Geçen yıla damgasını vuran fenomen isim Robert Griffin ve Washington Redskins’in bu yıl yıldızları pek de yüksek değil. RG3, sophomore slump’ın kralını yaşadığı sezonda bitime üç hafta kala Mike Shanahan tarafından bench’e çekildi ve beklenen o sorular sorulmaya başlandı; RG3’nin başkentte günleri sona mı ermek üzere? Yazarlarımıza sorduk. Takvimlerimizin yaprakları yine Aralık ayını gösterirken “Tony Romo ve Hayal Kırıklığı” tekrardan vizyona girdi. Her yaptıkları ile bir önceki başarısızlığı fersah fersah geçen Romo ve Cowboys, bu kez de ilk yarısını 23 sayı önde kapadığı maçı vererek beklentileri karşıladı. Bu da haftanın konularından biri. 15.Haftanın da geride kalmasıyla her hafta daha da çözülmesini beklediğimiz playoff düğümü özellikle AFC’de daha da karmaşık hale geliyor. Bir kaç hafta öncesine kadar kesin playoff’talar gözüyle baktığımız Cincinnati Bengals’ın sezon sonu görememe ihtimali gün yüzüne çıktı. Bengals yerini korumaya çabalarken, Dolphins ve Ravens ise son tren için kıyasıya bir yarışa girmiş durumda. Bu üç ekipten bir tanesi sezonu erken bitirecek, bu takımın kim olacağını yazarlarımıza sorduk. Haftanın gündemini oluşturan diğer konu başlıklarımız ise Matt Cassel ve Jamaal Charles…

Haftanın en çok konuşulan konularından biri geçen yılın süper çaylağı Robert Griffin’in yedeğe çekilmesiydi. Onun yerine sahaya çıkan Kirk Cousins ise üç TD, iki INT’lik performansı Redskins için galibiyete yetmedi. Washington’daki bu QB değişikliğini nasıl yorumluyorsunuz? RG3 dönemi kapanmak üzere mi? Yoksa DC’de kapanan Shanahan dönemi mi olacak?

Çağatay Akkaya: RGIII döneminin çabuk kapanmasının söz konusu olmadığını düşünüyorum. Seneyi sakatlık belası ile geçirdi, önemli bir oyuncu ve herşeyden önce aslında Redskins uzun vadeli planında ona bel bağladı. Shanahan’ın takımdan ayrılması ise olası. Kariyerinin sonuna geldi, çok zorlamadığı aşikar.

Barış Erengüç: RG3 sakatlık sonrası toparlayamadı hem fiziksel olarak hem de mental olarak çok hazırlıksızdı. Dan Snyder’ın ona olan aşkı, Snyder’ın onun her istediğini yerine getirip RG3’yi iyice şımartmasına yol açtı. Shanahan ise zaten sezon başından beri Snyder ile yaşadığı sorunlar sezon ilerledikçe iyice arttı ve RG3’nin sezonunu bitirmesi Snyder’a gıcık verir cinstendi. Sezon bitmeden kovulmamasının tek sebebi kontratı olan Shanahan sezon bitipte kovulduktan sonra bence oğlu Kyle ile birlikte Texans’a gidecek.

Hilmi Çeltikçioğlu: Oyun kurucu değişikliği için çok teori var, bunlar arasında benim en aklıma yatan, zaten sezon bitmişken takımın geleceğini gereksiz yere riske atmamak, yedeğin durumunu ölçmek, gerekirse takasta değerini artırmak şeklindeki yaklaşım. DC’de asıl kapanması gereken Snyder devri, ama kendisi takımın sahibi olduğu için olacak şey Shanahan’ın yolcu edilmesidir. Griffin için takım çok fazla yatırım yaptı, ve kötü bir sezon geçirdi diye bu yetenekte oyuncu gönderilmez. Aslında bunlar dünyanın her tarafında görülen, işler kötü gidince birilerinin gönderilmesi hastalığı. Eğer bir koç artık takıma mesajını iletemiyorsa ne kadar deneyimli ve yetenekli olduğu farketmez. Andy Reid örneğini dikkatli inceleyelim. Kendisi benim yılın koçu adaylarımdandır.

Minnesota Vikings, haftanın sürprizine imza atarak formdaki Philadelphia Eagles’ı Adrian Peterson olmadan yenerken oyun kurucu Matt Cassel mücadeleye damgasını vurdu. Cassel’in bu performansı muhtemelen sezon sonuna kadar işini sağlama aldı ancak kendisi gelecek için de bir cevap olabilir mi?

