Canın sağ olsun be Jags… Ne bekliyorduk ki… Aramızda dağlar kadar fark olan ve bu sezon bileği bükülmeyen Denver Broncos’u, deplasmanda hem de binlerce Broncos taraftarının yuhalamaları arasında mı yenecektik… Ancak her ne kadar Jags, Broncos’a  35-19 ile boyun eğse de karşılaşma, öyle bazılarının tahmin ettiği (daha doğrusu salladığı) gibi geçmedi. Mesela Amerika’nın en ünlü gazetelerinden Wall Street Journal, karşılaşma için “Yüzyılın Maçı” başlığı altında bir haber yayınlamış ve haberin devamında da “21.Yüzyılın en kötü takımıyla, en iyi takımını Denver’da karşı karşıya getirecek karşılaşmada tarihi fark kaçınılmaz.” gibi iddialı bir cümle kullanmıştı. Tabi Wall Street Journal’ın bu haberi yayınlarken oldukça cezbedici iki istatistiği de vardı: Bunlardan ilki Broncos kicker’ı Matt Prater’ın bile ilk beş hafta yaptığı toplam 56 sayı ile Jags’in takım olarak yaptığı toplam 51 sayıyı geride bırakmayı başarmış olmasıydı. İkinci istatistik ise Jags için  çok daha yüz kızartıcı ki bir Jags yazarı olarak bu sezon neler neler yazdım ama bu herhalde içlerinden en utanç verici olanı…

21.yüzyılda sahaya çıkan 446 NFL takımı arasında (Takımların farklı sezonlardaki kadroları farklı takımlar olarak değerlendirilmiş. Örneğin Broncos’un ’05 ve ’06 sezonlarındaki kadroları istatistik hazırlanırken farklı takımlar olarak tutulmuş.) Jags’in ‘13 kadrosu, sezonun ilk beş haftasında attığı 51, yediği 163 sayı ile ile rakiplerinden en çok fark yiyen takımı olma unvanına bu sezonki berbat performansıyla erişmeyi başarırken buna karşılık ’13 Broncos kadrosu ise attığı 230 yediği 139 sayı ile sezonun ilk beş haftasında rakiplerine en çok fark atan beşinci takım olmuş.

Aslında sadece bu istatistik bile karşılaşmanın sonucunun başından belli olduğunu bu yüzden de gecenin bir vakti millet bilmem kaçıncı uykusunda bilmem kaçıncı rüyasını görüyorken sıcak yataktan kalkıp da izlenmeye değecek bir karşılaşma olmadığı izlenimini yaratabilir.

Ancak bazı maçlar vardır ki kağıt üzerindeki istatistikler, taktikler veya hamleler tamamen anlamsız kalır ki Pazar günkü Jags-Broncos karşılaşmasının da tam da bu türden bir hikayesi vardı çünkü Jags, birçok sakata, birçok eleştiriye ve birçok önyargıya rağmen takım olarak sahada aslanlar gibi savaştı ve şu an NFL’in en korkutucu takımı olarak gösterilen Denver Broncos’a maç boyunca korku dolu anlar yaşatmayı başardı. Bu ilginç karşılaşmanın detaylarına geçmeden önce artık gelenek haline getirdiğimiz haftanın yüzlerde küçük de olsa bir tebessüm yaratan olaylarına bir göz atalım.

