Herkese merhaba, bu sezon sporumuzda uzun zamandan beri göremediğimiz çok güzel gelişmeler oluyor. Önce MHK daha sezon başlamadan kural kitapçığını kendi imkanları ile yayınladı. Şimdi de federasyonumuz daha lig kurası çekilmeden ve lig başlamasından teknik kurul kararlarını açıklandı. Geçen sezon yaşadığımız tecrübelere bakınca artık bir federasyonun asli görevi olan teknik kurulun zamanında toplanması ve kararların lig başlamasından önce açıklanmasına bile sevinir olduk. Olsun bu da bir gelişmedir… Demek ki yazdığımız yazıları ve eleştirileri birileri okuyor ve bir şeyler yapmaya çalışıyor.

Bu sezon oynanacak ligimizin teknik kurul kararlarının lig başlamadan ve kuralar çekilmeden açıklanması her açıdan olumlu bir gelişme olmuştur. Geçen sezon ciddi sıkıntılar yaratan teknik kurul kararlarını ragbiden copy-paste yapan teknik kurul başkanının teknik kurulda olmayışı, burada yazdığımız ve eleştirdiğimiz hususların artık yöneticilerce de görüldüğünün en önemli kanıtıdır.

Tabii bu arada geçen sezon çok eleştirmemiz sebebi ile Ragbi teknik turul kararları ile Amerikan futbolu teknik kurul Kararlarının bu sezon aynı gün, aynı anda yayınlandığını da belirtmek gerekir. Bu aşamada, geçen seneden farklı olarak, teknik kurulun “teknik” olarak toplandığını ve en azından bu kararlar üzerinde emek verdiğini biliyoruz. Bu bile bir gelişmedir. İki teknik kurul raporu arasında bulunan benzerlikler konusuna girmek istemiyorum merak eden bakıp yedi farkı bulabilirse memnun olurum.

Teknik kurul kararlarını tartışmadan önce tartışılması gereken teknik kurulun oluşturulma biçimidir. Halen oluşturulan teknik kurulda başkanın hangi teknik bilgisi ile bulunduğunu bilmiyoruz.  Burada aklıma birçok soru işareti geliyor;

Teknik Kurul Üyeleri hangi şartlar ile seçildiği bilinmemektedir.

Teknik Kurul toplantıları neden federasyonun başkanın dizinin dibinde yapılmaktadır, bilinmemektedir.

Teknik Kurul Üyesi olmak için başkana biat etme şartı mı vardır, bilinmemektedir.

Teknik Kurulda 1.Ligi temsilen neden bir kişi vardır, bilinmemektedir.

1.Ligden bir kişi yeterli deniliyor ise, 2.Ligden neden dört kişi vardır, bilinmemektedir.

Teknik kurulda bu sporun en yoğun oynandığı iki ilden biri olan Ankara’dan neden temsilci yoktur, bilinmektedir.

Bu kurulda MHK’yi temsilen neden kimse yoktur, bilinmemektedir.

Bir sporun teknik kurulunda o sporun yapıldığı tüm alanları temsil eden temsilcilerin bulunması gerekir. Vitrin organizasyon 1.Lig olması sebebi ile en çok temsilcinin 1.Ligden olması gerekir. 1.Ligin bir temsilci ile bu teknik kurulda temsil edilmesi asla yeterli değildir ve kurulda alınacak her kararın yetersiz olmasını sağlar. Buna ek olarak teknik kurulda MHK’nin mutlaka temsil edilmesi gerekir. Öncelikle Teknik Kurulun kuruluş şeklinde bir sorun var. Usul açısından yanlış olan bir kurulun bu sporun geleceği açısından karar vermesi beklenemez.

Burada benim önerim teknik kurulun önceki sezon lige katılan her takımdan bir temsilci tarafından oluşturulması ve genel konularda oy çokluğu ile karar alınmasıdır. Yalnızca bir ligi ilgilendiren kararlarda yalnız o ligin temsilcilerinin oy çokluğu ile karar almasıdır. Bu tip oluşturulacak bir teknik kurul çok sesliliği ile bu sporun ilerlemesi ve gelişmesi açısından ihtiyacı olan kararları daha doğru alacağını düşünmekteyim.

