Sene 2007. Takım Cleveland Browns. Yıllardır başarıya aç olan takım, 2007 NFL Draftı’nda birinci sıradan seçilmesi beklenen Brady Quinn’in 22.sıraya kadar düşmesiyle şansı kaçırmamış, Quinn’i kapıp, ilk sezon için yedek yapmış, starter QB pozisyonunu Charlie Frye’a emanet etmiş durumda. Sezonun ilk haftası geliyor, çatıyor ve Frye’ın Pittsburgh Steelers karşında ilk çeyrekte rezilleri oynamasıyla o ana kadar çoğu kişinin ismini bile duymadığı Derek Anderson sahaya giriyor. Maçı kazandıramasa da bir sonraki maçta beş touchdown pası birden atıyor, sezonu 29 touchdown pası ve 19 interception ile tamamlıyor. Hepsinden ötesi Cleveland, Derek Anderson ile 10 galibiyet birden kazanıyor ama bu 10 galibiyet normalin aksine o sezon için playoff’a yeterli olmuyor. Yine de Derek Anderson 2007 yılının olaylarından biri oluyor. Herkes yeni bir yıldızın doğduğunu düşünürken gel zaman git zaman Derek Anderson bir daha 2007’deki performansının yakınından dahi geçemiyor. Şimdi ise o Derek Anderson, Carolina Panthers’ta Cam Newton’ın yedeği. Üç yıldır Carolina’da sadece dört pas attı.

Sene 2013. Takım yine Cleveland Browns. Yıllar geçmiş ama aranan QB halen bulunamamış, Derek Anderson da tutmamış Brady Quinn de tutmamış, büyük beklentilerle 2010’da Colt McCoy draft edilmiş o da olmamış, 2012’de yine büyük beklentilerle Brandon Weeden draft edilmiş, tahmin edebileceğiniz gibi o da olmamış. Bu Weeden, baş parmağından sakatlanınca, dördüncü hafta Minnesota Vikings karşısında tecrübeli Jason Campbell yerine o ana kadar çoğu kişinin ismini bile duymadığı Brian Hoyer sahaya sürülmüş, maçı kazandırmış tesadüf denmiş geçilmiş. Bir sonraki hafta, yani geçen hafta, aynı Hoyer, Cincinnati Bengals gibi bir playoff takımı karşısında zafere taşıyınca herkesi şaşırtmış ve bu da NFL’de 5.haftanın olayı olmuş… Tarihe notumuzu düşelim… Üç sezon boyunca Tom Brady’nin arkasında bekleyen, bir sezon Pittsburgh, bir sezon da Arizona’da takıldıktan sonra memleketinin takımı Cleveland Browns’a gelen Brian Hoyer yeni bir külkedisi masalı mı yaratacak yoksa yaklaşık 20 yıldır QB arayan Cleveland için kalıcı bir çözüm mü olacak…

Evet, Cleveland Browns bu hafta üst üste ikinci galibiyetini aldı, hem de bir önceki hafta Packers’ı deviren Cincinnati Bengals’ı yenerek… Dünya başımıza mı yıkılacak?

Çağatay Akkaya: Jordan Cameron ve son iki maçtaki savunma. İki etken ile özetlemeye çalıştım aslında ancak bunlarla da kalmıyor. Trent Richardson takasından sonra gelen iki galibiyeti de eklemek gerek çilek olarak üstüne. Brain Hoyer, Brandon Weeden’a nazaran hücum takımını daha da bir memnun etti. Bir önceki hafta, üç TD pası ve üç interception ile oynamasına rağmen, bu hafta interception atmadı. Hoyer ve savunma takımının da gayreti maçı Browns’a getirdi. Ancak Clevelend’da bu hava uzun sürmeyecek, Browns kadro yapısının izin verdiği oranda gidebilecektir. Bu da playoff’ların dışı ve güzel bir draft sırası anlamına gelir ancak.

