NFL’de altıncı haftaya geride bırakırken yazarlarımız haftanın en önemli gelişmelerini yorulamaya devam ediyorlar. Bu haftada gündemi beş soruya indirgedik. Bu sefer sekiz yazarımız cevapladı. Ravens’daki önemli sakatlıklar, Eagles’da savunma koçu Castillo’nun kovulması, Wilson’ın önderliğindeki Seahawks’in Patriots’ı yenmesi, Rodgers’ın altı TD pası atarak Texans’a ilk mağlubiyetini yaşatması ve tabii ki Cleveland Browns’ın ilk galibiyetini alması haftanın gündemi oldu. Brady Quinn’in yıllar sonra oynaması, RG3’nin muhteşem performansı, Shonn Greene ve üç touchdown koşusu gibi konularda vardı ama onu da sorsak yazı oldukça uzardı, bir sonraki haftaya artık…

Baltimore Ravens, Dallas Cowboys’u yendi ama savunmanın en önemli isimleri Ray Lewis ve Lardarius Webb sezonu kapattı. Bu sakatlıklar Ravens’ı nasıl etkiler?


Ozan Emre Yazıcı:
Çok iyi etkiler, onların yerine oynayacak yedekler gaza gelir sahayı rakiplere dar eder dersem inanan olmaz sanırım.  Tüm zamanların en iyilerinden biri olarak anılan bir LB kaybetmek zor. Üstüne bir de CB gidince artık ya taktiksel çözümler bulacaklar ya da biri Bernard Pollard’a tackle yapmayı öğretecek. Bengals dışında tüm galibiyetlerini “1-possesion difference” ile kazanan Ravens bu performansı  ne kadar götürebilir merak ediyorum.

Görkem Şahinoğlu: Baltimore ne kadar etkilenir bilmem ama beni Fantasy Football’da çok etkileyeceği kesin. Zaten dibe demir attım, artık havlu attığımın resmi olabilir. Neyse Ravens nasıl etkilenir dersen önemli ölçüde etkilenecektir. Hücum sayesinde maç kazanmaya devam edeceklerdir ancak işler ters gittiğinde oyunu değiştirecek bir savunmanın en önemli parçaları gitti Suggs ise hala yok. Daha önce yazımda da değinmiştim Ravens savunmasının en zayıf halkası cornerları diye ve artık en iyi cornerback’leri de sezonu kapadı. Buradan çok çekebilirler. Lewis’in kaybı da = ruh kaybı.

Hilmi Çeltikçioğlu: Takımın ilk 11 cornerback’lerinden birinin kaybı, bu pozisyonda eksiklik yaşayan bir takım için iyi değil elbet. Üstelik daha Terrell Suggs konusu çözülmeden Ray Lewis’i de kaybetmek koşu oyununda da ufak çaplı sorunlar yaşatır. NFL koçu olmak kolay değil, herkesi yapmıyorlar; Jim Harbaugh elindeki malzemeyle eksikleri kapatır, maç hazırlıklarını ve oyun seçimlerini buna göre yapar. 5-1 durumundayken playoff’lara %80 kalırlar diyorum. Ray Lewis takıma gazı kenardan da verir zaten; kendi gazı bitmesin de…

Burak Korkmaz: Ravens sezonu playoff’lara çıkarak tamamlayacaktır. Ancak defansta yaşanan ve gelecekte yaşanacak sakatlıklar bu sezonu beklentilerin altında tutacak gibi gözüküyor. Ngata’da gidici.

Savaş Alparslan: Ravens geçen sezon Ray Lewis sakatken oynadığı 4 maçı da kazanmıştı. QB’lerin üzerine pas atmaktan imtina ettiği CB Lardarius Webb’in yokluğu daha kötü olacaktır. 2011’in en iyi savunmacısı OLB Terrell Suggs için her ne kadar kesin dönüşü Kasım’ı bulacak dense de, “fiziksel olarak oynayamaz” listesinden çıkarılmış ve sınırlı antrenmanlara başlamış. Elbette doğrudan ILB Lewis’in yeri için olmasa da, iyi haber denebilir.

