NFL’de son yılların en heyecanlı sezonlardan birine tanık oluyoruz. NFC’de playoff yarışında dengeler her hafta değişiyor. AFC’de neyin ne olacağı her ne kadar biraz belli olsa da, wildcard yarışında bir takımın mağlubiyeti diğerinin hemen ümitlenmesini sağlıyor. Mesele geçen hafta Pittsburgh Steelers’ın yenilmesiyle tüm sezon sürünen New York Jets’de tekrardan playoff konuşulmaya başlandı. Bu hafta Chicago Bears – Green Bay Packers derbisi başta olmak üzere birçok kritik maç playoff resminin şekillenmesini sağlayacak. Yazarlarımıza bu hafta genel olarak playoff ile ilgili sorular sorduk. Tabii ki Arizona Cardinals’ın Seattle Seahawks’e 58-0 yenilmesi hakkında birkaç kelam etmelerini istedik…

Bu hafta Redskins, RG3’nin sakatlandığı karşılaşmada galip gelerek tüm hızıyla playoff yarışına devam etti. Genç oyuncularıyla beklentilerin üstüne çıkan Washington’ın bir seviye daha atlaması için neler yapması gerekiyor?

Berkan Uzun: Bir tane daha kalbur üstü WR. Savunmada yeni isimler artık yaşlanan bir ünitesi var. 388.1 yard ortalama ile maç başına en çok yard veren 5. takım konumundalar bunu da değiştirebilecek bir şeyler yaparlarsa bu takım olur, tabi en önemli faktör önümüzdeki sezon RG III ne yapacak? Bir diğer sorun da bu oyuncu sağlıklı bir şekilde kalabilecek mi?

Görkem Şahinoğlu:
Kirk Cousins’ın daha ısınamadan maça girip yılların tecrübeli oyuncusuymuş gibi eli titremeden maçı önce uzatmaya götürmesi sonra da kazandırması inanılmazdı. Genç ve tecrübeli oyuncuların harmanlandığı çok keyif veren bir yapı oluşturmuş durumdalar. Bir seviye daha atlamaları için sakat oyuncularının dönmelerinin ve çaylakların tecrübe kazanmalarının yeterli olacağını düşünüyorum.

Hilmi Çeltikçioğlu: O bir seviye bu sene bitene kadar atlanmaz. Yani tam yerine oturan bir parça ile tetris’teki gibi dört satırı patlatmayı beklemesin kimse. NFL’de takımlar doğru draft ve oyuncu yetiştirmeyle bir yere gelir. Takımın zayıf halkaları nedir diye sorarsanız, hücum line’da biraz daha tutarlı oyun, bir tane tehlikeli receiver, secondary’ye destek ve linebacker. Bunların tamamlanması lazım; ancak bir ara daha çok zaman ayırıp draft-by-need ve BAP (Best available player) arasındaki farkı anlatırım.

Evre Baltalı: Bay haftası öncesi 9 maçta sadece üç galibiyet alan Redskins sonraki dört haftada dört galibiyet alarak potaya girdi. Washington çok sayı üretebilen bir takım ama savunma olarak da çok sayı yiyorlar. Bu sene 20 sayının altında atıp kazandıkları tek galibiyet 13. hafta Giants maçı. O maçta da Giants’ı tek TD tutan bir defans ve 200 yard koşan bir hücum vardı. Sonuç olarak Redskins’e daha iyi savunma oyuncuları lazım…

Chicago Bears, bu hafta yenilerek division liderliğini Packers’a kaptırdı. Bu hafta Bears oyuncularının açıklamalarıyla önemli maç öncesi yine ortam gerildi. NFC North’tan sizce kim şampiyon olarak çıkacak?

Berkan Uzun: Çok kanlı bir maç bizi beklemekte ama Green Bay bir adım daha önde gibi sakatlıklardan dönen oyuncularla Rodgers rahat bir nefes aldı. Sıkıntı Rodgers genelde canı için kaçıyor. Bears savunması da bu tip oyun kurucuları pataklama konusunda birebir. Packers, Rodgers’ı sağlam tuttuğu takdirde bu maçı da division’ ıda alır. Hatta daha sakatlık falan olmazsa konferans finaline kadar yolları açık. Bears’da Urlacher yok, Cutler istikrarsızlık abidesi bilemedim sonları ne olur bu sezon…

Görkem Şahinoğlu:
Hiç beklemediğim bir mağlubiyetti ama rakipte AP varsa her sonuca hazırlıklı olmak gerek. Bears iki haftadır kaybediyor ve bu Packers’a büyük bir avantaj sağlamış durumda. Ligin en eski ve rekabet oranı en yüksek derbilerinden biri öncesi morali bozuk Bears cephesinin bu açıklamalarını normal buluyorum. Şuan ki tabloda Packers bir adım önde ve maçtan da büyük ihtimalle onların galip ayrılacağını, grubu da şampiyon bitireceklerini düşünüyorum.