Berkan Uzun: Şaşkınız, geçtiğimiz hafta Vikings galibiyeti sonrası sezonda baktığımızda çok zor maç kazanır dediğimiz takımın iki hafta üst üste galip gelmesi biraz değişik oldu açıkcası. Geçtiğimiz hafta Browns mağlubiyeti sonrası eve giden Adrian Peterson’ı kızı bile “Baba, Browns’a nasıl yenilirsiniz?” diye karşıladıysa olayın yeterince beklentiler dışında olduğunu kabul etmek gerek. Evet ortada kalbur üstü bir savunma, Cameron gibi bir gerçek var ama gene de şaşırmadan edemiyoruz (ki ellerindeki en önemli hücum silahını daha yeni takas ettiler). Ben rakiplerinin Browns’u küçümsediğini ve maça motive eksiklikleri vb. nedenlerden dolayı yeterince hazır gelmediğini düşünüyorum. Böylesine üst seviye bir sporda malesef bu tarz hataları kabul etmiyor. Sonuçta Browns iki maç kazandı devamı gelir mi? Bence gelmez. Çok bile kazandılar. Ha önlerinde iki Steelers bir de Jaguars maçı var. O maçlar çok ortada güzel maçlar olur.

Barış Erengüç: Browns’da ciddi anlamda olumlu gelişmeler var. Hoyer oynayınca takım hücumu daha dengeli olmuş ve pas başarı oranı ciddi anlamda artmış görünüyor. Trent Richardson’ı Colts’a verince napıyor bu takımın idarecileri sorusunu ben de kendime sormuştum ama görüyorum ki onu çok ta aramayacaklar. McGahee bacaklarında kalan son güç ile biraz daha götürecektir bu işi. Chiefs gibi Browns’da uzun yıllardır sadece oyunu idare edebilecek saçma sapan top kayıpları yapmayacak bir QB bulamamanın sıkıntısını çekti. Belki bu isim Hoyer’dır ve (playoff yapar demesem de) Browns takımı oldukça zayıflamış ve kimliğini kaybetmiş olan AFC North’da ses getiren sonuçlar alabilir.

Görkem Şahinoğlu:
Gezegenler sıralanmış olabilir. En iyi oyuncusunu takas eden ve starter QB’si sakatlanan ve henüz maç kazanamamış bir takımın iki hafta üst üste kazanması açıklanması biraz zor bir durum. Brown savunması zaten sezon başından beri çok iyi oynuyordu ve hatta ligin en iyi beş savunmasından birisi şuanda. Joe Haden gibi her maç rakibin en iyi wide reciever’larına kelepçe takan shutdown bir corner’a da sahipler. En iyi reciverları olan Josh Gordon’ın cezadan dönmesinin ve Jordan Cameron’ın Gronkowski gibi oynamasının da bu döneme denk gelmesi bu çıkışta bir etken. Tabi Brandon Weeden’dan Brian Hoyer da çok büyük bir upgrade oldu, beklenmese bile.

Denver Broncos, Philadelphia Eagles’ı 52 – 20 geçerek dördüncü galibiyetini aldı. Peyton Manning, Eylül ayını 16 TD pası ve sıfır interception ile tamamladı. Peyton böyle oynadığı sürece Denver’ı durdurulabilir mi?

Çağatay Akkaya: Peyton Manning’in geride bıraktığı dört maçtan sonra NFL çevrelerinde, Tom Brady’nin touchdown pası rekoru ve Drew Brees’in pas yardı rekorunu kırıp kıramayacağı konuşuluyor. (Dört maçı 16 maça oranlarsak ikisinin de üzerinde sezonu kapıyor). Peyton Manning ve Broncos, bir vites geri takmaz ve bu tempoda devam ederse, derecenin 16-0 olmaması için bir neden yok. Manning, pas opsiyonları açısından da çok rahat bir takımda, Julis Thomas, Eric Decker, Wes Welker, Demaryius Thomas ile beraber oynamak da Peyton Manning’in performansını bir tık yukarı çıkarmasını sağlıyor. Kıssadan hisse ve sorunun yanıtı bana göre şu; Peyton Manning ve Broncos’u playofflar da dahil durduracak bir babayiğit şimdilik görmüyorum.