Berkan Uzun: Her zaman savunması ile bir adım öne çıkmış olan Ravens iki haftadır çeşitli eleştirilere maruz kalıyordu. Sezon başında Suggs’ı kaybederek zaten zora düşmüş olan takım birde 37 yaşındaki LB R.Lewis’i de kaybedince özellikle liderlik anlamında çok ama çok zor günler yaşayacaktır. Bu sezon gidişat iyi gibi olsa da bu iki ismin kaybı savunmasına çok zor anlar yaşatacaktır.

Attila Ergökmen:
Oldukça kötü etkiler. Zaten sezon başından beri eski günlerini aratan Ravens savunması için işler daha da zor olacaktır. T. Suggs’ın dönüşüne kadar Ravens maçları ofansif anlamda zevkli geçer diye düşünüyorum.

Evre Baltalı: Profesyonellik seviyesi ne olursa olsun takim liderliği her seviyede çok önemlidir. Takımın oyuncu liderlerini kaybetmekte tabii ki Ravens’ı etkileyecektir. Burada önemli olan bu sakatlığın Ray Lewis için sezon kapatıcımı yoksa kariyer bitiricimi olduğu sorusu. Kariyerinin sonuna gelen bir LB oyuncusunun böyle bir sakatlıktan sonra önümüzdeki sezon sahaya oyuncu olarak dönmesi bence çok zor.

NFC West’in diğer takımları gibi Seattle Seahawks bu sezon oldukça iyi gidiyor. Bu hafta üç TD pası atan Russell Wilson herkesi rahatlattı. Peki sizce bu genç adam Seahawks’in aradığı isim mi?

Ozan Emre Yazıcı: İstatistiksel olarak iyi Wilson ama maç kazanmak için son çeyreğin ikinci yarısını beklemeye de gerek yok bence.  Seahawks tarafından aranan adamla  “Tim Tebow without the proselytizing” arasında kaldım ben.

Görkem Şahinoğlu:
Çok iyi bir kolej kariyerine sahip Wilson, hatta geçen yıl Heisman favorilerindendi. Ancak gerek oyun tarzı gerekse fiziki yetersizliği onun bir NFL QB’si olmasının zor olacağı yorumlarına neden oldu. Zaten seçildiği sıra da bunu gösteriyor. Açıkçası ben sezon başında starter olarak açıklanmasına çok şaşırmıştım. Şimdiye dek iyi kotardı bu NFL QB’liği işini. Tabi onun bu kadar iyi görünmesinde Seahawks’ın üstün defansının da büyük payı var. Ha Wilson Seahawks’ın aradığı adam mı? Bunu sezonun devamı gösterecek.

Hilmi Çeltikçioğlu: Russell Wilson’ın aranan adam olup olmadığı sorusunun cevabı için çok çok erken. Daha ilk senenin yarısına bile gelmedik; kaldı ki geçen seneki Cam Newton bile bu sene nerelerde? Bekleyip göreceğiz, ama şunu garanti ederim; ilk tökezlediğinde –ki tökezleyecek – adamın küçük cüssesi öne sürülecek, o kadar para verilen Matt Flynn’i sahada görmek istenecek.

Burak Korkmaz:
ML ve defans sağlıklı olduğu sürece, bu masal devam eder, Patriots defansına karşı oynamaktan daha zor şeyler olacak bu sezon, bu sebeple Matt Flynn ligin son dönemeçlerinde işi devralacaktır. Seahawks, wild card contender bence.

Savaş Alparslan:
Bir çaylak QB, hem de Tom Brady gibi bir dev karşısında son çeyrekte takımı 23-10 gerideyken 24-23 kazanmasını sağlıyor ve bu süreçte 2 TD pası veriyorsa, bu QB her takımın aradığı isimdir.

Berkan Uzun: Çok sayıda turnover yapmayarak iyi bir iş zaten hali hazırda yapıyor ama rookie QB’lere de güven olmuyor arkadaş. Bir sezon iyi geçirdikten sonra veya bir maç iyi oynadıktan sonra bir sonraki maç müthiş bir düşüş yaşayabiliyorlar. Bu çocuğa da biraz zaman verelim. Post season’da neler yapacak onları da bir görelim öyle karar veririz.

