NFL’de bir haftayı daha geride bırakırken, kızışan playoff yarışının ortasındayız. Hafta Şükran Günü maçlarıyla başladı çok heyecanlı iki maç izledik, son maç Jets maçı olduğundan pek heyecanlı geçmedi tabii. İlk iki maç için aynı şey geçerli değil. Texans – Lions maçı tartışmalı bir biçimde Texans’ın galibiyeti ile sonuçlandı. Justin Forsett’in maçı kazandıran koşusunda dizinin yere değmesi ve kararın değişmemesi çok tartışıldı. Bir de Lions’ın sorunlu yıldızı Suh’un Schaub’ın kasıklarına attığı tekme… Bir diğer Şükran Günü maçında Redskins, Cowboys’u dize getirmeyi başardı. Robert Griffin III, ard arda ikinci maçında dört touchdown pası atınca Redskins, umutlarını kaybettiği sezonda giderayak kendini playoff yarışı içinde buldu. Son yıllarda NFL’in en popüler takımı haline gelen Green Bay Packers ise New York Giants’a bir kez daha yenildi. Son beş maçının üçü division maçı olan Packers’ın division şampiyonluğu değil wild-card bileti dahi tehlikede.

Haftanın en sıkıcı olması beklenen maçı Carolina Panthers ile Philadelphia Eagles arasındaydı ama bu maç Pazartesi gecesi maçı olunca herkesin izlediği bir maç oldu. Şahsen izlemeyi hiç planlamadığım bu maçı ben de Monday Night Football olduğu için izledim, iyi ki de izlemişim. Cam Newton’ın geri dönüşü ve çaylak running back Bryce Brown’ın muhteşem performansı, bu maçı haftanın en zevkli maçlarından birine dönüştürdü. İşte gündemimizle ilgili yazarlarımızın yorumları…

Bu sezon çokca eleştirilen Cam Newton sonunda Pazartesi gecesi maçında Eagles karşısında geçtiğimiz sezonki performansını bize hatırlattı. Seneye Panthers’da yapılacak değişikliklerle Cam bu takımı iyi yerlere taşıyabilecek mi?

Berkan Uzun: Kötü Eagles savunmasına karşı çok normal. Panters hücümü zaten koşabiliyor bu yönden bir sıkıntıları yok. Arka tarafta Tolbert, D. Angelo Williams, Stewart gibi üç büyük silahları var fakat bu takımın pass yönündeki silahları oldukça kısıtlı. Cam Newton’ın önümüzdeki sezon pas tehdidine yönelik bir kaç silahı olursa daha iyi bir hücum izleriz. Cam Newton’ın da olgunlaşacağını düşünürsek. Önümüzdeki sezon Panthers, wild-card yarışındaki takımlardan biri olur. (İyi bir WR ilen anlaşabilirlerse şayet.)

Görkem Şahinoğlu:
Öncelikle kendisinin geri döndüğünü görmek güzel, sevdiğimiz bir kardeşimizdir kendisi. Aslına bakacak olursak bu maç Cam’in patlama yapması için müthiş derecede uygundu. Prime time football, ulusal kanal ve Eagles savunması. Dolayısıyla Newton’ımız bunu çok iyi kullandı ve Superman’in dönüşüne şahit olduk. Dikkat ederseniz attığı iki TD pasında Panthers reciverlarının yakınında hiç bir Eagles savunmacısı yoktu. Ne kadar berbat bir coverage yaptıklarını siz düşünün artık. Peki Newton bu takımı ileri taşıyabilir mi? Bunun için artık koşu hücumu kullanmaları gerektiğini anlamaları gerek. Oyun kurucu koşuyor diye güzelim Williams ve Stewart kenara itildi. Tabi bir de WR kadrosuna eklemelerin yapılması şart. Sadece Steve Smith ile olmaz.

Hilmi Çeltikçioğlu: Evet, Cam güzel bir performans sergiledi; ama her kötü maçın çöküş olmadığı gibi her iyi performans da otomatikman geleceğe bir göz kırpma değildir. Draft ve free agency ile takımın eksiklerini kapatmak; yaşlanmayla, sakatlıklarla ve kayıplarla mücadele etmek sadece Panthers’a özgü bir şey değil. Diğer takımlardan daha iyi personel idaresi yaparsan takımın ileri gider; bu kadar basit. Panthers’da QB, HB mevkileri kaliteli. Bunlara destek de gerekli, doğrudur. Ama draft and develop işi sabır gerektirir. Bu yüzden NFL’in sahipsiz tek takımı Packers yukarıdan hemen başarı baskısı olmadan genç yetenekleriyle işi götürebiliyor.

