NFL’de bir haftayı daha geride bıraktık, iyi, kötü ve çirkin belli oldu demek isterdim ancak durumlar bundan biraz daha karışık. Beklentilerin oldukça yüksek olduğu takımlar ligin dibinde geziniyor, ancak kimse şuan için bu takımları göz ardı edemiyor. Bu takımlardan biri Washington Redskins. 6.haftada Dallas Cowboys’a yenilen Washington Redskins’in halen sadece bir galibiyeti bulunuyor ancak grup lideri Cowboys ile aralarındaki fark ise iki galibiyet. Geçtiğimiz sezon takım havlu atmışken, başkent ekibini küllerinden dirilten ve arka arkaya galibiyetler getiren yıldız QB Robert Griffin III, sakatlığı sonrası öyle bir geri dönüş yaptı ki, “keşke dönmeyip biraz daha dinlenseydi” diye düşünmemek elde değil. Bu sezon genç yıldız ve Mike Shanahan’ın öğrencileri aynı başarıyı tekrarlayabilecekler mi hep beraber göreceğiz.

Bu hafta yazarlarımıza Redskins’in hem ligdeki durumunu hem de iyice gündeme gelmeye başlayan, “Redskins” isminin değiştirilmesi tartışmalarını sorduk. Onun dışında halen galibiyet ile tanışamayan Tampa Bay Buccaneers’a, haftanın en büyük performanslarından birini sergileyen Nickk Foles’a, tartışmalı hakem kararlarına, Green Bay Packers’taki sakatlıklara değindik. Neredeyse her hafta burada durumunu tartıştığımız New York Giants’a ise sanırım kısa vadede yine bir reçete sunamadık..

Bu hafta Philadelphia Eagles, Michael Vick’in oynamadığı maçta Nick Foles’un dört touchdown’lık performansı sonrası, Tampa Bay Buccaneers’ı 31-20 ile geçmeyi başardı. Bu galibiyet sonrası Philadelphia’da tekrar QB tartışmaları başladı. Sizce Eagles’ın ilk 11 QB’si Michael Vick mi yoksa Nick Foles mu olmalı?


Berkan Uzun: 
Yani Vick hali hazırda iyi bir oyun kurucu ama Foles da eğer tutunabilirse birkaç sezondur oyun kurucu karmaşası yaşayan takıma ilaç gibi gelir. Yani sezonu nerede bitirecekleri biraz daha kesinleşirse, ona göre kiminle devam edeceklerine karar vermeleri gerekebilir. Playoff yarışında bir takım olacaklar ise Vick daha garanti bir tercih gibi gözükse de takımın daha görülebilir bir gelecek için bir noktada daha genç bir isme bu mevkiyi vermesi gerekicek.

İzge Can Günal: 
Sağlıklı bir Michael Vick’in Chip Kelly’nin sistemi için olası en uygun adam olduğunu düşünüyorum ama sağlıklı bir Michael Vick’in pek sık rastlamadığımız bir olay olduğunu biliyorsunuz. İyileşince işini geri alacaktır bence Michael Vick ve Foles tehdidini ensesinde hissettiği için de kolay kolay o pozisyonu bırakmayacaktır bana kalırsa. Foles ile Vick arasındaki büyük tercih sezonun sonunda, Vick’in kontratı bittiğinde gelecek gibi.

Hilmi Çeltikçioğlu:
 Oyun kurucu, “bu maçta bu daha iyi oynadı, bununla devam edelim” şeklinde değerlendirilecek bir mevki değildir. Sonuçta bir koç, ve onun bütün takıma oynatmaya çalıştığı bir sistem var. Her ne kadar oyunculara göre sistem vermenin taraftarı olsam da, oyun kurucu için bu o kadar kolay değildir. Chip Kelly’nin yapmaya çalıştıklarını bir yana bırakalım; ben yarın Philadelphia’nın koçu olsam direkt Michael Vick ile devam ederim. Vick nadir karşılaşılan yetenekte bir oyun kurucudur. Şu geçen sene draft edilen “Koşan Çaylaklar” üçlüsü de Vick ile karşılaştırılsa da sonuç ortadadır. Böyle bir oyuncu kadroda varsa da oynatamıyorsanız Vince Lombardi sorar adama sonra.

