Geçtiğimiz seneyi 15-1 kapatan Green Bay Packers, sezon başında Super Bowl favorileri arasında gösteriliyordu. Öyle ya, son yılların en güçlü pas savunmasına Cedric Benson gibi etkili bir koşucu eklenmiş; draft’te ise tamamen savunmayı gençleştirip hızlandıracak şekilde yüklenilmişti. Takım ilk maçında San Francisco’ya yenildi, ligin en iyi takımı denildi rakip için. Seattle’a yenildi, hakemler ve Golden Tate’e bağlandı mağlubiyet. Son maçında da Indianapolis Colts mağlubiyeti geldi ve takım şu anda 2-3. Artık bahane bulmakta da zorlanmaya başladı yorumcular. Biz o zaman bahaneyi bırakıp, editörümüz Kaan Özaydın’dan gelen ağlamaklı Packers soruları eşliğinde teşhise (veya artık otopsiye) başlayalım.

Indianapolis Colts bu hafta Packers’ı sürpriz bir şekilde yendi. Ne oldu da favori Packers bu maçı son anlarda olsa da kaybetti?

Maçın ilk yarısını Green Bay 21-3 önde kapattı. Gerçekten de 1-2 hata dışında hem hücumda hem savunmada hatasız oynanıyordu. Hücum boş dönmüyor, savunma da eğilse de kırılmıyordu. İkinci yarıda ise maç tamamen tersine döndü. Aziz Yıldırım devre arasında Colts soyunma odasına inmediğine göre ne olmuştu? Cedric Benson’ın kaybı ile Green Bay ilk hak alamaz oldu. 3 ve 8 ile 3 ve 5 arasındaki fark 3 yard’dan çok fazladır. 3 ve 5’te bir anda check down (asıl atmak istediklerin boş olmayınca müsait yerdeki bir RB ve TE’e bırakılan kısa pas) ile ilk hak alınabilir. O yüzden koşuyla her hak 1-2 yard fazla alan koşucuların farkı hissettirilir. İkinci yarıda Colts oyun kurucusu Luck’ın şansı döndü diyelim. Bir anda en etkili blitz’lerden yağlanmış gibi sıyrılmaya başladı. Tam sack oldu derken salladığı toplar mıknatıslanmış gibi Reggie Wayne’e gidiyordu. Şimdi kanserle savaşan Colts koçu Chuck Pagano için oynayıp kazandılar demek istemiyorum, ama geçtiğimiz haftalarda kötü sonuçlar alan Packers takımının oyuncuları rüzgarın ters esmeye başladığı her an paniklediler. Genç takımlarda olur böyle şeyler.

Kaçan son saniye field goal’ü… Mason Crosby yapmazdı böyle şeyler?

Mason Crosby yapmazdı ama üstteki soruda bahsettiğim panik hali, kenetlenmiş Colts taraftarının sahaya yansıttığı duygusal baskı, aynı maçta kaçırdığı başka bir field goal’ün etkisi vardı demek lazım. Sonuçta Crosby menzilinin içindeydi, long snap veya hold’da bir arıza yoktu, üstü kapalı saha olduğundan rüzgar da yoktu ve sonuçta NFL kicker’larının böyle vuruşları kaçırmalarının tek sebebi ruh halleridir. Zaten bu oyuncuların ruh haline birşey olmasın diye saha kenarında yalnız kalırlar, idmanda falan kimse bulaşmaz, ne bileyim maçlarda ruh halleriyle alakalı molalar alınır. Crosby de insandır, takım oyuncusudur, ve zaten takımın döşediği duvarı sıvamak da ona kalmıştır.

Savunma geçen sene de yerlerdeydi bu sene de değişen bir şey yok. Peki geçen sezonu silip süpüren takım nerede?

Savunma aslında geçen seneden daha iyi. Yalnız orta linebacker Desmond Bishop sezonu açamadan kapattı ve koşuya karşı daha büyük sorun var. Nick Collins’in kariyerini bitiren sakatlığına karşılık yaşından da dolayı safety’ye geçen Charles Woodson iyi ama, Tramon Williams’ın yanında cornerback oynayan adamlar sıkıntılı. Sam Shields, Super Bowl sezonundaki gibi oynamıyor. Yeni draft edilip sezon öncesi çok iyi oynayan Davon House sakat. Diğer cornerback ve safety yedekleri el bombası gibi, koçun elinde mi rakibin elinde mi patlayacak bilinmiyor. Onun dışında BJ Raji, Clay Matthews, Charles Woodson gibi yıldızlarda sorun yok. Savunma büyük sakatlıklar olmazsa sene içinde toparlanır.

NFC North da millet aldı başını yürüdü. Vikings ve Bears’ın bu kadar gerisinde kalmak seni üzüyor mu?

