Savunma maçı izlemeye hazır mıyız? Son üç sezonda Carolina’nın sahasında rakip olan iki ekibin maçlarından hep Seattle Seahawks galip geldi. 13-9, 12-7 ve 16-12 skorlardan anlayacağımız üzere az skorlu bol bol savunmalı maçlar oynandı. Bu kez adres CenturyLink Field. İki takım önümüzdeki sezon yine Kuzey Pasifik’te rakip olacak.

Orijinde Quaterback’ler

Seattle’a karşı bu sefer yüzüm gülsün isteyen Cam Newton devlet kuşunu halen kafesinde tutuyor. Son beş maçını kazanan Carolina, kabus sezonu tatlı bir rüyaya bağlamaya çalışıyor. Bu noktada en önemli görev halen Newton’da. Sezon öncesi yaşadığı kaburga sakatlığına yakın zamanda eklenen trafik kazasından bel sakatlığı ve geçen haftaki sol ayak bileği sakatlığı… Aklımızın bir köşesine yazalım: Cam Newton’un hareketliliğini ve atikliğini sınırlayacak sebepler. Zaten Seattle’a karşı üç maçta tek touchdown pası atan Newton bireysel koşularında da kariyer ortalamasının epey altına düşüyor. O-Line’ı kendisini gayet sağlam korumaya başladı. İşte bu gelişmeler doğrultusunda elindeki pas ve bireysel koşu silahlarının tutukluk yapmasını engelleyecek gelişmeler. Big Ben misali güçlü bir quaterback Newton. Üstüne çevikliğini de ekledik mi Seattle savunmasından kolay kolay sack yemeyecektir. Brandon Mebane’in yerine görev alan Jordan Hill maçta yok ve nose tackle’da tüm yük Kevin Williams’ın üzerinde olacak.

Ev sahibinin bu sezonki yıldızı Russell Wilson, ön hattaki düzelmeler sonucunda temiz cepler buluyor. Play option, play fake ve zorlama paslara eskisi gibi yönelmek zorunda değil. Receiver’ların form tutması savunmalara karşı başarılı hücum performansları sergilemesinde bir etkendi.

Rush Hours

Koşu hücumunda lig lideri, lig yedincisini ağırlayacak. Jonathan Stewart wild card maçının yıldızıydı. Geçen haftaki maçla birlikte son beş maçın üçünde 100 yarddan daha fazla koşmuş oldu. Carolina hücum hattı koşu patikaları söz konusu olunca Jonathan Stewart’a gayet cömert davranıyor. Koşu hücumunu kanatlara yaymayı seviyorlar. Seattle secondary’sinden ötürü öncelikleri koşu oyunu olacak. Bobby Wagner ve Bruce Irvin ilk hattaki açıklıkları kapama konusunda elinden geleni yapacaktır.

Seattle’da geçen sene şampiyonluğa giden yolda Marshawn Lynch’in katkısı göz ardı edilemez. Beast Mode, Carolina maçlarında kendi standartlarının altında koşuyor. Bunun en büyük sebebi Luke Kuechly… Carolina savunmasını nickel ve dime oyunlarda orkestra şefi gibi yönetiyor. Sahada ayak basmadık yer bırakmıyor. Marshawn Lynch’i durdurmak için sadece ve sadece tek bir middle lineback’e güvenemezsiniz. Kalıplı abilerle ön hatta ilk müdahaleyi yapacaklardır. Son maçlarda görüldüğü üzere Colin Jones ve James Dockers ikilisinden koşuyu ikinci hatta kesme adına önemli yardımlar alacaklar. Biliyorsunuz Marshawn Lynch temastan sonra yard mesafesinde ligin en iyi iki üç isminden birisi, belki de birincisi. Açılı koşularda daha başarılı boşluklar sağlayan Seattle’da ön hatta ve tight end’e önemli vazife düşecek.