Attila Ergökmen:
Bence değil. Geçen sezon bir maçta TD rekoru kuran M. Flynn’in fiziksel anlamda NFL’e daha uygun olduğunu düşünüyorum. Evet atletik, siyahi QB’ler son senelerde çok revaçta ama kariyerlerinin sonlarına doğru hızlarını kaybetmeye başladıklarında her şey kötüye gidiyor. (Bkz. D. McNabb, M. Vick)

Evre Baltalı: Seahawks, Redskins, geçen sene Carolina ile Broncos ve ondan önceki sezon Green Bay ve Philedelpia, hepsinin ortak bir tarafı var. Koşabilen oyun kurucular. Bundan yıllar önce Vick ceza almadan ve Vince Young, draft edilmeden söylemiştim. Devir koşabilen QBWlerin devri olacak diye.  Tabii ki bu sadece koşan değil, pasına ek bir silah olarak ekleyebilen QB’lerin başarısının artacağı yönünde. Russel Wilson’bu oyunculardan bir tanesi. Seahawks’ı bulduğu konumdan bir adım öne taşıyor. Daha da ileri gitmek için diğer silahları da devreye girmeli.

İlk haftalarda maçlarını son anlarda kazanan Philadelphia Eagles, iki haftadır yakın farklarla kaybediyor. Detroit mağlubiyetinin ardından savunma koçu Juan Castillo ile yollar ayrıldı. Bu hamle Eagles’ın sezonunu kurtarır mı?


Ozan Emre Yazıcı:
Değişiklikten önce Castillo efendinin geçmişini irdelemek istiyorum. Adamın koçluk kariyeri bir lise LB koçu ve defensive coordinator (bundan sonra savunma koçu olarak anılacak.) olarak başlıyor. Sonra üniversite seviyesinde bir süre defensive line koçluğu var, sonra hücum kavramını keşfedip 4 yıl offensive line koçluğu yapmış. EEagles kariyeri de “offensive assistant” olarak başlayan sonra TE koçluğu ve sonrasında yine OL koçluğuna dönen Castillo bu görevde tam 13 yıl kaldı Bu arada üniversite koçuyken dört oyuncusu NFL gören Castillo bunlardan Jermane Mayberry ile Eagles çatısı altında da çalıştı ve Mayberry, Pro Powl oynama noktasına da ulaştı. Şimdi ben soruyorum ne işi var bu adamın savunma koçluğunda?

Görkem Şahinoğlu: Eagles aslında şansa kazandığı maçların diyetini ödemeye başladı. İlk haftalarda cidden muazzam şanslarla kazanmışlardı. Şimdi ki fark kaybolan şansları. Hala top kaybı yapmaya devam ediyorlar ancak artık doğal olarak kazanamıyorlar. Castillo’nun gönderilmesi de isabet oldu. Kağıt üzerinde ligi domine edebilecek bir savunma var ama bu sahaya yansımıyordu.

Hilmi Çeltikçioğlu:
Yani dere geçerken at değiştirilmez, ama Andy Reid’in kellesi bile söz konusuyken dere geçerken timsahları biraz susturmak için bir hamle olabilir. Ayrıca Reid veya başka bir üst düzey yönetici ile bir anlaşmazlık / kavga söz konusu olabilir. Koçlar oyuncu gibi değildir, twitter’da kavgayı anında takip edemeyiz. “Süper koçtur, çok emeği vardır, hayatının geri kalanında başarılar” gibi laflarla uğurlanır NFL koçları. Eagles yetenekli oyunculara sahip, herhangi bir takımdan daha fazla sakatlık yok, 3-3 durumundalar ve playoff şansları gayet iyi. Şu saatten sonra gelecek yeni bir koç şapkasından mucize bir sistem çıkaramayacağına göre maç hazırlığı, motivasyon, iletişim ve koordinasyon konularında biraz çıtayı yükseltecekse sezon “kurtarılabilir”.

Burak Korkmaz:
Andy Reid is going down…

Savaş Alparslan: Salt galibiyet yüzdesi olarak bakıldığında Eagles’ın grubu NFC East’de takımlar o kadar birbirine yakın ki, her olumlu hamle işe yarar gibi gözüküyor. Ama Eagles’ın esas sorunu offensive line’da gibi durduğu için, sezonu kurtarır denemez.

Berkan Uzun: Bay haftasının dönüşünde Atlanta Falconsla (6-0) karşılaşacaklar. İşlerin kötü gittiği bir takımda defans koordinatörünün değişmesi ilen geçemeyecekleri bir Falcons söz konusu. Onu geçtim kendi division maçlarının birçoğunu oynamadılar. NFC East faktörünü unutmamak lazım geriye iki Cowboys iki Redskins iki de Giants maçları kalıyor. Bu sezon işleri zor bir şekilde bu karmaşadan çıkmaları da zor gibi.