Kişisel olarak soruyorsan spor maçlarına üzülmeyi bırakalı yıllar oldu. Lafın gelişi dediysen eğer, o zaman matematiksel olarak çok endişelenmeye gerek yok. Sonuçta bu takım 2-3 ve rakipleri Bears ve Vikings 4-1’deler. Vikings’i iki kere yenince yakalarsın, Bears’i zaten bir kere yendin, 16 maçlık maratonda 1 maç kapanmayacak fark değil. Matematiksel bakışı bırakırsak takım iyiye gitmiyor. Rakip taraftarlara sinirden tırnaklarını yedirten Packers pas hücumunun sırrını herkes öğrenmiş gibi görülüyor. Savunma devamlı üçüncü hakta yıkılıyor. Bunlara çözüm bulunduktan sonra Vikings ve Bears sorun değil.

Vikings ve Bears kopmuş giderken, bir de arkadan Lions’ın toparlama ihtimali varken, bir de fikstür kolay değilken playoff/wild-card ihtimali kaldı mı?

Yukarıda da belirttim, ihtimal hala var. 0-5’lik Cleveland Browns’un da ihtimali var. Normalde 2-3’lük takımların playoff’a gitme ihtimalleri %30’un altında olur, ama Green Bay beklentilerin çok altında futbol oynuyor şu anda. Toparlanma ihtimalleri her zaman var.

Bunca güzel gelişmenin üstüne bir de senin çok umutlu olduğun RB Cedric Benson sakatlar listesinde artık. Alex Green, Ahman Green olur mu?

Alex Green zamanında Hawaii’den draft edilirken potansiyeli biliniyordu. İlk senesinde sakatlığı yüzünden hiç oynayamadı, bu sene de Cedric Benson sene başında paraşütle ilk 11’e inince şans bulamadı. Bence Alex Green bir rakımın bütün koşu yükünü taşıyabilecek bir kaliteye gelebilir, ama şu anda orada değil. Şansını nasıl değerlendireceğini göreceğiz, özelliklede James Starks’ın nefesini ensesinde hissettikçe. Sorunun ikinci kısmına gelince; Alex Green ve Ahman Green soyadları dışında çok farklı tip oyuncular. Asıl Ahman Green tadında olan oyuncu Cedric Benson’dır. Fakat Alex Green’in başarısını ve devamlılığını sorarsan cevabım “belki”dir. 2-3 Sene parlayabilir ama NFL’de koşucuların raf ömürleri oldukça kısaldı. Emmit Smith, LaDainian Tomlinson’ın günleri çok geride kaldı.

Takım bu hafta büyük ihtimalle Texans’a da yenilir, Rams maçı da zor ama 8.haftada Jaguars’ı yeneriz değil mi?

Öncelikle Texans’a büyük ihtimalle yenilir, ama Green Bay’in ne yapacağı belli olmaz. Maç şu şekilde de gelişebilir: Rodgers Texans savunmasını havaya uçurur. Clay Matthews, Nick Perry ve Eric Walden Matt Schaub’a nefes aldırmaz. Arian Foster koşar ama koşarak 3 TD’lık fark kapanmaz. Bence böyle olmaz gerçi; Texans kazanır bir şekilde. Rams’i ve Jaguars’ı yenmemek için ise bir sebep yok. Bu tip takımları biz asıl Aralık soğuğunda Lambeau Field’de görmek isteriz.

Sevgili okurlar, Packers’ın durumu bu şekilde. Benim gibi yılların Green Bay taraftarı olanlar kötü günleri de bilir, ama 2010 yılında “Şu yeşil sarılılar iyi gibi” diye kendini peynir kafa ilan edenler için durum acı. Bu acı durumda benim yaptığım gibi yapın, fazla takmayıp bir sonraki maçı bekleyin. Bu sürede de aşağıdaki sorulara cevap arayın ve futbol sevginiz azalmasın.

1 – İlk NFL down’unda TD pası atan Matt Ryan’dan sonra ilk NFL down’unda fumble yapan Graham Harrell hakkında ne düşünüyorsunuz?
2 – B.J. Raji, Bilkent Judges oyuncusu mu?
3 – G.W. Bush Gazi Warriors oyuncusu mu?
4 – Tebow’u hala NFL QB’si sananlara hangi ilacı yazmalıyız?
5 – Polyanna TD yiyip “İyi ki extra’yı vermedik” deyince koçu tarafından Beldingsville White Sheeps takımından kesilmiş midir? Evet Sheep(s) dedim, ne var?
6 – “Ya savaşçısın ya hiç bir şey” lafını duyan Descartes, “Savaşçıyım, öyleyse varım” lafını gerçekten etmiş midir?
7 – Rodgers MVP seçildikten sonra bir nazar boncuğu takmayan koç McCarthy; oğlan göze gelip, gözüne el gelince pişman oldu mu?
8 – There’s no “I” in “Team”, but there’s a “Matt Ryan” in “Matt Bryant” denebilir mi?
9 – Andrew Luck’ın tipinin düzelmesi için kaç face-mask lazımdır?