Green Bay’in Chicago karşısındaki, kazananın playoff’lara çıkacağı maç tam bir klasik olacak şekilde oynandı. İki takım da elinden geleni ortaya koydu, ekran başında tırnaklar yenilmekten tükendi ama o son drive’da Chicago rakibini bir türlü durduramadı. Aynı drive’da rakip üç kere dördüncü hak kullandı, üçünde de başarılı oldu. Hele sonuncusunda 4 ve 8’de 48 yardlık pas ile sayıyı buldurmak gerçekten eldeki fırsatı tepmekten başka bir şey değildir.

Bu fırsatı tepmeyen takım olan Packers ise aynı 2010 gibi rüya bir sezon yaşıyor, ve “Team of Destiny” denilen kader takımı rolü bu takıma biçiliyor. Ben bu tip şeylere inanmam aslında ama rekabetin bu kadar yakın olduğu karşılaşmalarda eğer takıma ufak bir motivasyon ve direnç kazandıracaksa Team of Destiny de kabuldür.

Sen! Arkadaki San Francisco formalı arkadaş.. “Bears maçını bırak da playoff’lara geç” der gibi bakıyorsun. İlk soruyu senden alalım o zaman.

Soru: 8-7-1 ile hak etmeyerek girdiğiniz playoff’tan 12-4’lük 49ers’ım sizi süpürerel atacak. Yine hak etmeyerek evinizde oynayacağınız maçınızda Kaepernick’imin pazularını öpmesinden başka bir şey seyredemeyeceksiniz.
Cevap: Sen ne sinirli bir adammışsın… Bir kere Packers yazarıyım, hisse sahibi değil. Öyle sizli bizli konuşma. Playoff kuralları da herkese aynı uygulanıyor. Division maçlarının önemini artırmak için koyulmuş bu sistemin arkasındayım. Bugün senin takımına olur, yarın başkasına. Son olarak da Colin kolunu öperken dikkat etsin de o soğukta dudakları yapışmasın. Fanatik olmayan birinden soru alabilir miyiz Kaan arkadaşım?

Soru: Hilmi Abi, şimdi bu San Francisco çok kuvvetli takım, nasıl yaparız da yeneriz?
Cevap: San Francisco gerçekten şu anda çok daha iyi futbol oynuyor. Rodgers’ın sakatlık dolayısıyla kaçırdığı maçlar yüzünden 8-7-1 ve 12-4 farkına bakmamak lazım, ama yine de özellikle savunmaları karşılaştırdığımızda neden maçın favorisi ev sahibi değil, belli oluyor. Playoff’larda her takım 0-0 başlar, o yüzden rakibi yenmekten başka bir şey düşünmeye gerek yoktur. Packers’ın da maçı kazanmak için yapması gerekenler aslında çok basit. Pazar günü hava tahminlerinde sıfırın altında 10, 20 gibi rakamlar telaffuz edildiğinden illaki maç koşu oyunları ile oynanacak. San Francisco savunması ligin en iyilerinden olduğu için Packers koşu oyununa en büyük destek Rodgers’ın koluyla sağladığı tehdit olacaktır. Rakip savunmanın koşu oyununa sekiz değil de yedi oyuncuyla karşılık vermesi sağlanırsa, yılın çaylağı adayım Eddie Lacy maçı takımının istediği tempoda götürebilir.

Soru: Peki dinamik San Francisco hücumuna karşı vasat üstü Packers savunması nasıl yanıt verecek?
Cevap: Aslında işin zor kısmı da bu. Bu cevabı verebilmeleri zor, ancak yapabileceklerse bunun tek yolu da şu şekilde olacaktır: Öncelikle Frank Gore ve 49ers koşu oyunu durdurulacak. Bunu yaparken safety MD Jennings’in koşuya yardımı çok önemli. Koşu oyunu durdurulduktan sonra pas oyununu senenin en iyi oyununu çıkaran Tramon Williams ve Sam Shields’e emanet edebilirler. Bunu yaparken en büyük yardımcı ise elbette soğuk hava koşulları olacaktır. Packers’ın ortadan gidecek Vernon Davis pas koşularını tutacak hızda linebacker’ı olmadığı için, sahada Commissioner Roger Goodell’den özel izinle 12.savunma oyuncusu gerekebilir.

Soru: Bence Rodgers MVP sezonundaki performansını yakalayacak, Cobb’ın da dönüşüyle pas oyunu havalara uçacak, sakatlık sıkıntısı yaşayan Carlos Rogers’ın çöküşüyle havadan rakibi yıkıp turu geçeceğiz!
Cevap: Bütün dünya buna inansa, bir inansa, hayat bayram olsa… İlk soruyu soran arkadaşın bir versiyonu da sen çıktın. San Francisco’yu yenmek için Packers’ın yapması gerekenleri yazdım diye bunlar olacak diye bir şey yok. Koçluk yaparken oyuncularıma defalarca anlattığım gibi; ben sabaha kadar kağıt üstünde rakibi zaten yenerim. Önemli olan sorular şunlar: AJ Hawk, Frank Gore’u durdurabiliyor mu? Sakatlığından oynayamayacak olan Matthews dışında bütün linebacker’lar defensive end’den devşirme iken flat veya screen paslar nasıl durdurulacak? Pas olmasa bile Kaepernick kendisi koştuğunda onu kim kovalayacak? Michael Crabtree’nin Dez Bryant veya Brandon Marshall gibi hareketlerine kim dur diyecek? Her takımdan tokat yiyen special teams bu maçta da takımın geri kalanını zor duruma sokacak mı? Bunları düşünmek lazım. Yoksa ben sana defter dolusu taktik çizerim, nedir ki?

Soru: Bu sene Super Bowl’u alamazsak tüm koç ekibini kovalım!
Cevap: Hah, sen de geldin tam oldu… Pazartesi günü kan gövdeyi götürdü, yetmedi mi? NFL’e haber saldım, 40 takımlı modele geçtiklerinde bir takım da bana ayıracaklar; ona seni GM yapacağım, söz!

Sevgili okurlar, son sorudaki arkadaşı Lombardi’ye havale ettikten sonra yazıyı bitirmek kalıyor bana da.. Bu sene playoff’lar şahane olacak ve Pazar günü de güzel maçlar oynanacak. O zamana kadar Frozen Tundra soğuğunda kalmayın ve futbol zevkiniz azalmasın.