12.adamın başkentinden NFLTR.com okuyucularına merhaba. Yarın, kulüp tarihinin en önemli maçlarından birine çıkacağız.  San Francisco 49ers, NFC Finali … 30 takım bir yana 49ers bir yanadır bizim için. Green Bay Packers – Chicago Bears çekişmesinin benzeridir bir bakıma. NFC West’te yer almamızdan ötürü her yıl iki defa karşılaşırız. Şimdi sıra NFC Finali’nde. NFC şampiyonluğu, ardından Super Bowl şampiyonluğuna giden yolda bu maçı kazanmamız şart. San Francisco 49ers’ı eleyerek alacağımız şampiyonluk; şampiyonluklardan en güzel, en tatlısı, en anlamlısı ve en kıskandıranı olacaktır.!

2002’de Houston Texans’ın lige katılımı sonucu AFC West’ten NFC West’e geçiyor ve San Francisco’nun belalısı oluyorduk. Kolej koçluk yıllarında Kaliforniya’ya hizmet eden Pete Carroll şimdi Kaliforniya temsilcisini yenmek zorunda. Zaten Pac-12 grubundayken yolları kesişen Pete Carroll (USC Trojans), Jim Harbaugh (Stanford Cardinals) birbirlerini o vakitlerden sevmezler. NFL’de bu sevgi (!) boyut atladı. NFC West’e geçtiğimizden beri oynanan 24 normal sezon maçının 13’ünü kazandık. İki takımın playoff’ta daha önce karşılaşmadıklarını da belirtelim. Bu ilk, bu keyif yarın yaşanacak.
Maç günü ve saatinde Kuzey Pasifik’in nadide şehrinde yağmur ihtimalinin olmadığı, az bulutlu  havada yaklaşık iki derecelik sıcaklık olacak. 15 Eylül 2013’te oynanan maç yağmur nedeniyle bir saat kesintiye uğramıştı. Kuvvetli rüzgar da beklenmiyor. Kısaca, futbol için her şey elverişli. Rekabetin ve maçın havasının gergin olacağından bahsetmiştik. Sıradan bir konferans finalinden çok öte olacak gerilimiyle, heyecanıyla, çekişmesiyle, yaşananlarıyla.
Kim Kazanacak: Seattle Savunması mı, San Francisco mu?
Son haftalarda düşüşe geçen hücumumuzu çok eleştirdiğimin, sert sözlerle tenkit ettiğimin farkındayım. Yarın için umutlar beslemekle birlikte kalbim ve aklım savunmamız diyor. 15 Eylül’deki 29-3 biten maçta üç interception, iki fumble’a imza atan savunmamızın gayretleri, Marshawn Lynch’in koşu oyunlarıyla birleşince (üç TD) 26 sayılık fark gelmişti. New Orleans maçında savunmamızın büyük maçlarda neler yapabileceğini kanıksadık, rakiplere bir güzel ezberlettik.  New Orleans blitz’leri bize zor anlar yaşatmadı değil. Bu maçta bunlarla çok karşılaşmayacağımızı düşünüyorum. Oyun kurucumuz blitz’lerden yanlara, ileri koşup attığı uzun paslarla güzel ekmekler çıkarabiliriz. Drew Brees ve arkadaşlarını yendikten sonra playoff havasına girdik. Bizim için en zor maç geçen hafta oynandı. Psikolojik anlamda duvarı aştık.
Dünya’nın Merkezi Neresi? Bizim Hücumun Merkezi Marshawn Lynch.
İki başlı canavar: Wilson & Lynch… Üst satırda değindiğim uzun pasların yanı sıra Beast Mode ile muazzam uyguladığı read optionlar bu maç için oldukça gerekli. Scrimmage yardlarında Jim Harbaugh’un takımı armut toplamıyor, ligin en elitlerinden biri. Read option koşuları sayesinde Marshanw Lynch için daha tenha koşu koridorları oluşup Wilson için first down’a gidecek deparlar izlenebilir. O-Line oyuncularımız da faullere dikkat etmeli keza topu 10-15 yardlık geriye gitmesine pek tahammülümüz yok. Yıldız running back’imiz Marshawn Lynch demişken San Francisco 49ers’e karşı son dört maçın üçünde 100 ve üstü yard mesafelerine ulaştı. Son üç yılda Orta Pasifik ekibine oyun başına 5.2 yard istatistik tutturdu ki diğer 30 takıma olan rakam 3.8 yard. Koşu oyunlarında blokları ve cut’ları Marshawn Lynch’in ne kadar etkili kullandığını biliyoruz.  Marshawn Lynch’in koşu oyunlarına yardım hususunda Golden Tate: “Bencil oyuncular değiliz, kazanmak istiyoruz ve bu yolda işimizin gereğini yapıyoruz. Marshawn Lynch için blok yaptığımızda karşılığını büyük oyunlar olarak alıyoruz.” diyor.