Attila Ergökmen: Bence QB koçunu kovmaları gerekir. Hücum takımı (baş harfi Vick) çok fazla top kaybı yaptğı için maçları kaybediyorlar. Evet iki senedir Eagles savunması beklenen düzeyde değil ama bu kadar top kaybı yapıldığında Eagles savunmasına çok az alan kalıyor. Sayı yeme ortalamalarına bakıldığında iyi iş çıkarmışlar bile diyebiliriz… Bu hamle ile Wide-Nine formasyonu da değişebilir. Bu belki ciddi anlamda bir fark yaratır ama hangi yöne olur bu değişim bilemiyorum.

Evre Baltalı: Eagles tam bir takım kuramadı. Bu sebeple maçlar yakın geçiyor çünkü oyuncular bireysel yetenekleri ile oyunu lehlerine değiştirmeye çalışıyorlar. Başarılı olup olmamalarına göre de maçlar sonuçlanıyor. Hücum olarak çok yetenekli oyunculara sahipler. Oyuncuları bir arada oynatacak sistemi bir türlü kuramadılar.

Green Bay Packers sürpriz bir şekilde geçtiğimiz sezon ki Packers’ı bizlere izleterek Texans’ı yenmeyi başardı. Peki böyle devam edebilecekler mi?

Ozan Emre Yazıcı: Dört haftadır bekliyorum ne zaman Raiders sorusu gelecek diye ama yok. Bazı takımların adı 2-3 kez geçerken daha bir kez  Oakland yöresine uğramadık. Evet yine yenildi. Matt Bryant (Hilmi’nin kendi yazısındaki teoriyi geliştirip Matty Ice+ olarak adlandırıyorum ben artık onu.) attığı  “game wininng field goal” ile gümüşü siyahı yerle bir etti. Siz daha Urfa Kebap-Lahmacun formalı peynir kafalılara takılın.

Görkem Şahinoğlu:
Açıkçası çok da sürpriz bir galibiyet olmadı, Packers her şeye rağmen Packers çünkü. Burada sürpriz olan ligin en iyi defansına sahip denilen Texans’ın bu kadar sayı yemesi. Sorunun asıl cevabına gelirsek Packers’ın böyle devam etmemesi için hiç bir neden yok.

Hilmi Çeltikçioğlu:
Green Bay’in durumu için söylenen en güzel sözler herhalde Rodgers’dan maç öncesi gelmişti: “Dışarıda takımla ilgili fırtınalar kopuyor ama içeride biz iyiyiz”, ve “Biz buraya maçın favorisi olarak geliyoruz ve Texans da bunu biliyor.” Takımı geçen sene Benson’sız zirveye çıkaran pas oyunu kendini gösterdi ve 6 pas touchdown’ı ile maçı kazandı. Koşucu Alex Green ise aradığı şansı buldu, ve ligin en iyi savunmalarından birine karşı ufak da olsa bir şeyler gösterdi. Savunma ise maçın ikinci kahramanıydı. Foster’ı ve Texans’ın etkili stretch oyununu durdurdu ve rakibi pasa zorladı. Bunu BJ Raji’nin yokluğunda becerdi, ama maçın sonunda ikinci iç linebackerı DJ Smith’i de bu sezon için kaybetti. Green Bay’de linebacker eksikliği yok, ama en iyi üç iç linebacker’dan ikisini kaybetmek iyi olamaz. Green Bay kolay maçlara giriyor ve 5-4 olur yakında. Bu arada siz de “Üç İç Linebacker” demeye çalışadurun…

Burak Korkmaz: Packers, Super Bowl’a yürüyor, BJ Raji geri döndüğünde denklem çok değişecektir.

Savaş Alparslan:
Packers şu an 3-3 gözükse de, “replacement” hakemler faktörü olmasa ve Colts’a da garip şekilde yenilmese şu an 5-1 olacaktı. Sayı oyunlarına girmeden de iyi bir takım oldukları aşikâr olduğuna göre, böyle devam etmemeleri için hiçbir sebep yok.

Berkan Uzun: Kesinlikle, bu sezonu bu moment ile daha iyi bir şekilde sürdürürler. Bu maçla beraber Giants maçına kadar dört haftalık bir galibiyet serisi yakalarlar. Giants maçı da Postseason için önemli bir mesaj olur gibime geliyor.