Hilmi Çeltikçioğlu:
Totemi falan bir yere bırakıp konuşmak gerekirse; Green Bay’in maçı kazanıp NFC North şampiyonluğunu garantilemesi lazım. Green Bay savunması Chicago koşu oyununu durdurabilecek güçte, yalnız ligin en çok pas tutan oyuncusu Brandon Marshall’ı üç kişiyle mi tutarsın yoksa maçtan önce dizine kurşun mı sıktırırsın onu bilemem. Hücumda ise Green Bay’i durdurmak için yapılacak şey çok basit; 4-3 cover 2 oynanacak, line dışında herkes zone yapabilecek. Green Bay’i yeneceksen ön 4’lüyle baskı kuracaksın, başka da zor. Bunu becerenler (San Francisco, New York, Detroit) ya kazandılar, ya çok zorladılar. Maçın iki anahtarı: Brandon Marshall, ve Bears D-line.

Evre Baltalı: NFC North için beni ilgilendiren tek soru Vikings wildcard alabilecek mi ? Chicago ve Packers ezeli rakiplerimiz olduğu için bu hafta onlara bir beraberlik yakışır diyorum. Ama işin komik tarafı havaların soğuması bu iki takımı da olumlu etkiliyen faktörler… Bu maç kaçmaz diyorum, alan da NFC North şampiyonu olur.

Houston Texans, Patriots’a karşı ezici bir şekilde yenilerek ikinci yenilgisini aldı. Bir önceki yenilgileri ise farklı bir skorla Packers’a karşıydı. Texans’ın şampiyonluk adaylarına ikidir farklı yenilmesi playoff’lar öncesi kötü haber mi?

Berkan Uzun: Texans iyi bir takım ama bahsettiğimiz diğer iki takım hem iyi takım olmalarının yanında playoff’dur sezon sonudur gibi konularda çok ama çok tecrübeli ekipler. Hem oyuncu olarak hem de organizasyon olarak post season’ın ne demek olduğunu bilen çok iyi iki ekip. Texans şu an küçük kardeşleri gibi kalıyor. Texans bir kaç sezon daha playoff takımı olmaya devam ederse belki ancak o zaman diğer iki takımın olgunluğuna oluşabilir her manada.

Bu arada üç takımın playoff’a kalma sayıları: (1966’dan beri)
Green Bay Packers: 30
New England Patriots: 19
Houston Texans: 1

Görkem Şahinoğlu: Texans’ın iki mağlubiyetini de Packers ve Patriots gibi güçlü rakipleri karşı büyük farklarla alması post season öncesi düşündürücü bir nokta. Haftalar öncesinde Texans’ın şampiyonluk ihtimali burada tartıştığımız zaman da bunda ki en önemli etkenin Matt Schaub’ın bu yükü büyük maçlarda taşıyıp taşıyamayacağı olacağını söylemiştim. Şu tabloda bunu başaramadığını söylesek yanılmış olmayız. Tabi Texans savunmasının eksikleri de Schaub’ın belini kıran başka bir nokta. Sezon başındaki savunma ile aynı savunmadan bahsetmek mümkün değil. Watt büyük özveriyle oynasa da Cushing ve Joseph bu takımın en önemli savunma taşları.

Hilmi Çeltikçioğlu:
Öyle şeylere fazla takılmayın. Texans, Falcons ve Patriots gibi ligin tam (complete) takımlarından. Her takım kötü maç geçirebilir, özellikle karşında yılların kurdu Belichick ve Tom Brady’li Patriots varsa. Ne yani, fark yediler diye Arian Foster kötü running back mi? Andre Johnson kötü receiver mı? Jon Weeks kötü long snapper mı?

Evre Baltalı: Kötü haber, Takımın önemli maçlarda stres olduğunu ve kendisi gibi oynamadığının göstergesi. İyi haber ise bunun normal sezonda olması ve Texans’a tamir şansı vermesi… Playoff’larda ya kazanırsın ya da balığa gidersin. Ben bu sene Houston’ın oynadığı oyunu çok beğeniyorum. Umarım playoff’larda ilk maçtan bir hüsran yaratmazlar.

Pittsburgh Steelers, Ben Roethlisberger’ın dönüşüne rağmen sıkıntılı günler geçiren Chargers’a yenildi. Bengals ve Jets ile wild-card için yarışan Steelers’ı şu dakikadan sonra Roethlisberger onca sakatlıklara rağmen playoff’a taşıyabilecek mi?


