NFL’de takımların antrenman kamplarına başladı ve yeni sezon için geri sayım sürüyor. Bu yazıda AFC Konferansı’nın iddialı ekiplerinden New England Patriots antrenman kampı başlangıcına ve takımın AFC East’deki şansına bir göz atacağız…

Antrenman Kampı

Patriots antrenman kampı yağmurlu bir Foxborough gününde meraklı basın mensuplarını önünde başladı ve koşulan drill’lerden en azından bir tanesi medyaya istediği haberi vermiş görünüyor. Bu drill’in meşhur olmasının ve kampın ilk gününün en çok konuşulan haberi olmasının altında ise medyanın takıntısı haline gelen, takımın üçüncü quarterback’i Tim Tebow’un drill esnasında pas atan değil de pas yakalayan tarafta yer almasıydı. Bu hareket soru işaretlerini hemen akla getirdi. Acaba Tebow sonunda quarterback oynama inadından vaz mı geçti? Acaba Belichick tight end sorununu Tebow’u bu pozisyonda kullanarak mı çözmeyi planlıyor? Bu sorulara hayır cevabını veren açıklama ertesi gün hücum koordinatörü ve quarterbackler koçu olan Josh McDaniels’dan geldi.

McDaniels kısaca elinde topla yerden oynama yeteneği olan bütün oyuncuların bu drill’de yer aldığını ve drill’in bir wide receiver seti değil de ayak hızı çalışması olduğunu söyledi. Bu açıklamanın içtenliği ve inandırıcılığı tartışılabilir ancak kişisel fikrim, bir hücum oyuncusunun NFL kariyerine başladıktan sonra mevki değiştirmesinin çok zor olduğu ve böyle bir değişim yaşanacaksa bile bunun bir antrenman kampı süresinde yapılamayacağı yönünde. Belichick halen Tebow’u değişik durumlarda bir Wildcat QB olarak ya da iki running back’in aynı anda sahada olduğu durumlarda kafa karıştırmak adına bir RB olarak kullanabilir ancak bunlar Tebow’un bir running back veya fullback olabileceği anlamına gelmiyor. Tight end ve wide receiver pozisyonları içinse hayatı boyunca pas yakalamamış bir oyuncunun isminin anılması bile gereksiz.

Tebow dramasından çıkarsak kampın oldukça sıradan geçtiğini söyleyebiliriz. İlk gün yağmurun da etkisiyle bir çok oyuncu kötü performanslar sergiledi. QB Ryan Mallett iyi sinyal vermeyen isimlerdendi. Tom Brady’nin, Danny Amendola ile olan güzel kimyası taraftarın yüzünde bir tebessüme sebep oluyor zira Amendola bu sezon takımın bir numaralı receiver’ı görevinden olacak ve şu ana kadar bu rolde oldukça iyi bir iş çıkardı. Tabii ki gerçek bir maç oynanmadan bunları konuşmak içi çok erken.

Kampın üçüncü gününde NFL kuralları gereğince ilk iki gün kullanılamayan padler takıldı ve ilk kez tam temaslı bir antrenman yapıldı. Pats kampındaki bir diğer yenilik ise quarterback’lerin kasklarına takılan kameralardı. Teknik kadro bu sayede hücum setlerini QB gözünden görebilecek. Bu teknoloji gerçekten yararlı olabilecek bir olay ve özellikle Mallett-Tebow ikilisine oldukça yarar sağlayabilir.

Geleneksel olarak seçilen off-season’ın kazananları ise bu sezon Danny Amendola, Matthew Slater, Tom Brady, Ras-I Dowling, Aqib Talib, Dane Fletcher, Jerod Mayo, Rob Ninkovich, Nate Solder ve Vince Wilfork oldu. Bu isimler ödül olarak Gillette Stadyumu’nun park yerinde sporcu girişine en yakın olan boşlukları kazandılar.

Antrenman kampından son bir not olarak da şu ana kadar sakat olduğu için takımla çalışamayan isimleri verelim. Bu isimler; Rob Gronkowski, Nick McDonald, Julian Edelman, Mark Harrison, Armond Armstead ve Cory Grissom oldu.

AFC East ve Patriots’ın Şansı

Patriots’ın AFC East’deki son yıllardaki dominasyonu bu sezon bir nebze de olsa tehlikeye girmiş olabilir. Bunun en büyük sebebi tabii ki Pats’in yaşadığı sakatlıklar, free agent olarak takımdan ayrılan oyuncular ve Aaron Hernandez vakası. Patriots son yıllarda en kırılgan görünümündeyken, gruptaki en büyük rakibi olabilecek olan Miami Dolphins ise bol para harcadığı hareketli bir yaz dönemi geçirdi. Reggie Bush’la kontrat yenilemeyerek ve Mike Wallace’ı dolgunca bir kontratla getirerek bu sezon daha çok bir pas takımı olacaklarını gösterdiler. Wallace yıllardır Steelers formasıyla hep iyi işler çıkaran iyi bir WR ve ikinci yılına girecek olan QB Ryan Tannehill’e oldukça yardımcı olacaktır. Savunmada ise Randy Starks’ı takımda tutan ve linebacker pozisyonunu Philip Wheeler ve Dannell Ellerbe ikilisiyle güçlendiren Dolphins usta pass rusher Cameron Wake’in de katkısıyla Patriots’ı AFC East liderliği için zorlayacaktır.

Geçtiğimiz sezonu medya merceğinde, aşırı bir baskı altında geçiren New York Jets bu sezon Tim Tebow’u serbest bırakarak bu baskıyı biraz atmış oldu. Jets adında yazın en büyük hamlesi Draft’ın ikinci turunda seçtikleri QB Geno Smith oldu. Smith’in, Mark Sanchez’den starter görevini almasını isteyenlerin sayısı hiç de az değil ve Sanchez’in son yıllardaki performansı da bu tarz bir değişime işaret ediyor. New Orleans Saints’ten gelen running back Chris Ivory bu yazın değeri bilinmeyen hamlelerinden ve kendisi seneye dikkatleri üzerine çekebilir.

AFC East’in son takımı ise Buffalo Bills. Bills bu yaza bir quarterback değişimi görerek giriyor. Geçen sezonun starter’ı Ryan Fitzpatrick artık takımla değil ve yerine gelen isimler Kevin Kolb ile ilk tur seçimi çaylak EJ Manuel. Manuel’i ilk turda seçerek herkesi sürprize uğratan Bills, Manuel’den yeni bir RG3 bekliyorsa hayal kırıklığının derecesi çok büyük olur. Manuel fiziksel olarak hazır durumda olarak görülse de yetenek bazında NFL’e hazır olana kadar önünde uzun bir yol var. Bu süreçte Kolb takımı taşımak durumunda kalabilir. Bu sezona ilk kez Fred Jackson’ın yedeği olarak değil de starter olarak girmesi beklenen CJ Spiller geçen sezon Jackson’ın sakat olduğu dönemde oldukça iyi işler çıkarmış ve yakın gelecekte NFL’in sayılı running back’lerinden olabileceğini göstermişti. Kendisi oldukça iyi işler çıkarabilir ve Pro Bowl seçilirse şaşırmamak gerek.

New England Patriots’ın geçtiğimiz yıllardaki kadar dominant olmadığı ortada ancak AFC East’in durumuna bakınca Pats’in yine kazanacağını söylemek mantıksız bir tahmin olmaz. Kişisel fikri Dolphins’in zorlayabileceği ancak Pats’in yıkılmayacağı yönünde.

Önümüzdeki yazılarda görüşmek üzere…

Yazan: Göktuğ Selvitopu