Görkem Şahinoğlu: 
Zaten maçı izleyenler görmüştür, Kelly’nin yüksek tempo sisteminde oynamadı Eagles. Daha çok normal bir NFL hücumu izledik normal bir pocket passer ile. Burada Kelly ve ekibinin vermesi gereken karar bundan sonra hangi sistemin devam edeceği? Sağda solda Foles da bu sistemi yürütebilir, bunu gösterdi diyenleri görebilirsiniz ancak yukarıda da dediğim gibi durum böyle değil. Foles geçen sene de çok iyi maçlar oynamıştı, kaliteli bir oyun kurucu ama up-tempo offense devam edecekse seçim Vick olmalı.

Tampa Bay Buccaneers demişken, yazın transfer şampiyonlarından olan takım hala galibiyet ile tanışamadı. Koşu hücumu desen var, savunma desen var, QB desen Glennon ısınmaya başladı. Peki bu Buccaneers neden kazanamıyor?


Berkan Uzun: 
Savunma var olmasına var da hücum için olan kısmına katılamıyacağım. En kötü 31.hücum eden takımı konumundalar. Şöyle bir durum söz konusu; malesef Jacksonville ile kıyaslama yapacağım, Jaguars hiç bir şekilde potansiyel bir tehlike olarak görülmesede Tampa Bay’i herkes ciddiye almak zorunda. Ben oyun kurucu sorununu çözerlerse rahatlarlar gibi düşünüyorum.

İzge Can Günal:
 Hazırlık kampındaki MRSA salgınından sonra bahtsız olduğuna karar vermiştim Buccaneers’ın. Josh Freeman olayından sonra ise başlarına gelen her şeyi hak ettiklerini düşünüyorum. Greg Schiano’nun üstünde gerek kaptanlık oylamasına karışması, gerekse Freeman’ın bağımlılık programında olduğunu medyaya sızdırması gibi çok ciddi iddialar var. Zaten takım gereksiz bir drama yaşarken bir de oyuncuların Schiano’ya pek güveninin kaldığını düşünmüyorum artık. Sahadaki oyuna bakarsak da koşu oyunu pas oyunu olmadan çok bir işe yaramıyor ne yazık ki. Sadece QB sıkıntısı değil bu bana kalırsa, ki Mike Glennon’dan pek umutlu olmadığımı söylemeliyim, ama hücumun her yönü aksıyor gibi. Manchester United’ın durumunu da düşünürsek zor bir yıl olacak gibi Glazer için. Belki Bucs taraftarı stada yeşil-sarı atkılarla gelmelidir, kim bilir?

Hilmi Çeltikçioğlu: Transfer şampiyonu olmakla başarı sadece ayak topu olan futbolda gelir, bizim sporda ise başarı sürekli başarılı draft’lar, bu oyuncuların yetiştirilmesi, alttan besleme ve biraz da şansla gelir. Bunu bir kenara yirminci kere yazdıktan sonra, günümüzde NFL’in nasıl pas odaklı bir lig haline bilinçli bir şekilde getirildiğini de yirminci kez yazalım. O Trent Green’lerle, Brad Johnson’larla Super Bowl kazanmak artık kırk yılda bir olabilecek bir hadisedir. O yüzden “Glennon ısınmaya başladı” yerine “Glennon ligin üst tabaka oyun kurucuları arasına girdi” dediğimiz gün Tampa Bay’in başarısını tekrar konuşuruz. Glennon ısındıysa iki set bench bassın o zaman.

Görkem Şahinoğlu: Tampa Bay’in şu hali beni çok üzüyor cidden. Sorunun cevabı da aslında basit. Bu durumda olmalarının nedeni Freeman. Sezon başında oynadıkları maçlara bakın, farkı negatif anlamda yaratan sürekli Freeman oldu. Yakın geçen maçları kaybettiler, aklıma ilk gelenler de Jets ve Saints maçları. Savunma elinden geleni yapıyor ama hücum QB değişikliğine rağmen hala rayına oturmadı. Martin de geçen seneki Martin değil.

New England Patriots, New Orleans Saints’i filmlere konu olabilecek bir şekilde geriden gelip yendi. Hakemlerin maçın sonundaki holding’i atlaması Patriots’ın galibiyetine sizce gölge düşürdü mü? Bu hakemlerle lig biter mi? Geçen sezonun başındaki geçici hakemlere geri mi dönelim?