Berkan Uzun: Peyton dede’nin dördüncü haftadan 1,470 yard 16 TD pası ve “0” INT yapmış olması’da tesadüf olamaz sanırsam. Bu sezon 16-0’ın erken habercisi gibi. Daha dördüncü haftadan sinyalini verdi diyebiliriz. Bu haftaki Cowboys maçını dönüm noktası olarak görebiliriz. Cowboys savunması hem etkili pass rush hemde arka tarafının iyi oynadığı bir günde Manning’i zorlayabilir gibi. Onun dışında takımın geri kalan kısmı zaten çatır çatır işliyor birileri sakatlanmadığı bir skandala karışmadığı sürece Broncos’un önü açık gibi. Çok büyük ihtimal ile bye olarak playofflara kalırlar. Merak ettiğim playoff kariyeri çok parlak olmayan Peyton dede’nin playoff’larda ne yapacağı.

Görkem Şahinoğlu: Bu sorunun cevabı basit. Evet, Manning böyle oynadığı sürece Denver her maçı kazanır ve böyle farklı kazanır çünkü her hangi bir zorluk yaşamıyor, rakip savunmalar Manning için hayatı zorlaştıramıyorlar. Çok iyi bir line arkasında çok iyi recieverlara topları paylaştıran çok üstün bir QB. Olay bundan ibaret. Nasıl durdurulacaklarını gerçekten çok merak ediyorum. LT Clady sakatlandı ama değişen hiç bir şey yok. Savunma da gayet iyi ancak Denver’ın bu gidişatında önemli bir etken değil.

Giants, Steelers gibi takımlar halen galibiyet ile tanışamış olduğundan olsa gerek Atlanta Falcons’ın 1-3 olmasına ne diyorsunuz? Üç maçı da yakın skorlarla kaybeden geçtiğimiz sezonun NFC finalistinde eksik olan şey ne? Yoksa sadece şanssızlık deyip geçelim mi?


Çağatay Akkaya:
Hayır şanssızlık değil. Kolu kanadı kırık Patriots’a karşı kaybetmeleri beceriksizlik. Defalarca red-zone’a girip, touchdwon yapamamayı, hücum takımı açısından beceriksizlikten başka bir ifade ile açıklayamıyorum. WR yoksunu Patriots’a her pas oyununda ortalama 10 yard bir nevi ilk hak teslim etmeyi de savunma takımı açısından beceriksizlikten başka bir sözcükle açıklayamıyorum. Nereden baksam, Falcons’da beceriksizlik görüyorum. İlk maçları Saints’laydı ve tamamını izleme şansım olmuştu. Matt Ryan’ın önündeki hücum çizgisini beceriksizlikle bol bol suçluyorum. Julio Jones ve Roddy White formsuz diyeceğim, yeteri kadar top alamıyor diyeceksiniz ki haklısınız, bu da QB’ye bağlanıyor… Ben iyisi mi, takımı “şimdilik” toptan beceriksiz ilan edeyim.

