterecek yapıda, fizikte ve yaşta değil. Yine de arayacaklarını sanmıyorum, olsa olsa tam tersi olurdu. Acaba Tebow şu sıralar yan gözle Broncos’un maçlarını takip edip “keşke…” diye düşünüyor mudur?

Berkan Uzun:
Tim Tebow’u arıyacak bir durum olmasa da Manning’den artık bir şeyler beklemek yanlış olur her ne kadar soyadı Manning’de olsa kendisi artık 36 yaşında. Geçirdiği ameliyatları da göz önünde bulundurursak eski performanslarını beklemek zor. Manning bir ara mutlaka bir kıvılcım yaratacaktır ama bu kıvılcım takımı NFL şampiyonu olmaya götürür mü? Onu bilemiyorum.

Hilmi Çeltikçioğlu: Şunu geçen sene de söyledim, bu sene de söylüyorum: Tim Tebow NFL QB’si değil. Olabilir, ama değil. Spread denemeleri de rakipler alışana kadar biraz başarılı oldu, ama Wildcat gibi gelip geçici bir şeydi sonuçta. Her zaman Tebow veya Newton gibi oyuncu bulamazsın. Bu arada Manning’in kol kuvvetiyle ilgili soru işaretleri devam ediyor. Kol kuvveti sadece uzun paslarda değil, kısa pasları dar aralıklardan geçirmede de önemlidir. Manning futbol oyununu yalamış yutmuş bir oyuncu, yanlış karar verme olasılığı diğer QB’lerden daha az. Attığı pasların başarısız olması veya interception’la sonlanması yanlış karardan değil, eskiden atabildiği pasları hala atabileceğini sanmasından. Peyton Manning eski haline dönebilir de dönmeyebilir de; doktor değilim sonuçta. Ancak Tim Tebow’u arasa arasa futboldan anlamayan Denver taraftarı arar. Ayrıca Denver’ın sezon başında şampiyonluğun en büyük adayı olarak gösterilmesine de atlar bile güler.

Ozan Emre Yazıcı: Manning eskisi kadar olmasa bile form tutabilir de QB ve takım birbirini tutar mı şüpheli. Üstüne bir de Tebowing gibi bir kavram varken Manning’in zaten –ing le bitiyor olması ayrı bir falso olarak görülebilir ama saçma olur. Bana çok umut vermiyorlar. Zaten onların uyum sağlaması Oakland Raiders’a birşey katmayacaksa benim için çok önemli de değil.

Son olarak, çokca eleştirilen geçici hakemler Packers – Seahawks maçının ardından sabırları taşırmış gözüküyor. Geçici hakemlerin performansları hakkında düşünceleriniz?

Evre Baltalı: Geçici hakemler tabii ki sokaktan çevrilip yeni yetiştirilen insanlar değil. NCAA Division II maçlarını yöneten 10 – 15 sene tecrübesi olan insanlar. Bu kişilerin yarı-profesyonel oldukları düşünüldüğünde elimizdeki tablo normal. Buna bir yıl önce televizyonda izledikleri oyuncularla yan yana olma ve acaba hakkımızda ne yazacaklar stresi eklendiğinde problemler kaçınılmaz oluyor. NFL ve Medya çehresinin hakemleri eleştirmekten çok bir an önce kendi hakemleriyle anlaşmaya odaklanması lazım. Geçen sene oyuncu lokavtında acaba geçici oyuncularla oynasalardı nasıl bir lig izlerdik, bir de onu düşünmek lazım?

Efe Cem Elçi:
Aslında çoktan sabırları taşırmışlardı. Bu gidişatını veya sonucunu etkiledikleri ilk maç değil ama karşılaşmanın son oyununa gelindiği ve hakemlerin verdikleri karar sonucunda üç saniye önce geride olan bir takım maçı kazandığı için daha fazla dikkat çekti. Yoksa en güncel (ve yakından hissettiğim) örnek Ravens Patriots maçındaki sürekli tutarsız, bazen dayanaksız kararlarıydı. Son çeyrekte olmayan bir harekete bayrak atarak Ravens hücumunu adeta destekleyen hakemler o drive’ın sonunda Baltimore’un sayıya ulaşmasında en büyük etkenlerdi. Bence artık bu hakemlere yedek veya geçiçi yerine zayıf, ikinci kalite anlamına gelen “inferior” tanımını kullanmak gerekiyor. Bizim liglerdeki en kötü hakem ekibi bile 5 yard çizgisinde “down” edilen punt’ı touchback vermez, bu abilerimiz verdi! Bu hakemlerin bir bölümünün geçtiğimiz sezonun ortasında Lingerie League (Bayanlar İç Çamaşırı Ligi, TBSF’cesi Donlu Futbol) tarafından yetersiz kaldıkları için gönderildiğini de unutmamak gerek.

Berkan Uzun:
Felaket. NFL gibi bir organizasyona kesinlikle yakışmamakla beraber verdikleri sayısızca hatalı karar ile koçları ve oyuncuları delirtmekle meşguller şu sıralar. Bu konuyla ilgili en güzel yorumu Packers’ın lineman’in TJ Lang twitter hesabı üzerinden yaptı. Lang’in yorumu bence durumu gayet güzel özetliyor. TJ Lang’in twitter’dan attığı mesaj şu şekilde: “Fuck it NFL.. Fine me and use the money to pay the regular refs.”

Hilmi Çeltikçioğlu:
Burada öncelikle o pozisyona açıklık getireyim. Evet, Golden Tate offensive pass interference yapmıştır. Evet, Green Bay safety’si Jennings topun ilk sahibidir ve simultaneous possession yoktur. Hayır, topa sahip olma videodan seyretmeyle düzeltilemez. Evet, hakemler maçı hediye etmiştir. Hayır, yapılacak bir şey yoktur. Türkiye’de koçluk yapmış biri olarak kötü kararlardan ben de çektim; ama her zaman hakem faktörünü ters esebilen bir rüzgar, veya sahaya girip havadaki topa çarpabilen bir kuş gibi bir faktör olarak gördüm. NFL’de geçici hakemlerin performansı ortada, tam bir rezalet. Buradan Roger Goodell’e sesleniyorum: Ver adamların istediği parayı, yoksa o parayı 1-2 kat kaybedeceksin. Sonuçta muhteşem bir ev inşa edebilirsin, ama kapının zili çalmazsa ne anladık o işten?

Ozan Emre Yazıcı: Bu hakemlerle bu lig bitmez…