Sen ne uyanık şeysin öyle…

Haftanın başında Dallas menşeli bir firma (ad vermek bize yakışmaz) şöyle bir bildiri yayınladı: “Eğer NFL 2013 sezonunun 6.haftasında Jacksonville Jaguars, Denver Bronocs’u mağlup etmeyi başarırsa şirketimiz hayır kurumlarına tam 100.000 dolarlık bağış yapacaktır. Şayet Broncos karşılaşmayı kazanırsa, Jags’in attığı sayı X 100 dolarlık bağış yapılacaktır.” Bu bildiriyi yayınlayana şu soruyu sormak lazım: “Jags, bu sezon hangi maçı almış da koskoca Broncos’u alt edebilecek?” Yani sen o bağışı 100 bin dolar değil de 100 trilyon dolar olarak belirlesen ne yazar? Acaba bu bağış yapma fikrine şu şekilde mi varıldı: “Broncos, nasıl olsa Jags’i havada karada yer. Biz de bu bağışın meblağsını artırabildiğimiz kadar artıralım da reklamımız olsun, eşe dosta akrabaya da havamız olsun?” Eğer böyle bir durum söz konusuysa ki Jags ve Broncos’un bu sezonki performanslarını düşününce kulağa hiç de mantıksız gelmiyor, herhalde firmanın patronu, Jags maçı 21-19’a getirince baya bir ecel teri dökmüştür. Neyse olan oldu ancak sonuçta bizim bu uyanık firma, yalnızca 1900 dolara reklamını gayet iyi şekilde yapmış oldu, adını da kamuoyuna fazlasıyla duyurmayı başardı.

Oysa ki biz karşılaşmayı 42-0 kazanmıştık…

Haftanın en eğlenceli olayı ise şüphesiz SB Nation adlı spor sitesinin ünlü yazarı John Bois’in, “Acaba Jags, ligin en güçlü ekibi olan Broncos’u deplasmanda nasıl yenebilir?” sorusundan hareketle başlattığı harika etkinlik oldu. Bois, dünya tersine dönmezse Jags’in Broncos’u hayatta yenemeyeceğini bildiğinden düşünmüş taşınmış ve bir Jags galibiyetinin ancak sanal ortamda, NFL Madden 25 oyununda gelebileceğini akıl etmiş ve sonuçta da Jags ve Broncos’u, iki takımı da bilgisayar kontrol edecek şekilde, defalarca karşı karşıya getirmiş. Ancak sonuç hep aynı, bütün maçları Broncos kazanmış. Bunun üzerine Bois, kadrolarda çok küçük(!) değişiklikler yapmış:

Mesela Broncos running back’i Knowshon Moreno’yu takımın quarterback’i yaparken efsane quarterback Peyton Manning’i running back pozisyonuna, genç tight end Julius Thomas’ı da punter pozisyonuna çekmiş. Yazarımız bununla da kalmamış Jags’e 1.90 boyunda tam 180 kilo ağırlığında, bütün yetenekleri en üst düzeyde canavar bir quarterback yaratmış ve Jags receiver’larının adlarını da, attığı tweet’lerde etkinliğe katılmak istediğini belirten bir kısım okurun adlarıyla değiştirmiş. En sonunda da maçı başlatmış. İki takım arasındaki fark günümüzdekinden bile fazla olunca Jags, sanal ortamda Broncos’u mundar etmiş ve karşılaşmayı 42-0 ile kazanmış. Ancak skordan çok maçın istatistikleri daha trajikomik: Çiçeği burnunda quarterback Moreno, toplam 226 yard pas ve tam 8 interception’la yalnızca 17.0 passer rating’de kalmış, NFL’in gelmiş geçmiş en uzun running back’i olan Manning ise taşıma başına yalnızca 2.3 yard kat edebilmiş, Julius Thomas ise attığı dört punt’ta sadece 52 yard alabilmiş. Buna karşılık Jags’in canavar quarterback’i BEEFTANK, 93.8 passer rating ile üç touchdown pası atmış ve de toplam 378 rushing yardı alırken tam dört touchdown’da koşmayı başarmış. Eee zaten bir Jags taraftarı için böyle bir galibiyet de ya rüyada gelir ya da böyle bir sanal ortamda…

Fırsat tepmekte üstümüze yoktur…

Jags oyuncuları karşılaşmaya adeta mermiye kafa atmaya hazır cengaverler gibi başladı ki bunu daha maçın ilk punt’ında yaptıkları daha doğrusu yapmaya çalıştıkları fake’ten anlamak mümkün. Jags yarı sahasının 27.yardından top kaldıran long snapper, topu punter Bryan Anger yerine fullback Will Ta’ufo’ou -daha isminde hayır yok- ile buluşturdu ancak Ta’ufo’ou yaptığı koşuda yalnızca bir yard alınca fake punt denemesi sonuçsuz kaldı ve Broncos, Jags’in elleriyle teslim ettiği bu lütufu karşılıksız bırakmadı ve quarterback Manning, maçın başlamasından yalnızca üç dakika sonra, topu Jags end zone’undaki tight-end Julius Thomas ile buluşturdu. Bu pozisyondan tam 10 dakika sonra ise Manning, bu sefer de Jags savunmasının receiver Wes Welker’ı unuttuğunu fark edince ki çaylak safety Jeremy Harris’in pozisyonda bariz bir hatası vardı, Broncos’un maçtaki ikinci touchdown’u da gelmiş oldu.

