Kulüpler 2.Ligi’nde Yeditepe Eagles – Kocaeli Sharks maçı ilk maçında İzmir’de Dolphins’e yenilen Kocaeli Sharks için tamam ya da devam niteliğinde bir maçtı. Yeditepe Eagles açısından bakacak olursak da biri İzmir Efelerine karşı hükmen biri de İstanbul Fatihleri’ne karşı 28-0 olmak üzere toplamda iki galibiyeti bulunmasının üstüne gruptan lider çıkma yolunda Kocaeli ve son maçları olan Dolphins’i yenmeleri gerekmekteydi.

Maç Kocaeli’de İzmit atletizm pistinde gerçekleşti. Söylemek gerekirse bu maçta fark ettiğimiz kadarıyla tribün destekçilerimiz gün geçtikçe artıyor. Kendi evimizde oynadığımız maçlarda tribünlerin dolu olması ve bilinçli bir şekilde futbol izlemeleri takımın oyununu elbette pozitif etkiliyor. Bu yüzden takımım çok mutlu olduğumu da dile getirmek isterim. Dengeli başlayan maçta Kocaeli hücumu I formasyonda dizilerek koşu ağırlıklı oyunlar denedi. Pas korumasında da genel itibari ile başarılı olsak da maç geneli yapılan interception’lar hücum tarafını yıkan hatalar oldu.

Yeditepe ofansı çeşitli formasyon dizilimleriyle, verdikleri audible’lar ile oyun değiştirmeleri ve no huddle ilerleyebilmeleri ile hem defansımızı çok yıprattılar hem de gerçekten takım olarak çok ve disiplinli çalışmış olduklarını gösterdiler. Bireysel yeteneklerden ziyade sergilenen takım çalışmasının etkisi Yeditepe hücumu tarafında rahatlıkla görüldü.

Doğrusu genel lig boyunca da, Yeditepe maçı süresince de başarılı bir defansa sahip olduğumuzu düşünüyorum ama Yeditepe maçında defansımızın açıkları ve anlık hataları çok güzel bir şekilde cezalandırıldı sanırım. Kocaeli defansın back’leri bir çok pas denemesini kesmelerine karşın, hata yaptıkları anda da pası ve sayıyı kendi üzerilerinden yediler. DB’lerin yanı sıra maç geneli iyi baskı kurmuş D-line da Yeditepe tarafından iyi bir şekilde yorumlanarak birçok kez big play ile sonuçlanan iç gap koşuları ile cezalandırıldı.

Bize göre oyunun en heyecanlı yeri ikinci yarı 0-12 mağlup durumdayken Kocaeli defansından Hüseyin Alper Seçkin’in 80 yard geriden interception yapması ve TD çizgisine kadar beraberinde güzel bloklarla koşmasıydı. Arkasından yapılan ekstra sayesinde skor 8-12 oldu. Skorun 8-12 olması ile birlikte oyuna tekrar dahil olduk fakat ofansımızın, Yeditepe defansı karşısında yeteri kadar baskın oynayamaması sebebiyle pasif kaldık. Yeditepe’nin yaptığı safety ve sonrasında hücumlarda da bir TD ve ekstra daha yedik. Bunların yanı sıra maç centilmenlik sınırları içerisinde geçti düşen oyuncular birbirlerini kaldırdı, hakemler gayet uyumluydu herhangi bir sıkıntı çıkmadı.

Bu maçta da maalesef ambulansın geç gelme sıkıntısını yine yaşadık ama ilk defa hakemlerden bir çözüm geldiğini gördüm, ambulansın 20 dakika içerisinde gelmemesi halinde Kocaeli’nin hükmen yenileceğini söylemiş olsalar da doğrusu hoşuma gitti. Neyse ki ambulans daha fazla gecikmeden geldi ve maç başladı. Umarım bu uygulamayı artık bütün maçlarda bütün hakemler yaparlar.

