Herkese merhaba, bildiğiniz üzere NTV Spor haber sitesinde yayınlanan haber ile Türkiye Amerikan Futbolu Liginin başlayacağını öğrendik. Dün oynanan müsabakalarla başlayan ligimiz hayırlı olsun, tüm sporcularımıza sakatlıksız ve başarılı bir sezon dilerim.

Önceki sezonlar ile kıyaslandığında ligimizin ilan edilen tarihte başlaması umut verici ama her zaman olduğu gibi daha lig başlamadan birçok sorun ortaya çıktı. Önce kendini federasyonun yerine koyan  teknik kurul kararları gördük. Teknik kurul kararlarının teknik kurul kararı ile alakası yoktu, teknik kurul sanki yönetim kurulu, denetleme kurulu ve disiplin kurulu kendisiymiş gibi kararlar almıştı ya da teknik kurula bu kararlar aldırılmıştı. Daha sonra ise kuraya katılan iki takımın lige katılamayacağını öğrendik.

FİKSTÜR SORUNU

Sporumuzun önünde bulunan en büyük sorun ligimizin yedi ay gibi çok uzun bir sürede oynanan az maç ile devam etmesidir. İkinci lig altı aylık bir sürede oynanacak dört maç ile tamamlanacaktır. Yani 2.Lig’e katılan bir takım 1,5 ayda bir maç yapacaktır. Akdeniz takımının lige alınmaması ile 2.Lig A grubunda olan takımlar ise ik, ayda bir maç yapacaktır. 2.Lig’de bu kadar az maç yapılacak iken Akdeniz takımının keyfi bir karar ile lige alınmaması, Yaşar Admirals’ın lige katılamaması ve tekrar kurulduğunu bildiğimiz Selimiye Parsları takımın lige katılması için desteklenmemesi bu sorunların çözümünün önünde engeldir.

1.Lig’de ise Ankara Cats takımının kapatılacağı haberi sonrasında yedi ayda takımlarımızın oynayacağı maç sayısı altı maça, yani neredeyse ayda bir maça düşmüştür. Bu yaşanan fikstür sorunu sporumuzun pazarlamasına engel olmaktadır. Sponsor firmalara altı aylık süreçte oynanacak “kesin olmayan” altı maçı hiçbir takım açıklayamamaktadır. Ayrıca bu kadar uzun bir sürede yapılan az maç takım oyuncularının konsantrasyonlarına olumsuz etki oluşturarak sakatlık riski yaratmaktadır.

FEDERASYONUN TUTUMU

Federasyon ise teknik kurul kararları ile sporumuzu yönetmeye çalışarak, sporumuzun hiçbir kararına karışmamaktadır veya federasyon sorumluluğu kendi üzerinden atarak, kendi dikte ettirdiği kararlar ile sorumluluğu teknik kurula yüklemektedir. Hatta sitesinde ligimiz ile alakalı haber, fikstür, saha, skor ve lig tablosu bile girmeyerek Türkiye’de Amerikan futbolu yokmuş gibi davranmaktadır.

Bu güne kadar federasyon lig tablosunu sitesinde açıklamadı. Şampiyon listesinde ise iki sezon öncesinin şampiyonu gözüküyor. Geçen sezondan farklı olarak bu sezon federasyon sitesinde artık lig fikstürü ve maç yerleri açıklanmıyor. Tabii bu sebeple muhtemelen maç skorlarını da eş, dost vasıtası ile öğreneceğiz. Kısaca federasyonun artık Amerikan futbolu ile kura çekimleri dışında bir alakası kalmadı.

Federasyon lige katılmak isteyen takımları daha çoğaltıp, teşvik edeceğine köstek olmaktadır. Onlara yanlış bilgiler vererek lige katılımlarını engellemektedir. Kapanan takımları bir şekilde devam edebilmesi için destek ve çalışmalar yapmamaktadır. Daha lig başlamadan iki ligden iki takım maçlara katılamayacak olduğu halde hiçbir şekilde bu durumu umursamamaktadır.

Bu yaşananlar bana tek sonuç veriyor, federasyon sporumuzun daha çok takım ile yapılmasını gelişmesini ve tanıtılmasını istemiyor. “Küçük olsun benim olsun” hesabı güdüyorlar. Bu spor daha fazla takım ile yapılırsa, daha çekişmeli bir lig olursa, sponsor ve medya ilgisi olursa bu branşın kendi ellerinden gideceğini düşündüklerinden olabildiğince sporu engelliyorlar.

