Şükran günü sebebiyle NFL’de 12.hafta hızlı bir biçimde Perşembe gecesi birbiri ardına oynanan üç maç ile hızlı başladı, dolayısıyla bizim gündem analizimde bir sonraki hafta başladıktan sonra gelmiş oldu. 11.haftanın önemli olayları neydi, ufaktan hatırlamak gerekirse, 49ers’ın Bears’ı ezip geçtiği maçta geçtiğimiz sezon büyük beklentilerle draft edilen yedek QB Colin Kaepernick’in performansıydı. Kaepernick’in iyi performansı, San Francisco’da ilk 11 formasının ona verilmesi yönünde tartışmalar çıkardı. Kimiler Colin, oynasın Alex Smith yedeğe çekilsin derken kimileri Colin Kaepernick, “bir Alex değil!” değil diyor. Sanırım çoğunluk Alex Smith’in geçen sezon 49ers’ı konferans finaline götüren hatasız performansları çabuk unuttu… Diğer konular ise Patriots’ın yıldızı Rob Gronkowski’nin sakatlanması, Ed Reed’e verilen ceza, Peyton Manning MVP olur mu tarştışmaları, AFC’deki wild card yarışı ve Jaguars’da Chad Henne’nin as oyun kurucu ünvanını ele geçirmesi oldu… Beş yazarımız sizler için yorumladı…

Bu hafta San Francisco 49ers sürpriz bir şekilde Chicago Bears’ı rahat geçti. Niners’da yedek QB Colin Kaepernick, Alex Smith’in yokluğunda oldukça iyi işler çıkardı. Sizce San Francisco ekibi yola Kaepernick ile mi yoksa Smith ile mi devam etmeli?


Görkem Şahinoğlu:
Bears-Niners maçında Kaepernick kadar farkı yaratan başka bir nokta da Bears O-Line’ı ve Aldon Smith’ti. Dikkat edecek olursanız Aldon Smith büyük sahnelerin adamı ve ulusal televizyondaki maçlarda coşuyor adeta. 5.5 sack nedir kardeşim? Hafta sonu sürekli Pazartesi bir an önce gelsin, Pazartesiyi iple çekiyorum diyen Jason Campbell’ı yerden kaldırmadı. Kaepernick’te ligin en çok turnover yaratan savunmasına karşı sıfır hatayla oynayarak sınıfı geçti ancak ben burada seçimimi tecrübeden yana kullanıyorum. Smith devam etmeli.

Hilmi Çeltikçioğlu:
Öncelikle 49’ers’ın Bears’i geçmesi sürpriz değildi pek. QB konusuna gelince, bizim seyirciler olarak sadece maçları seyrettiğimizi unutmamak lazım. Maçlar sporun sadece bir öğesidir. Her ne kadar takım muhabirlerinden idman haberleri ve koçlardan arada bilgi alıyorsak da her şeyi bilmiyoruz. NFL head coach’luğuna kadar yükselmiş Jim Harbaugh eğer Colin Kaepernick’in şu anda takıma Alex Smith’den daha fazla faydası olacağına inanıyorsa bir bildiği vardır. Benim de fikrim bu kadar formdaki bir oyuncuyla devam etmesi gerektiğidir. Ancak geçen seneki Tim Tebow furyasına dönüştürmeden, ve her haftaki rakibin özelliklerine de dikkat ederek…

Burak Kokmaz: Alex Smith’ten nefret etsemde Kaepernick ve QB tartışmaları için bence çok erken. Jim son derece hırslı bir adam ve eğer tercihini Alex Smith’ten yana kullanıyorsa bunun taktiksel bir anlamı vardır. Sonuçta amaç günü değil sezonu kazanmak. Kaepernick için Temmuz-Ağustos 2013 kampta oyunkurucu rekabetinde sözü edilecek kişi denilebilir. Ama genede hatırlamak lazım bir çiçekle bahar gelmiyor.

Orkun Bulut: Alex Smith pek ön plana çıkmasada az hata yapan bir QB olmasından dolayı Jim Harbaugh’un kolay kolay vazgeçeceği bir isim olmayacaktır. Kaepernick harika maç çıkarsada 49ers’de şansı yok. Geçen yıl Packers’lı Matt Flynn’ın yaptığı gibi takım değiştirecektir…

Berkan Uzun:
Kaepernick ile devam kararı çıktı zaten. Playofflara kadar A.Smith’i riske atmak istemiyor olabilir sonuçta concussionlar bir başladımı arkası kesilmiyor. Kaepernick’i bir de New Orleans maçında izleyelim ne yapecak edecek. Belki playofflarda San Fransisco’da bir QB çelişkisi yaşanabilir bu haftalardaki performansıyla ama bir haftalık bir patlamayı göz önünde bulundurarak işi alabileceğini zannetmiyorum.