Berkan Uzun:
Bu hafta Cowboys ile oynayacaklar. Her iki takımın da kazanması şart. Her ne kadar gönlüm Cowboys’dan yana olsa da sanki Steelers, Cowboys’a göre bir adım daha önde. Steelers kötü gidişatına dur der Cowboys her ne kadar iki hafta üst üste kazanmış olsa da bu hafta bu maçı kaybedip playoff yarışından da çekilir. (Bir Cowboys taraftarı olarak umarım yanlış çıkarım.)

Görkem Şahinoğlu: Haftanın en büyük sürpriziydi bence. Big Ben’in dönüşünün Steelers’ı hem oyun hem de moral olarak üst seviyelere çekip playoff’a taşıyacağını düşünüyordum. Gerçi bitmiş bir şey yok ancak Jets’in üst üste kötü oynayarak kazanması ve Bengals’in sahip olduğu potansiyelin onları tehdit ettiğini düşünüyorum. Jets’in fazla şansı olmadığını düşünürsek Bengals ile Steelers iyi bir yarış izletecekler bize. Gönlüm Bengals’tan yana.

Hilmi Çeltikçioğlu: Yukarıdaki soruda bahsettiğim “tam takım” konseptini yakalayamadı bu sene Steelers. Defansta eksikleri var, Big Ben sakatlanıp duruyor, Mendenhall kafayı cozuttu, vs… Ancak takımın playoff ve Super Bowl tecrübesi büyük. Playoff’larda kimseyi yenmelerine şaşırmamak lazım.

Evre Baltalı: Steeler Nation, inatçı ve savaşçı ruhu olan bir takım. Bu sayede hem taraftarlarının hemde rakiplerin saygısını kazandırlar. AFC rekabeti bu sene çok sıkı değil ve önlerinde Dallas, Bengals ve Browns maçları var. Ben takımını playoff’a taşıyacaktır. Tek sıkıntıları Jets’in çok da zor bir son üç haftası olmaması.

Arizona Cardinals’ın Seahawks’e 58 – 0 yenilmesine ne diyorsunuz? Bu takımın başarılı olması için illa bir Kurt Warner mı gerekiyor? Ne oldu da 4-0 başlayan takım 4-9 oldu?

Berkan Uzun: QB, QB, QB diye sezon başında da üstüne vura vura söylemiştim gene söylüyorum. İstikrarsız ne edeceği belirsiz QB olduğu zaman bir takım dört maç kazandıktan sonra 4-9 olabilir çok normal tabi koşucularını da sakatlığa kaybetmeleri üstüne tuzu biberi oldu. Mükemmel başlayan bir sezon hüsranla bitti.

Görkem Şahinoğlu:
“Arizona Cardinals’ın suçu ne?” diyorum. Seahawks savunması top kaybı manyağı yaptı resmen Cards’ı. Bu sezon oynadıkları topla büyük sevgimi kazanmış durumda Seahawks, özellikle de savunması. Geçen yılın ardından eski Seahawks havasını yakalamış durumdalar. Cardinals’ın en büyük sorununun QB olduğunu haftalardır söylüyoruz zaten. Sağlam savunmaları heba oluyor haftalardır. Yazık Larry Fitzgerald’a.

Hilmi Çeltikçioğlu:
Bu takımda oyun kurucu sorunu var. Nasıl olduysa sene başında 4 maç kazandılar diye bir heyecan oldu, ama takımın o kadar zayıf yanını idare etmek için Hall of Fame kalitesinde bir QB lazım. (Kocamış) Kurt Warner da artık oynamadığına göre, Kolb ve Skelton’ın şu halleriyle bu takıma bir şey kazandırmaları zor. Ligin e zorlu deplasmanlarından biri olan Seattle’da bu farkın yenmesi, haftalardır tökezleyen takımın artık yüzüstü düşmesinden başka bir şey değildir.

Evre Baltalı:
Nazar değdi. Bu sene takımlar yeni taktikler deniyor sanki. Sezon zirvesini sona saklayıp ilk haftalarda garip bir şekilde kötü performans sergileyen takımların sonlara doğru harikalar yarattığını gördük. Cardinals tam tersine bir örnek. Her hafta başka QB ile oynamaları da burada etken olmuş olabilir.

Bonus Soru – by Evre Baltalı: Mighty Polecats son hafta Hilmi mağlubiyeti ile bu sene de playoff dışında kaldı. Sizce bunu ne kadarı GM Kaan Özaydın’ın coaching sıralamasında sonuncu olmasından kaynaklanıyor?

Bonus Cevap – by Kaan Özaydın: Evet, playoff dışı kaldık ama bir sorun, nasıl kaldık? Commissioner Evre Baltalı’nın halen ne olduğu belirsiz tiebreak sistemi, ligin en çok sayı atan takımı olmamıza rağmen bizi playoff dışı bıraktı. Biz taraftarlarımızın gönlünde zaten şampiyonuz. Şöyle ki;