Ve NFL’in son haftasına geldik. AFC’de playoff’a çıkan tüm takımlar 16.haftada belli oldu, NFC’de ise iki bilet daha duruyor. Dallas Cowboys, Washington Redskins, New York Giants, Chicago Bears ve Minnesota Vikings bu iki bilet için yarışıyor. Vikings, ezeli rakiplerinden Green Bay Packers’ı yenip, diğer olasılıklara bakmadan playoff biletini cebine atabilir. Bears ise zayıf Lions’ı yenip Vikings’in yenilmesini bekleyecek. Giants’ın işi oldukça zor. Haftanın son maçı ise Cowboys ile Redskins arasında yenen playoff’a gidiyor. Redskins yenilirse sıkıntı yok aslında, geleceği yapılandırıyorlar ama Cowboys yenilirse, NFL’in en popüler takımında işler oldukça karışacak. Öyle bir hafta bizi bekliyor ki, belki de playoff’ların ilk turu NFL’in 17.haftası kadar heyecanlı olmayacak. Yazarlarımıza bu haftaki playoff yarışı odaklı sorular sorduk ve tabii ki Seattle Seahawks’in muhteşem çıkışı ile Andrew Luck’ın çaylak QB’ler tarafından bir sezonda atılan pas yardı rekorunu da araya sıkıştırdık…

İki hafta üst üste 50 sayı barakını geçen Seattle Seahawks, şimdi de ligin en iyilerinden San Francisco 49ers’a karşı da 42 sayı attı. 49ers’ı bu kadar kolay geçen Seahawks playoff’ların en korkulan takımı oldu. Sizce playoff’larda neler yapacaklar?

Evre Baltalı: Seatle’ın maçlarını her hafta izliyorum ama inanın nasıl bu kadar çok sayı ürettiklerini çözemedim. İşin korkunç tarafı da bu her şey çok basit görünüyor. Sanırısın NFL takımını alıp ortaokul takımları ile oynatıyorlar. Çözen varsa banada anlatsın. Playoff’ları sabırsızlıkla bekliyorum…

Hilmi Çeltikçioğlu: Seattle playoff’lara kalmayı hakeden, güçlü bir NFC takımı. Seattle deplasmanları, taraftar ve saha avantajından hep zorlu olmuştur. San Francisco’yu bu kadar kolay geçmeleri beklenmiyordu, ama başardılar. Playoff’lar ise tamamen başka bir iştir. Oranın mentalitesi, zorlukları ayrıdır. İnanmayan Matt Ryan ve Atlanta Falcons’a sorsun. Çaylak QB Wison’ın takımını nereye kadar götüreceğini takip etmek zevkli olacak. İlle tahmin istersen de Redskins’i geçip Falcons’a takılırlar derim. Beter olsun Fail Mary tayfası…

Görkem Şahinoğlu: Haftalardır Seahawks konuşuyor ve haftalardır ne kadar tehlikeli olduklarından bahsediyorum. Ancak bazı yazarlarımız (dikkat sataşma var) Seahawks’ın 50+’lık performanslarını rakipleri nedeniyle pek önemsemediler ve ‘hawks çıkıp Niners’a da az kalsın 50 atıyordu. Playoff’ların en tahlikeli ve çekinilen ancak bir o kadar da soru işareti barındıran takımı olarak görüyorum onları. Şuan ki tabloda savunması, hücumu ve özel takımıyla tam bir takım görünümündeler. Eğer ki Wilson veteranlara taş çıkaran oyununu post season’da da sürdürebilirse sürprizlere hazır olun diyorum.

New York Giants bu hafta yine kaybederek playoff şansını oldukça azalttı. Ne oldu Giants’a böyle?

Evre Baltalı: Giants Şampiyon olduğu sezonlarda sezon sonuna doğru açılırken bu sene tam tersine sıkışmaya başladı. İki haftada 67 sayı yiyip sadece 14 sayı ürettiler ve oyuncular bundan maç sonuna kadar pek rahatsız gibi değillerdi. ama artık yüzler pek gülmüyor çünkü playoff riske girdi. Giants silkelenip kendine gelebilir mi? Mümkün. Peki bu playoff için yeterli olacak mı ? Ancak Dallas, Chicago ve Minesotta kaybederse ve Eagles’ı yenebilirlerse mümkün. 6-2’lik başlangıcı harcadılar yazık oldu.