İki sezondur ligin en sasyonel tight end’i olan Rob Gronkowski bu hafta özel takımlarda oynarken sakatlandı, 4 – 6 hafta arası sahalardan uzak kalacak. Bu sakatlık New England Patriots’ı kötü etkiler mi yoksa “Brady, Hernandez’e TD paslarını atar sıkıntı olmaz” mı diyorsunuz?


Görkem Şahinoğlu:
Hernandez’in yokluğunda da zaten dönem dönem büyük sıkıntılar çekti Pats. Şimdi tam Hernandez dönerken Gronkowski sakatlandı, bu da çift TE sistemine bir kez daha darbe yemek demek. Ha bu adamların çift TE oynayacak başka TE’leri mi yok? Elbette var ancak hiç birisi Hernandez-Gronk ikilisinin uyumunu yakalayamaz. Patriots Gronk’un yokluğunda sıkıntı yaşar ama bunun çok büyük çaplı olacağını sanmıyorum.

Hilmi Çeltikçioğlu:
Patriots, daha önceki haftalarda da söylediğim gibi “tam” bir takım. Bir TE, ne kadar iyi olsa da, eksikliğiyle takımı parçalamaz. Yedeği Aaron Hernandez de kaliteli bir TE ve iş yapar. Sadece 2 TE’li dizilişilerde etki biraz azalır. Bir de playoff’lar geldiğinde rakipler daha zor, ve güçleri New England’a yakın olacak. İşte orada maçı kazanmakla kaybetmek arasındaki fark, Gronkowski ve Hernandez arasındaki farktan küçük olabilir. Bill Belichick’in Patriots’ı yıllardır sakatlıklar ve giden oyuncuların yarattığı boşluklarla en iyi mücadele eden takımlardan biri; bunu da unutmamak lazım.

Burak Korkmaz:
Bir takım WR’dan CB (Troy Brown), hatta LB oynatıyorsa (Julian Edelman), TE’ini HB hatta RB oynatıyorsa( Aaron Hernandez), LB’ını TE sokuyorsa (Mike Vrabel) burada bir sistem var demektir. Yani elbette Gronk’un yokluğu takımı etkiler, ama başka takımlarda bu tür sakatlıkların yarattığı hasardan daha az etkiler. Ancak sezon sonrası için Gronk olmazsa sıkıntı olur. Sonuçta sezon genel planlama dahilinde giden bir süreçken, sezon sonrası parçalı bir yapıdır.

Orkun Bulut:
Aaron Hernandez, Gronkowski’nin yerini doldurması çok zor. Fakat Patriots’ın önündeki fikstür kendisini çok zorlayacak cinsten değil. Kendi divisionlarını kazanmayı neredeyse garantilediler. Tom Brady end-zone paslarında Hernandez’e bol bol TD yaptıracaktır. Ama ‘Gronk’ playoff’lara yetişmezse Pats’in işi çok zor.

Berkan Uzun:
2-3 sezondur Patriots hücümu TE’lere çok yüklenir oldu. Hücüm sistemleri çok müsait Hernandez de çoşar diyorum ben tabi Brady’e bir şey olmazsa.

Ed Reed’in aldığı bir maç oynamama cezasını nasıl yorumluyorsunuz? NFL yumuşak bir lig olmaya mı gidiyor yoksa sporcu sağlığını korumak için bu cezalar gerekli mi?


Görkem Şahinoğlu:
Ben çok saçma buluyorum. Tamam oyuncuların sağlığını koruyacaksın da sen Ed Reed’e bir hafta ceza verince oyuncu sağlığını korumuş mu oluyorsun? Bu adam diğer maç çıkar yine bir hard hit vurur, cezanın ne anlamı kalır? Para cezaları tamam da maç cezaları bence gereksiz.

