İstanbul/Ankara başta olmak üzere forumda zaten insanlar soruyor ben bir takımda oynamak istiyorum ne yapabilirim diye. Varsa bulunduğunuz şehirdeki takımlarla temasa geçebilir, hatta yaşınız küçükse U19-U17-U15 bulduğunuz uygun ne varsa ona dahil olabilirsiniz diye bilgi de veriliyor gençlere ama amerikan futbolu takımı olmayan yerlerde ne yaparak ilerde bir takıma girmeye hazırlanabilirim ya da çocuğum büyüdüğünde Amerikan futbolu oynasın istiyorum nasıl hazırlayabilirim (bu babayı bana getirin ödüllendirmek istiyorum) diye soranlara da işte cevap.

Öncelikle büyük bir bahçeye sahip olmak ya da uygun boş bir arsanın yakınında olmak bir avantajdır. “Fotball Skills and Drills” kitabının da yazarı olan Tom Bass “Açık alanda antrenman yapmak hareket serbestliği katarak yapılacak çalışmaların çocuğunuzun yaşına ve seviyesine uygun şekilde ayarlanabilmesini sağlar. Arka bahçe çalışmaları oyuncu adaylarına topu tutmayı, topa hakim olmayı, tackle yapmayı hatta takım olarak hareket etmeyi öğretebilir.” der. Bir top bulun dışarı çıkın ve çalışmaya başlayın.

Hedef Vurma Çalışması
Hedef vurma çalışması topu belli bir hedefe atmayı öğrenmek için yapılabilir. Çevrenizde bulabileceğiniz bir sandalye ya da bir kütüğü hedef olarak seçerek çalışmaya başlayabilirsiniz. Bir hedef seçin ve onu topla vurmaya çalışın. Sonra yeni bir hedef seçin ve onu vurun, her seferinde hedefinizi değiştirin. İsabet oranınız arttıkça daha küçük hedefler belirleyin. Evet Greg Jacobs “The Everything Kids’ Football Book” kitabında tam olarak böyle demiştir.

Doğru Temas Çalışması
Bu kez örneğimiz, Paul Pasqualoni ve Jim McLauglin tarafından yazılan “The Baffled Parent’s Guide to Coaching Youth Football” kitabından. Yaşınıza ve seviyenize uygun olarak belirleyeceğiniz bir mesafede de bir arkadaşınız vs. dursun. İnternet’ten bulabileceğiniz videolardan izleyerek topu “punt” ile arkadaşınıza gönderin. Daha sonra o da size aynı şekilde göndersin ve topu yakalamaya çalışın. Bu çalışmayla hem topa vurma hem de yapılan bir vuruşla gelen topu karşılama konusunda kendinizi geliştirebilirsiniz.

Top Tutma
“Coaching Kids Flag Football” kitabının yazarı Danford Chamness top tutma çalışmasının hem bu konudaki başarıyı artırmak hem de kendine güven açısından önemli olduğunu söylemektedir. Bu çalışma yine iki kişi gerektiriyor. Kullanacağınız alanda yine bir arkadaşınızla biraz mesafe bırakarak durun. Sonra zikzak çizerek düşük tempoyla koşmaya başlayın. Koşarken arkadaşınızın size attığı topu tutmaya çalışın. Tutma oranı arttıkça koşu hızını da artırabilirsiniz. Koşu sırasında gözünüzün topta olması gerektiğini unutmayın. Bu çalışma hem top tutma ve kontrolü hem de bolca koşu içermesi nedeniyle performans ve dayanıklılık konusunda faydalı olacaktır.

Arkadaşlar N’olacak
Peki ya tek başınıza değil de bir grup halindeyseniz? Amacınız amerikan futbolu yeteneklerinizi geliştirmek ya da arkadaşlarınızla eğlenmek olabilir. Boş bir arsa veya bahçede oynayabileceğiniz Amerikan futbolu oyunları için sadece bir top ve çok temel Amerikan futbolu bilgisi yeterli olacaktır. Buna rağmen bu oyunlar saatler sürebilecek bir eğlence kaynağıdır.

Flag Football – Bayrak Futbolu
Amerikan futbolunun en çok bilinen ve oynanan varyasyonudur. Bayrak futbolunda her oyuncu üzerinde “bayrak” olarak adlandırılan şeritler bulunan ve çok sıkı olmayan kemerler takar. Amerikan futbolundaki “tackle” hareketi yerine top taşıyıcının kemerinden bir şeridi çekerek çıkarmak koşuyu bitirmek için yeterlidir. Takımlar 3-8 hatta bazen 10 kişiden oluşabilir. Bayrak futbolu için oyun süresi 24 ya da otuzar dakikalık iki yarıdır. End-zone’ları işaretlemek için kuka, antrenman tabakları ya da benzeri kolay görülebilir şeyler kullanılabilir.

Touch Football – Temas Futbolu
Bayrak futboluna alternatif olabilecek, ülkemizde de birçok takımın ilk kurulduğunda malzemeleri gelene kadar sporu öğretmek amacıyla kullandığı varyasyondur. Temas futbolunda “tackle” yerine top taşıyıcıya iki elle dokunmak yeterlidir. Bu şekilde bayrak futbolu için gereken kemerler ve şeritlere de ihtiyaç duyulmamaktadır. Bayrak futbolunda olduğu gibi saha ve end-zone çeşitli malzemelerle işaretlenebilir. Tabi ki her durumda bu malzemelerin sert ve size zarar verebilecek şeyler olmasından kaçınılmalıdır. Sadece bir topun yeterli olduğu bu versiyonda ideal oyuncu sayısı 5-7 arasıdır ancak 3-4 kişilik takımlarla bile oynanabilir. Toplam oyuncu sayısının tek olması durumunda en iyi top atabilen kişi her iki takım için de “Quarterback” olabilir. QB oynamak isteyen kişi sayısı fazla ise her seri farklı biri bu mevkiye geçebilir.

Speedball – Hızlıtop?? (Ya da bu speedball kalsın)
Speedball oynamak için yine sadece bir top yeterlidir. Bu oyunu oynamanın iki temel yolu vardır. Birincisi koşu oyununun yasak olduğu ve üst üste iki hakta iki tamamlanmış pas atan takımın birinci hak kazandığı ancak tutulan topun koşarak ilerletilebildiği bana görece kısaca sürüm bir. Diğeri ise koşu ile sadece geriye gidilebilen sahanın her yerinden pas atılabilen ve topun sadece pas ile ilerletilebildiği (geriye pas atmak serbesttir) ve yine iki tamamlanmış ileri pasın birinci hak kazandırdığı sürüm iki. Temas futbolunda olduğu gibi top taşıyıcıya iki elle dokunmak oynanan hakkı bitirir. Bunun dışında da varyasyonlar üretilebilir.

Referanslar:
•   “Best of Play It! Over 150 Great Games for Youth Groups”; Mike Yaconelli, Wayne Rice; 2000
•   “Football Skills and Drills”; Tom Bass; 2004
•   “The Everything Kids’ Football Book”; Greg Jacobs; 2010
•   “The Baffled Parent’s Guide to Coaching Youth Football”; Paul Pasqualoni and Jim McLaughlin; 2002
•   “Coaching Kids Flag Football”; Danford Chamness; 2002