Percy Harvin bu maçta da aramızda olmayacak. Bunun müsebbibi olan New Orleans safety’si Rafael Bush, NFL yönetimi tarafından 21000 $ cezaya çaptırıldı. Wide receiver hattımızdan Sidney Rice da sezonu kapamıştı. Lakin Seattle Seahawks buna üzülmekle birlikte trajediye dönüştürmüyor. Golden Tate, Doug Baldwin sorumlulukların farkında olduklarını ve kazanmak için gereken oyunları sergileyeceklerine inandıklarını söyledi. Bu takım buraya Percy Harvin olmadan da gelebileceğini gösterdi. Onu özleyeceğiz fakat bahane etmeyeceğiz. Pas ve koşu! İkisinde balansı ayarlamak gerekiyor. Terazide koşu daha ağır basacaktır, şüphesiz. TE,WR’larımızın alan koşularıyla savunmayı dengesiz yakalayıp kazandırdıkları pas oyunları ile terazinin pas kefesini aşağıya doğru  sallandırırsak maç daha kolay olacak.  Marshawn Lynch’in pas oyununa katkılarıyla az can yakmadık,  B planına da başvurulacaktır.
Welcome to the False Start City
Bank of America ve Lambeau Field’dan başı dik ayrılmayı bilen bir takım. Lambeau Field’da -20 derecelere varan soğukta kazanmak her babayiğidin harcı değil. Madalyonun diğer yüzü ise: Colin Kaepernick’in en zorlandığı ve oynamayı en sevmediği şehrin adı: Seattle. Son iki ziyaretinde 12.adamımızın tezahüratlarından dolayı arkadaşlarına sesini duyuramayınca el hareketleriyle derdini anlatmaya çalıştı. Birçok kez delay of game ve San Francisco molası yaşandı. Bunların skora soyut fakat önemli katkıları oluyor. 49ers formaları CenturyLink Field’a çıkınca seyirciyi durduramazsınız. Ev sahibi avantajını limitlerin ötesinde kullanan takımız.  Kazın ayağı uzaktan göründüğü gibi miymiş, göreceğiz.
Beweare of Seahawks D.
Maç başına yediğimiz sayı 14.4, izin verdiğimiz yard 273.6… Bu temel savunma istatistiklerinde 32 takım içinde liderdik. Normal sezon maçlarında sack, pas blokları, blitz ve top kayıplarını forse etmede rakibimize birkaç gömlek üstün geldik. Ocak aylarında büyüyerek devleşen Colin Kaepernick koşu oyununu savunmamız yavaşlatacaktır. Durduramayacağız fakat kabul edilebilir seviyeye indireceğiz.  Ne Cam Newton’ın SuperCam hareketini yapmasına ne pazılarına öpücük kondurmasına izin vereceğiz. Secondary’miz ise ayrı bir güzel. Geçen hafta Jimmy Graham’in anasından emdiği sütü burnundan getirdik. Keza 15 Eylül’de Anquan Boldin’e de benzer muameleyi Richard Sherman yapmıştı. Anquan Boldin, Vernon Davis, Michael Crabtree ve -nispeten- Mario Manningham ile her takımın isteyeceği hücumculara sahipler. Linebacker blitz’leri ve tek açıya indirgeyebilecekleri pas denemeleri hem rakibin pas isabetlerini düşürecek hem bize interception imkânı sunacak. Off-seaon’da takıma katılan Cliff Avril ve Michael Bennett bizim için büyük katkı sağladılar ve sağlayacaklar.

Asgari Ücretli QB’ler
Ortalama bir as QB’nin yıllık kazancı 8,14 milyon dolar. Colin Kaepernick 1,4 milyon dolar ile sondan dördüncü. Russel Wilson ise 686,000 dolar ile ücret piramidinin en dibinde. Performanslarına ve takımlarını getirdikleri yere baktığımızda hayrete düşüp, takdir etmemek olmuyor. NBA efsanesi Bill Russell’ın son lig maçında head koç Pete Carroll’a dediklerini sahada unutmamız dileğiyle hatırlatalım: “Kendinize ve takımınıza güvenin. Kim olduğunuzu bilirseniz, büyük anlarda kendinize olan güveni kaybetmeden oynarsınız”. Maçın adı bile yetiyor insanı heyecanlandırmaya. Düşük skorlu bir maç izleyeceğimizi tahmin ediyorum. Bizi uykusuz bırakıp Pazartesi sendromunu işte, okulda en yoğunundan hissettirmeye aday bu maçı kaçırmamanız dileğiyle, saygılar.