Hilmi Çeltikçioğlu:
İki yılda alınan ğç ceza için repeat offender (tekrarlayan suçlu) demek biraz aşırı olabilir. Onun dışında oyuncuları korumak için maç içi ve maç dışı ceza verilmesinin savunucularındanım. Şimdi delikanlı takılanlar çıkıp “QB ve WR’ları korumak için çıkarılan bu kurallar, delikanlılığı bozuyor” diye söyleniyorlar. Bu arkadaşların yüz yıl önceki versiyonları da ileri pas atılmasına izin veren kurallara da çıkmışlardı. Ed Reed, Troy Polamalu ve Rodney Harrison devirleri kapanıyor. Kapansın. Amerikan futbolu sert bir spordur, bu kurallarla baleye dönmez. Daha sertini isteyen de dövüş sporları seyretsin.

Burak Korkmaz:
Bence çok saçma bir karar ve ligin bunları tarafsız aldığını da söyleyemeyiz. Hücum oyuncularına da benzer cezalar veriliyor mu? Hines Ward sağda solda içinde Ed Reed’in de bulunduğu defans oyuncularını kör noktalarken kimse ceza görmüyordu. NFL’de de sınıflar arası haksızlıklar var. Defans oyuncularına hep ceza, hep ceza. Tabi seyirci top oynayan çocukları izlemek için para veriyor.

Orkun Bulut:
Bence bu karar kuraldan ziyade oyunculara verilen bir mesaj. Bu tip çarpışmalarda kaska rağmen kalıcı hasarlar söz konusu olabiliyor. Sağlık herşeyden önemli…

Berkan Uzun:
En son Harrison’un isyanı aklıma geldi, geçtiğimiz sezon o da para cezasına çarptırılmıştı. Bizim futbol oynamamıza izin vermiyolar diyerekte isyan etmişti gelen cezalara. Bence sporun gereği sert darbeler olması çok normal yani pozisyon içerisinde tackle yaparken crown of helmet kasıtlı bir biçimde kullanılmıyorsa bi sakınca yok maç cezası verecek kadar. Reed’in de cezası para cezasına döndü gelen itiraz sonrası.

Chad Henne bu hafta Texans gibi sağlam bir savunma karşısında gösterdiği güzel performans ve Gabbert’ın sakatlığı sonrası sezon sonuna kadar Jaguars’da ilk 11’e yerleşti. Henne sonunda beklenen patlamayı yaptı diyebilir miyiz?


Görkem Şahinoğlu:
Henne büyük bir patlama yaptı ama bu beklenen patlama mıydı? orası tartışılır. Şu anda Gabbert’tan fersah fersah daha iyi oynadığı bir gerçek. Gabbert sahayı diklemesine kat etmekte çok çekingen davranıyordu. Bu da Blackmon gibi çaylak da olsa çok önemli bir silahı kullanamaması demekti. Henne ise Blackmon’ı çok iyi kullandı ve çok iyi bir savunmaya karşı mükemmel sonuçlar aldı. Henne ile Jags bu tarz performanslar göstermeye devam edebilir.

Hilmi Çeltikçioğlu: Tek maçla patlama olmaz. Adam bilenmiş demek ki. Miami’de QB kadro yarışı resmen başlamıştır diyebiliriz. Seyretmesi eğlenceli olacak. Henne’nin bu hale gelebilmesi için geçen zamanın Tannehill’den çok daha uzun olduğunu da hatırlatır, Miami taraftarlarına sabır öğütlerim.

Burak Korkmaz: Jaguars için çözüm olurmu bilmem ama Henne oynayacağına benim adamım Tebow Jaguars’a gitsin oynasın daha iyi, en azından bilet satar. Jaguars para konularında bu sezon değişik işlere imza attı biliyorsunuz MJD ve bitmeyen senfoni. Henne iyi bir yedek oyun kurucu, çok zorlarsanız kendini ilk on bir zannetmeye başlar takım içinde daha büyük sıkıntılar baş gösterebilir. Kısacası bu adamda bir Brett Favre gören var mı? Gabbert devam.

Orkun Bulut:
Blainne Gabbert NFL’de starter olabilecek bir oyuncu değil. Chad Henne’nin oynaması daha mantıklı gözükse de Jaguars’da sorunlar çözülmez. Yeni bir QB’nin çevresinde takım kurulmalı.

Berkan Uzun:
Henne ile de olmaz. Jaguars kesinlikle daha iyi bir oyun kurucu bulmalı artık bilemiyorum draft olabilir, bir takas olabilir. Henne ve Gabbert’la olmuyacağı kanısındayım.

AFC’de wild-card yarışı takımların performansı kötü olsa da iyice kızıştı. Bu konferanstan biri sürpriz yapıp post-season’a kalır mı? Dolphins, Jets, Chargers, Bills..?


