Kulüpler  1.Ligi’nde son hafta maçlarının başlamasına saatler kala genel duruma şöyle bir göz gezdirelim. Altıda altı yapan Sultans sezonu birinci bitirmeyi garantilemiş durumda. Sezon ikincisi olmak için üç takımın şansı var; ODTÜ Şahinler, Ankara Cats ve Gazi Warriors. Tabi yarı final olmaması ve sadece ilk ikinin final oynayacak olması sebebiyle ikinci olabilmek bu sene her zamankinden önemli.

Namağlup lider ve garanti sezon birincisi Boğaziçi Sultans bu hafta Ankara’da Hacettepe Red Deers ile karşılaşacak. Alt lige düşmemeyi garantileyen ve herhangi bir iddiası da olmayan Red Deers karşısında Sultans nasıl bir kadro ve nasıl bir mantık takip eder bilmiyorum ama maçın favorisi Sultans olarak görünüyor. Maç bugün (25 Mayıs Cumartesi) 16.00’da Bilkent Üniversitesi’nde.

İkincilik mücadelesindeki takımlardan Warriors diğer bir finalist adayı Şahinlerle, 26 Mayıs Pazar, Ankaranın amerikan futbolu kalesi olan Akyurtta karşılaşacak, başlangıç saati 16.00. Şahinler bu maçı alırsa kulüp seviyesinde ilk kez finale kalacak. Maçı Warriors alırsa ikinci finalistin belli olması için, başlangıç saati 19.00 olan İTÜ Hornets – Ankara Cats maçının skorunu beklememiz gerekecek. Bu durumda Cats kazanırsa finalist olacak, kaybederse Warriors’ı finale taşıyacak.

Haftanın son maçı ikinci lige düşmesi garanti olan iki takım Sakarya Tatankalar ve Isparta Spartans arasında olacaktı ama olamayacak. Forumda belirttiklerine göre; ne de olsa düşüyoruz, play-out oynanmayacak vs. masraf yapmaya ne gerek var diyen Isparta Spartans maça gitmemeyi tercih etti. Tabi geçtiğimiz yıllarda son iki takımın play-out oynadığını düşünürsek bunun aslında bir sebep değil bahane olduğunu anlamak çok zor olmayacaktır. Lig içindeki saçma bulunan durumları ligin son haftasında protesto etmek kuruluşundan itibaren aldığı sportif başarı, tesis vs. konusunda bir çok kişinin hayranlıkla baktığı bir takıma ne kadar yakıştı dersek, yakışmadı.

Başlıkta da dediğim gibi şu Kulüpler Ligleri de bitse de kurtulsak artık; 1.Lig’de Kasım yerine Mart’ta başlayan ama değiştirilmek yerine sıkıştırılan bir fikstür, saçma ya da değil kaldırılan play-out sistemi, kaldırılan ama takımlara tebliğ edilmeyen yarı final (ilk İKİ takımın final oynayacağı konusunda kulüp yetkililerine sözlü bilgi verildiği konusunda bir duyum aldım ama bir federasyonun yazılı tebligat hadi onu yapmadın resmi web sayfasından duyuru yapmak yerine insanları arayıp bilgi vermesi nedir onu çözemedim…) gece atanıp sabaha “Ragbiden kopyala-yapıştır,  dur olmadı 3-5 satır değiştirelim. Hacı nefis oldu var ya…” mantığıyla kararlar alan teknik kurul…

Aynı fikstürle oynandığı için bir grubu 5 takım (aslında değil, İzmir Efeleri sadece İzmir içi maçlara katıldığından 4,5 takım diyelim… Efelerden de buna alınan olabilir, kusura bakmayın, çok emek verseniz de içinizdeki Amerikan futbolu aşkı ileri düzeyde olsa da deplasmandaki iki maçınıza da “maddi imkansızlıklardan” gitmeyerek lige darbe vurdunuz…) diğer grubu ise üç takımla oynanan bir 2.Lig falan derken vallahi baydı Kulüpler Ligleri. Bu arada tüm maçları eksiksiz oynanan tek ligimiz oldu bu sene, Üniversite 1. Lig, yani kağıt üzerinde en alt düzeydeki ligimiz. Eklemek gerekirse de 2. Lig’den kimlerin yükseleceği yapılan play-off maçlarıyla belli olacak ama bu ligde yine bir şampiyon olmayacak, o da ayrı bir güzellik.

Sonuçta ligin geç başlaması, fikstürün bu kadar sıkıştırılması, fikstür sıkıştırmak için Üniversite Ligleri’ni katletme çabası, kapanan  ya da ligden çekilen kulüpler, gidilmeyen maçlar, değişen sistem falan var ya hepsini tek bir sebebe dayandırabiliriz; hakemlerdendir…