Berkan Uzun:
 Yani geçtiğimiz sezon başındaki saç baş yolduran hakemlere gerek yok şu an için. Malesef arada sırada böyle şeyler gözden kaçabiliyor. Geçtiğimiz sezon bir seattle td’u hatırlıyorum ki evlere şenlik… Şu an için şikayet etmemek lazım. Galibiyete gölge düşürmesinden çok “ne olacak bu recieverların hali?” diye sormak lazım. Brady bu sezonu kahrından kanser olmadan kapatırsa ne mutlu ona.

İzge Can Günal: 
Geçici hakemlere fazla yüklenildiğini düşünüyordum zaten geçen sene de. En çok eleştirilen karar olan Packers – Seahawks maçındaki touchdown kararları doğruydu mesela. Grev kırıcı olmaları etik açıdan kabul edemeyeceğim bir durum olsa da, yapılan hataların çoğu “judgement call” denilen yorum hatalarıydı, kuralı uygulama hataları değil. Aynısını normal hakemlerin de yaptığını görüyoruz. Patriots’ın galibiyetine çok gölge düşürdüğünü düşünmüyorum bu hatanın ama holding ve özellikle ofansif pass interference kararlarındaki tutarsızlıklar iyiden iyiye göze batıyor lig ilerledikçe. Buna çözüm bulunması gerektiği kesin, her ne kadar bu konuda net bir önerim olmasa da.

Hilmi Çeltikçioğlu: 
Hareket kaçırılmış olabilir, doğaldır. Bu hakemler dünyanın en iyi hakemleri; geçen sene geçici hakemler yüzünden duvarlara vurulan kafaları unutmayalım lütfen. Neticede adamlara Seattle – Green Bay maçında verdikleri touchdown kararından çok, gözünün önündeki offensive pass interference’ı vermediklerinden kızılıyordu. Saints maçında net olan şu; oyunda bir holding var ve hakemin gözünden kaçmış. Brady’nin topu yine de elinden çıkarabileceği, o yüzden cezanın verilmemesinin doğru olduğunu savunmak ise sadece Patriots taraftarının iddia edebileceği bir yaklaşım. Bunları söylemek için Hilmi Çeltikçioğlu olmaya gerek yok; o zaman hafif derine inelim. Hakem hatası, maçı kazandıracak field goal havadayken değişen rüzgar gibi bir şeydir. Oyunun doğasında vardır. Az daha derine inersek, hakemlere çok fazla şeye baktırılıyor. Sistemin daha basitleştirilmesi gerekiyor. Her sene üç beş maddesi değiştirilen vergi yasası gibi karman çorman bir şey oldu kurallar. NFL’in “casual fan” dediği oyunun fanatiği olmayan seyirciye açılmaya çalıştığı şu yıllarda böyle kural kitabı olmaz. Push-out olayı kalkınca fena mı oldu netekim?

Görkem Şahinoğlu: Kariyerinde Patriots’a karşı 3-0 olan Brees’in ilk defa yenilmesine gerçekten çok üzüldüm. Hele ki Stills’in o touchdown’ı sonrası ben de herkes gibi Saints’in kazandığını düşünüyordum. Fakat Tom Brady gerçekten çok güzel bir game winnig drive oynadı. Verilmeyen holding ise çok barizdi ve Brady’nin bu drive’ına ciddi anlamda gölge düşürdü. Sezon boyu göz dolduran Saints defansı ise daha tam olarak olmamış olduğunu gösterdi.

Green Bay Packers, Baltimore Ravens’ı zorlansa da geçmeyi başardı ancak Randall Cobb ve James Jones’u sakatlığa kurban verdi. Zaten Packers ligde eski dominantlığını gösteremezken bu sakatlıklar playoff’u zora sokar mı?

Berkan Uzun: James Jones çok önemli bir faktör değil ama Cobb’u hemen hemen her yerde kullanıyolardı. Çok büyük bir kayıp. Alttan gelicek olan yeni bir reciever çıkmazsa işleri biraz zora girmiş olabilir. Nelson ve Finley kalan tek pas hücumu tehditleri. Bekleyip göreceğiz…

İzge Can Günal: 
Jordy Nelson’ın her maç double coverage göreceğini düşünürsek işler pek iyiye gitmiyor Packers için, Greg Jennings’i arayacak gibiler bu sakatlıktan sonra. Aaron Rodgers’ın sağı solu belli olmaz ama umudu kesmemek lazım. En az 10 galibiyet görecektir diye düşünüyorum hala Packers için, 10 galibiyet NFC’de playoff’a yeter mi, soru orada.

