Sekizinci haftanın da tarih yapraklarında yerini almasıyla birlikte resmen NFL sezonunu yarıladığımız şu dönemde içimiz biraz buruk. Bir yandan da heyecanlıyız çünkü asıl mücadele şimdi başlıyor. Biz de NFLTR insanları olarak her hafta olduğu gibi geride kalan 8.haftayı da öne çıkan olaylarıyla değerlendirdik. Duydum ki iki hafta önce sorduğum soruları çok beğenmişsiniz, bu nedenle bu hafta da gündemi belirleyen ben olacağım. Atlanta Falcons bir kez daha yenilerek playoff şansını artık mucizelere bıraktı ama bu sefer satırlarımızda yer almayacak maalesef. Her hafta aynı takımı konuşacak değiliz değil mi yani? New York Giants ise bir kez daha kazandı ama bir kaç maç daha kazanana kadar dikkatimizi çekemeyecekler. Aksine üst üste iki maç kaybeden Philadelphia Eagles dikkatimizi fazlasıyla çekiyor ve kendilerini alt satırlarımızda okuyacaksınız. Detriot Lions ve Dallas Cowboys ise bu sezonun en izlenesi takımları olduklarını bu haftaya kadar zaten kanıtlamışlardı, birbirleriyle karşılaşmaları ise tam beklediğimiz bir şölene sahne oldu. Bu karşılaşma NFL gündemine damga vurduğu gibi bizim gündemimize de damga vurmayı başardı. Henüz bir takımı uzun yıllar sırtlayacak sürekliliği gösterememiş olsa bile Terrelle Pryor, her hafta başka kimsenin yapamayacaklarını birer, ikişer yapmaya devam ediyor. En son maçın ilk drive’ında Steelers’a karşı 93 yardlık bir koşu touchdown’ına imza atarak rekor kıran Raiders’ın aykırı oyun kurucusu da köşemizin konuğu. Diğer konularımız ise ligin en büyük hücum güçlerinden birine liderlik eden Drew Brees ve kıvılcımlarını artık ateşe çevirmeye başlayan “Red Rifle” Andy Dalton. Bu kadar gevezelikten sonra sizleri yazarlarımız ve sorularla baş başa bırakıyorum.

NFL’de 8.haftaya wide reciever’lar damga vurdu desek yanılmış olmayız. Haftanın en parlayan isimleri de 329 yard pas tutan Calvin Johnson ve dört touchdown pası yakalayan Marvin Jones’tu. Bu iki oyuncu hakkındaki yorumlarınız nelerdir?

Hilmi Çeltikçioğlu: Bir kere Marvin Jones iyi bir maç geçirdi, o kadar. Fantasy futbol yaklaşımları bunlar, önemsemiyorum. Calvin Johnson ise her zamanki gibi dominant bir maç çıkardı. NFL koçları gerizekalı değil, Cowboys da çok kötü bir takım değil. Maçın skoru da ortadayken nasıl bu adam bu kadar bariz böyle bir maç çıkarıyor? Ne gereksiz yere eskiyi savunurum, ne de mevcut oyuncunun borazancısı olurum; Jerry Rice kusura bakmasın da Megatron’u gelmiş geçmiş en iyi receiver ilan etmek istiyorum. Hatta ettim bile, klavye benim tuş benim… Pek yakında sinemalarda: Hilmi Jim Brown’ı üzerek Adrian Peterson’ı da gelmiş geçmiş en iyi ilan ediyor!

Barış Erengüç: 
Marvin Jones genç ve oldukça yetenekli bir oyuncu ve AJ Green ile birlikte Bengals hücumunun bel kemiğini oluşturacaklar önümüzdeki yıllarda. Ancak Calvin Johnson nam-ı diğer “Megatron” (bunu ilk draft edildiği sene de söylemiştim) bu ligin son yıllarda gördüğü en özellikli, en kapsamı yetenek setine sahip WR’ı. Adamda bu iş için yeterli fizik altyapısı mevcut boy desen süper, zeka desen ha keza. Aslında onu diğer aynı pozisyonlarda oynayan oyunculardan ayıran en büyük fark oldukça uzun olmasına rağmen inanılmaz hızlı depar atabiliyor olması. Kendisi Adrian Peterson, Peyton Manning ile birlikte izlemekten inanılmaz bir keyif aldığım üç oyuncudan biri. Saha içerisinde yarattığı farkı kelimelere dökmek yetersiz bence. Olağanüstü yeteneğini saha içinde ve dışındaki yaşamı ile tam örnek bir sporcu. Siyahi oyuncularda bu tip bir birleşimi bulmak maalesef çok kolay değil ama kendisi bence yaşı küçük birçok siyahi yeteneğe de örnek olacak biri. Kendisi NFL’e her anlamda aşırı değer katıyor.