Berkan Uzun: Hücum silahları çok etkili. İyi bir QB, RB, WR ve TE’e sahipler. Ama O -Line Allah’a emanet. Ryan sürekli baskı altında koşucu olarak da S.Jackson şu an sakat olsa da, o varken bile koşmakta zorlanıyolar. Savunmada geçtiğimiz sezonu mumla arıyor. Acilen O-Line’a el atmaları lazım aksi takdirde işleri çok zor. Şanssızlık demek doğru olmaz iyisi mi biraz daha çalışmaları gerek diyelim…

Barış Erengüç: Atlanta pas hücumu iyi ve bu noktada çok sıkıntıları olduğuna inanmıyorum. Matt Ryan sezona çok iyi başlamamış olsa da ligin en iyi QB’lerinden biri ve onun ilerleyen haftalarda mutlaka gerçek kimliğine kavuşacağını ve performansının artacağına inanıyorum. İşte bu noktada kritik olan koşu oyunu noktasında ise Michael Turner sonrası problemler görünüyor. Evet, Steven Jackson büyük bir isim ama sürekli sakatlanıyor olması ciddi bir soru işareti. Kolay değil senelerce bu zavallı adam rezil Rams O-Line’ını yüzünden rakip takım defanslarından dayak yedi ve müzmin sakat olmasını da anlayabilirim. Sürekli sakat bir isimle koşu hücumu yürümeyeceğine göre buraya alternatif bulmaları şart gibi zira Ryan bir Manning değil. İyi bir koşu oyunu olmadan performansında azalma olabilir.

Görkem Şahinoğlu: Aynen dediğin gibi bazı high profile takımların lige tarihi kötülükteki başlangıçları Falcons’ın kötü başlangıcının üstünü örttü biraz. Oysaki beklenti/sonuç bazında bakıldığında Falcons’ın dört maçta tek galibiyette kalması Steelers ve Giants’ın sıfır çekmesinden çok daha büyük bir olay. Maçların yakın kaybedilmiş olması daha da kötü bir işaret. Bir yere kadar gelip devamını getiremiyorlar, Steven Jackson’ın sakatlığı bunda bir neden olarak gösterilemez bence. Savunma kötü olmasa bile özellikle secondary maçların kırılma anlarında çok kötü oynuyor. Robinson ve Grimes gibi veteran CB’leri arıyorlar.

Ben Roethlisberger, takımı Minnesota Vikings’e yenilince ‘büyük ihtimalle NFL’in en kötü takımıyız’ açıklamasını yaptı. Big Ben’e katılıyor musunuz? Steelers gerçekten, Jaguars, Giants, Rams gibi takımlardan kötü mü?


Çağatay Akkaya:
Ben Roethlisberger kamımca potansiyeli ve beklenilene göre en kötü takım biziz demek istemiştir. En kötü takım sıralamasında Jaguars açık ara lider. Koşamıyor, pas atamıyor, takip yarı alanına ve alan golü bölgesine geçince memnuniyet hissi uyandırıyor taraftarları gözünde. Big Ben diyorsa vardır bildiği diyor ancak yine de bir tanecik Jaguars maçı izlemesini kendisine öneriyorum.

Berkan Uzun:
O kadar da değil. Takımı motive etmek için yapılmış bir açıklama olmasını umuyoruz. Bir kere herşeyden önce Jaguars’ı en dibe koyuyorum, Giants’ı da yanına ekliyebilirim ama Rams herşeye rağmen genç bir takım ve umut vaadediyor diyelim. En kötü üçüncü takımı Steelers’a verelim. Yani çok kan kaybettiler. İşin savunma kısmını çok boşladılar. Harrison gitti gitmesine ama yerine gelen isimler o boşluğu bir türlü dolduramadı. Halen daha eski usül top oynayan ender takımlardan. Umarım en kısa zamanda toparlarlar. Bence Roetlisberger’in abarttığı kadar bir durum yok ama playoff görmeleri de bu sezon için çok zor. Ortalarda bitirirler gene…

