Şöyle bir bakayım dedim de 2.haftadaki Dolphins maçından beri hiç Raiders yazmamışım. Bir de üstüne Raiders bu hafta kazanınca ve çok sevgili editörümüz Kaan Özaydın’ın baskılarıyla kalemi elime aldım :) Öncelikle çok zevkli ve çekişmeli bir haftayı geride bıraktık. Eğer imkanınız varsa Saints-Buccaneers, Redskins-Giants ve Bills-Titans maçlarını izlemediyseniz izlemenizi öneririm. Hazır Saints demişken birkaç cümleyle Drew Brees’e de değinmek istiyorum. Tampa maçının ilk çeyreğinde felaket bir oyunun ardından öyle bir ayağa kalkış gösterdi ki önünde saygıyla eğildim. Kim ne derse desin benim şahsi görüşüm kendisinin şunda ligin en iyi QB’si olduğu yönünde. Karizma, yetenek, liderlik hepsinin mükemmel uyumu. Ayrıca Dallas’ın da bu hafta kazanmasıyla ender olan 2’de 2 haftalarımızdan birini de yaşadık, onu da belirteyim. Neyse artık asıl konumuz olan Raiders ve onun uzatmalarda gelen galibiyetine geçelim.

Sezon önce fikstüre şöyle bir baktığım zaman Jacksonville maçı yanına galibiyet yazdığım ilk maç olmuştu. Gel gelelim sezonun ilerleyişi ve hem Raiders’ın hem de Jaguars’ın içinde bulunduğu durum bu mücadeleyi her iki taraf içinde kesin kazanılması gereken maç durumuna getirdi. Ancak biz burada olaya Raiders açısından bakıyoruz ve kağıt üzerinde daha iyi olan tarafta Raiders. Ancak bir çok kez hayatın bizlere gösterdiği şekilde her şey kağıt üzerinde kazanılmıyor. Raiders ev sahibi olmanın da bir getirisi olarak maça favori çıktı. Hatta Jaguars’ın daha ikinci pozisyonun da tek hücum silahı, Oakland’ımızın bağrından kopup gelen yıldızları Maurice Jones Drew’un sakatlanmasıyla bu favorilik oranı daha da arttı, en azından kağıt üzerinde. (Bu arada hayır, MJD şike yapmadı) Ancak işler Raiders için pek yolunda gitmedi.

Veteran QB Palmer maçın başında ne kadar formda gözükse de 10 yarddan endzone’a hücum edemeyince Raiders ilk sayılarını takımın en güvenilir iki elemanından biri olan (diğeri Shane Lechler) Janikowski’nin ayağından gelen FG ile buldu. İşte buradan sonra işler değişti. Starter QB’ler arasında Weeden’ın vites yükseltmesiyle açık ara en kötü isim olan Blaine Gabbert’a bir haller oldu ve uzun isabetli paslarıyla takımını MJD’nin yokluğunda taşımaya başladı. Üst üste gelen savunma flagleri ve Jaguars TD’leri sonrası öz güven kazanan Jaguars koçu Mike Mularkey bir de Onside Kick denedi ve bunu da başardı. Sahadaki Jaguars sanki ligin en kötü takımı değil de play off kovalayan bir takım görüntüsündeydi. Tabi bunda Carson Palmer’ın kabul edilebilir ama return sırasında Philip Adams’ın yaptığı saçma sapan fumble da büyük etken oldu.

Mücadelenin dönüm noktası Tommy Kelly’nin offside olan sack girişimi oldu. Çünkü bu sack sonrasında içine Tom Brady kaçmış Gabbert sol omzundan sakatlandı ve yerini emektar Chad Henne’ye bıraktı. Gabbert çıkana kadar QB reytingi 123.6, dikkatinizi çekerim. Evet, eğer sizde benim gibi normal bir Gabbert’tan daha kötü ne olabilir ki diye düşünenlerdenseniz bir de Henne’yi deneyin. Henne sanki sokaktan geçerken kolundan tutulup maça sokulmuş birisi gibiydi. Hiçbir reciever ile uyum yakalayamadı ve Jax hücumları yedek RB Rashard Jennings’in eline bakar oldu. Neyse ki sağlam bir Raiders koşu hücumu sahadaydı ki Jaguars ikinci yarıda Scobee’nin iki tane 40+ FG’si dışında skor bulamadı.

