Herkese merhaba, iki hafta önceki yazımızda TAFL Lig yapısı ve fikstürü ile ilgili bir çalışma yapmıştık. TAFL Fikstürü belli olduğuna göre yazımızı gerçek rakamlar üzerinden yenileyebiliriz. Yenilemekte amacımız, gerçekçi rakamlarla yazının analizini yapmak ve önümüzdeki sezonlar için karşılaştırmalı bir verinin var olmasını sağlamaktır.

Öncelikle gene mevcut duruma bakalım;

Tablo 1

Önceki yazımızda belirttiğimiz mevcut durum ile alakalı tablomuz tutarlılık göstermektedir. TAFL 1. Lig takımlarının ligde yapacakları toplam 28 maçın 21 maçında deplasman takımlarının katılımı olacaktır. 1. Ligin deplasman oranı % 75 dir.

Mevcut durum tutarlılık gösterdiğine göre 2. Lig yapısının da deplasman tablosuna bakabiliriz.

Tablo 2

TAFL 2. Lig takımlarının ligde yapacakları toplam 20 maçın 16 maçında deplasman takımlarının katılımı olacaktır. 2. Ligin deplasman oranı % 80 dir. TAFL 1. ve 2. liglerimize baktığımızda maçların % 75 ‘inden fazlasında deplasman takımlarının katılımı ile yapılmaktadır.

ÖNERİLEN DURUM 1
Önerilen durum hakkında daha önceki yazımızda detaylı bilgi vermiştik. Kısaca, lig takımlarının Batı ve Doğu olmak üzere 2 gruba ayrılması ve kendi grupları içerisinde çift devreli maç usulü maç yapması Lig döneminde katlanılan deplasman maliyetlerini minimize edecektir.

TAFL 1. Ligde toplam 28 olan maç sayısı 24 e düşecek ama bunun karşılığında deplasman takımı katılı sayısı 11 takıma düşecektir. Bu hesaplama ile maçlarda deplasman takımı katılım oranı % 45 olacaktır.

TAFL 2. Ligde toplam 20 olan maç sayısı aynı kalacak ama bunun karşılığında deplasman takımı katılı sayısı 12 takıma düşecektir. Bu hesaplama ile maçlarda deplasman takımı katılım oranı % 60 olacaktır.

Gruplar şu şekilde olacaktır:

Tablo 3

ÖNERİLEN DURUM 2
Gelen yorum ve eleştirileri dikkate alınca, 2. Bir önerinin yapılmasının mantıklı olacağını düşündüm.

İkinci önerilen durum için ilhamı NFL’den aldım. Her takım kendi grubundaki takımlar ile 1 kere maç yapacak. Diğer gruplar ile birer kere maç yapacak. Kısaca yazarsak;

Batı Grubu 1. Lig takımı kendi grubu takımları ile 1 er kere maç yapacak. Toplam 3 maç ve 1,5 deplasman.

Batı Grubu 1. Lig takımı kura sonucu seçilen Doğu Grubundan 1. Lig 2 ayrı takım ile maç yapacak. Toplam 2 maç ve 1 deplasman.

Batı Grubu 1. Lig takımı kura sonucu seçilen Batı Grubundan 1. Lig 2 ayrı takım ile maç yapacak. Toplam 2 maç ve 1 deplasman.

Batı Grubu 1. Lig takımı kura sonucu seçilen Doğu Grubundan 2. Ligden 1 takım ile maç yapacak. Toplam 1 maç ve 0,5 deplasman.

Bu vesile deplasman ortalaması % 50 nin üzerine hiçbir zaman geçmemesi ve farklı gruplarla maç yaparak maç sayısının azalmaması sağlanacak.

Peki 2. Önerinin avantaj ve dezavantajları neler?

Avantajları
1.    Deplasman ortalaması % 50 genede geçmeyecektir. Şuan mevcut % 75-80 deplasman oranına göre çok düşük bir orandır.
2.    Özellikle Kadir arkadaşımızın belirttiği belli takımların arasında oynadığı “derbi” maçların en az 2 senede bir oynanabilmesi sağlanacaktır.
3.    2. Lig takımları, üst lig takımları ile maç yapıp kendilerini tartma imkanı bulacaktır.
4.    Bu planlama 18 takıma göre yapıldı ligde takım sayısı yükseldikçe karışıklık oluşacaktır.
5.    “Güçeri” arkadaşımızın söylediği gibi çift devreli maçlar yapılmamış olacaktır.

Dezavantajları

1.    Takım sayısı 18 olarak düşünülerek lig planlaması yapılmıştır. Takım sayısının artması sıkıntı oluşturacaktır.
2.    Deplasman sayısında belirgin bir değişiklik olmayacaktır.

Daha öncede söylediğim gibi bu çalışmalar yalnızca beyin fırtınası ve uzun vadede yapılabilecek bir planlamanın ön çalışmasıdır. Bu konuda önerisi olanlar bana [email protected] mail adresimden ulaşabilirler.

Esen kalın.