Görkem Şahinoğlu:
Konferansın zayıflıktan ölmesinin doğurduğu bir garip tablo da bu işte. Şu dört takımdan hiç birisi postseason’da sahada olmayı hak etmiyor. Bu dördünün ortak özellikleri de çok dengesiz olmaları ancak içlerinden birini seçmem gerekiyorsa Jets’i seçerim sanırım.

Hilmi Çeltikçioğlu: Şu anda Texans ve Ravens 1st round bye; Steelers, Colts, Patriots ve Broncos diğer takımlar gibi görülüyor. Bu 6 takım minimum 6-4 durumundalar. Saydığın dört takım hep 4-6. 5-5’lik Bengals neden olmasın? Rakamları bir yana bırakırsak, Jets’i geçelim. Kalan maçlara rağmen bu kadar eksikle olmaz. Dolphins belki, ama takvimleri çok zor. Chargers belki. Tennessee belki. Bengals’ın kalan maçları çok zor. Eğer bir sürpriz Olacaksa bunu Buffalo Bills’den bekliyorum. Ek kuvvetli takım onlar bence.

Burak Korkmaz: Bills’den umutluyum. Defansta deneyimli oyuncular var ve bu takımlar arasında en kabul edilebilir takvim Bills’de. Ryan Fitzpatrick daha az top kaptırırsa bu iş olur.

Orkun Bulut: Bu sürprizin gerçekleşmesi için Steelers ve Bengals’ın üst üste maçları kaybetmesi gerekiyor. Big Ben’in sezonu kapatmasıyla Steelers’ın kaybetmeye başlaması muhtemel olsada Bengals altındaki takımlardan daha istikrarlı. Ben sürprizin gerçekleşeceğine inanmasam da kötü giden Jets’in galibiyet serisi yakalayıp son haftaya kadar playoff hunt’ın içerisinde kalacağına inanıyorum…

Berkan Uzun: Bengals. Colts playoff resminden çıkar ve yerine Bengals girer diğerleri öylece kalır.

Son olarak bu hafta tüm zamanların en çok TD pası atan oyuncuları listesinde Dan Marino’yu geride bırakıp ikinci sıraya yerleşen Peyton Manning’in ismi MVP adayları arasında anılıyor. Peyton’a beşinci defa MVP ödülünü verelim mi?


Görkem Şahinoğlu:
Hak ediyor mu diyorsan kesinlikle hak ediyor. Neredeyse maç başına 3 TD pası ve 300’e yakın pas yardıyla oynuyor ve turnover oranı da Colts günlerine oranla çok daha iyi. Beşinci MVP ödülünü verelim mi dersen kalan maçlarda da bu grafiğini sürdürür ve önemli işlere imza atan birisi çıkmazsa verelim. Yoksa NFL Comeback Player of the Year ile yetinmek zorunda kalır.

Hilmi Çeltikçioğlu:
Adamlığına verelim. Oyun bilgisine verelim. Sevimliliğine verelim. Ancak çıkardığı oyun ne kadar iyi olsa da Brady ve Rodgers hemen takipte. Peyton bu oyununu sürdürürse neden olmasın? J.J. Watt diyorlar ama o kadar da değil. Adrian Peterson bir ihtimal. Ben yine QB diyorum, ve Manning, Rodgers, Brady ve Brees’den birine gider diyorum. Evet, bence Brees; Matt Ryan, Andrew Luck ve Eli’dan daha iyi bu sene. Takımın durumuna pek bakmayın derim.

Burak Korkmaz:
Bence Peyton bu ödülü değil Super Cowl’u istiyor. MVP ödülünü bir oyun kurucu alacaksa bunu Tom Brady’e vermek lazım. Oynadığı maçları izleyen birisinin farklı düşünmesi ancak körlük yada fanatiklikle açıklanabilir. Her sezon daha da başarılı bir oyuncu haline geliyor. Comeback ödülü bence de en doğru olanı olur Manning için.

Berkan Uzun:
Muhteşem bir geri dönüş. Bir takımın iyi bir oyun kurucu ile nerelere gelebileceğini gösteren bir tablo, Matt Ryan diyodum iki hafta öncesine kadar ama iki haftadır o da kötü gidiyor. Manning olabilir ama ben gene de Brees’i bekliyelim oradan playoff’a falan kalırlarsa direk adresine yolluyalım ödülü derim.