Burak Korkmaz: Cam Newton yetenek çantasında pek çok renkli kıyafeti bulunan ve bu kıyafetlerin tümünü sert çocuk duruşu ile destekleyen bir oyun kurucu, yeterli şans verilse bu ligde birçok takımda DE oynar. Neden eleştiriliyor? Yaşanan normal NFL sendromu. Bu sezon Cam geçen sezon yaptıklarını ancak Eagles’a yapabilir. Şimdi belli olacak Cam Newton kimdir. Bu yaz bakalım nasıl geçecek. Bence seneye Panthers sezon sonrası takımlarından biri olacaktır.

Detroit Lions – Houston Texans maçında Suh’un düşerken Schaub’un kasıklarına attığı tekme çok konuşuldu. Sizce bu hareket NFL tarafından cezalandırılmalı mı? Suh ne zaman uslanır?

Berkan Uzun: Suh aynı Suh geçtiğimiz sezonlarda da aynı tip olayları Haynesworth’dan izlemiştik. Başarılı bir Titans kariyerinden sonra Redskins’e rekor bir kontrat ile gitmişti oyuncu fakat burada da disiplinsiz hareketlere devam edip takım tarafından release edilmişti. Suh biraz daha olgunlaştıkça daha pişkin bir oyuncu olmaya devam ederse emin adımlarla Haynesworth yolunda ilerliyor. Kesinlikle yüksek meblağ bir ceza iyi olur çünkü Suh’un sabıkalı olduğu bir konu.

Görkem Şahinoğlu:
Şimdi şöyle bir şey var. O tekme kasıtlı olmasa bile tekmeyi atan Suh olduğundan “kesin kasıtlıdır abi” damgası yiyecek, yedi. Pozisyonu defalarca izledim ve evet, bana da kasıtlıymış gibi geldi. Suh bunları artık oyununun bir parçası haline getirdi. Pis oynamayı seviyor ama bazen sınırı da aşıyor. Bana kalırsa para cezası verilmeli. Suh’un uslanacağını da hiç sanmıyorum. Uslanmasın da zaten, Detroit’e bad boys havasını bu kez başka bir sporda katan bir isim. Biz onu böyle sevdik.

Hilmi Çeltikçioğlu: Bana sanki bilerek vurmuş gibi geldi. Geçen sene de Evan Dietrich-Smith’in kolunu ve kafasını yere vururken aynı sebep: O down’da başarısız olmayı kendine yediremiyor. Kolejde falan rakibi domine edip de NFL’de denk oyuncularla karşılaşınca bu oluyor. Bu adam yıllarca şımartılmış, pohpohlanmış punk’ın teki. Alacağı olası bir ceza hakkıdır.

Burak Korkmaz: Suh uslanmaz. Ceza versenizde değişmeyecektir. Cezalandırılmalı mı? Elbette. Düzelir mi? Ceza ile değil ama zamanla oynamaya devam ettikçe Suh normalleşecektir. Ama 30 yaşına falan gelince tabi o zamana kadar bakalım onu ligde tutacaklar mı? Ed Reed’e ceza kesen katarakt mağdurları bu harekete ne yapacaklar bakalım…

Cowboys’un yenilmesiyle Washington Redskins bir anda kendini wild-card yarışında buldu. Üç hafta önce head koç Shanahan bu sezondan umudumuz yok dedikten sonra Redskins iyi gidişine devam edip playoff trenini yakalayabilecek mi?


Berkan Uzun:
NFC East değil mi? Çok zor. Redskins, Cowboys bu iki ekipte birbirini yer (bu iki takımın birbiriyle oynayacağı bir maç daha var) o nedenle o division’dan Giants rahat bir şekilde çıkar. Geriye kalan ekiplerde arkasından el sallar. Giants bu haftaki galibiyetiyle rahat bir şekilde division’ı alır. Redskins’de geçen hafta Cowboys’u yenip wild-card umutları heyecanı ile geçici bir heves yaşamış olur.