Hilmi Çeltikçioğlu: 
James Jones ve Randall Cobb’ın sakatlıkları takımın kartviziti olan pas oyununa etkili olacaktır mutlaka. Geçen maçta konu tight end’lerle ve Jarrett Boykin’le çözüldü. Üstüne bir de yıllar sonra sanki çözülmeye başlayan koşu oyunu gelince bir şekilde maç kazanıldı. GM Ted Thompson geçici WR eksikliğini kadro bazında bir şekilde çözecektir ama bu oyuncuların kalitesini yakalamak zordur. Zorlu NFC North grubunda, özellikle de grup içinde sadece tek maç oynamış bir takımda yeri zor doldurulacak sakatlıklar bunlar. Tabii Matthews’un yokluğunda Perry’nin de gitmesi, 3-4 oynayan takımda 3-4 linebacker kalması da apayrı bir konu elbette. Green Bay 2010 şampiyonluk sezonunda da ligin en ağır sakatlıklarını yaşamıştı; belki bu sene de o şekilde sıyrılabilir. Hiç olmazsa da Senca Wallace’ı receiver oynatsınlar ne bileyim…

Görkem Şahinoğlu:
 Açıkçası NFC North bu sezon Vikings haricinde çok ortada bir division. Detroit baya iyi top oynuyor keza Chicago da savunmadaki sakatlıklara rağmen iyi durumda. Yani Packers bu sezon play off yapamazsa fazla şaşırmamak gerek. Böyle bir durum olsa bile bunu sakatlıklara bağlamak çok doğru olmaz anlayacağınız. Sakatlıkların sadece ekstradan bir handikap yaratabileceğini düşünüyorum. Ancak konu Packers olunca next man up olayı diğer takımlardan daha iyi işliyor. Rodgers topu atacak birilerini bulacaktır.

Haftalardır değerlendirdiğimiz New York Giants’ta hiçbir şey değişmiyor, takım kaybetmeye, Eli Manning interception atmaya devame ediyor. Eli Manning’in artık yedeğe çekilme zamanı geldi mi?


Berkan Uzun: 
Tom Coughlin’i değiştirmeleri lazım. Çok köklü bir kan değişikliğine ihtiyacı var takımın. Eli belki kötü oynuyor olabilir ama bu oyun kurucu ile iki kere Super Bowl kazanmış olduklarını unutmamalıyız. Eli’a birdenbire sırtlarını dönmelerini beklemek çok da doğru olmaz. Ama artık bir koç değişikliği lazım.

İzge Can Günal:
 “Daha fazla Super Bowl yüzüğü var, Eli Peyton’dan daha iyi” diyenler vardı değil mi? :) Hadi o neyse de, yedekte doğru düzgün oyun kurucu olmadan nereye çekiyorsun ki Eli’ı? Curtis Painter? 2011 Colts sezonunu izlediniz mi? Ryan Nassib belki yeni bir hava getirebilir ama Eli’ın yedeğe çekilmesi çok geri dönülebilecek bir karar değil, “Abi Nassib fos çıktı, sen geri dön” demek pek kolay olmayacaktır Tom Coughlin için. Sıkıntılı bir durum tabii bir koç için net bir çıkış yolu görememek. Bay haftasına kadar Eli kalacaktır sahada, ama bu katastrofik performansı sürerse Tom Coughlin’i zor günler bekliyor demektir.

Hilmi Çeltikçioğlu: Eli Manning, Giants’ın iki Super Bowl sezonunda bu takımın oyun kurucusuydu ve yaşlandığını iddia edeceğimiz bir yaşta değil. Takımın sorununun Eli olmadığı ortada. Bu gibi durumlarda takımlar genelde koç değiştirir. Mesele koçun becerisi değil, koçun bu takıma nasıl liderlik yapabileceğidir. Herhangi bir NFL koordinatörü head coach’luk yapacak taktik kapasiteye sahiptir ama mesele liderlik yeteneği ve takımın o anki haline uygunluğudur. Madden oyunlarındaki gibi koçun skoru iyiyse her takımı bir yere getiremez. Kadro yönetimi ve alttan besleme diye yazmaktan klavyeler kırdık, ama yine de olay koçta bitecek gibi görünüyor.