Şükran günü sebebiyle NFL’de 12.hafta hızlı bir biçimde Perşembe gecesi birbiri ardına oynanan üç maç ile hızlı başladı, dolayısıyla bizim gündem analizimde bir sonraki hafta başladıktan sonra gelmiş oldu. 11.haftanın önemli olayları neydi, ufaktan hatırlamak gerekirse, 49ers’ın Bears’ı ezip geçtiği maçta geçtiğimiz sezon büyük beklentilerle draft edilen yedek QB Colin Kaepernick’in performansıydı. Kaepernick’in iyi performansı, San Francisco’da ilk 11 formasının ona verilmesi yönünde tartışmalar çıkardı. Kimiler Colin, oynasın Alex Smith yedeğe çekilsin derken kimileri Colin Kaepernick, “bir Alex değil!” değil diyor. Sanırım çoğunluk Alex Smith’in geçen sezon 49ers’ı konferans finaline götüren hatasız performansları çabuk unuttu… Diğer konular ise Patriots’ın yıldızı Rob Gronkowski’nin sakatlanması, Ed Reed’e verilen ceza, Peyton Manning MVP olur mu tarştışmaları, AFC’deki wild card yarışı ve Jaguars’da Chad Henne’nin as oyun kurucu ünvanını ele geçirmesi oldu… Beş yazarımız sizler için yorumladı…

Bu hafta San Francisco 49ers sürpriz bir şekilde Chicago Bears’ı rahat geçti. Niners’da yedek QB Colin Kaepernick, Alex Smith’in yokluğunda oldukça iyi işler çıkardı. Sizce San Francisco ekibi yola Kaepernick ile mi yoksa Smith ile mi devam etmeli?


Görkem Şahinoğlu:
Bears-Niners maçında Kaepernick kadar farkı yaratan başka bir nokta da Bears O-Line’ı ve Aldon Smith’ti. Dikkat edecek olursanız Aldon Smith büyük sahnelerin adamı ve ulusal televizyondaki maçlarda coşuyor adeta. 5.5 sack nedir kardeşim? Hafta sonu sürekli Pazartesi bir an önce gelsin, Pazartesiyi iple çekiyorum diyen Jason Campbell’ı yerden kaldırmadı. Kaepernick’te ligin en çok turnover yaratan savunmasına karşı sıfır hatayla oynayarak sınıfı geçti ancak ben burada seçimimi tecrübeden yana kullanıyorum. Smith devam etmeli.

Hilmi Çeltikçioğlu:
Öncelikle 49’ers’ın Bears’i geçmesi sürpriz değildi pek. QB konusuna gelince, bizim seyirciler olarak sadece maçları seyrettiğimizi unutmamak lazım. Maçlar sporun sadece bir öğesidir. Her ne kadar takım muhabirlerinden idman haberleri ve koçlardan arada bilgi alıyorsak da her şeyi bilmiyoruz. NFL head coach’luğuna kadar yükselmiş Jim Harbaugh eğer Colin Kaepernick’in şu anda takıma Alex Smith’den daha fazla faydası olacağına inanıyorsa bir bildiği vardır. Benim de fikrim bu kadar formdaki bir oyuncuyla devam etmesi gerektiğidir. Ancak geçen seneki Tim Tebow furyasına dönüştürmeden, ve her haftaki rakibin özelliklerine de dikkat ederek…

Burak Kokmaz: Alex Smith’ten nefret etsemde Kaepernick ve QB tartışmaları için bence çok erken. Jim son derece hırslı bir adam ve eğer tercihini Alex Smith’ten yana kullanıyorsa bunun taktiksel bir anlamı vardır. Sonuçta amaç günü değil sezonu kazanmak. Kaepernick için Temmuz-Ağustos 2013 kampta oyunkurucu rekabetinde sözü edilecek kişi denilebilir. Ama genede hatırlamak lazım bir çiçekle bahar gelmiyor.

Orkun Bulut: Alex Smith pek ön plana çıkmasada az hata yapan bir QB olmasından dolayı Jim Harbaugh’un kolay kolay vazgeçeceği bir isim olmayacaktır. Kaepernick harika maç çıkarsada 49ers’de şansı yok. Geçen yıl Packers’lı Matt Flynn’ın yaptığı gibi takım değiştirecektir…

Berkan Uzun:
Kaepernick ile devam kararı çıktı zaten. Playofflara kadar A.Smith’i riske atmak istemiyor olabilir sonuçta concussionlar bir başladımı arkası kesilmiyor. Kaepernick’i bir de New Orleans maçında izleyelim ne yapecak edecek. Belki playofflarda San Fransisco’da bir QB çelişkisi yaşanabilir bu haftalardaki performansıyla ama bir haftalık bir patlamayı göz önünde bulundurarak işi alabileceğini zannetmiyorum.