Özetle anlayacağınız gibi Kocaeli – Yeditepe maçı boyunca üstünlük Yeditepe tarafındaydı ancak mücadelenin dozajı hiçbir şekilde azalmadı ve Yeditepe’de gerçekten takdire şayan bir oyun çıkardılar. Bir önceki hafta 18-0 yendikleri Ege Dolphins maçıyla da gruptan birinci çıkmayı başaran Yeditepe’yi tebrik ediyor bundan sonraki maçlarında başarılar diliyoruz.

İstanbul maçına gelecek olursak; öncelikle bahsetmek gerekirse iki tarafın da lig açısından herhangi bir iddiasının bulunmamasına rağmen çekişmeli ve centilmence geçen bir maçtı. Bu maç aynı zamanda Kocaeli Sharks’ın eski koçlarına karşı oynadıkları bir maçtı. İstanbul Fatihleri’nin head koçunun Sharks’ın kendi ekipmanlarını aldığı dönemde 2-3 ay boyunca koçluk yapmış takıma emeği dokunmuştur. 20 Nisan Cumartesi günü oynanan maç ilk defa Kocaeli’nin sınav dönemine denk geldi. Her ne kadar Kulüpler Ligi’nde mücadele etsek de, henüz yeni bir takım olduğumuz için oyuncularımızın çoğu hala üniversite öğrencisi olduğundan bu durum takımı olumsuz etkiledi. Bütün uğraşlarımıza rağmen maç tarihini Pazar günüme alamadık, yaklaşık 11 oyuncumuz maça sınavları nedeniyle katılamadı, toplamda 7 ofansif line oyuncumuz maçta görev alamadı. Maça gelemeyen oyuncuların yerini dolduran yeni kardeşlerimizin bu şansı güzel şekilde değerlendirdiler.

Hava açısından çok güzel bir gün olmasına rağmen saha durumu açısından iki tarafında maçta çok zorlandı. İstanbul Üniversitesinin Avcılar kampüsünde gerçekleştirilen maçta zemin adeta taş gibiydi. Özellikle krampon ile oynayan oyuncular halı kaplı beton zeminde oynarken oldukça zorluk çektiler. Sahanın aslında konser alanı olarak kullanılması sebebiyle zeminde çok sayıda cam kırıkları vardı. Çok ciddi bir yaralanmaya sebep olmasa da umarım İstanbul Fatihleri bir daha ki maçları için kendilerine başka bir saha bulurlar çünkü gerçekten futbolun haricinde büyük bir tehlike arz ediyor.

Maç genelinde Kocaeli’nin üstünlüğü olduğunu her ne kadar düşünsem de dördüncü çeyreğe kadar, Kocaeli bir türlü sayıyı elde edemedi. Maç genelde takımların kendi 30’ları arasında ilerlemeye çalışarak, karşılıklı punt’lar ve cezalar ile geçti. İstanbul Fatihleri de güzel koşu denemeleri yaptılar fakat Kocaeli defansı karşısında fazlaca ilerleme kaydedemediler. İlk çeyrekte genelde karşılıklı koşu oyunları ile geçti. İlk olarak red zone’a giren Kocaeli erken yakaladığı bu şansı değerlendiremedi. Güzel bir dış koşuyla sayı yaptık sandık fakat yapılan bir holding ile TD geçersiz sayıldı. İkinci çeyrek Sharks ofansının çabaları ve daha çok defansın baskısı sayesinde geriye kendi sayı çizgilerine kadar düşen Fatihler reverse oyunu deneyerek kendi end zone’larından çıkmak istediler ancak başarılı olamadılar. Sakatlıktan yeni çıkmış ve defensive end olarak görev yapan #4 David Bozkurt’un reverse oyununu bozarak safety yaptırmasıyla ilk yarı 0-2 bitmiş oldu.

