49’ers geçtiğimiz haftasonu oynanan mücadelede güçlü rakibi Packers’ı yeni yüzü Colin Kaepernick’in olağanüstü oyunuyla devirdi. Kaepernick’in 181 yardalık koşusu karsinda çaresiz kalan bir Packers savunması izledik . Bu yarda toplamı bu anlamda bir rekor ve Michael Vick’in yıllar boyu ortaya koyduğu performansı bir maçta silip süpürdü adeta.

Niners savunması elit QB Aaron Rodgers önünde zaman zaman zorlansa da sonuçta gerekli zamanlarda ve özellikle ikinci yarıda süper oynadı. Defansta can sıkan tek şey DE Aldon Smith’in ligin ilk 13 macında yaptığı onca sack’e rağmen son dört maçta hiç sack yapamaması. Daha öncesinde bunu Justin Smith’in yokluğuna başlıyorduk ama onun varlığı bile Aldon’ı uyandırmaya yetmedi.

Rodgers’ın önünde oynayan ve OL’dan başka herşeyde benzeyen oyuncu grubuna rağmen Aldon’ın tek bir sack bile yapaması pek iyiye işaret değil. Onun dışında LT Joe Staley’nin kolundaki sakatalığa ve büyük acılar içinde oynamasına rağmen Packers savunmasına göz açtırmaması gerçekten bu adama olan saygımı iyice arttırdı. Umarım Falcons maçına kendini daha iyi hissedebilir zira onun bu takımdaki yeri gerçekten dolmaz.

Şimdi rakip Seahawks önünde maçın başında öne fırlayıp daha sonra ecel terleri çeken Falcons. Falcons takımı Mike Smith ve Matt Ryan ile ilk defa bir playoff macı kazandı. Daha önceki denemelerde başarısız olan Falcons büyük bir stresle çıktığı maça çok iyi başlamasına rağmen ikinci yarıda rakibi durdumakta çok zorlandı ve hücumlardan da üstüste boş dönmeye başladı. Son dakika içinde 28-27 yenik duruma düşmelerine rağmen Matt Bryant’ın son anlarda yaptığı FG ile hayat buldular ve NFC şampiyonluk maçına ev sahipliği yapmaya hak kazandılar.

Bu maçın bence favorisi 49’ers ancak çok ilginç bir istatistik vereyim: 49’ers deplasmandaki son playoff galibiyetini 24 yıl önce almış. Şampiyon olmak için bu uzun süreli istatistik tersine çevrilmek zorunda. Kaep’in Falcons önünde de etkili olacağını ve Packers kadar kötü oynamayacak olda da Falcons defansını zor durumlara düşüreceğine inanıyorum. Falcons Kaep’i pas atmaya zorlayacaktır ama onun pas konusunda da kendine nasıl güvendiğini Packers maçında gördük. Pas başarısı Ryan kadar olmasa da iş görecek kadar iyi.

Sonuç olarak tahminim 49’ers deplasmanda playoff maçı kazanamama serisine son vererek SB’a kalacağı. Bunu yaparken Kaep’in yine pek durdurulamayacağını ancak asıl farkı yaratanın Niners savunması olacağını düşünüyorum. Hele bir de Aldon Smith zincirlerini koparabilirse vay Matt Ryan’nın haline. Son olarak 49’ers için şöyle ilginç bir istatistik var: 5 kez SB’a kalan 49’ers bunların hepsini kazanmış. İşte bu istatistik hiç bitmesin istiyoruz. :) Herkese football dolu günler dilerim.