İki sezondur ligin en sasyonel tight end’i olan Rob Gronkowski bu hafta özel takımlarda oynarken sakatlandı, 4 – 6 hafta arası sahalardan uzak kalacak. Bu sakatlık New England Patriots’ı kötü etkiler mi yoksa “Brady, Hernandez’e TD paslarını atar sıkıntı olmaz” mı diyorsunuz?


Görkem Şahinoğlu:
Hernandez’in yokluğunda da zaten dönem dönem büyük sıkıntılar çekti Pats. Şimdi tam Hernandez dönerken Gronkowski sakatlandı, bu da çift TE sistemine bir kez daha darbe yemek demek. Ha bu adamların çift TE oynayacak başka TE’leri mi yok? Elbette var ancak hiç birisi Hernandez-Gronk ikilisinin uyumunu yakalayamaz. Patriots Gronk’un yokluğunda sıkıntı yaşar ama bunun çok büyük çaplı olacağını sanmıyorum.

Hilmi Çeltikçioğlu:
Patriots, daha önceki haftalarda da söylediğim gibi “tam” bir takım. Bir TE, ne kadar iyi olsa da, eksikliğiyle takımı parçalamaz. Yedeği Aaron Hernandez de kaliteli bir TE ve iş yapar. Sadece 2 TE’li dizilişilerde etki biraz azalır. Bir de playoff’lar geldiğinde rakipler daha zor, ve güçleri New England’a yakın olacak. İşte orada maçı kazanmakla kaybetmek arasındaki fark, Gronkowski ve Hernandez arasındaki farktan küçük olabilir. Bill Belichick’in Patriots’ı yıllardır sakatlıklar ve giden oyuncuların yarattığı boşluklarla en iyi mücadele eden takımlardan biri; bunu da unutmamak lazım.

Burak Korkmaz:
Bir takım WR’dan CB (Troy Brown), hatta LB oynatıyorsa (Julian Edelman), TE’ini HB hatta RB oynatıyorsa( Aaron Hernandez), LB’ını TE sokuyorsa (Mike Vrabel) burada bir sistem var demektir. Yani elbette Gronk’un yokluğu takımı etkiler, ama başka takımlarda bu tür sakatlıkların yarattığı hasardan daha az etkiler. Ancak sezon sonrası için Gronk olmazsa sıkıntı olur. Sonuçta sezon genel planlama dahilinde giden bir süreçken, sezon sonrası parçalı bir yapıdır.

Orkun Bulut:
Aaron Hernandez, Gronkowski’nin yerini doldurması çok zor. Fakat Patriots’ın önündeki fikstür kendisini çok zorlayacak cinsten değil. Kendi divisionlarını kazanmayı neredeyse garantilediler. Tom Brady end-zone paslarında Hernandez’e bol bol TD yaptıracaktır. Ama ‘Gronk’ playoff’lara yetişmezse Pats’in işi çok zor.

Berkan Uzun:
2-3 sezondur Patriots hücümu TE’lere çok yüklenir oldu. Hücüm sistemleri çok müsait Hernandez de çoşar diyorum ben tabi Brady’e bir şey olmazsa.

Ed Reed’in aldığı bir maç oynamama cezasını nasıl yorumluyorsunuz? NFL yumuşak bir lig olmaya mı gidiyor yoksa sporcu sağlığını korumak için bu cezalar gerekli mi?


Görkem Şahinoğlu:
Ben çok saçma buluyorum. Tamam oyuncuların sağlığını koruyacaksın da sen Ed Reed’e bir hafta ceza verince oyuncu sağlığını korumuş mu oluyorsun? Bu adam diğer maç çıkar yine bir hard hit vurur, cezanın ne anlamı kalır? Para cezaları tamam da maç cezaları bence gereksiz.