Jags için facia halinde geçen ilk çeyreğin ardından Broncos, maçın artık koptuğunu düşünüp yedek quarterback Brock Osweiler’ı ısındırmaya başlamıştı bile. Tabi karşınızda Jags gibi bir takım varsa maçın garantileyip garantilemediğinizi iki sefer düşünmeniz lazım (SÖYLEDİĞİNE KENDİSİ BİLE İNANMADI). Neyse, ikinci çeyrekte çok daha istekli ve arzulu bir Jags vardı sahada. Quarterback Blaine Gabbert’ın sakatlığı nedeniyle forma giymediği karşılaşmada Jags’i sürükleyen veteran oyun kurucu Chad Henne’ydi. Henne ve receiver Justin Blackmon’ın çabalarıyla çeyrek boyunca tam iki  kez Broncos red zone’una girmeyi başaran Jags, iki net touchdown imkanını harcadı, hele ki bir tanesinde 3rd down’da topu 30 saniyede kaldıramadık ve alan golüne kaldık. Ancak ikinci çeyreğin bitimine bir dakika kala Manning’in bu sezon attığı ikinci interception’u yakalayan ve touchdown ile sonuçlandıran linebacker Paul Posluszny sayesinde skoru 14-12’ye getirmeyi ve ümitlerimizi taze tutmayı başardık. Ayrıca ilk yarıda Jags hücumu toplam 175 yard alırken, Broncos hücumu 169 yard’da kaldı.

İkinci yarı ise Broncos’un genç running back’i Knowshon Moreno’nun touchdown’u ile başladı. Jags’in bu touchdown’a cevabı ise hemen bir sonraki hücumda geldi ve yıldız running back Maurie Jones-Drew bu sezonki ikinci touchdown’una imza atarak skoru 21-19’a getirdi. Ancak bu touchdown’dan birkaç dakika sonra maçın Broncos lehine kırılma anı yaşandı. Jags, red zone’undan top kaldıran Broncos, üst üste iki down’da touchdown’u bulamazken, 3rd down’da çaylak safety Jonathan Cyprien’e pass interference çalındı ve Broncos lehine otomatik first down verildi. Eğer Cyprien’ın bu hatası olmasa maç skoru Broncos kick’i ile 24-19 olacakken, Moreno’nun karşılaşmada attığı ikinci touchdown’u ile sonuçlandı ve skor 28-19’a geldi. Zaten sonrası da malum… Hevesi kırılan takım son çeyrekte eski alışkanlıklarına döndü ve bu kadar agresif ve istekli olduğumuz Broncos karşılaşmasını üzücü bir şekilde 35-19 ile kaybettik.

Son Eklemeler…

Bu karşılaşmada Jags adına birçok olumlu gelişme vardı. Mesela efsane quarterback Peyton Manning, attığı toplam 295 yard pas ile bu sezon ilk kez 300 yard’ın altında kaldı, karşılaşmada toplam 190 yard reception yaparak devleşen receiver Blackmon, geçirdiği sakatlık sonrası bu hafta sahalara dönen Broncos’un yıldız cornerback’i Champ Bailey’e adeta unutması gereken bir karşılaşma yaşattı. Hepsinden önemlisi galibiyetsiz Jags, bu sezon ilk kez, hem de bu kadar zor bir karşılaşmada, galibiyete bu denli yaklaşmayı başardı. Umarım tamamına önümüzdeki hafta San Diego Chargers karşısında ereriz. Chargers karşılaşması için son derece umutluyum.

Son olarak da herkesin kurban bayramını en içten dileklerimle kutladığımı belirtmek istiyorum.