Görkem Şahinoğlu:
 Eli Manning’in yedeğe çekilmesi olabilecek bir durum değil, onu geçelim. Bu durum yedeğe çekilmesi değil de eğer Giants ilk üç sıra hakkına sahip olursa QB seçmeli mi şeklinde çok tartışıldı ama Giants’ın hiç bir şekilde Eli’dan vazgeçeceğini sanmıyorum. Sonuçta bu takıma iki Super Bowl kazandıran bir oyun kurucu ve çok geniş krediye sahip olması normal. Kaldı ki Giants’ta yolunda gitmeyen şeyler sıralamasında Manning’in kötü performansının önüne koyabileceğimiz bir çok durum var.

Aynı grubun bir başka takımı ile gündemi noktalayalım. Washington Redskins, Dallas Cowboys’a kaybederek 1-4 oldu. Sizce hala umut var mı Redskins adına? Robert Griffin III tekrardan RGIII olabilir mi? Redskins, kızılderelileri güncendirdiği için ismini değiştirmeli mi?

Berkan Uzun: Çok ama çok zor. Eagles’a yenilmeselerdi belki. Cowboys aldı başını gidiyor. Division dışı maçlarını kazansalar bile kendi gruplarında kalan maçları hep sıkıntı olucak…

İzge Can Günal: Bir üst soruyla aynı yöntemle gidiyorum izninizle: “RG3 Luck’tan daha iyi” diyenler vardı, sorarım onlar nerede? Şaka bir yana, tamamen iyileşmemiş bir Robert Griffin’i değerlendirmek doğru değil diye düşünüyorum. Tamamen iyileşmek sadece dizinin eski haline dönmesi de değil, darbe alma ve sakatlığı nüksettirme korkusunu da yenmesi lazım RG3’nin. Sırf bu yüzden çok çok az read option görüyoruz bu sezon Redskins’ten ve RG3’yi RG3 yapan koşu tehdidi zaten. Öte yandan Alfred Morris yokları oynuyor, ama bunun büyük bir sebebi yine Griffin’in koşu tehdidinin sıfıra yakın olması. Diz sakatlıklarından dönmek çok zor olabiliyor bildiğiniz gibi, tamamen Robert Griffin’in elinde yani Redskins’in kaderi. İsim konusunda ise ABD’nin bazen ırkçılık konusundaki hassasiyeti gereksizleşebiliyor bildiğiniz gibi. Ama bana sorarsanız takımın da, Obama’nın bile görüş belirttiği bir konuda bu kadar ayak diremesi de gereksiz. Takımın adını Pigskins yapıp Skins’li tezahüratları koruyabilirler. En iyisi Washington Griffins olur ama, RG3 olmadan bir hiçler çünkü. :)

Hilmi Çeltikçioğlu: Matematiksel umudun sorulmadığını varsayıyorum, çünkü en kabadayısı 3-3 olan NFC East’te matematiksel umuttan bol şey yok. Robert Griffin bir daha RGIII olsa da, bu sezon için zor. Olayı oyun kurucuya bağlamak elbette kolay, ama takımda başka eksikler var. Yaşlanma var, ve koçlarından bahsetmiyorum. Takımın adı konusu bile bütün bunlardan daha ilginç. Redskins bence ırkçı bir addır ve değiştirilmelidir; ama bu adın ırkçı manada kullanıldığı yıllar o kadar geride kaldı ki, meşhur N-Kelimesiyle aynı seviyede değerlendirmemek gerek. Bu yüzden çok da umrumda değil. Yine de NFL çok “politically correct” bir lig ve DC de memleketin en politik şehri. Herhangi bir takım sahibi adı değiştirirdi, ama Dan Snyder gibi bir adam gıcığına adı koruyup kıs kıs gülüyor olabilir.

Görkem Şahinoğlu: Robert Griffin yeniden RGIII olabilir, bunun işaretlerini Dallas karşısında bazı bölümlerde gösterdi. Artık daha rahat koşuyor fakat Griffin geçen yıla dönse bile artık çok geç kalmış olacak. NFC East son yılların en zayıf sezonunu yaşasa bile Redskins’in bu gruptaki şansı galibiyetsiz Giants’tan bile az. Çok kötü bir savunmaya sahipler, hücumda da Griffin ve Morris dışında ciddi bir playmaker’ları yok, hadi biraz da Garcon. Geçen sezon Griffin ve Morris taşımıştı takımı, bu sezon biri geriye gidince ne hale düştüklerini görüyoruz. İsim konusuna gelince bence değişmeli. Bana göre ırkçılık çağrıştıran bir isim. Yani bunun Washington Siyahileri (ingilizcesini koyun) ile arasında pek bir fark yok.