Hilmi Çeltikçioğlu:
İki yılda alınan ğç ceza için repeat offender (tekrarlayan suçlu) demek biraz aşırı olabilir. Onun dışında oyuncuları korumak için maç içi ve maç dışı ceza verilmesinin savunucularındanım. Şimdi delikanlı takılanlar çıkıp “QB ve WR’ları korumak için çıkarılan bu kurallar, delikanlılığı bozuyor” diye söyleniyorlar. Bu arkadaşların yüz yıl önceki versiyonları da ileri pas atılmasına izin veren kurallara da çıkmışlardı. Ed Reed, Troy Polamalu ve Rodney Harrison devirleri kapanıyor. Kapansın. Amerikan futbolu sert bir spordur, bu kurallarla baleye dönmez. Daha sertini isteyen de dövüş sporları seyretsin.

Burak Korkmaz:
Bence çok saçma bir karar ve ligin bunları tarafsız aldığını da söyleyemeyiz. Hücum oyuncularına da benzer cezalar veriliyor mu? Hines Ward sağda solda içinde Ed Reed’in de bulunduğu defans oyuncularını kör noktalarken kimse ceza görmüyordu. NFL’de de sınıflar arası haksızlıklar var. Defans oyuncularına hep ceza, hep ceza. Tabi seyirci top oynayan çocukları izlemek için para veriyor.

Orkun Bulut:
Bence bu karar kuraldan ziyade oyunculara verilen bir mesaj. Bu tip çarpışmalarda kaska rağmen kalıcı hasarlar söz konusu olabiliyor. Sağlık herşeyden önemli…

Berkan Uzun:
En son Harrison’un isyanı aklıma geldi, geçtiğimiz sezon o da para cezasına çarptırılmıştı. Bizim futbol oynamamıza izin vermiyolar diyerekte isyan etmişti gelen cezalara. Bence sporun gereği sert darbeler olması çok normal yani pozisyon içerisinde tackle yaparken crown of helmet kasıtlı bir biçimde kullanılmıyorsa bi sakınca yok maç cezası verecek kadar. Reed’in de cezası para cezasına döndü gelen itiraz sonrası.

Chad Henne bu hafta Texans gibi sağlam bir savunma karşısında gösterdiği güzel performans ve Gabbert’ın sakatlığı sonrası sezon sonuna kadar Jaguars’da ilk 11’e yerleşti. Henne sonunda beklenen patlamayı yaptı diyebilir miyiz?


Görkem Şahinoğlu:
Henne büyük bir patlama yaptı ama bu beklenen patlama mıydı? orası tartışılır. Şu anda Gabbert’tan fersah fersah daha iyi oynadığı bir gerçek. Gabbert sahayı diklemesine kat etmekte çok çekingen davranıyordu. Bu da Blackmon gibi çaylak da olsa çok önemli bir silahı kullanamaması demekti. Henne ise Blackmon’ı çok iyi kullandı ve çok iyi bir savunmaya karşı mükemmel sonuçlar aldı. Henne ile Jags bu tarz performanslar göstermeye devam edebilir.

Hilmi Çeltikçioğlu: Tek maçla patlama olmaz. Adam bilenmiş demek ki. Miami’de QB kadro yarışı resmen başlamıştır diyebiliriz. Seyretmesi eğlenceli olacak. Henne’nin bu hale gelebilmesi için geçen zamanın Tannehill’den çok daha uzun olduğunu da hatırlatır, Miami taraftarlarına sabır öğütlerim.

Burak Korkmaz: Jaguars için çözüm olurmu bilmem ama Henne oynayacağına benim adamım Tebow Jaguars’a gitsin oynasın daha iyi, en azından bilet satar. Jaguars para konularında bu sezon değişik işlere imza attı biliyorsunuz MJD ve bitmeyen senfoni. Henne iyi bir yedek oyun kurucu, çok zorlarsanız kendini ilk on bir zannetmeye başlar takım içinde daha büyük sıkıntılar baş gösterebilir. Kısacası bu adamda bir Brett Favre gören var mı? Gabbert devam.

Orkun Bulut:
Blainne Gabbert NFL’de starter olabilecek bir oyuncu değil. Chad Henne’nin oynaması daha mantıklı gözükse de Jaguars’da sorunlar çözülmez. Yeni bir QB’nin çevresinde takım kurulmalı.

Berkan Uzun:
Henne ile de olmaz. Jaguars kesinlikle daha iyi bir oyun kurucu bulmalı artık bilemiyorum draft olabilir, bir takas olabilir. Henne ve Gabbert’la olmuyacağı kanısındayım.

AFC’de wild-card yarışı takımların performansı kötü olsa da iyice kızıştı. Bu konferanstan biri sürpriz yapıp post-season’a kalır mı? Dolphins, Jets, Chargers, Bills..?


