NFL’de oldukça ilginç olaylara sahne olan 12.haftayı geride bıraktık, hatta Şükran Günü dolayısıyla Perşembe akşamına konan üç maç ile birlikte 13.haftaya hızlıca bir giriş yapmış olduk. Dallas Cowboys, 11.haftada playoff yarışındaki en önemli rakiplerinden biri olan New York Giants’ı son saniye alan golü ile yenmeyi başardı. Bu galibiyette herkesi şaşırtan nokta, Dallas oyun kurucusu Tony Romo’nun maçın son anlarını iyi oynaması oldu. Kariyerinin başından beri kritik anlarda başarısız olmasıyla ün yapmış, iki sezondur son maçta takımı playoff’tan eden Romo, takımını galibiyete taşıyarak adeta bu sezon işlerin değişebileceği sinyalini verdi. Cowboys, Giants galibiyetinin üstüne Perşembe gecesi Oakland Raiders’ı yenerek NFC Doğu’nun zirvesine oturdu ancak yine işleri son haftaya kalacak gibi gözüküyor. Aaron Rodgers olmadan tanınmaz hale gelmiş Green Bay Packers ise Matt Flynn’in bir buçuk sezon sonra takıma geri döndüğü maçta 12.haftada Minnesota Vikings ile berabere kaldı. Yazarlarımızla Matt Flynn, Rodgers’ın yokluğunu tartışaduralım, kendisi böyle bir şeyin ihtimal dahilinde olmadığı Perşembe gecesi bize gösterdi ve Packers, Detroit Lions karşıosında hezimete uğrarken yokları oynadı. Bu haftanın gündeminde yazarlarımıza, Denver’ı inanılmaz bir geri dönüşle deviren New England Patriots’ı, sessiz ve derinden gelerek playoff potasına giren Arizona Cardinals’ı, iki haftadır kaybeden Kansas City Chiefs’i, Matt Flynn ve Packers’ı, Romo ve Cowboys’u, biraz biraz da üç ay öncesinin şampiyonluk adaylarından olan iki galibiyetli takımlar Atlanta Falcons ve Houston Texans’ı sorduk…

New England Patriots bu sezon çokca eleştirilmesine rağmen bu hafta Denver Broncos karşısında 24-0’dan geri gelerek kazanıp adeta tekrardan herkese kendisini hatırlattı. Sizce off-season’da bu kadar kan kaybetmiş Patriots’ın 8-3 olması normal mi? Brady ve arkadaşlarının şampiyonluk şansı var mı?

Görkem Şahinoğlu: Patriots sezon öncesinde yaşadığı kayıplara rağmen hala çok iyi bir takım ancak bir şampiyonluk adayı olarak değerlendirmiyorum onları. Denver karşısında 24 sayı farkla geriye düşüp maçı kazanmak büyük bir başarı ancak Denver’ın oynamaya gelmediği daha maçın başından belliydi. Patriots’ın kendi hataları olmasa o kadar erken farklı geriye de düşmeyeceklerdi. Klasik bir Peyton Manning ve soğuk hava hikayesi izledik. Filmin uzun metrajını izlemek isteyenler geçen yıl divisional round Baltimore Ravens maçını izleyebilirler. Kısacası Patriots çok kötü bir Broncos karşısında kazanması gereken maçı kazandı, abartılacak bir şey yok. Savunmalarında Mayo ve Wilfork gibi çok önemli kayıplara sahip olduklarından da onları şampiyonluk adayı olarak görmüyorum.

Çağatay Akkaya: 
Patriots, sezon başlangıcında topallayarak başladığı için NFL takipçilerini şaşırttı, zira hala iyi bir kadroya, onun da ötesi Tom Brady’e sahipler. Playoff biletini çoktan aldılar gibi, Brady ile beraber yine onları playoff’ta görmek izleyici için büyük bir keyif olsa da, şampiyonluk adayı kategorisinden hala uzakta olduklarını da söylemek lazım. Soruda belirtilen Broncos karşılaşmasıdaki geri dönüşü elbette takdir etmekle beraber, bu karşılaşmanın Patriots’u Super Bowl adayı yaptığını düşünmemekteyim.