Barış Erengüç:
Steelers’ın kötü hatta baya kötü bir savunması olduğunu haftalardır yazıyorum. Ancak Steelers ne kadar kötü olursa olsun Jags takımı o kadar rezil bir takım ki 2008’in 0-16’lık Lions’ı bile devede kulak kalır. Hani soru Steelers sorusu ama Jags’in kötülüğü o kadar göze çarpıyor ki hani kolejleri geçtim gidip lise football’unda mücadele etseler maç kazanmakta sıkıntı çekebilirler.  San Marino futbol milli takımını bilirsiniz. 5-0’ın altında maç kaybetseler sevinirler işte ilk defa bir NFL takımı o hale gelmiş vaziyette. Hani hücum desen Jones-Drew dışında resmen sıfır, savunma desen yol geçen hanı. Hoca desen ne yaptığı belirsiz çaylak bir adamcağız. Bir de üstüne Shahid Khan’nın pos bıyığı eklenince bu takımın dışarıdan görüntüsü baya bir kötü oluyor. Kalkıp bir de bu takıma Londra’da dört sezon üstüste maç yaptıracaklar. Yazık o Wembley seyircisine zaten pek anlamıyorlar bu spordan bir de böyle rezil bir takımı izlemek zorunda kalacaklar. Big Ben istese de en kötü takım olamaz yani mümkün değil bu.

Görkem Şahinoğlu:
Big Ben’in bu tarz pes etmiş açıklamaları hayra alamet değil ki zaten bu saatten sonra her hangi bir post-season planları ve şansları da kalmadı. Bir noktadan bakınca Roethlisberger’ın bu isyanını anlamak mümkün. Adam kaç maçtır bir tane bile rahat pas atamadı. Sürekli rakip savunmanın nefesini ensesinde hissediyor. Bunun Pouncey’nin sakatlığıyla da fazla alakası yok çünkü tackle’lar çok kötü. Ancak Steelers’ın ligin en kötü takımı olduğuna da katılmıyorum.

Vikings demişken, Matt Cassel geldi başta wide receiver’lar olmak üzere Minnesota’da yüzler güldü. Vikings, NFC North’taki yarışa devam etmek için Cassel ile devam mı demeli? Ya da Cassel ile bu yarışa dahil olabilirler mi?


Çağatay Akkaya:
Öncelikle dün okuduğum açıklamaya göre koç, Christian Ponder’ın hala ilk QB’leri olduğunu, sakatlıktan ötürü takımdan uzak kaldığını belirtmiş. Bu durumda, Matt Cassel’ın ikinci QB’likteki yeri de tasdiklenmiş oldu Vikings cephesinde. Ben, tek maçta Cassel’in inanılmazı başardığını düşünmemekle beraber, WR’ların işine daha fazla yarayacak bir QB olduğu kanaatinde hemfikirim. Vikings takımının ise playoff yarışına giremeyeceğini düşünüyorum. Bears, Lions ve Packers ile aynı gruptalar, bu üç takım da ciddi takımlar ve Vikings her biriyle ikişer maç yapıyor. Zor..

Berkan Uzun: Vikings diyince akla malesef Adrian Peterson geliyor gerisi boş. Peterson sağlam kaldığı sürece Vikings’in QB’si kim olmuş hangi WR ne kadar top tutmuş bence çok da önemli değil. Vikings’in oyun kurucularından tek beklentisi turnover yapmamaları falan olabilir. AP bütün yükü kaldırıyor zaten gerisi çok da mühim değil. Cassel konusuna gelince güzel iş yaptı. Şuan için bir değişikliğe gerek yok böyle devam edip bekleyip görebilirler. Ellerindeki herkes zaten vasat üstü oyun kurucu, illa bir tanesi o mevkiyi doldurur. Kalıcı bir çözüm şu an için gözükmüyor.

Görkem Şahinoğlu: Sezon başından beri beklediğim bir olaydı. Ponder, Weeden’la birlikte ligin en kötü oyun kurucusuydu zaten Cassel de farkını ilk maçta belli etti. Durumun vahimliği Jerome Simpson’ın verdiği demeçte gizli. Haftalardır sadece Peterson’ın sırtından yürüyen takım şimdi daha dengeli konumda. Tüm bunlara rağmen koç Fraizer hala adamımız Ponder diyor ama Ponder 2-4 hafta daha oynayamayacak, Cassel bu işi götürecektir.