Attila Ergökmen: Sürpriz mi? Peh… (Bkz. NFL 2012 – 6.Hafta Tahminleri). Packers’ın her sezon olduğu gibi en büyük sıkıntısı sakatlıklar. Çok fazla yıldız oyuncusu sakat. Açıkçası tüm yük şu an Rodgers’ın dolayısıyla OL’ın üzerinde. Geçen haftaki gibi oynadığı sürece Packers her zaman galip gelebilir. Allah Rodgers’ı nazardan saklasın diyorum…

Evre Baltalı: Bu düzen böyle gitmez… Packers’ın aldığı rahat galibiyet onları bile şaşırtmıştır. Her takımın iyi kötü günleri olabilir. Bir takımın iyi günü öbürünün kötü gününe gelince böyle skorlar olabiliyor. Houston bu maçın rövanşı için dua etmeye başlamıştır bile…

Cleveland Browns sonunda ilk galibiyetini aldı. Gezegenler sıralandı da mı Browns, Cincinnati Bengals’ı yenebildi?

Ozan Emre Yazıcı: Eyalet dayanışması bu. Hep merak etmişimdir neden Ohio’da iki tane CB baş harfli NFL takımı var diye. Ohio ve Amerikan futbolu diyince aklıma Buckeyes gelir benim, ki üniversitenin Columbus’ta olduğunu düşünerek o da bir nevi CB’dir.

Görkem Şahinoğlu:
Browns aslında bunun sinyalini son bir kaç maçta verdi. İyi bir savunmaya sahipler, canavar bir koşucuları var, QB’leri NFL’e ısınmaya başladı tek sorun reciever’lardaydı orada da Gordon diye bir adam çıktı piyasaya. Kısacası her şey yavaş yavaş iyiye gidiyor Browns cephesinde.

Hilmi Çeltikçioğlu:
Kardeşim, maç kazanamamak için 2008 Lions takımı kadar kötü olmak gerek ki zordur; Bengals da zaten AFC’nin en iyi takımı falan değil. Browns takımında süperstar’lar olmasa da kuvvetli kola sahip bir oyun kurucu, hızlı top tutucular ve çok iyi bir koşucu var. Savunma da iyi, ve daha iyi olabilir. Playoff’lar zor ama 6-10 olabilir. İyi bir draft ve kamp ile seneye playoff’lar neden olmasın?

Burak Korkmaz:
Bengals yönetimi artık yeni bir koça görev vermeli, ML is MUP! (mentally unable to perform) bu kadar iyi oyuncuyu bir arada tutup iş yapamayan iki koç var Reid ve Marvin Lewis. İkisine de yol göründü bence. Browns için bir ümit yok Bengals kötü oynadığı için yendiler. Browns iyi oyuncuların emeklilikten önceki son görev yeri. En azından senelerdir bu şekilde.

Savaş Alparslan: Geçen haftaki soru-cevap kısmında Cleveland hakkında ileri geri konuşup, haddimi aşan laflar ettiğim içindir. Şaka bir yana, karşılarında kanlı bıçaklı oldukları Cincinnati Bengals karşısında seyirci desteği ile gaza gelmiş olmaları yüksek ihtimal diye düşünüyorum.

Berkan Uzun:
Dalton, turnoverları hediye edince. Bir de iki TD’da da coverage afallayınca oluyor bazen böle yapacak bir şey yok. Sonuçta NFL hatalar üst üste bindiği vakit kaybetmemek çok zor.

Attila Ergökmen:
“Ben demiştim” diyorum… (Bkz. NFL 2012 – 6.Hafta Tahminleri). Bengals şu ana kadar doğru düzgün bir takımı yenmedi. Dolayısıyla performansları çok “overrated”. Browns’un fikstüründe kazanmaya en yakın olduğu maç buydu ve doğru haftada Bengals ile karşı karşıya geldiler. Belki burada gezegenlerin etkisi olabilir. Fakat genel olarak Bengals zannedildiği kadar iyi bir takım değil. Browns’da o kadar kötü değil. Weeden ısınmaya başladıkça daha da iyi olacaklar…

Evre Baltalı:
Geçen hafta yazdıklarımızı okuyup gaza gelmiş olabilirler… Browns nasıl bir isimdir!!!