Hilmi Çeltikçioğlu: Aslında takımın yetenek olarak eksiği yok, aksine defans ön dörtlüsüne bütün lig gıptayla bakıyordur. Geçen seneki başarılı sonuçları nedeniyle division rakiplerinden biraz daha zorlu maçları oldu diye biraz zorlayabiliriz. Başka da bahane aransa bulunur ama gerçek şu ki 2011-2012 şampiyonunun Eagles’a ve evinde Cowboys’a yenilmemesi lazımdı. Hele Falcons maçını hiç göz önüne getirmek istemiyorum. Yedek sıkıntısı da yok takımın, her takımın başına gelenden farklı sakatlık sorunu da… O zaman 6-2’den nasıl 8-7 oldular? Şimdi çıkıp koşu oyunu, Eli, cornerback diye mazeretleri sıralarım ama diğer takımlarda olandan fazla eksiklik de yok. O zaman istatistik tanrılarından hepiniz için gelsin: “Olur bazen öyle”

Görkem Şahinoğlu: Fikstür zor dedim dedim inanmadınız, bak ne oldu şimdi? Ben Giants’ın düşüşünü bu zor takvime bağlıyorum. Tabi bu rakiplerle oynadıkları zaman dilimi de onları etkiledi. Mesela bundan 5 hafta önce Giants, Ravens’ı yener diyordum ancak maç öyle bir ana denk geldi ki Ravens’ın üst üste 3 maç kaybetmeyeceği hele bunu sahasında yapmayacağı çok açıktı. Şansları hala var ama ben o şansa artık inanmıyorum ve düştükleri bu duruma içimden kıs kıs gülüyorum.

NFC North’da Chicago Bears ve Minnesota Vikings playoff şansını son haftaya taşıdı. Sizce bu iki takımdan hangisi playoff yapabilecek?


Evre Baltalı:
Vikings’in kaderi elinde maçı kazan ve playoff’a git. Rakip de Packers tadından yenmez. Vikings kaybederse matematiksel olarak şansı devam ediyor ama Bears’ın Detroit’e bu şartlarda kaybetmesi çöle kar yağması gibi bir şey. Ben Vikings’in bir yolunu bulup bu maçı kazanacağını umut ediyorum. Başka türlü head koçun kellesi gider.

Hilmi Çeltikçioğlu: NFC North şampiyonu geçen hafta Green Bay olarak belirlendiği için bu iki takım da 2. wild card için oynuyorlar; yani NFC’den playoff’a giden ikinci ve son takım olmak için… İki takım arasındaki tiebreaker Vikings’in elinde. Yani Chicago’nun playoff’a çıkması için hem kendileri Detroit’i deplasmanda yenecekler (ki olur, yenerler) ve aynı zamanda da Green Bay, Minnesota’yı yenecek (bu da olabilir). Vikings ise Packers’ı yenemezse matematiksel olarak hala çıkabilir ama Eagles’ın deplasmanda Giants’ı yenmesi gibi olasılıksızlıklara bakar. Burada olay GB@MIN maçına bağlı ve playoff aslanın ağzındayken kendi evinde Adrian Peterson, Green Bay defans line’ını geçemez diye bir şey yok. Green Bay ise geçen hafta Seattle’ın San Francisco’yu yenmesiyle ilk haftayı bye geçme şansını ele geçirdi ve Minnesota’ya karşı bunu korumaya çalışacak. Maç ortada diyorum.

Görkem Şahinoğlu: NFC East’teki durumun bir derece düşük halini NFC North’ta görüyoruz. Şimdi bu noktada işi daha zor olan taraf Vikings. Hiç bir maç oynanmadan kazanılmaz ancak Bears’ın Lions karşısında galibiyeti cepte. Vikings ise Packers karşısında olacak ancak onlarında şöyle avantajları olduğunu düşünüyorum; ilk olarak kendi kaderleri kendi ellerinde, kazandıkları takdirde ver elini playoff. İkincisi playoff’u kendi evinde ezeli rakibini yenerek kucaklamanın vereceği motivasyon, üçüncüsü ve en büyüğü ise Adrian Peterson ve kırılmak için bekleyen rekor. Vikings’in Packers’ı zorladığını gördük, eğer ki Ponder denen adam recieverlarına pas atmayı başarırsa Vikies kazanır diyorum.

Andrew Luck bu hafta takımını playoff’a taşırken bir de rekor kırdı? MVP mi yoksa Yılın Çaylağı mı?

Evre Baltalı: Son kural değişikliklerinden sonra QB’lerin pas rekoru kırmasına şaşırmamak lazım. Ben Coltsa takım olarak ısınamadım bir türlü sebebini bilmiyorum. Peyton’a bile gıcık olurdum ki bu sene sevmeye başladım. GM’lerinden mi desem formalarından mı? Bu “Suck for Luck” olayı da iyice aramı açtı. O yüzden Bende Andrew’a ne MVP, ne de Yılın Çaylağı, niye severler bu beyaz çocukları hiç anlamam.