Tennessee Titans’ta (3-1) işler uzun süre sonra iyi giderken, Jake Locker üç TD pası attığı maçta sakatlandı ve 4-8 hafta sahalardan uzak kalacak. Locker’ın sakatlığı Titans’ı nasıl etkiler. Harvard mezunu Fitzpatrick ile sezon biter mi?

Çağatay Akkaya: Titans, sezona gerçekten sağlam başladı ki en büyük etken kesinlikle Jake Locker. Locker, benim çok beğendiğim bir QB ki şu ilk dört maç haftası sonrasında sanıyorum yakın takip edenler şimdilik sezonun en iyi 10 QB’leri arasına onu koyarlar. Kariyerinin önceki dönemlerinde de sakatlık sorunları yaşadı ve Titans’ın bir ileri bir geri gitmesi, takımın performansındaki dalgalanmalar sakatlıkları döneminde oldu. Ortalama altı hafta sahalardan uzak kalması 5-6 maç kaçıracak olması Titans için büyük handikap olmasına rağmen, Locker’ın dönüşüne kadar .500 galibiyet yüzdesi civarında devam edebilirlerse (ki katılıyorum çok zor) sezon için hala şansları olabilir. Harvard mezunu arkadaşa da futbolun doktorasında başarılar dilerim.

Berkan Uzun: Locker ligdeki bir diğer hiç interception atmayan oyun kurucu. Dört haftada 721 yard, 6 TD pası. Tamam INT atmamış olabilir ama hücumda çok da etkili olduğunu söyleyemeyiz. Fitzpatrick eğer aynı şekilde topu kendi takım arkadaşlarına dağıtabilirse, ki bunu yapabilicek yetenekte bir oyuncu bana göre, Titans bu şekilde devam eder. Ha tabi şu da var ilk dört hafta oynadıkları takımlar Steelers, Chargers ve Jets (galibiyet) ve de Texans (mağlubiyet) önümüzdeki üç hafta sırasıyla Chiefs, Seahawks ve 49ers ile oynuyolar. Çok ama çok hızlı bir düşüşe geçicekleri kanısındayım. Locker olsa da durum çok farklı olmazdı. Takımın yapabileceği zaten bu kadar. Playoff durumlarını da kendi division’larında bulunan Colts maçları belirler gibi. Ama playoff görmelerini beklemek biraz mucize olur.

Barış Erengüç:
Açıkcası baya yazık oldu Locker baya olumlu bir offseason geçirmiş kendisini ciddi anlamda geliştirdiğini göstermeye de başlamıştı. Bu sakatlığın tam bu noktada gelmiş olması çok büyü bir şanssızlık. Fitzpatrick zaman zaman doğru işler yapsa da top kayıp seviyesi çok yüksek olan bir QB olduğundan bu anlamda işleri zor. Bir QB’yi Harvard mezunu diye tanıtıyorlarsa orada bir sıkıntı var demektir. Fitz’i tarif eden herkes aynı şekilde tanıtıyor. Tamam adam akademik olarak zeki ama sahada attığı bazı pasları görünce football bilgisi olarak down sendromlu gibi duruyor. Chris Johnson eski günlerine dönebilirse tipik Titans hücum yapısı ile Fitz’e rağmen başarılı olabilirler.

Görkem Şahinoğlu:
Titans sezona güzel başladı ve Locker’ın da bunda önemli bir payı vardı ancak şimdi önlerinde Berkan’ın da dediği gibi zor bir takvim var. Chiefs, Seahawks ve 49ers. Yani bu maçlarda Locker oynayacak olsaydı bile fazla şansları olmayacaktı. Fitzpatrick bu maçları kazanırsa kral olur kaybederse de kimse onu suçlamaz zaten.