Barış Erengüç: Patriots her koşulda Patriots’dır. Bu takım son 12 senedir aynı mentalite ile yönetiliyor. Bu koç Belichick’in farkıdır. Bir çok takımda hücumda veya defansta bazı üst kalite oyuncuların eksikliği ciddi problemler yaratıp takımın gidişatını etkilerken Patriots, Brady’nin olmadığı bir sezonda bile 11-5 gibi son derece başarılı bir sezon geçirmişti. Düşünün ön savunmanın bel kemiği, kütle ve kalite olarak yeri doldurulması bence imkansız olan Vince Wilfork ve Tommy Kelly eksikliğine rağmen çaylak yetenekler Chris Jones ve Joe Vellano hatalar yapsalar da gerçekten başarılılar. Sonuç olarak Patriots asla pes etmeyen ve başarıyı arzulayan ve isteyen oyunculardan kurulu. Böyle bir takımı da en iyi takım olarak görmesem bile asla şampiyonluk adayları listesi dışında bırakamayız.

Kansas City Chiefs ilk dokuz maçını kazandıktan sonra önce Denver Broncos’a ardından San Diego Chargers’a kaybetti ve üstelik savunmasının önemli elemanlarını sakatlığa kurban verdi. Kansas’ın yavaşca sahneyi başka takımlara mı bırakacak yoksa her şeye rağmen sezon başındaki formuna dönebilecek mi?

Görkem Şahinoğlu: Kansas City’nin post seasonda büyük bir tehlike arz edeceğini düşünmüyordum zaten. Bu noktaya kadar tamamen savunmasıyla gelen bir takım, gün gelip hücumun ve Alex Smith’in eline baktıkları zaman bulabilecekleri tek cevap Jamal Charles oluyor. Böylesi tek boyutlu bir ofans ile de başarılı olmak zor. Hal böyle olunca savunma takımının en önemli iki oyuncusu Justin Houston ve Tamba Hali’nin kaybı da yardımcı olmuyor. Bu iki ismin ne kadar sürede takıma dönecekleri onlar açısından çok belirleyici olacaktır ancak post season olarak onlardan bir başarı beklemiyorum.

Çağatay Akkaya:
 Tamba Hali ve Justin Houston, Kansas City Chiefs defansı için çok çok çok önemli oyuncular bu birincisi. İkincisi, Alex Smith, evet iyi bir performans sergilemesine rağmen takımın hücum patlayıcılığını sağlayan adam Jamaal Charles (büyük oynuyorsun baba!). Chiefs, her ne kadar sezona çok iyi başlasa da onlar da Patriots gibi Super Bowl adayı olmak için yeterli bir kadroya sahip değiller. Chiefs taraftarı bana çok yakın gelmiştir, gülmelerini isterim gerçi ama kaybedilen oyuncularla beraber işleri zor.

Barış Erengüç: Chiefs’in yeni bir hoca ve QB ile 9-0 başlaması zaten başlı başına olağanüstü bir başarıdır. Savunmaları bence süper oynuyor ve hem ön alanda hem de arkada çok yetenekli oyunculara sahipler. Büyük maçlardaki sıkıntı koşu oyununu oturtamadıkları zaman Alex Smith’in sazı eline alıp olağanüstü işler yapamayacak bir QB olmasından kaynaklanıyor. WR hattı bence çok derin değil aslında Alex Smith’i desteklemek adına Falcons’da mutlu olmayan Tony Gonzalez’i geri getirebilirlerdi diye düşünüyordum ama bu olay gerçekleşmedi. Belki seneye olur. Chiefs’in bu noktadan sonra playoff dışı kalmasını olası görmesem de playoff’ta başarılı olmalarını beklemiyorum. Özellikle pas hücumunun biraz daha zenginleştirilmesi lazım. O anlamda şampiyonluk için yarışabilecek bir takım görüntüsü vermiyorlar.

NFC West’te herkes Seattle Seahawks ve San Francisco 49ers’a odaklanmışken bu hafta Arizona Cardinals, Indianapolis Colts’u 40 – 11 yenerek adeta bende varım dedi. Dört haftadır kazanan Cardinals şuanda 7-4 durumda ve 49ers ile aynı dereceye sahip. Arizona Cardinals’ın playoff şansını nasıl değerlendiriyorsunuz?