Raiders ise ne zaman yerden gitmeye kalksa duvara çarptı. Duvar diyerek 30.sıradaki Jaguars savunmasını övdüğümün farkındayım ama sahada bu sezon öyle bir McFadden var ki en zayıf koşu savunmasına karşı bile koşmaya hali yok. Bunu sezon başında Greg Knapp’in getirdiği yeni koşu sistemine bağlamıştım ama artık neye bağlayacağım bilemiyorum. Aşırı bir formsuzluk var Run DMC’de. McFadden bu takımın hücum gücünün neredeyse tümünü oluşturuyor ve onun bu hali tüm takımı doğrudan etkiliyor. Geçtiğimiz yıllarda tam formunun zirvesindeyken sakatlanmasına alıştığımız McFadden’ın kariyerinde hiç full sezonu bulunmuyor. Bu yıl ilk defa tam sezon geçirecek gibi duruyor ama bu seferde o eski halinden eser yok.

Tüm suçu McFadden’a atarken Offensive Line’ı da fırçalamak gerekiyor. Son iki haftadır Raiders iyi bir görüntü çiziyo r(bu hafta aldığı galibiyet ve geçen hafta ki güzel oyun) buna rağmen O-Line’ın çok kötü oyunu söz konusu. RG Khalif Barnes’ın sakatlığı Palmer’ın korunmasında iki haftadır büyük gediklere sebep oldu. Ancak Barnes’ın yokluğunun McFadden için yapılan blokları etkilediğini pek söyleyemeyeceğim çünkü Barnes varken de aynı tas aynı hamamdı.

Hücumda aklı başında oynayan ve güvenebileceğimiz bir tek Denarius Moore ve biraz da Heyward-Bey var. Zaten o Moore ekstra bir çabayla ikinci yarıda Raiders’ın ilk TD’sine imza attı. Heyward-Bey ise son iki haftadır formda gözüküyor ama ne Moore ne de Darrius topla fazla buluşturulmuyor. Bunda hücumun yarısından çoğunu koşunun oluşturmasının payı büyük ancak bu haldeki McFadden ile koşmaktansa daha çok pas hücumu tercih edilebilir.

Maçın bir diğer kritik anına değinecek olursak bitime 03.34 dakika kala skoru eşitleyen Palmer’ın 1 yardlık koşusu sonrası Raiders defansı çok iyi bir oyun çıkararak Jax hücumunu 3 hücum sonra eli boş gönderdi. Ancak ele geçen fırsatı kullanamayan taraf Raiders hücumu oldu. 2 ve 9 yardda topla buluşan Danerius Moore 1st down yerine daha fazlasını almak için enlemesine koşunca saha dışına itildi ve sonuç olarak ne 1st down ne de fazlasını alabildi. Bu oldukça amatörce bir hataydı ki Raiders 3.hakkında da 1st down alamayınca topu kalan 1.30 dakika ile birlikte Jaguars’a teslim etti. Raiders savunması yine iyi bir seri sonucu rakibe FG izni tanımayarak bir kez daha yüzümü güldürdü. Geriye kalan 30 saniyelik Raiders hücum süresinde Janikowski 64 yarddan bir NFL rekoru denese de başarılı olamadı ve maç uzadı. Uzatmalarda ise yine Raiders savunması damga vurdu. İlk olarak Seymour ile gelen sack ve ardından bana göre maçın yıldızı Lamar Houston’ın fumble zorlaması ile Joselio Hanson’ın recovery’si maçı artık resmen Raiders’ın kazandığını gösteriyordu. Geriye kalan işi de tartışılabilir ligin en iyi Kicker’ı olan Sebastian Janikowski’nin ayakları bitirdi.

Sonuç olarak kazanılması gereken bir maçı kazandı Raiders ancak oynanan futbol hiç de ümit verici değildi. Şunu da gördük ki AFC West’te Raiders, Chiefs ile birlikte sonuncu olmama mücadelesi verecek. Akıllardaki sorular ise şunlar;
-Raiders bu sezon bir daha maç kazanbilir mi?
-Raiders bir sürpriz yaparak play off yapabilir mi?
-McFadden bildiğimiz McFadden gibi oynayabilir mi?
-Benim favorim Terrelle Pryor forma giyebilecek mi?

Tüm bunların cevapları ilerleyen haftalarda belli olacak.

-Evet
-Hayır
-Olabilir
-Hayır