Çağatay Akkaya: Matt Cassel, NFL’de bir takımın kadrosunda yer almak adına geleceğini sağlama almıştı zaten ancak bahsettiğim ne birinci sınıf QB’lik ne de starter bir pozisyon. Bu hafta sürprize imza attıkları ve Cassel’in iyi performans sergilediği doğru ancak bir de şu açıdan bakmak lazım; Vikings sezon boyunca (hatta bir süredir) o kadar kötü QB performanslarına sahne oluyor ki, Cassel’in tek maçlık performansı ağız sulandırıyor. Minnesota seyircisi, peşinden gideceği rock star muamelesi yapacağı bir QB’ye aç. Bu sene draft’ta QB arayacaklarını ve bir kahraman yaratmaya çalışacaklarını düşünmekteyim.

Barış Erengüç: Sezon sonuna kadar iki maç var zaten açıkçası sağlama alıp almaması çok da önemli değil. Cassel’ın Vikings’in elindeki en iyi QB olduğunu kabul ediyorum ama bu bile aslında Vikinglerin ne kadar içler acısı bir durumda olduklarını görüyoruz.Cassell, Chiefs’e geldiğinde de söylemiştim yapılan çok büyük bir hatadır diye ve o büyük hata Scott Pioli gibi çok iyi bir GM’in işine mal olmuştu. Leslie Frazier eğer görevini korumak istiyorsa mutlaka iyi bir QB bulmak zorunda yoksa 1 sezon daha dayanamaz.Seneye son şansıdır diyorum

Hilmi Çeltikçioğlu: Vikings bu sene öyle veya böyle bir oyun kurucu draft edecek. Cassel için ilk görev bu genç oyuncu sezonun ilk maçında sahaya çıkmaya hazır değilse, takımı emaneten götürmek olacaktı. Cassell aslında takımı idare edebilecek bir oyun kurucu ama Vikings artık idareci aramaktan bıktı. Stafford, Cutler ve Rodgers gibi üst düzey oyun kurucuların bulunduğu bir division’da artık kendi franchise oyun kurucularını istiyorlar. Cassel ise yeterince reklamını yaptıkça, sonu gelmeyen oyun kurucusuz takımlardan birine geçebilir. Öte yanda yeni oyun kurucu Ryan Leaf veya Jamarcus Russell yolunda giderse Vikings’de daha uzun ömürlü de olabilir.

Dallas Cowboys, ilk yarısını 23 sayı önde bitirdiği maçı kaybederek yine büyük bir başarıya imza atmayı başardı. Tony Romo ise son çeyrekteki iki INT ile bu mağlubiyette büyük rol oynadı. Her yılın bu dönemi olduğu gibi biz yine Tony Romo’yu tartışıyoruz ancak o hala istikrarını koruyor. Sizce Dallas’ın problemi nedir? Romo’ya sezon başı verilen dev kontrat bir hata mıydı?

Çağatay Akkaya: Romo’nun kontratı dev, performansı belki o kontratla aynı paralellikte gitmiyor, katılırım. Ancak Dallas Cowboys’un, Romo ile beraber daha iyi bir takım ortaya koymasının gerekliliğine de inanırım. Tony Romo, kötü bir oyuncu değil, bazen yanlış karar verebiliyor ancak NFL’de hemen her QB’de bu hataları görebilirsiniz, ayrıca ekstra yaptığı işlerin de fazla olduğunu söylemek gerek. Cowboys’un durumu biraz da psikolojik bir seviyede, “yine aralık geldi, yine başarısızlık gelecek” ön kabulünde. İlk yarıyı 23 sayı önde kapattıktan sonra, maçın kaybedilmesi için günah keçisi yine Romo oluyorsa, başka şeyler deşilmiyorsa, burada Cowboys’un yönetiminin de hataları olduğu aşikar.

Barış Erengüç: Hep yazıyorum ve her yerde de söylüyorum. Bence Romo bu ligin en overrated QB’sidir. Küçük maçların büyük oyuncu olan Romo baskı altında en kritik anlarda çok büyük hatalar yapıp takımının bir step öteye geçmesine engel olan bir oyuncu. Hata yaptıkları demoralize olup daha büyük hatalar yapabiliyor. Baskıyı asla kaldıramayan Romo’nun Cowboys için bir kambur olduğunu ve Jerry Jones’un bu adama olan bağımlılığını anlamakta inanılmaz derecede zorlanıyorum.

Hilmi Çeltikçioğlu: Romo’nun Packers karşısındaki çöküşünü anlatan iki yazı vardı bu hafta, birini de ben yazdım; o yüzden burada o çöküşe girmeyeceğim. Romo’nun aldığı para bence kendisine fazla. Takımın sahibi ve GM’i Jerry Jones, bu ligin oyun kurucu ligi olduğunu biliyor, ve sekiz yıldır Romo projesinin elinde patladığını kabul etmek istemiyor. Yedek oyun kurucu Orton’a verilen parayı da bu denkleme katınca sorunun Jones olduğu açık oluyor. Al Davis gitti, bu kaldı yadigar…

Jamaal Charles ise Oakland Raiders deplasmanında inanılması güç bir performansa imza attı. Başarılı running back bir koşu TD’sinin yanı sıra tam tamına 195 yard pas ve dört TD pası yakalayarak tarihe geçti. Sizce Jamaal Charles ligin en iyi running back’i midir? Bu performansı nasıl yorumluyorsunuz?

