ODTÜ Falcons ve Boğaziçi Sultans ekipleri yarın Türkiye’de Amerikan futbolunun bu seneki şampiyonunu belirlemek üzere karşı karşıya gelecekler. Bursa Ali Durmaz Stadyumu’nda oynanacak olan maç saat 16:00’da başlayacak.

ODTÜ Falcons 5-2 yaparak finalde oynamaya hak kazanırken Sultans iki sene önce yaptığı gibi mükemmel bir sezonu geride bırakarak normal sezonu namağlup tamamladı. Sezonun ilk haftasında Sultans’a konuk olan Falcons sahadan 19-13’lük bir skorla sahadan mağlup ayrılmıştı. Sezonun ilk maçını birbiriyle oynayan iki takımın sezonun son maçını da birbirleriyle oynayıp sezonu kapayacak olmaları bu finale hava katan rastlantısal bir diğer güzellik. Falcons’ın bu seneki maçları şu şekilde sonuçlandı:

Boğaziçi Sultans 19 – 13 ODTÜ Falcons
Hacettepe Red Deers 3 – 29 ODTÜ Falcons
ODTÜ Falcons 22 – 7 Sakarya Tatankaları
İTÜ Hornets 29 – 28 ODTÜ Falcons
ODTÜ Falcons 28 – 14 Ankara Cats
ODTÜ Falcons 34 – 30 Isparta Spartans
Gazi Warriors 22 – 35 ODTÜ Falcons

Ortalamada 27.0 sayı atan Falcons 17.7 ortalamayla da sayı yedi. Oldukça sert ve iyi bir savunmaya sahip olan Falcons’un hücümdaki en büyük silahı ise ofansif line’ı. Sezon boyunca istatistiksel olarak da yükselen grafikleri de finale gelirken momentlerinin ne kadar iyi durumda olduğunu da bahsetmekte fayda var. Eğer bu maçın kazanmak istiyorlarsa 27 sayılık ortalamayı tutturmaları gerekiyor. Özellikle Sultans’ın koşu oyunlarına karşı ilk maçta etkili bir savunma yapan takım aynı şekilde pas oyununu da tutar ve hücum da sezon ortalamalarını yakalarlarsa maç tadından yenmez.
Gelelim Boğaziçi Sultans finale nasıl geldi kısmına:

Boğaziçi  Sultans
19 – 13 ODTÜ Falcons
Boğaziçi  Sultans 27 – 8 Isparta Spartans
İTÜ Hornets 20 – 26 Boğaziçi Sultans
Ankara Cats 8 – 29 Boğaziçi Sultans
Gazi Warriors 13 – 14 Boğaziçi Sultans
Boğaziçi  Sultans 31 – 24 Sakarya Tatankaları
Hacettepe Red Deers 20 – 25 Boğaziçi Sultans

Maç başına 24.4 sayı atan Sultans 15.1 sayı ortalamayla da sayı yedi. Boğaziçi Sultans hücumu kesinlikle her açıdan güçlü bir hücum gerek koşu gerekse pas oyunlarında çok etkili isimlere sahipler. Ofans line’ı kesinlikle etkili. Savunmada da aynı şekilde istikrarlı bir oyun sürdürmeye devam ediyorlar bana soracak olursanız ligin en dengeli bir şekilde işini yapan takımı. Pası da koşuyu da dengeli kullanıp hiç birinde aşırıya kaçmadan aynı şekilde pas savunması ve koşu oyununu da istikrarlı bir şekilde durduran takımı. Falcons’ın koşu oyununu durdurabilirlerse savunma açısında çok rahatlarlar. Hücum olarak da çok zorlanacakları kesin olsa da koşu oyununu rakibine kabul ettirebilirse ancak rahata çıkar aksi takdirde Sultans hücumu için sıkıntılı bir final olabilir.

