“Türkiye Amerikan Futbolu Ligleri” fikstürleri yani TAFL fikstüleri 19.11.2012 tarihinde çekilerek 8-9 Aralık 2012 tarihinde başlayacağı Türkiye Ragbi Federasyonu, TRF tarafından ilan edildi. Ama her sene olduğu gibi bu senede ilk hafta maçları ertelendi.

Maçların ertelenme sebebi, hakemlerin alamadıkları ödenekleri sebebi ile artık deplasman maçlarına kendi ceplerinden harcadıkları para ile gidemeyeceklerini ilan etmesiydi.

Türkiye Ragbi Federasyonu sayfasında bayram ve kandil mesajları dışında başka bir bilgi verilmemesi sebebi ile alınan tüm bilgiler kısıtlı. Şuan takımlarda bulunan bilgi, ilk hafta maçlarının Mart sonuna ertelendiği ve ikinci hafta maçlarının zamanında oynanacağı yönünde, ancak bu bilgi ne kadar doğru ?

Şuan gelen bilgiler Türkiye Ragbi Federasyonunun Amerikan futbolu hakemlerine geçen sezonun ancak iki haftalık hakem parasını ödediği, 1. ve 2.Lig olmak üzere sezonda oynanan yaklaşık 16 haftanın 14 haftasının ödenmediği yönündedir. Yıllık hakem maliyetinin yaklaşık 55-60.000.- TL olduğunu düşünürsek, Federasyonun, Amerikan futbolu hakemlerine 50.000.- TL civarında bir borcu olması gerekmektedir. Bu kadar ciddi bir alacağı olan hakem camiasının maçları yönetmek için alacaklarının ödenmesini istemesi haklı görülmesi ve bir senedir hiçbir ödeme almadıkları teşekkür edilmesi gereken bir durumdur.

Bu borcun dışında federasyonu Marmara BESYO’ya borcu olduğu ve bu sahada maç yapabilmek için daha herhangi bir başvurunun yapılmadığı, ödeme dengesizliği sebebi ile saha başvurusu yapılsa bile sahanın verilmek istemediği gelen bilgiler arasındadır.

Marmara BESYO gibi İstanbul’un ortasında bulunan bir stadı kaybetmemesi Türk Amerikan Futbolunun geleceği, seyirciyi ulaşması ve sponsorların ilgisini çekebilmesi için çok önemlidir. Türk Amerikan Futbolu Marmara BESYO gibi stadı kaybeder gene Kurtköy gibi şehir dışı, ancak takımların oyuncuların ulaşabileceği bir sahaya mahkum edilirse hiçbir gelişme gösterme ve sponsorlara ulaşma şansı kalmaz.

Ambulans ve takımlara olan deplasman borcu konusuna ise hiç girmiyorum.

Amerikan Futboluna 300.000.- TL harcadığını iddaa eden bir federasyonun (bakınız. “Federasyonun Faliyetleri” , Taner Hacıbekiroğlu, 22 Ağustos 2012) ligin ana masraf kalemi olan hakem, ambulans ve sahaya borcu olması anlaşılmaz bu durum oluşturmaktadır.

Kısaca genel olarak bakılırsa, Federasyonun hakemler, saha, ambulans ve takımlar olmak üzere Amerikan futbolu liginin önemli unsurlarına ciddi oranda borcu bulunmaktadır. Bu hafta ödenek geleceği ve tüm borçların ödeneceği iddia edilse de, genel devlet kurumlarının işleyiş sisteminde aralık ayının ikinci yarısı kurumların ödenek yapmayarak bütçe yapmaları sebebi ile ödenek gelmesi zor gözükmektedir.

Tüm bu faktörler açısından baktığımızda Türkiye Amerikan futbolu liglerinin başlaması biraz zor gözükmektedir. İnşallah bu konularda ben yanılırım, ödemeler ve başvurular zamanında yapılır ve ligler hiç sorunsuz başlar.

GÜNCELLEME:

Ben yazıyı yazdıktan sonra yayınlama konusunda biraz yavaş davranıldı. Bu arada yazının yayınlandığı zamanlarda Türkiye Ragbi Federasyonu, Türkiye Amerikan Futbolu Ligini belirsiz bir tarihe ertelemiş. Ertelenen hafta sayısı 4 olması sebebi ile (1. Lig ve 2. Lig) 2013 yılında Üniversite ligi dahil 22 haftasonu maç oynanması gerekmektedir. Şubat – Mart – Nisan ve Mayıs aylarının toplamı 17 hafta sonudur. Bu göstergede mevcut liglerin 2013 yılında oynanma şansı bulunmamaktadır. Genel Kurul çalışmaları bittiği için ikinci bir genel kurul dönemine kadar Amerikan Futbolu karşılaşmaları askıya alınmıştır. Kimse bana ödenek yok mavalı okumasın diğer branşlarda aktiviteler devam etmektedir, kaldı ki 31.08.2012 itibari ile federasyonun hazırladığı Bilançoya göre federasyon Ağustos sonu itibari ile 670.000.- TL ödenek almıştır. Bu alınan ödeneğin yalnızca dörtte biri Amerikan Futboluna aktarılsaydı, aktarılan 160.000.- TL ile ligimiz şuan oynanıyor olurdu.