Çağatay Akkaya: Marvin Jones, fantasy takımımda yedekteydi ve onun yerine bu sezonu top tutamayarak geçiren Marques Colston maça başladı. Benim hayal kırıklığımı kim tahmin edebilir ki?.. Neyse şaka bir yana son iki haftadır iki oynuyor Marvin Jones, bunun nedeni de opsiyon olarak kullanılması, sezona yayılacak bir performans olduğunu düşünmüyorum. Calvin Johnson’a gelince, kabiliyetine ve oyununa denecek birşey yok. Açık ara NFL’deki en iyi WR olduğunu arada kendisiyle kıyaslanan Dez Bryant karşısında da gösterdi. (Dez Bryant kötü oyuncu demiyorum, Johnson çok iyi oyuncu sadece).

Kaan Özaydın: Ben Marvin Jones konusunda Hilmi Çeltikçioğlu ve Çağatay Akkaya’ya katılmayacağım. Bir maçta dört touchdown yapan bir oyuncu iyi bir maç geçirmekten çok daha fazlasını yapmıştı. Her ne kadar Perşembe gecesi oynanan (9.haftanın ilk maçı) Bengals – Dolphins maçında Bengals yenilse de Marvin Jones yine oldukça iyi bir performans sergiledi, bir touchdown’ı sayılmadı falan filan. Bu sezon sakatlıklar yüzünden pek izleyemedğimiz Cowboys’un yıldızı Miles Austin de yıllar önce benzer bir dev maç sonucu yıldızlık statüsüne erişmişti. Marvin Jones sezonun en büyük çıkış yapan isimlerinden, önümüzdeki yıllarda AJ Green ile ligin en tehlikeli WR ikililerinden biri olacaklar.

Haftanın ve sezonun en zevkli maçlarından birine sahne olan Cowboys-Lions maçına Calvin Johnson dışında damga vuran bir wide reciever daha vardı, hem saha içinde hem de saha kenarındaki hareketleriyle çok konuşulan Dez Bryant’ın her iki alandaki performansını nasıl değerlendiriyorsunuz? Bu agresif tutumu doğru mu?

Hilmi Çeltikçioğlu: Dez Bryant öyle Golden Tate kadar çiğ bir adam olmadığından bu olayı epey bir takip ettim. Bir kaç kişi birden Bryant’ın şikayetçi mızmızcı değil de takımı gaza getirecek söylemlerde bulunduğunu ifade etti; ben de onlara inanıyorum. Bu meseleyi fazla dürtmeye gerek yok bence.

Barış Erengüç: Dez Bryant oldukça yetenekli ve performansı da oldukça iyi bu su götürmez bir gerçek ama Cowboys ve Romo, Owens’ın bıraktığı izleri yeni silerken karşılarına yine hep topu bana atın ben boşum diye ağlayan bir küçük çocuk mu var bilemiyorum ama televizyondan görüntüler hiç te hoş durmuyodu. Bu adamları falakaya yatıracaksın gerçekten gördükçe sinirleniyorum. Jason Garrett sadece bakıyor ben olsam otur yerine tarzı yaklaşıp bu egosu şişen şımarık çocuğun haddini anında bildirirdim. Sahada takımın dengesini bozacak en süper oyuncu bile olsa ki kendisi bu takımın en iyi WR’si gözünün yaşına bakılmadan dışarıda bırakılmalı. Yaptığı hareketlerin motivasyon amaçlı olduğunu iddaa etse bile hiç kimseye faydası olmadığı gibi aksine ciddi anlamda olmusuzluğa yol açıyor diye düşünüyorum.