Görkem Şahinoğlu:
Konferansın zayıflıktan ölmesinin doğurduğu bir garip tablo da bu işte. Şu dört takımdan hiç birisi postseason’da sahada olmayı hak etmiyor. Bu dördünün ortak özellikleri de çok dengesiz olmaları ancak içlerinden birini seçmem gerekiyorsa Jets’i seçerim sanırım.

Hilmi Çeltikçioğlu: Şu anda Texans ve Ravens 1st round bye; Steelers, Colts, Patriots ve Broncos diğer takımlar gibi görülüyor. Bu 6 takım minimum 6-4 durumundalar. Saydığın dört takım hep 4-6. 5-5’lik Bengals neden olmasın? Rakamları bir yana bırakırsak, Jets’i geçelim. Kalan maçlara rağmen bu kadar eksikle olmaz. Dolphins belki, ama takvimleri çok zor. Chargers belki. Tennessee belki. Bengals’ın kalan maçları çok zor. Eğer bir sürpriz Olacaksa bunu Buffalo Bills’den bekliyorum. Ek kuvvetli takım onlar bence.

Burak Korkmaz: Bills’den umutluyum. Defansta deneyimli oyuncular var ve bu takımlar arasında en kabul edilebilir takvim Bills’de. Ryan Fitzpatrick daha az top kaptırırsa bu iş olur.

Orkun Bulut: Bu sürprizin gerçekleşmesi için Steelers ve Bengals’ın üst üste maçları kaybetmesi gerekiyor. Big Ben’in sezonu kapatmasıyla Steelers’ın kaybetmeye başlaması muhtemel olsada Bengals altındaki takımlardan daha istikrarlı. Ben sürprizin gerçekleşeceğine inanmasam da kötü giden Jets’in galibiyet serisi yakalayıp son haftaya kadar playoff hunt’ın içerisinde kalacağına inanıyorum…

Berkan Uzun: Bengals. Colts playoff resminden çıkar ve yerine Bengals girer diğerleri öylece kalır.

Son olarak bu hafta tüm zamanların en çok TD pası atan oyuncuları listesinde Dan Marino’yu geride bırakıp ikinci sıraya yerleşen Peyton Manning’in ismi MVP adayları arasında anılıyor. Peyton’a beşinci defa MVP ödülünü verelim mi?


Görkem Şahinoğlu:
Hak ediyor mu diyorsan kesinlikle hak ediyor. Neredeyse maç başına 3 TD pası ve 300’e yakın pas yardıyla oynuyor ve turnover oranı da Colts günlerine oranla çok daha iyi. Beşinci MVP ödülünü verelim mi dersen kalan maçlarda da bu grafiğini sürdürür ve önemli işlere imza atan birisi çıkmazsa verelim. Yoksa NFL Comeback Player of the Year ile yetinmek zorunda kalır.

Hilmi Çeltikçioğlu:
Adamlığına verelim. Oyun bilgisine verelim. Sevimliliğine verelim. Ancak çıkardığı oyun ne kadar iyi olsa da Brady ve Rodgers hemen takipte. Peyton bu oyununu sürdürürse neden olmasın? J.J. Watt diyorlar ama o kadar da değil. Adrian Peterson bir ihtimal. Ben yine QB diyorum, ve Manning, Rodgers, Brady ve Brees’den birine gider diyorum. Evet, bence Brees; Matt Ryan, Andrew Luck ve Eli’dan daha iyi bu sene. Takımın durumuna pek bakmayın derim.

Burak Korkmaz:
Bence Peyton bu ödülü değil Super Cowl’u istiyor. MVP ödülünü bir oyun kurucu alacaksa bunu Tom Brady’e vermek lazım. Oynadığı maçları izleyen birisinin farklı düşünmesi ancak körlük yada fanatiklikle açıklanabilir. Her sezon daha da başarılı bir oyuncu haline geliyor. Comeback ödülü bence de en doğru olanı olur Manning için.

Berkan Uzun:
Muhteşem bir geri dönüş. Bir takımın iyi bir oyun kurucu ile nerelere gelebileceğini gösteren bir tablo, Matt Ryan diyodum iki hafta öncesine kadar ama iki haftadır o da kötü gidiyor. Manning olabilir ama ben gene de Brees’i bekliyelim oradan playoff’a falan kalırlarsa direk adresine yolluyalım ödülü derim.


Share on diggShare on deliciousShare on technoratiShare on stumbleupon