Görkem Şahinoğlu:
Shanahan’in o açıklamayı ne amaçla yaptığını bilmiyorum ancak takımı gazlamak için yaptıysa amacına ulaştığını söyleyebilirim. RG3 açıklamaların üstüne iki haftada 8 TD pası attı ve bunları çok kolay yapıyormuş gibi gösteriyor. Dallas maçında sanki kendinden 3-4 yaş küçük çocuklarla oynarmış gibiydi. Wild-card ile playoff yapacak takımın NFC East’ten çıkma ihtimali bana kalırsa yok gibi. Bu nedenle geçen yazımda değindiğim durum artık Redskins için geçerli. Bu hafta Giants ile oynayacaklar ve bu maç postseason yolundaki en kritik sınavları olacak.

Hilmi Çeltikçioğlu: NFL’de genelde slump (çöküş) sezon’un yarısı geçtikten sonra yaşanır. Koçlar son düzlükte takımlarını motive etmekte sorun yaşar. Deneyimli bir koç ve hem takımını, hem de taraftarı ateşleyen flaş bir oyun kurucu Redskins’i playoff yarışına sokar. Yalnız maalesef 5-6’dan sıyrılıp 7-4’lük Giants ve Packers’ın arasına karışmak için biraz geç kalmış da olabilirler. Takip etmek eğlenceli olacak.

Burak Korkmaz: Yakalamasını canı gönülden istiyorum. Önümüzdeki senelerde Redskins’in önemli başarılar hatta bir, iki Super Bowl alma şansı olduğunu düşünüyorum. Bu sebeple bu sezon sonrası deneyimi genç takım için büyük tecrübe olacaktır.

New York Giants geçen sezon playoff’lardan elediği Green Bay Packers’ı rahat geçmeyi başardı. Packers bu mağlubiyetten sonra tekrardan düşüşe geçer mi? Önündeki derbi maçlarını da göz önüne alınca playoff aslanın ağzında mı?

Berkan Uzun: Sakatlıklar ve sezon başındaki hakem hataları Packers’ı oldukça zorluyor. Bahsettiğimiz ekip Packers ve oyun kurucunuzda Aaron Rodgers. Çok büyük bir düşüş beklemek yanlış olur ama zorlanırlar. Maçlar ucu ucuna geçebilir ama ne yapar ne eder Packers playoff’a kalır esas sorun bu kadro sakatlıklar geri gelmeden playoff’ larda ne yapar?

Görkem Şahinoğlu:
Öncelikle Packers’ın division’ını kazanamasa bile wild-card ile kesinlikle playoff yapacağını düşünüyorum. Ancak işlerin pek yolunda gittiğini de söyleyemeyiz. Giants karşısında gördük ki etkili pas rusher’lara sahip takımlar karşısında çok zorlanıyorlar ve zorlanacaklar. Bunun yanında çok iyi diyemeyeceğimiz Giants koşu hücumunu da hiç durduramadılar. Önemli bir rakip karşısında önemli bir sınavı kaybetmiş oldu Packers. Matthews başta olmak üzere sakatlar geri dönmezse yollarını fazla uzun göremiyorum.

Hilmi Çeltikçioğlu:
Green Bay’in senenin ikinci yarısındaki en zor maçı Giants maçıydı ve gerçekten rakip tarafından tarumar edildiler. NFC’de bu sene playoff aslanın ağzında. Yalnız Packers’ın kalan 5 maçının 4’ü division içi, ve diğer maç da Tennessee Titans; dolayısıyla Green Bay kağıt üzerinde bu sene playoff’lara rahat çıkacak güçte. Sakatlıklar aynı 2010 sezonu gibi; hatta daha ağır denebilir. Bu yüzden işleri zor, ancak NFL’de sakatlıkla en rahat mücadele edecek 2-3 takımdan biridir Packers. Üstesinden gelinemeyecek tek kayıp 12 numara.

Burak Korkmaz:
Sadece geçen senemi? Giants, Patriots’ın namağlup sezonunu rezil ettiği sezon gene sezon sonrası macerasını boğazına dizmişti Peynir Kafalar’ın. Rodgers büyük oyuncu, takımı toparlayacaktır. Benim merak ettiğim neden herkes sakatlanıyor? Küresel ısınma Winsconsin’i kötü etkiliyor.

LeSean McCoy’un yokluğunda forma şansı bulan Eagles running back’i Bryce Brown ilk maçında 178 yard ve 2 TD ile çok iyi bir performans sergiledi. 7.tur draftı olan bu çaylağın NFL’deki geleceği nasıl olur?


