NFL’de normal sezonu noktaladık, Cumartesi günü wildcard maçları ile playoff heyecanı başlıyor. Bu da bizim NFL 2012 normal sezonu boyunca devam ettiğimi NFL Gündem yazılarımızın sonuncusu oldu. Hafta geldi, sekiz yazarımız birden gündemi değerlendirdi, hafta geldi bu sayı üçe indi. Bu hafta yazarlarımız yavaştan köşelerine geri dönüş yapıp wildcard maçlarına odaklanıyor. 17.Haftası Sonrası Gündem’de bu yüzden playoff’lara değil, sezonun son haftasına odaklandık doğrudan. Hilmi Çeltikçioğlu ve Görkem Şahinoğlu, 17.hafta sonrasını değerlendirdi, zevkli okumalar…

Washington Redskins, Dallas Cowboys’u yenerek playoff’lardaki yerini garantiledi. Dallas’da oyun kurucu Tony Romo’ya kesildi. Sizce bu maçtan sonra Cowboys yoluna Romo ile devam etmeli mi?

Hilmi Çeltikçioğlu: Cowboys’a önerim Romo’yu takasetmeye çalışmaları. Geçen gün Jerry Jones ile oturuyoruz, dedim “Ya Jerry…” Neyse şimdi söz hakkı doğmasın, Carson Palmer’a 1st round artı başka bir şeyler verilen bir ligde Cowboys, Romo’yu mesela Minnesota’ya veremez mi? Olmazsa da draft’te bakacak artık. Romo iyi bir QB’dir ama Dallas gibi ağır bir şehri kaldıramadı.

Görkem Şahinoğlu:
Bu soruya cevap vermek çok zor, Romo’yu seviyorum ama Dallas’ı başarıya taşıyamayacağı artık belli oldu. Bu sezon her ne kadar ona çok inansam da son baskıda yine sindi. Şunu rahatlıkla söyleyebilirim ki kaybedilen bu Redskins maçı tamamen Romo’nun hatasıydı. Takas edilir, edilmez o ayrı konu ama artık bu pozisyonda Cowboys’un rekabete ihtiyacı var. Genç ve yetenekli bir QB lazım.

Chicago Bears, Detroit Lions’ı yendi ama bu playoff’lar için yeterli olmadı. Maç sonrasında head koç Lovie Smith ile yollar ayrıldı. Bears doğru bir karar mı verdi?

Hilmi Çeltikçioğlu: Chicago da aynı Dallas gibi ağır bir şehir. Jay Cutler gibi NFL’in kalburüstü oyun kurucusunu bile bir türlü beğenemediler. Zamanında Peyton Manning’i almak için uğraşsalardı aslında olmayacak bir durum yoktu. Lovie Smith elbette savunma geçmişi olan bir koç, ve Chicago onun ilk head coach’luk deneyimi. Her iyi koordinatr head coach olur diye bir şey yok; o çok ayrı bir mentalite gerektiriyor. Lovie Smith’in kovulması bence gereksizdi çünkü kaliteli bir koç, ama bu sene kolejden epey iyi koç adayı var. Neden şans denenmesin? Sonuçta Smith’in 8 sene şansı vardı ve bir Super Bowl mağlubiyeti dışında ne yaptı? İyi koç olmak yetmez, takımın konjonktürüne uyacaksın.

Görkem Şahinoğlu: Bu konuda ben de Mike Ditka gibi düşünüyorum ve Lovie Smith’in kovulmasını saçmalık olarak değerlendiriyorum. Smith kaliteli bir koç ve mevcut hücum kalitesiyle yapabileceğinin en iyisini yaptı. Sadece Marshall’ı getirmekle bazı şeyler düzelmiyormuş demek ki.

New York Jets sezonu mağlubiyet ile kapattı, 2012 hem Jets hem de Tebow için kayıp bir sezon oldu. Sizce Jets bundan sonra Tebow’u ya da Sanchez’i ne yapmalı?

Hilmi Çeltikçioğlu: Sanchez ile koç Rex Ryan’ı el ele kapı dışarı koymak lazım, ancak Tebow kalsın derim. Sonuçta tam bir atlet, motivasyonu iyi, ileride takımda liderlik yapabilir, başka mevkiler de oynayabilir. Hepsinin ötesinde şu adamı QB olarak yontacak adam yok mu memlekette? Jim Fassell veya Jon Gruden’ı kiralayın 3-5 ay danışman olarak, sonra yavaş yavaş oynatın (Gerçi Gruden’ın koç olarak dönme ihtimali var). Kurtarın şu çocuğu.

Görkem Şahinoğlu:
Rex Ryan’ın hala nasıl olur da kovulmadığını anlamak zor. Tebow ve Sanchez’den önce Rex Ryan kovulmalı. Sonra Mark Sanchez gönderilmeli. Tebow Jaguars’a takas edilmeli ve Alex Smith QB olarak takıma getirilmeli.

Ne J.J. Watt (Michael Strahan’ın 22,5’luk sack rekoru), ne Adrian Peterson (Eric Dickerson’ın 2,105 yardlık koşu rekoru) ne de Calvin Johnson (2,000 receiving yards rekoru) beklenen rekorları kıramadılar, bu konu hakkında neler söyleyeceksiniz?

Hilmi Çeltikçioğlu: Rekor konusunda harcanan vakit, kaybedilen vakittir. Tek istatistik kazanılan-kaybedilen maçtır. Tek amaç Lombardi Kupası’nı kaldırmaktır. Söyleyeceğim de budur bu konuda…

Görkem Şahinoğlu:
Rekorları kıramamış olabilirler ancak her biri efsane sezonlar geçirdi. Watt tek başına Texans savunma çizgisine duvar ördü, Peterson büyük bir sakatlıktan gelerek 2,000 üzeri koştu, Calvin Johnson, Madden lanetini bozdu. Ha rekorlarda kırılsa pastanın üzerindeki çilek olurdu.

Son olarak sizce 2012 NFL sezonunda yılın olayı neydi?

Hilmi Çeltikçioğlu: Yılın olayı olarak “Rise of the Rookie QBs” veya Türkçesi “Çaylak Oyun Kurucuların Yükselişi” diyorum. Daha önce de çaylak oyun kurucular çeşitli başarılar elde ettiler ama Robert Griffin, Andrew Luck ve Russell Wilson gibi aynı sene üç tanesinin böyle başarılar elde etmelerini ilk defa görüyorum. Artık NCAA’den QB’lerin daha hazır çıktıklarını herkesin kabul etmesi lazım. Ahkam keselim: 1993’de free agency çıktığından beri 20 sene geçti, parayı gören babalar oğullarını QB yaptılar. Bu da bir teoridir.

Görkem Şahinoğlu: Yılın olayına aday bir çok konu var. Chuck Pagano, Peyton Manning, Adrian Peterson, çaylak QB’ler aklıma ilk gelenler. Ancak bence yılın olayı Philadelphia Eagles’ın çöküşü. Dipteki takımlara kadro kalitesi ve sonuç perdesinden baktığımız zaman Eagles’ın açık ara yaptığını görüyoruz. İki sene önce büyük hayallerle bir araya getirilen bu kadronun sonu bu olmamalıydı, Andy Reid bu şekilde ayrılmamalıydı.