Hilmi Çeltikçioğlu: Yılın çaylağı. MVP değil. Açıklaması: Adam RG3 ve Russell Wilson’dan daha iyi oynadı, ama Manning, Rodgers, Brady ve Peterson kadar değil. Bu kadar basit bu da… Tek bacakla ve tek kolla Everest’e 37 dakikada tırmanmış olabilirsin, ama 36 dakikada tırmanandan iyi değilsin. Dünya boş, Rookie of the Year ile coş.

Görkem Şahinoğlu:
Andrew Luck ve MVP kelimelerinin yan yana geçmesinden bıktım artık. Tamam önemli işler yaptı ama çok büyütüyorsunuz bu çocuğu. Bana kalırsa ikisi de değil. MVP AP, ROY RG3.

Kaan Özaydın: “Suck for Luck” ayrı bir yazı konusu aslında, ki ben o tarz bir şeyin olduğunu düşünmüyorum keza Colts geçen sezon son üç maçtan ikisini kazanarak az kalsın lotaryayı kaçırıyordu. Zaten “Suck for Luck” olduysa da bunda Luck’ın günahı ne? Luck’ın performansının Peyton Manning sonrası, head koç kanserken, ligin en kötü takımlarından birinde oynarken geldiğini unutmayalım. Sadece iyi oynamadı, takımını playoff’a taşıdı…

Son olarak son haftanın en heyecan dolu maçı Washington Redskins – Dallas Cowboys maçı hakkında neler söyleyeceksiniz?

Evre Baltalı: Haftanın maçı Pazar gecesinin son maçı uykusuz kalmaya değer. Ertesi gün zaten yılbaşı Yeme de yanında yat… Redskins kazanır diye düşünüyordum. Ama Dallas – New Orleans maçının son çeyreğini izleyene kadar. Olay tamamen Romo’nun omuzlarında bakalım bu sınavı nasıl atlatacak…

Hilmi Çeltikçioğlu:
Önce durumu özetleyelim de maçı kazanmak neyi getirir o açık olsun. Redskins, Cowboys’u yenerse division’ı kazanıp playoff’larda ilk maçını evde oynamayı garantiliyor. Kazanamazsa Lions’ın ve Packers’ın maç kazanmalarını bekliyor. Cowboys için ise tek şans Redskins’i yenip division şampiyonu olarak playoff’lara çıkmak. Bu haftanın seyredilmesi gereken maçı bence bu, zaten Pazar akşamına yerleştirilmiş. Pazar akşamı dediysem, bize göre değil. İzlemek isteyen gecenin bir yarısı dikilecek ayağa. Dallas’ın maskotunun kovboy, Washington’ın da kızılderili olması bariz esprisini bir kenara bırakalım, onu daha az yetenekli yazarlar yapsın. Biz maçta seyredilecek noktaları verelim de filmin ikinci yarısında seyretmeye başmış gibi olmayın: Öncelikle Dallas ön yedilisinin çaylak oyun kurucu Robert Griffin’i ne kadar cebe hapsedebileceği önemli. Yeterli zaman kazanırsa her NFL oyun kurucusu canınızı yakabilir. Bakın “her” dedim ama Rex Grossman’ın yeri ayrı; o kendi taraftarının canını yakıyor. Ha, Griffin’e kilitlenip Redskins koşu oyununu boşlarlarsa zaten kafadan maçı veriyorlar. Öte yandan hem yetenek, hem saç-baş yoldurma potansiyeli olarak Brett Favre’ın veliahtı olan Tony Romo’nun, iyi gününe gelip muhteşem receiver’ları Bryant ve Austin’i end zone’a sokup sokamayacağı ikinci önemsenecek nokta. Klasik bir NFC East sezon sonu maçı. Kaçırmayın derim. Derim, ama ben sabah 03:20’de uyanmayıp ertesi gün maçın “condensed” halini NFL Game Pass’den seyredeceğim için maçın skoruyla veya sonucuyla ilgili herhangi bir iletişim kuranı da üzerim. İnanmayan da iki sene önce hazırlık maçı sonucunu ağzından kaçırdı diye Kaan’a tepkimi ibret alsın.

Görkem Şahinoğlu: İşte haftalardır beklediğim senaryo sonunda gerçekleşiyor. Maçın önemini anlatmaya gerek olduğunu sanmıyorum, ölüm kalım maçı olmasa bile Cowboys-Redskins maçları her zaman büyük maçtır. Bu seferkinin özelliği ölüm kalım maçı olması. Bu maç öncesinde bir yazı yazmayı düşünüyorum ve detaylı analizi orada yapacağım. Ancak bu maçın kazananını savunmaların aksine hücumların belirleyeceğini düşünüyorum. Geçen maçta Redskins hücumu arayı erken açmıştı, Dallas bu kez buna izin vermezse maçı kazanacaktır.