Berkan Uzun:
Çok güzel bir patlama ama gel gör ki Eagles, Andy Reid yönetimindeki en kötü zamanlarını geçiriyor. Önünde de Mccoy gibi bir engel var. Hem takımın hem de McCoy faktörünü göz önünde bulundurduğumuzda çaylak kontratı bitene kadar bir şey beklemek pek doğru olmaz. Ha McCoy’a bir şey olursa bolca oynama şansı yakalayıp McCoy’u işinden edebilir.

Görkem Şahinoğlu:
Bryce Brown yanlış hatırlamıyorsam ilk defa bir maça senior senesinde ilk 11 çıkmış bir oyuncu. Aslında yetenekli olmasına rağmen Tennessee üniversitesi ile yaşadığı problemler sonrasında Kansas State’e geçişi ve burada NCAA ile yaşadığı sorunlar nedeniyle kendisini kolejde fazla gösteremedi. Bu nedenle de 7.tura kadar düştü. NFL’deki geleceği hakkında bir maça bakarak konuşmak doğru olmaz ama Eagles’ın McCoy’un arkasında güvenebileceği bir oyuncuya sahip olduğunu söyleyebiliriz.

Hilmi Çeltikçioğlu:
Uzun zamandır söylerim; NFL’e draft ile giren veya undrafted olarak imzalanan çaylakların azımsanmayacak bir miktarı Hall of Fame kariyeri yapabilecek potansiyelde; ama NFL’in yapısı ve sporun doğası gereği o şansı bulamıyorlar, bazen de bulunca kullanamıyorlar. Bryce Brown şansını köküne kadar kullananlardan. Sırf bu maçtaki performansı bile Eagles koşucuları arasında yerini sağlamlaştırır; o da olmazsa başka bir takımda başka şanslar bulabilir.

Burak Korkmaz: Her hafta böyle biri ortaya çıkıyor, devamlılık lazım. Kolejde şunu yapmıştı bunu yapmıştı diye başlayacak şimdi kolej fetişistleri. Açıp bakıp adama destan yazıyorlar hemen. Bu ligde bir şey yapmadan ben kimse hakkında çok ümitli olmak taraftarı değilim. Koşu stilinden gördüğüm şu, çekirge bir sıçrar, iki sıçrar… Panthers’a Baca da koşar diyorum.

Son olarak bu hafta ortaya çıkan doping cezalarıyla ilgili söylemek istedikleriniz…

Berkan Uzun: Açıkçası bu seviyede tutunmak çok zor ve oyuncular bu seviyede tutunmak için bolca bu tarz maddelerin kullanımına gitmek zorunda kalıyor her ne kadar spor ahlakına aykırıda olsa da. NFL’de tespit eder etmez maç cezasını yapıştırıyor. Buradaki yaptırım ya daha sert olmalı bence bu nedenle sıkça bu tip cezalar ile karşılaşıyoruz. Sadece bu hafta değil önceki haftalarda da bir çok oyuncunun doping yüzünden ceza aldığını gördük. Bu tarz bir doping uygulamasıyla ne ilk olur nede son…

Görkem Şahinoğlu: DJ Williams tam bu cezalardan dönmüşken bir grup oyuncu daha doping yaptığı gerekçesiyle cezalara çarptırıldı. Haberleri duyduğumda oldukça şaşırdığımı ve hayal kırıklığına uğradığımı söyleyebilirim. Özellikle Seahawks cornerback’leri Sherman ve Browner bu sezon çok beğendiğim oyunculardı ve doping dolayısıyla dört maç ceza aldılar. Aslında söyleyecek bir şey yok. Bunların devam edip etmeyeceği oyuncularda bitiyor.

Hilmi Çeltikçioğlu:
Rekabetin bu kadar yüksek seviyede olduğu bir ligde, gereken ufak bir desteğe bakıyor çoğu oyuncu. Bunun dışında yaşla gelen performans düşüşü ve akabinde gençlerden gelen baskı var. Hadi onu da bırakın, takımdaki yerini korumak için sakatlıktan olabildiği kadar kısa sürede dönme çabaları var. Yani yanlışa teşvik eden çok unsur var ve ortalama NFL oyuncusu hayatı boyunca kendine bakmak ve zor kararları vermek zorunda olmamış bir dev çocuk. Kurallar gayet açık ve gri alan çok dar. Riske girersen de yakalanırsın. Kimse kusura bakmasın…

Burak Korkmaz:
Bence dopinge karşı mücadelede lig daha fazlasını yapmalı, astım ilaçlarını veya heryerde satılan basit destekleyicileri yakalıyorlar ama HGH kullanan yok tabi ligde…