Üçüncü çeyrekte genel olarak aynı düzeyde bir maç sergilendi. Üçüncü çeyreğin sonunda alınan koşu ve ceza yardlarıyla bu kez Fatihler red zone’da sayı şansı yakaladı. Red zone’da TD şansı arayan Fatihler, Kocaeli’nin almış olduğu cezalar ile birlikte 7 down boyunca TD’a ulaşmaya çalıştı ancak Kocaeli defansı sayıya izin vermedi. Son haklarında field goal denemek isteyen İstanbul Fatihleri #30 Ahmet Murat Yazıcının topu bloklamasıyla field goal de başarısız oldu. Dördüncü çeyrekte hücumda yine koşu ağırlıklı oyunlarla sayı ararken, fullback’imiz yaptığı bir blokun ardından aşırı sertlikten dolayı uyarıldı ilk kez böyle bir uyarı gördüğümüz için biraz şaşırdık. İkinci uyarısı olduğu için kendisi oyundan atıldı. Maçın son iki dakikalık bölümünde İstanbul hücumu kendi 20’sinden çıkmaya çalışırken, kritik bir top kaybı yaparak topu Kocaeli’ye kaptırdı. Maçın son anlarında topu red zone’da yakalayan Kocaeli, bu sefer zorlanmadı ve #8 Halit Kara(QB)’nın koşusu ile touchdown’ı buldu. Ekstra denemesinde, geçtiğimiz yıl U19 çalışmasından yetiştirmiş olduğumuz #88 Kerem Çolak (1996 doğumlu RB) ile sayıyı bulduk. U19 oyuncularımız da bu yıl Kulüpler 2.Ligi’nde bizimle beraber maçlarda forma giyme şansı yakaladılar. Kerem maçta bulduğu sayı ile takımımızın sayı bulan en genç oyuncusu oldu.

Bir de U19 takımımızdan bahsetmek isterim ki iki yıl önce alımlara başladığımız ve geçen yıl yazın daha programlı ve disiplinli bir şekilde devam ettirdiğimiz U19 takımımızın meyvelerini yavaş yavaş toplamaktayız. U19 oyuncuları erken yaşta futbolu öğrenerek bizlere katkı sağlıyor ya da başka üniversitelere giderek bizleri gururlandırıyorlar. Hatta oyuncularımız başka takımlarda yeni oluşumlar başlatıyorlar, bunun ilk örneği Bolu Bears. QB’siz gittiğimiz Dolpins maçında gece yarısı Ankara’dan gelip takımını sahada oynatan Ömer Savaş, kazandığı üniversitede bir Amerikan Futbolu takımı kurulmasında büyük katkılar sağlamıştır. Benzer olarak başka illere gitmiş oyuncularımız da çevre takımlarda forma giymekte, Kocaeli’de bulunanlar da kendi bünyemizde oynamaktadırlar. Bu sezon Kulüpler Ligi’nde yaşları 14-19 arası 10’dan fazla kardeşimiz maç kadrosuna girebilmiş ve maçlarda süre almışlardır.

Önümüzdeki sezonun hazırlıklarını da şimdiden yapmakta olup, son Nisan-Mayıs ayı dönemini de maçlarla geçirmeyi planlıyoruz. Bu yaz ikinci Kez U19 programını, bu sefer daha programlı, idari ve teknik açıdan daha tecrübeli bir şekilde yapacağız. Amerikan futbolunu yazın Kocaeli’de lise düzeyine indirmeyi ve birden fazla takımı faaliyete geçirmeyi planlamaktayız. Yaz dönemi sonunda sahip olduğumuz saha, tesis ve kalacak yer gibi imkanları da sonuna kadar kullanarak U19 turnuvası yapmayı planlıyoruz. Diğer takımların da U19 çalışmalarını ortak bir şehirde ve turnuvada buluşturabilirsek, tüm takımlarının altyapı çalışmaları için bu organizasyonun çok yararlı olacağını düşünüyorum.

Okuyanların ilgisi için teşekkür ederim, bir sonraki yazıda görüşmek üzere…