ANLAMSIZ TEKNİK KURUL KARARLARI

İşin daha açı tarafını ise lig başlama aşamasında yaşadık. Teknik kurul sporun teknik konularında karar vereceğine, tamamı ile yönetim kurulunun kararlarını aldı veya aldırıldı. Çok ilginç bir karar ile 2.Lig’e başvuran Akdeniz Üniversitesi takımı, Amerikan futbolu branşını Antalyaspor’a devrettiği halde lige alınmadı. Bunun sebebi de teknik kurul gösterildi. Detayları Emrah Tatlı’nın forumda yazdığı yazıdan öğrenebilirsiniz.

Her nasıl oldu ise bir teknik kurul kararı ile, “yine”, sayın asbaşkanımız ve bir teknik kurul üyemizin saha kenarında fiilen antrenörlüğünü yaptığı, Bostanlıspor’un deplasmana gideceği takımın lig öncesi başına bir hal geldi ve Bostanlıspor’un rakibi sayısı bir takım azaldı. Bu gelişme ile Bostanlıspor’un deplasmanı bir adet azaldı. Her sezon nedense Bostanlıspor’un rakibi olan takımların başına hep bu tür vukuatlar geliyor. Ya oyuncularına “federasyon kararı” ile fahiş lisans paraları ödeniyor, ya “kendi” hataları ile lige katılamıyorlar, ya “kendi” hataları ile zamanında başvurmadıkları için kendi sahalarında oynamaları gereken maçları rakibin gelmemesi ile hükmen kaybediyorlar,ya da grubunda birinci olma avantajında olan takımlar grubunda ikinci olan Bostanlıspor’a deplasmana gidiyorlar. İşin ilginç yanı bu tip sorunlar hep Bostanlıspor’un rakiplerine veya deplasmana maça gidecekleri takımlara oluyor. Umarız artık bu sezon ligde azalan rakipleri ile Bostanlıspor 1.Lig’e çıkarda, en azından 2.Lig daha adil bir mücadele ortamında oynanabilir.

Federasyonun maçlar ile alakalı hiçbir şeye karışmayacağı ve hatta canı isterse canının istediği takımlara yardım yapacağı teknik kurul kararı ile açıklanınca, daha lig başlamadan iki takım fire versek de, ligimiz ilk defa zamanında başladı.

Demek ki federasyon olmayınca ligimiz daha güzel yürüyor.  Takımlara yardım konusuna gelince federasyon adına para harcama yetkisi yönetim kurulunun devredilemez yetkisi olduğuna göre teknik kurul kararında bu nasıl geçer diye sormayın. O zaman insan bir anda “yoksa teknik kurula para harcama yetkisi mi verildi?” diye düşünüyor. Yarın lig ile alakalı yapılan harcamalardan teknik kurul üyeleri sorumlu mu tutulur sorularını size bıraktım.

Konumuza geri dönmek gerekir ise açıklanan teknik kurul kararları ile federasyon ligimizden iyice elini ayağını çekti ve ilk defa bu sezon ligimiz zamanında başladı. Ancak teknik kurul kararları bir yönetim kurulu gibi açıklanınca, teknik kurul asli konusunda uzaklaştı ve sporun sürekliliği ve sağlıklı oynaması için alınması gereken hiçbir kararı almadı. Ligin sürekliliğinin sağlanması, spor müsabakası oyun kuralları ve sporcu sağlığı kurallarının hiçbiri teknik kurul kararlarının içerisinde yer almadı. Teknik kurul anlaşılmaz bir şekilde müsabaka kaç dakika oynanacak, sporcu sakatlıklarında ne yapılacak, kaç hakemle oynanacak ve benzeri müsabaka sırasında uygulanacak teknik kurallar ile ilgilenmek yerine lisans ücretini zamanında ödemeyen takımı verilecek cezayı yazdı. İşin ilginç tarafı lisans başvurusu teknik kurula yapılmıyor, lisansı teknik kurul onaylamıyor, lisans ücretlerini teknik kurul tahsil etmiyor ve lisansları müsabaka sırasında teknik kurul kontrol etmiyor. Ancak lisans ücretine ve cezasına teknik kurul karar veriyor. Bu benim mahalle bakkalına gidip sabah şu saatte aç, akşam şu saatte kapa, saatinde açıp kapamazsan şu kadar cezayı git belediye’ye öde demek gibi bir şey…

Bu kadar sorun içerisinde özveri ile bir şeyler yapmaya çalışan tüm takımları ve sporcularını canı gönülden kutluyorum ve herkese sakatlıksız bir sezon diliyorum. Kalın sağlıcakla…