Çağatay Akkaya: Ligin en iyi RB’i son birkaç yıl için sorulan bir soruysa hayır ancak bu sezonki performanslara dayalı olarak soruluyorsa evet. Chiefs, hücum yapısını evrimleştirdi, bilhassa Alex Smith ve J.Charles arasındaki uyum çok önemli oldu. J.Charles’ı takip edenler bilir, Charles sadece koşu oyununda yer almıyor Chiefs’de (mesela Alfred Morris de çok iyi bir koşucu ancak Redskins hiç pas oyunlarında kullanmaz kendisini neredeyse). Charles, takımın koşu-pas oyunlarının neredeyse bir numaralı opsiyonu. Sadece Raiders karşısında öyle değildi, sezon boyunca böyle devam etti bu olay. Ancak Chiefs’in yumuşak karnı da bu olacaktır playoff’ta. Charles ve Smith arasındaki bağlantıya bir çözüm bulabilecek her takım (ki playofftan bahsediyoruz ve alalade takımlar olmayacak orada) Kansas’ı hüsrana uğratır.

Barış Erengüç: En iyi RB konusu tartışılacak bir şey değil. Adrian Peterson ve diğerleri var benim açımdan. Ancak Charles’ın üç sene evvel ilk çıkış yaptığında söylediğim gibi inanılmaz bir burst yeteneği var ve çok çevik ve yetenekli bir RB. Chiefs’in son derece dengeli ve az top kaybı yapan hücumunun en önemli parçası olan Charles’ın Raiders önünde yaptıkları insanüstü bir performans. Kendisini büyük bir zevkle izliyorum ve Chiefs hücumu o olduğunda çok potansiyelli bir hücum haline dönüşüyor.

Hilmi Çeltikçioğlu: Jamaal Charles bu yıl en iyi rakamlarını toplamış olabilir ama ligin en iyi koşucusu olduğunu söylemek fantasy football yaklaşımı olabilir ancak. Çok yetenekli bir oyuncu, iyi bir koç, iyi bir takım ve iyi bir oyun kurucuyla oynuyor. Asıl odaklanılması gerekenler başka şeyler, ama maden soru sorulmuş, cevabı elbette Adrian Peterson’dır.

Cincinnati Bengals’in Pittsburgh Steelers’a yenilmesiyle bitime iki hafta kala AFC’de playoff yarışı iyice karıştı. Şuanda şansı en yüksek olan Bengals, Dolphins ve Ravens arasından dışarı kalan takım kim olur?

Çağatay Akkaya: Offf orası çok zor işte. NFLTR.com’da AFC takımlarının playoff şanslarına, ihtimallere dönük çok güzel bir yazı yazmış İzge Can Günal, merak edenler oraya bir baksın, incelesin derim öncelikle. Kalbi duygularla, Ravens’ın orada olmaması gerektiğini düşünüyorum, aslında mantık da böyle diyor. Ne olacak göreceğiz ama Flacco’ya bir ders olsun da postseason’ı bir sezon göremesin diyorum…

Barış Erengüç: 
Açıkçası Bengals, Steelers gibi zayıf olduğunu düşündüğüm bir takım önünde beni büyük hayalkırıklığına uğrattı. Andy Dalton bir hafta iyi öteki hafta sahada yok. Bu kadar dengesiz ve tutarsız bir hücum yapısıyla playoff’a kalsalar bile bir step öteye gitmeleri bence çok çok zor. Ayrıca Ravens ve Dolphins’in Bengalsı yendiğini ve kalan maçlarını kazandıkları takdirde Bengals’ı geride bırakacaklarını biliyoruz. Kaldı ki Ravens’ın son maçı Bengals ile. Açıkcası Bengals bana göre Ravens önünde mağlup olup havluyu atabilir. Defansif anlamda çok başarılı olan Bengalsda Geno Atkins’in yokluğu fazlasıyla zor. Bu hafta rakip Vikings olabilir ama son maçta 48 sayı yapan bir hücum karşısında bakalım ne yapacaklar

Hilmi Çeltikçioğlu: 
Müzik durduğunda sandalyesiz ayakta kalacak takım Ravens olacaktır. Zaten geriden gelen Baltimore ekibinin kalan maçları Cincinnati Bengals ve New England Patriots olduğundan işleri gerçekten zor. Öte yandan bir de başarırlarsa playoff’larda seyretmesi çok güzel olur. Packers da aynı şekilde zorla iki maç kazandı ve Detroit inanılmaz maçlar kaybetti. Sene başındaki Super Bowl tahminim Denver over Packers şimdilik sabit kalsın, ama galiba Manning’in Şubat rakibi Russell Wilson olacak.