Çağatay Akkaya: Bu hafta ortaya çıkan bir videoda Dez Bryant’ın söylenmek değil, oyunlar hakkında konuştuğu ve takım arkadaşlarına ateşleyici biçimde söylemlerde bulunduğu, olumsuz birşeyler gevelemediği ortaya çıktı. Sporun doğası gereği rekabet var, sporcu da öyle ya da böyle bu rekabetin bir parçası. Şahsi görüşüm, hırslı bir oyuncu, saçma sapan laflar etmedikçe, durduk yere arkadaşlarıyla kavga etmedikçe, dozajını da abartmadıkça olumlu bir profildir. Dez Bryant saha içinde de aynı agresifliği göstermek istemiş ancak yapamamıştır, saha dışına taşmıştır, olay budur…

Kaan Özaydın: Calvin Johnson’ı da farklı yapan bir noktada bu bence. 2000’li yıllara damga vuran wide receiver’lara baktığımızda hepsi sorunlu adamlar. Terrell Owens, Randy Moss, Chad Johnson, Plaxico Burress,  Anquan Boldin… Bu oyuncular saha içinde herkesi heyecanlandırsa da takım içi dengeleri bozdular yıllarca. Dez Bryant çaylak yılında Dallas’ın o zamanki yıldız receiver’ı Roy Williams ile de neredeyse birbirine giriyordu. Lions maçında hadi Romo’ya bağırdı çağırdı ama yıllardır takımın sembol isimlerinden biri haline gelmiş Jason Witten’dan ne istedi onu anlayamadım. Kendisine sakin olmasını öneriyorum çünkü üzerinize “sorunlu oyuncu” etiketi bir yapışırsa, zor çıkartırsınız.

Sezona fırtına gibi girip herkesin konuştuğu Chip Kelly ve Philadelphia Eagles serbest düşüşe geçmiş durumda. Takımın 360 derece dönen bu performansında oyun kurucuların sakatlığı mı en büyük etkendi? Yoksa başka bir neden mi var?

Hilmi Çeltikçioğlu: Chip Kelly kalitesi belli bir koç, ama şimdiye kadarki kariyeri ona NFL başarısını garanti etmiyor. Yine de oldukça farklı bir sistem getirmeye çalışıyor ve bunun için gereken kadronun oluşması zaman alabilir. Mesele bu takımın beklentilerin altında oynaması değil, beklentilerin gereksiz yükseklikte olması. Takımı GM kurar, koç oynatır. Olay sadece oyun kurucuda değil yani bu takımda.

Barış Erengüç: Eagles için sürpriz takım olabilirler ve zayıf bir grupta oldukları için o grupta Chip Kelly ofans yapısıyla ses getiren işler yapabilirler demiştim. Sorunun cevabı ise evet aslında en büyük sebep QB sakatlıkları diyebiliriz. Hızlı bir hücum yapısına sahip Eagles için Vick’in sürekli sakatlanması ve onun yedeği Foles’un da aynı kadere maruz kalması sonucu hücumun işleyişinde ciddi sıkıntılar oluşuyor. Eagles’ın bence en büyük şansı NFC East gibi tüm ligin en zayıf grubunda yer almaları. Düşünün ki 0-6 başlayan Giants’ın bile playofftan sadece iki maç uzak şu itibariyle. Eagles eğer QB pozisyonunda bir stabilizasyon sağlayabilirse defansif anlamda asla kötü bir takım da olmadıklarına göre son ana kadar grupta mücadelenin içinde kalabilirler.

