Merhaba sevgili okurlar, geçen haftasonu Pazar günü izlediğim TAFL Kulüpler 1.Ligi’nde ikinci hafta müsabakaları olan İTÜ Hornets – Boğaziçi Sultans ve Yeditepe Eagles – ODTÜ Falcons maçları için gözlemlerimi yazmak istedim.

İTÜ – Boğaziçi maçı güneşli ama sahanın hala karlı kaplı olduğu soğuk bir günde oynandı. İTÜ’nün stadı Türkiye’ye de benim gördüğüm en iyi tesislere sahip ve etkisi de gözüküyor. Özellikle büyük bir skorboard olması, maç seyir zevkini çok artıyor ve seyircinin maçı takip etmesini sağlıyor. Sahanın tek eksiği bütün Türkiye’de gördüğüm sahalar gibi nizami kale direklerinin olmamasıdır. Maçta seyirci sayısı 300 ile 400 kişi arasında idi. Her maç yapılan sahada bence bir skor gösterici sistemin olması daha çok seyirci çekmemiz için gerekiyor.
Maça geçecek olursak, son şampiyon Boğaziçi Sultans oyuna hızlı başladı ve koşu pas oyunları ile ilk yarı farklı bir skor ile kapattılar. Boğaziçi’nin kick oyununu geliştirdiği ve red zone değilse bile sayı alanına 10 yard içinden sayı ile dönem ihtimalini çok yükseltiğini gördüm.  Yine gözlemim, Türkiye giderek herkesin biribirine benzer şekilde “spread offense” oynamaya başladığını görüyorum. Ben buna “Flower’s etkisi” demek istiyorum. Sultans etkili bir koşucusu olması nedeni ile koşu oyunu daha etkili oynadı.  İTÜ son iki sene de gördüğümüz üzere ikinci yarıda iyi bir oyun sergiledi. QB’leri ve WR 11 numara arasında ikinci yarıda iyi bir uyum vardı ve Sultanlar bunu durduramadılar. Ancak son hadde de bu çabaları yeterli olmadı.  Sultans maçı 30 – 20 kazandı. Sultans için maçların ikinci yarılarında daha iyi oynamaları ve İTÜ’nünde ikinci yarıda yakaladığı ritmi ilk yarıda yakalamayı becermesi önümüzdeki maçlarda başarıları için anahtar olacaktır.
Pazar günü izlediğim ikinci maç Yeditepe Eagles – ODTÜ  Falcons maçı idi. Burada iyi ve merkezi bir sahaya sahip olmanın ayarlarını göstermesi açısından çarpıcı idi. Maç, Yeditepe’nin sahasında, Maltepe’nin arkasındaki tepelerdeki Başıbüyük mahallesinde Başıbüyük Spor külübünün tesislerinde yapılmaktaydı.  Saha boyut ve zemin olarak iyi, ancak ışıklandırması kötü idi. Sahanın şehir merkezine uzaklığı ve ulaşım imkanlarının azlığı seyirci sayısını 100 kadardı. Ayrıca skorboard’un eksikliği burada kendini belli etti.
Yeditepe Eagles, birinci lige bu sene çıkarken, Rams gibi takımı yabancı oyuncu ile kuvvetlendiren bir takım.  Bu konuda benim en büyük kaygım bu durum sürdürülebilirliğidir. Diğer yandan maçın ilk çeyreğini seyrettim.  Takımlarda “Flower’s etkisi” bariz olduğu gördüm. Işıklandırmanın zayıf olması nedeni ile oyun hakkında fazla yorumda bulunamıyorum. Sezonun ikinci yarısına bu sahanın ışıklandırması mutlaka kuvvetlendirilmesi gerekiyor.