Kulüpler Ligi başlayacak ve fikstür tamamıyla yenilenecek derken ilk hafta maçları oynandı bile. Açıkçası bir yandan seviniyorum ama bir yandan da fikstürün bu kadar karmaşık olması ve çok fazla maç programı olması beni biraz düşündürüyor. Bir yandan sakatlıklar çoğalıyor bir yandan maddi sıkıntılar artıyor. Fakat herkes bir şekilde bu sorunların üstesinden gelerek yoluna devam ediyor.

Son iki yılın şampiyonu Gazi Warriors ilk hafta maçını deplasmanda Isparta Spartans ile oynadı. İklim koşulları,  Warriors’lı oyuncuların alışageldikleri Ankara hava şartlarına benzerlik gösterdiği için bir problem teşkil etmedi. Ayrıca sahanın çim olması Ankara’dan gelen takımlar için oldukça cezp edici olmaktadır çünkü bilindiği üzere Ankara’da bütün maçlar suni çimde oynanmaktadır. Bu yüzden Ankara’dan Isparta deplasmanına gidecek bütün takımlar kramponlarını ona göre seçerse oluşacak sakatlıkları minimuma indirecektir.

Takımlardan bahsetmek gerekirse; Isparta Spartans bilindiği üzere double-wing ofans sistemi ile sahaya çıkan bir takım. Maçtan önce ısınma hareketlerinde spread-option(!) formasyonuyla ısınmış olmaları ilgi çekiciydi tabi. Kadrosu ligdeki diğer takımlara nazaran daha az tecrübeli oyuncularla kurulu. Fakat İzmir bölgesinden takıma katılan Faiz Özkan, Okan Telli ve Özkan Okur takımın defans birimini güçlendirmiş. Takım oyuncularının aynı sahada devamlı idman yapmıyor olması kondisyon ve adapte sorunu oluşturmuşa benziyor fakat bu üç oyuncuda tecrübesi ile Spartans’a katkı sağlamakta. Ofansa gelecek olursak, O-Line birimi S.O.S veriyor. Gerek pull-wall gerekse kick-out bloklar işlemediği zaman first down almakta oldukça zorlanıyorlar. Fakat tecrübeli oyuncu ve koç Engin Kepenek bireysel becerisi ile uzun koşular yaparak takımına kritik first down’lar alıyor. Pas oyunları ile biraz daha zenginleştirilmiş bir double-wing playbook’una sahip olsalar da pas-protection oldukça zayıf olduğu için QB’ye yeterli zaman kalmıyor. Ama başarılı paslar çıkartıldığında big-game’ler izleyebiliyoruz.

Gazi Warriors cephesi ise bu maça oldukça eksik bir kadro ile çıktı. Hepsi de ilk 11 oyuncusu olan; Ali Artuk Şedele, Onur Kasım, Gürkan Aslan, Gürkan Kenan Işıksal, Burak Şenyuva, Kerim Uzun ve Oğuz Yılmaz’dan yoksun olarak sahaya çıkan Warriors’da, QB Ensar Kılıç ofansın öne çıkan ismiydi. Atılan iki touchdown’da pas oyunundan geldi ve maçın en çok koşan oyuncusu yine kendisi oldu. RB pozisyonunda Oğuzhan Kılınç’ın sakatlığından dolayı maçı İsmail Felekoğlu ve Ahmet Tarlacı tamamladı. Maçta Gazi’nin en göze çarpan birimi ise D-Line oldu. Koşu oyunlarında gap’leri tamamen dolduran ve oldukça agresif oynayan D-Line işini en iyi şekilde yaptı. Linebacker pozisyonunda ise ağırlıklı olarak rookie oyuncular görev aldı ve tecrübeli defans oyuncularının baskısı ile Gazi defansı takımına ‘’safety’’ kazandırdı.

Maçın özetine geçecek olursak; maçta ilk yarı çok durgun sona erdi. İki takımda skor üretemezken takımları ikinci yarı daha agresif ve sert bir oyun ortaya koydular. Gazi Warriors takımı; iki touchdown, bir safety ve bir ekstra sayı denemesi ile 16 sayı kazandı ve maçı bu skorla tamamladı. Atılan iki touchdown’da, safety pozisyonunda oynayan oyuncuların pozisyona uzak kalmasını iyi değerlendiren slot-receiver’lardan geldi. Spartans ekibi ise ofansta kısır bir mücadele sergiledi ve topu genel olarak sahanın ortalarında oyuna soktular. Uzun bir koşu ve 12 yardlık bir pas denemesi dışında maçı rolantide oynayarak tamamladılar.

Her iki takım ilk maçlar olmasına rağmen sezona kondisyon bakımından oldukça hazır gözüktü. Ağustos ayından beri idmanları sürdüren Warriors, geniş kadrosuyla çok sık rotasyon yapabilme şansına sahip. Fakat aynı şeyi Isparta ekibi için söylemek pek mümkün değil. Takımın en tecrübeli oyuncuları Iron-Man konumunda olduğu için maçın 4.çeyreğine oldukça yıpranmış bir şekilde devam ediyorlar. Gazi Warriors bu senenin yine şampiyonluk adaylarından bir tanesi, Spartans ise playoff’ları zorlayacak bir ekip. Son iki için az çok tahminde bulunabiliyorum fakat bu kadar erken yazmak istemiyorum. Playoff’lar için favori dörtlüm ise; Gazi Warriors, Boğaziçi Sultans, ODTÜ Falcons ve İTÜ Hornets-Isparta Spartans galibi. Hacettepe Red Deers ise geçen sene, finalde Gazi Warriors karşısında aldığı farklı yenilgi sonrası birçok tecrübeli oyuncu ile yollarını ayırdı. Takım disiplini ile playoff’ları zorlayacaklardır, fakat aldıkları İTÜ mağlubiyeti ve sakatlıklar bu yarışın dışında bırakabilir kendilerini.

Bütün takımlara sakatlıktan uzak, rekabet dolu bir lig dilerim…