Çağatay Akkaya:
 NFL koçları boş adamlar değiller ve elbette ki Chip Kelly’nin sistemi için çözüm bulmuş olmaları olası. Onu bıraktım, Eagles zaten sezonun ilk bir-iki maçındaki sistemden uzak oynamakta. Onu da bıraktım, Kelly’nin sistemine daha çok uyum gösterebilecek QB zannımca Michael Vick. Onun sakatlıkları da Eagles’ın ritmini etkilemekte. Nedenler böyle sıralanabilir…

Kaan Özaydın: Ben soruyu pek anlamadım. 360 derece dönünce başladığın noktada olmunmaz mı Görkem? Hayır, 180 derece demek istedim dersen o zaman cevap veririm. :) Chip Kelly, NFL’de pek görmeye alışkın olmadığımız, NFL’de işlemediği düşünülen spread offense’i uyguluyor. Bu sistemi ile oynayan hatta ve hatta spread’in NFL’de işe yaradığını kanıtlayan bir başka takım da çok sükse yapmıştı. O takım 2011 Denver Broncos’tu. Quarterback’i ise malumunuz Tim Tebow’du. Vick sakatlanıyor mu, Foles ve Barkley pocket passer mı, getir Tim Tebow’u uygula spread offense’ini kazan maçları. Yoksa böyle Vick iyileşti spread yapalım, iş Foles’a düştü normal hücuma geri dönelim ile olmaz bu işler.

Haftanın oyun kurucu performanslarına da değinmeden olmaz. Andy Dalton ve Drew Brees beşer TD pasıyla yıldızlaştılar. Sizce Andy Dalton, genç Bengals kadrosuna başarıya taşıyacak isim mi? Peki Drew Brees ve askerlerinin Super Bowl şansını nasıl buluyorsunuz?


Hilmi Çeltikçioğlu:
 Andy Dalton arada güzel maçlar çıkarıyor ama ne yaparsa yapsın NFL’in elit oyun kurucuları arasında değil. Her ne kadar pas oyununun zirveye çıktığı yıllarda yaşıyor olsak da Dalton’dan kötü oyun kurucularla da başarıya ulaşan takımlar oldu. O yüzden sorunun cevabı evet, Dalton ile Bengals başarıya ulaşabilir ama kim kimi taşır o sonradan belli olur. Brees için ise söylenecek çok şey yok çünkü hemen yukarıda yazdığım “elit oyun kurucu”lardan biridir Purdue mezunumuz. Saints bu sene kolay konferansın kolay division’ında; o yüzden playoff’lara çıkmaları kesin gibi. Devamının tahmini ise bir-iki maça baktığı için sallamaya dayanır en fazla. Ben sene başında (bakın sene başı diyorum) Super Bowl’da Denver, Green Bay’i yener demiştim, şu ana kadar da tahminimi değiştirmeye lüzum görmüyorum. Saints ise elbette NFC’yi o maçta temsil etmeye en yakın ekiplerden biri.

Barış Erengüç: Andy Dalton zaten Bengals’ı başarıya taşıyan isimlerden biri. 20 sene sonra Bengals üstüste playoff yaptıysa bunun en büyük nedeni kendisi ve hücumda orkestra şefi gibi olan peraslında. Tabi buna Mike Zimmer gibi gerçek anlamda kurt bir defansif zeka ve yıllar boyu Mike Brownzede olmuş bu camia’nın oyuncu draft etme mentalitesinin inanılmaz derecede pozitifleşmesi ile Bengals’a baktığımda hem hücumda hem de defansta inanılmaz yetenekli oyuncularla donatıldıklarını görüyorum. Bence gelecekleri oldukça parlak. Yeter ki Mike Brown işe karışıp, bir çuval inciri berbat etmesin. Drew Brees ve onun Saints’i zaten bu ligin hep yükseklerinde olan takımlardan. Drew Brees’in boy dezantajına rağmen inanılmaz pas isabet oranı beni hep etkilemiştir. Geçen sene farklı olaylar sonucu takım zedelendi ama bu sene herşey normale dönmüş görünüyor. NFC’de Seahawks, 49ers ve Packers ile birlikte en güçlü takım onlar. Eşleşmeler izin verirse divisional maçlarda bu takımları görmemiz kuvvetle muhtemel. Açıkçası o noktadan herşey olabilir zira Saints bunu yapabilecek güce sahip.

Çağatay Akkaya: Drew Brees ve askerlerinin, yetenekli ancak hala toy olan Bengals’e nazaran Super Bowl’a yürümeleri elbette ki daha olası. Andy Dalton vasat üzeri bir QB, NFL takipçileri zannediyorum ki ligdeki ilk beş QB arasına almaz kendisini. Andy Dalton’ın önünde elbette ki başarılı bir kariyer olacak ancak Drew Brees kalitesine erişmesi de mümkün değil.