Görkem Şahinoğlu: 
Aslında bakacak olursak bu sezon Arizona Cardinals, San Francisco 49ers’tan çok daha iyi top oynuyor, bu gerçek. Peki dikkatimizden kaçıyorlar mıydı? Hayır. Cardinals bu sezon ligin en iyi savunma yapan takımlarından zaten, onları topun savunma tarafında izlemek bu sezon büyük zevk veriyordu bana. Tek sorun bir türlü ayak uyduramayan hücum takımıydı. İkinci sorudaki Chiefs ile benze bir yapıdan bahsetmek mümkün ancak bir farkla. Alex Smith, Chiefs hücumu idare edebiliyordu ve Charles gibi bir silaha sahipler. Cards cephesi ise Palmer önderliğinde her maç daha kötüye gitti hatta bir ara Palmer’ın yedeğe çekilmesi bile gündeme geldi. Cardinals zaten hücumda da bırakın iyi oynamayı idare edebilseydi şuan Chiefs’ten bir farkları olmayacaktı. Neyse ki Palmer son iki haftadır top oynamaya karar verdi. Böyle devam ederlerse Panthers ve Niners üstünde büyük bir baskı kurmuş olacaklar. Güzel bir yarış bizleri bekliyor.

Çağatay Akkaya: Cardinals’ın şimdiye kadar yaşadığı en büyük sorun, kendi grubundaki takımlara karşı tüm maçlarını kaybetmiş olması, altıkları dört yenilgiden üçü division takımlarına karşı. Ligdeki son karşılaşmaları, kendi evlerinde 49ers’a karşı. Olur da o zamana kadar şanslarını sürdürebilirlerse (ki çok kolay maçlar yok önlerinde) son hafta göbek bağlarını kendileri keserler.

Barış Erengüç:
 Arizona oldukça iyi gidiyor ancak Carson Palmer faktörünün geçmiş seneler de Bengals ve Raiders’da olduğu üzere son maçlarda devreye girmesini bekliyorum. Ben bu adama güvenemiyorum şahsen. Aslında Cardinals, Bruce Arians yönetiminde koşu defansı hala problemli gibi dursa da genel anlamda savumayı toparladığını düşünüyorum. Hücumda zaten Fitzgerald gibi inanılmaz bir yetenekleri var. OL’inin oyunu da çok pozitif görünüyor. Bu sayede bence tüm NFL’in en zor grubunda iddialı bir duruma geldiler. Ancak tekrar çıkışa geçeceğine inandığım 49’ers ve zaten formda olan bir Panthers’ın önünde wildcard alabilmeleri bence çok çok zor.

Green Bay Packers, Minnesota Vikings karşısında Scott Tolzien yerine oyuna giren Matt Flynn ile geriden gelerek beraberliği kurtardı. Matt Flynn’in performansını nasıl buldunuz? Önümüzdeki hafta Packers’a es kaza bir maç kazandırırsa tekrardan NFL’de starter olmak için dev kontratlar alabilir mi, bir daha iki-üç takım gezip 12 milyon dolar alır mı? Ya da kalıp Packers’a ilaç olur mu?

Görkem Şahinoğlu: Artık Flynn’in maskesi düştü. Bir değil, iki değil, üç kere düştü hatta. O yüzden o arka arkaya sıraladığın soruların hepsine toptan cevabım hayır. Flynn’in Vikings maçındaki performansı ortalama bir performanstı ki zaten Vikings’e karşı kötü oynayan oyun kurucuyu dövüyorlar. O yüzden abartmaya gerek yok, Rodgers döndüğü zaman Flynn yine iddiasız maçlarda 5-6 touchdown pası atmayı kovalayan bir yedeğe dönecektir.