Bunlar istatistik olarak ve benimde şahsi fikirlerimle süslediğim bilgiler. Ama tabi sadece bir maç var ve bu maçın adı final. Öncelikle her iki takımı da buraya kadar geldikleri için tebrik ediyorum. Koçlarını ve oyuncularını ayrı ayrı tebrik ediyorum hemen hemen 1000-1500 kişilik bir futbol oyuncusu havuzunun seçilmiş 100 oyuncusu yarın sahada olacak. Finalde o sahada ter dökecek bütün arkadaşlara başarılar. Sert vurun kurallarına göre oynayın bize de güzel bir maç izletin ve sonunda iyi olan kazansın arkadaşlar!

Ben bir seyirci olarak çok sabırsızlanıyorum ve yarını iple çekiyorum bu arada final için Facebook event: https://www.facebook.com/events/489087761157523/

Ulaşım için sahanın yerini gösteren harita için tıklayın.

Gelecek olanlar daha detaylı bilgiler için Facebook grubundan takip edebilir. Sorularınızı da oradan yanıtlarlar diye düşünüyorum.

NFLTR Yazarlarından Final Tahminleri:


Berkan Uzun:
Boğaziçi Sultans; Her şeyi mükemmel yapmıyor olabilirler ama her şeyi yapabiliyor olmaları onları bir adım öne çıkarıyor.

Oktay Çavuş: Ankara ekibi üniter anlamda Boğaziçi Sultans’a daha ağır basıyor. Offensive back, special teams ve d-line ünitelerinde Sultans’ın bir adım daha önde olduğunu ve tecrübe faktörünün de Sultans’dan yana olduğunu söyleyebilirsek de daha iyi ve daha sert oynayan takım ODTÜ Falcons. Kim kazanırsa kazansın oldukça güzel bir maç olacağı kesin.

Evre Baltalı: Bitse de gitsek…

Alper Gerdaneri: Sezonun açılış mücadelesinde iki takım arasında müthiş bir maç yaşanmıştı. İki takım da o maçta finali hak eden takımlar olduklarını göstermişlerdi. Yenilgisiz Sultans tabii ki öncelikli favori ancak yıllardır Boğaziçi’ne ters gelen ODTÜ de en az Sultans kadar ihtimal dahilinde. Sultans’ın bir adım önde olduğunu düşünerek, iyi oynayanın değil az hata yapanın kazanacağı bir final olacak.

Yiğithan Erdoğan: ODTÜ Falcons, bu sezon final maçına çıkarak kimsenin beklemediği bir sürprizi gerçekleşti. Final maçında ODTÜ Falcons, eğer Boğaziçi Sultans’ın güçlü koşu hücumunu durdurabilirse ve ofansta line’ı yorulmazsa maçı alacaktır. En büyük dezavantajı line oyuncuları. Özellikle üçünü çeyrekte line oyuncuları hem hücumda hem savunmada oynamaya başlıyor. Belirleyici faktör line olacaktır. Gönlümden ODTÜ geçiyor diyebilirim.

Ozan Emre Yazıcı: Maçın yeri falan konusunda yorum yapmıyorum ama gözden uzak olan gönülden de öyle işte… Az daha gitsek Balıkesir’deyiz… Takımlara kısaca bakarsak tüm maçlarını kazanan Sultans 171 sayı üretmiş, rakiplerine ise 106 sayı vermiş. Maç başına ortalamaları 24.4 ve 15.1 civarında. Şahinler için durumsa 189-124 ortalamada ise 27-17.7 olmuş. Her iki takımın da averajı 65, Sultans tüm maçlarını kazanırken Şahinlerin iki mağlubiyeti olduğunu düşünürsek Şahinler kazanırsak tam kazanırız demiş. İki takımın sezon başında yaptığı maçı ele alırsak Sultans sezon ortalamasının 5.4 altında sayı üretirken 2.1 az sayı vermiş. Şahinler ise sezon ortalamasının 14 yani tam 2 TD altında kalmış ve sadece 1.3 fazla sayı yaptırmış. Seyrettiğim ve duyduğum maçlara göre ise Sultans daha yüksek son çeyrek direncine sahipken. Şahinler line konusunda 2. yarı bazı sıkıntılar yaşayabiliyor. Ve sonuç; garip ama maç yakın geçerse Şahinler, takımlardan biri galibiyeti erken hissederse Sultans alabilir gibi bir düşüncem var. E lig bitiyor, gözlerimiz yaşardı….