Seattle, running back kalitesi ve koşu istatistiklerinde misafirden bir gömlek üstün. Carolina deplasmanlarında bu üstünlüklerini belirginleştiremediler. Carolina’nın yoluna devam etmesi için Marshawn Lynch’i durdurması elzem. Savunma öncelikleri koşu savunması ve 24 numara algısı olacaktır. Seahawks’ı ise yükselen grafiğiyle Stewart tehlikesi bekliyor olacak. Koşuculardan çok savunmacıların yaptıklarını sahada izleyeceğimizi düşünüyor ve pas oyununa geçiyorum.

Pas Hücumu/Savunması

Pas hücumunda misafir, pas savunmasında ev sahibi Seattle açık ara daha iyi. Legion of Boom, Legion of Boom olalı bu kadar net bir dönem yaşamadı. Top çalma konusunda her hafta keskinleştiler. CenturyLink Field’da bu sezon ligin en önemli quaterback’lerine zor anlar yaşattılar. Richard Sherman ve Earl Thomas’ın markajındaki oyuncuların henüz touchdown’ı bulunmamakla birlikte, yine Kuzey Pasifik’te bu iki yıldızın tuttuğu oyunculara atılan paslarda quaterback rating’leri yerlerde süründü. Earl Thomas savunmadaki çatlakları kapayan, boşlukları dolduran ve Bobby Wagner’ın ön cephede yaptığı her işi arka cephede yapabilen bir yıldız. Richard Sherman’ı ise en zor maçlarından biri bekliyor. Çaylak Kelvin Benjamin 6’5’ boyunda. Uzun kollarını da eklediğimizde yüksekten gelen paslarda kulaç uzunluğunun avantajı ile normal sezondaki maçta Richard Sherman’ı çok zorlamıştı. Richard Sherman’ı atletik özelliklerinizle alt etmeniz çok kolay görünmemekte. Her oyuncunun olduğu gibi kendisinin en büyük defosu, kendisinden uzun oyuncuları yüksek toplarda kalitesinden biraz uzakta bir oyunla savunmak. Maçta iki kilit eşleşme var: Marshawn Lynch/Luke Kuechly eşleşmesi diğer ise Kelvin Benjamin/Richard Sherman eşleşmesi. İkinci eşleşme ilki gibi dolaylı değil doğrudan olacak ve Seattle savunmasını koşu oyunuyla delemeyecek Newton’ın play action paslar ‘B’ planı olacak.

Penaltılardan gelen cezalar ve tight end savunması, Seattle’ın en büyük defoları. Bu seneki ilk maçta bundan faydalanmayan Rivera’nın ekibi bu maçta pas hücumunda merkeze Greg Olsen’i alırlarsa Seattle için zor, kendileri için istenen dakikalar başlamış olacaktır. Mükemmel bir savunma takımı olabilirsiniz, en iyisi olabilirsiniz lakin sahanın her yerini aynı anda kusursuzca kapatamaz ve savunamazsınız. Koşu ve wide receiver savunmasına önem veren Seattle için tight end savunması üvey evlat. Denver ve San Diego, tight end hücumunu işlettiği ölçüde Seattle’ı zorladı. İlki uzatmada kaybetti, ikincisi evinde eze eze yendi. Kansas City, wide receiver hücumundan ırak bir takımdı. Bu maçta bile tight end savunmasına odaklanamayan, başaramayan bir Seattle izledik. Carolina için maçı getirecek en önemli noktası tight end hücumu olacaktır. 1,000 yardın üzerine çıkan Greg Olsen ve Kelvin Benjamin’in top tutma ve toplam yard istatistiklerinin takım arkadaşlarına ortalama üç kat fark attı. Nitekim Seattle’da gözler Olsen ve Benjamin ikilisinde olacak. Cam Newton bu anlarda takımın geri plandaki hücumcularına bakış atmayı deneyecektir.