Çağatay Akkaya: Matt Flynn, Packers taraftarı için kısa süreli bir kahraman, yedeklerin şahı vs vs… Şaka bir yana, Aaron Rodgers’ın yerini kimseni tutmayacağı gibi, Matt Flynn’in performansını, örneğin Josh McCown’ın Bears performansından daha bile aşağı gördüğümü söylemem gerek. Tabii ki konum, beklenti, yapı farklı ancak Flynn, estirilen rüzgar kadar kuvvetli bir oyuncu değil.

Barış Erengüç:
 Açıkçası bence Matt Flynn’in, Packers’ı herhangi bir noktaya taşıyabilecek bir QB olduğunu düşünmüyorum. Packers’da verilen şansı zamanında iyi kullanarak (o zaman ki WR hattı ile bu sene ki arasında dağlar kadar fark var) bir noktaya gelmiş ancak Seahawks, Raiders gibi ekiplerde gerçek kalitesi belli olmuştu. 3-5 maça göre oyuncu değerlendirmenin bedellerini takımlar özellikle QB konusunda ciddi anlamda maddi ve manevi olarak ödemişlerdir. Buna son dönemde en iyi örnek Matt Cassell’dır. Scott Pioli gibi bir GM’in hayatının hatasını yaparak Cassell’ı getirmesi işini kaybetmesine ve Chiefs’in geleceğinin baltalanmasına yol açtı. Flynn benim için bir journeyman QB olmaktan öteye gidemez ve asla dev kontrat yüzü göremez. Bu arada Packers savunmasının da hali içler acısı durumda. Maç başına 376 toplam yarda bırakan bir savunmadan bahsediyoruz. Zaten NFC North savunma kültürüne bir haller oldu. Vikings, Bears, Packers bu sene dökülürken Lions’ın en başarılı takım olması çok ilginç. Onlar da son haftalarda toparladılar biraz.Yani aslında Freddie Mercury formatında geri dönecek bir Aaron Rodgers bu takımı bir yerlere götüremez gibi görünüyor.

Dallas Cowboys bu hafta New York Giants karşısında son anlarda çok kritik bir galibiyet aldı NFC East’in zirvesine yerleşti. Tony Romo kariyerindeki çoğu maçın aksine maçın sonlarını çok iyi oynadı. Cowboys için o gece bu sene mi? Yoksa konuşmak için çok erken diyerek ligin son haftasını mı bekleyelim?


Görkem Şahinoğlu:
 Konu Cowboys ve Romo olduğunda her zaman konuşmak için erkendir, öncelikle bunu bir kenara yazalım. Defalarca acı bir şekilde tecrübe ettim, oradan biliyorum. Maç hakkında konuşacak olursak son çeyreğe kadar Dallas’ın farkla önde olması çoğu kimse dışında beni hiç rahatlatmadı çünkü bir yerden sonra Eli ve Giants’ın dönüp maça ortak olacağını biliyordum. Ne dediğimi anlamak için geçmiş Cowboys-Giants maçlarına bakabilirsiniz. İşte asıl olay o noktadan sonra Romo’nun ne yapacağıydı. Yüzdeye vurmak gerekirse bu durumlarda yüzde 75 sıvıyor yüzde 15 başarılı oluyor. Bu maç o 15’lik kısma tekabül etti. Olay bundan ibaret. Şuanda bir kişi bile çıkıp ‘bu sezon Cowboys için o sezon’ ya da ‘bu sezon o sezon değil’ diyemez. Çünkü her hafta farklı bir Cowboys var sahada. Aynı şey Romo için de geçerli, en iyisi biz sezon bitene kadar bekleyelim.

Çağatay Akkaya: Cowboys dengeli bir takım, o kadar dengeliler ki .500 galibiyet yüzdesinden şaşmıyorlar senelerdir. Buna tezat bir biçimde Tony Romo dengesiz bir QB. O kadar dengesiz ki Cowboys takımı onun önderliğinde son haftalarda silinen bir takım oluveriyor. Şimdi bu problemi çözmek için bir matematikçi, bir fizikçi bir de mühendis bir araya gelsin, bizi verilerle aydınlatsın diyorum…