Teknik Kurul Kararlarını tek tek madde madde değerlendirmek istemiyorum. Genel olarak bakmak gerekir ise;

Genel olarak teknik kurul kararlarının, teknik kurul konularının dışarısında olduğu görülmekte. Teknik kurulun ceza verme ve hak mahrumiyeti gibi konularda karar verme yetkisi yoktur. Bu konular federasyon yönetim kurulunca ve disiplin kurulunca alınabilecek kararlardır. Bu aşamada teknik kurul kararlarının birçoğu yetki aşımı sebebi ile yok hükmündedir.

Lisans konusu teknik kurulun konusu değildir. Teknik kurulun federasyonun düzenlemesinde olan bir konuda karar alması yetki aşımıdır. Kaldı ki federasyon başkanı seçilirken kürsüden ben lisans ücreti aldırmayacağım diyen ve sonra bütçelerde bir tek Amerikan futbolundan lisans ücreti alındığı ortaya çıkan federasyonda, teknik kurulun işi lisans ücretinin düzenlenmesi değildir.

Sporumuz amatör ve gelişmekte olan bir spor branşı, bu sebeple sporumuzun teknik kurulunun sporun önünde bulunan engelleri kaldırması gerekir. Teknik kurul raporunun her yerinde yasal dayanağı olmadan para cezası konulması bizim gibi bir sporda kabul edilemez. Zaten federasyondan hiçbir yardım görmeyen veya federasyonun keyfi yardım edeceğini beyan ettiği bir sporda bir de takımların önüne ceza duvarları örmek sporu gelişmesini de engellemek demektir.

Bizim gibi yıl içerisinde kısıtlı maç imkanı olan bir spor branşında video gönderilmemesinin sonucunun önce para cezası sonrada hükmen mağlubiyet olması hiçbir şekilde açıklanamaz. Kaldı ki maç görüntüsünün ve tesliminin hiçbir standardı yokken bu tip bir zorunluluğun nasıl uygulanacağını da anlamak zor oluyor.

Maç yerinin üç gün önce bildirilmesi deplasman takımları için ciddi bir zorluk yaratır. Deplasman maçını Pazar günü oynayacak bir takımın gerekli kalacak yer ve otobüs organizasyonu için bir tek Cuma günü kalır ki buda bu kadar kısıtlı bir sürede deplasman takımı için organize olmasının önünde ciddi bir engeldir. Aynı şehir olmayan takımlarda bu sürenin en az beş gün olması gerekir.

Bizimki gibi gelişmekte olan spor branşlarında yabancı kısıtlamasının uygulanması mantıklı ama sürekli oyuncu değiştirilen bir branşta sahada üç yabancı bulunacak demek saçmalıktır. Sahada aynı anda bulunan yabancıyı ne antrenörün, ne hakemin ne de gözlemcinin takip edebilme şansı yoktur. Bunun yerine kadroya alınacak yabancı sayısının sınırlanması ve sezonun üçüncü lig maçından sonra sezon sonuna kadar yabancı lisansı çıkartılamaz şeklinde bir uygulama daha doğru olur kanısındayım.

Playoff uygulamasının varlığı ligin sürekliliğinin ve ligin son maçına kadar devamlılığın sağlanması açısından önemlidir. Bu sebeple, finalin iki takıma düşürülmesi iddiası kalmayan takımların sürekliliğine zarar verecektir.

Bu arada, fiilen toplanan teknik kurulumuzun aldığı kararlardan birçok kararın gene Ragbi teknik kurul kararları ile birebir aynı olduğu dikkatimi çekti. İnşallah bu sefer Ragbi bizden kopyalamıştır.

Her halükarda, sezon başlamasından ve kuralar çekilmeden teknik kurul kararlarının açıklanması, daha önce hata yapan üyelerin temizlenmesi, teknik kurulun gerçekten fiilen toplanarak karar alması olumlu gelişmeler. Ancak usul olarak yanlış olan bir teknik kurulun, gene Ragbi teknik kurul kararları ile birçok birebir aynı madde içeren ve teknik kurulun işi olmayan kararlar ile dolu olması sporun önünde halen bir engel olarak durmaktadır.