Seattle pas hücumunda yavaş yavaş grafiğini yükseltiyor. Golden Tate’in yerini alan Doug Baldwin pas tutucularda bir numaralı isim. Jermaine Kearse muhtemelen oynamayacak ve son haftalarda sorumluluğu artan Paul Richardson’ın aktifliğinde artma olacaktır. Seahawks’ın sessiz sedasız mevkisi tight end ve bu alandaki oyuncular bu sene sürpriz işlere imza atıyor. Biri de Luke Willson’ın Carolina maçını getiren touchdown’ıydı. Savunmada ilk 11’i yenileyen Carolina Panthers daha atik ve atletik bir yapıya büründü. İlk 11’e ekledikleri CB Bene Benwikere, FS Tre Boston savunmaya yeni bir renk kattılar. Baskının arttığı playoff döneminde çaylak duvarına çarpmaları da olasılık. Russell Wilson’ın orta ve uzun mesafeli pasları ile sonuca gitmek isteyecektir Seattle. Zira kısa pasta göz korkutucu bir ön hatta sahip rakibe karşı oynuyorsunuz. DE Kony Ealy quaterback baskısında en güvendikleri isim olacaktır. İkinci hatta Thomas Davis pas oyunlarında cornerback’lere yardım savunmasında olacaktır.

X Faktörler

Savunma maçı dedik. Carolina deplasmanda sadece kendi grubundaki takımları yendi. Diğer beş maçın dördünü kaybetti, birinde berabere kaldı ve 38-37-38-45-31 sayı yedi. Savunma ritmi değişti ama kendi grubundaki takımlar haricinde deplasmanda oldukça zorlandılar. Şimdi 12.Adamın başkentine geliyorlar. Kuzey Pasifik’te rakip takımın false start yapma istatistiği 2.2! Maç başına oldukça yüksek bir ortalama ve Cam Newton, Luke Kuechly, Kelvin Benjamin ile 25.8 yaş ortalamasına sahip savunma ilk on birinin çoğu ilk kez bu atmosferde oynayacak. Seyirci her zaman Seattle -özellikle savunması- için itici güç olmuştur. Sezon sonuna doğru ritmini kaybeden Seattle’ı Super Bowl maçına taşıyan bir güçtü 12.Adam…

Savunma maçı olacak, düşük skorlu maç olacak dedik. Hele ki touchdown yoksunu maçlarda field goal’ler ve haliyle kicker’lar çok önem arz eder. Graham Gano ve Steven Haucka takımlarını rezil de edebilir vezir de. Sezonu formda geçiren iki isim, Steven Haucka sezona mükemmel başladı ama Arizona maçında ardı ardına üç denemeden yararlanamaması teknik ekibin ona güvenini biraz azalttı.
Takeaways & Giveaway: Momentumu ele geçirme adına top çalma/kaybetme iki takım için altın fırsat. Hataya yakın olan taraf Carolina. İşin içine özel takımları kattığımızda ibre Carolina tarafına seyirmeye başlıyor.

Kim Kazanır?

2010 yılında losing record ile Seattle önce NFC South’tan New Orleans’ı yenmiş, NFC’nin bir numarası Chicago’ya elenmişti. Bu sene losing record ile playoff’a gelen Carolina, NFC West’ten Arizona’yı eledi. Şimdi ise NFC’nin bir numarası ile karşılaşacak. Seattle’ın geçen sezon şampiyonluk yürüyüşünde bu turda rakibi NFC South’tandı yine. Yakın zamana baktığımızda benzerlikler ortada. İki ekip dokuzuncu kez karşılaşacak. Son dört maçı kazanan Seattle 6-2 önde ve playoff’larda iki ekip 2005 NFC Finali’nde ilk ve son kez oynamıştı. Yenen Seattle olmuştu. İnternet sitelerinde çift haneler ile ile Seattle yener görüşü ağırlıkta ancak bu playoff hiç belli olmaz. Skor tahminim yok, yapmayacağım. Temennim var, onu da bilen biliyor. Herkese zevkli haftalar…