Kaan Özaydın:
 Andy Dalton, ligin en underrated oyun kurucularından biri. Çaylak sezonunda insanüstü bir yıl geçiren Cam Newton olmasa yılın çaylağı ödülünü kucaklamış olacaktı. Evet şuanda en iyi beş QB arasında yer alamaz ama gelecekte alacağı kesin. Her sezon üstüne bir daha koyuyor. İki maç üst üste üçer touchdown pası atıp bir sonraki beş touchdown pası atmak herkesin yapabileceği iş değil. Perşembe gecesi aynı performansı gösteremedi ama arada olur öyle. Şöyle söyleyeyim bu kırmızı kafalı arkadaş geçen sezon herkesin hayranlıkla izlediği bazıları yıldız, bazıları ligin geleceği denilen isimlerden fazla touchdown pası attı. Bu isimler arasında Andrew Luck, RGIII, Jay Cutler, Matthew Stafford, Cam Newton, Joe Flacco gibileri bulunuyor. Daha iki buçuk yıldır ligde bu adam. Gözlerden ırak olsa da izlemeye devam edin kendisini, şimdiden sağda solda bahsedin, iki-üç sezon sonra ismi “baba” QB’lerle birlikte anılmaya başlayınca ben demiştim derseniz.

Soruları ben sorunca Oakland Raiders sorusu da otomatikman geliyor. Terrelle Pryor, bu hafta geleneksel QB performansı dışında bir oyun oynadı ve 100 yard pasın altında kalıp 100 yard koşunun üstüne çıktı. Pryor, Oakland’ı Browns, Jaguars gibi takımların arasından ortalama takımların seviyesine taşıdı görüşüne katılıyor musunuz?

Hilmi Çeltikçioğlu: Heyyyyy gidi Oakland! Zirvedeki günlerin ne çabuk unutuldu? Daha 10 sene önce Super Bowl’daydın… Yeni taraftarlar rezilliği kanıksamış, vasatlıkla övünür olmuş. Takımın adı Jaguars, Browns ile anılır olmuş. Ağla o vakit John Madden; dön mezarında koca Al… <\titrek ses> Al Davis son yıllarda takımı yerin dibine soktu, doğrudur. Green Bay kökenli GM Reggie McKenzie göreve gelene kadar iki dakikada takımın üç-beş yıllık geleceğini Carson Palmer’a kilitleyen ucube takası da biliyoruz hepimiz. Terrelle Pryor’a gelen kadar takımın eksiği çok; ama bu adam yıllardır taraftarın özlemle beklediği bir ateş olabilir, yaşı dolayısıyla franchise’ı bir yerlere getirebilir. Sorunun cevabı evet, ortalama takımların seviyesine geldi Oakland ve Pryor’ın da az çok katkısı var.

Çağatay Akkaya: Terrelle Pryor bu sezon Raiders seyircisinin afyonu oldu bir nevi. Raiders, belki o olsa da olmasa da belli bir düzeyde kalacak, başarıdan uzak olacaktı ancak ilerki yıllarda bu sezon hatırlanmak istediğinde Pryor ve bazı maçlardaki performansı göz önüne gelecek. Uzun vadede Raiders için plan Terrelle Pryor olmayacaktır diye düşünüyorum. Zira ilk ve öncelikli görevi pas oyununda Pryor’ın zayıf kaldığını gözden kaçırmamak gerek.

Kaan Özaydın: Yine Tim Tebow’u anacağım, kendimi Skip Bayless gibi hissetmeye başladım ama aynı istatistiği Pryor yapınca “bu çocuk bir harika” Tim Tebow yapınca “auuuv”. Şaka bir yana bu sezon Oakland’ın maç kazanma sebebi de izlenme sebebi de Terrelle Pryor. Keza birkaç hafta önce Pryor’ın oynamadığı Washington Redskins maçında Raiders’ın geçen sezonki halinden bir farkı olmadığını gördük. Pryor’ı izleyip de Carson Palmer ile geçen bir buçuk sezona, onun için verilen draft haklarına yanmamak elde değil.