Barış Erengüç: O sene asla bu sene değil. Ben Tony Romo’nun her zaman en önemli anlarda “choke” ettiğini ve olağanüstü şeyler olmadığını, Cowboys olağandışı iyi bir takım kurmadığı takdirde şampiyonluk sevinci yaşayabileceğini sanmıyorum. Romo yetenekli ama hakettiğinden fazla değer gören, küçük maçların büyük oyuncusudur. NFC East’in hali ortadayken orada oynadığı ve aldığı galibiyetlerin herhangi bir başarı olarak lanse edilmemesi gerektiğini düşünüyorum. Olağanüstü oyuncular etraflarındaki oyuncuları da bir yerlere taşır ama Romo’ya baktığımda yetenekli oyunculardan faydalanan ama sadece stresin daha az olduğu maçlarda başarılı oluyor. Ne zaman stres olsa Romo hata yapıyor ve takımını yakıyor. Yeteneksiz diyemeyiz ama olağanüstü bir oyuncu değil asla. Cowboys playoff’a kalabilir ama bir turdan öteye geçemez.

Eylül başında sorsak, sezon ortasında Jacksonville Jaguars’ın Atlanta Falcons ve Houston Texans ile aynı galibiyet ile sayısında olabileceğine hiç inanır mıydınız?

Görkem Şahinoğlu: Buna inanacak bir kimsenin var olduğunu sanmıyorum, ha belki And Kaan olabilir. Doğrusu bu Houston’a neler olmuş anlamakta güçlük çekiyorum. Hadi sorun Schaub falan dediler adamın formasını yaktılar, yuhaladılar, yedeğe çektiler vs. ama ben hala değişen bir şey göremiyorum. Keenum starter oldu, güzel bir hava getirdi ancak o havayı tek bir maç bile kazanamadan kaybetmişe benziyorlar. Tabi Cushing sakatlanınca bunlara fırça çekecek, kendine getirecek bir babayiğit de kalmadı takımda. Hiç Watt demeyin bana, daha dünkü çocuk hala. Bu noktadan sonra yapılacak tek şey Kubiak’a artık bir hoşça kal demektir.

Çağatay Akkaya: Korların üzerinde yürümenizi sağlayan en baba kişisel gelişimci bile NFL’i orta düzeyde takip eden bir kişiyi Eylül başında buna inandıramazdı. Falcons’un düştüğü durum çok acayip, beklentilerin çimlere yansımamasının, sezon içindeki karmaşıklığın ve düşük performansın en önemli örneğini sergilediler bizlere. Falcons, elbette ki bir sonraki sezon için yine contender olabilir denilen bir takım olacak ancak taraftarlarına bu sezonu unutturmak için altı aylık ölü sezon, doğru hamleler bile az gelir.

Barış Erengüç: Asla inanmazdım hatta şoktayım zira Jaguars’ın iki galibiyet alabilmiş olmasına inanılmaz şaşkınım o bir tarafa hemen her noktada oturmuş Texans ve Falcons gibi iki takımın bu hale gelmelerinin açıklaması yok aslında. Texans ve Falcons hücumlarının özellikle pas oyunlarında yetenekli WR ve TE’leri olan ve defansif açıdan da ileri gitmiş ekiplerdi. Ancak Texans defansif açıdan ligin en iyi takımıyken Atlanta defansının 27.sırada olduğunu ve hiçbir şekilde kimseyi savunamadığını görüyoruz. Falcons’da savunma bu kadar kötüyken hücum pas anlamında hala ligin beşinci durumda ve Matt Ryan pass completion olarak Manning, Rivers ve Brees’den sonra drödüncü sırada. Ancak 31.sırada olan ve aslında olmayan koşu oyunu yüzünden hücum tek düze hal gelmiş durumda.Texans ise onca defansif başarıya rağmen Matt Schaub’un dengesiz ve sürekli top kaybı yapan oyunu onun işine ve Foster’ın sakatlanması sonrası koşu oyununu da oturtamayan Texans’ın bu gidişatı da takımı son senelerde iyice competitive hale getirmiş bir koç olan Gary Kubiak’ın işine mal olabilir. Texans’ın sahibi McNair’in yine de gelecek sezon için Kubiak’ı kovmayıp yeni bir QB bulmasını isteyecektir gibime geliyor ancak Schaub kesin olarak gönderilecektir.