12.Adamın başkentinden NFLTR.com okuyucularına merhaba. Sezonun sonuna geldik.  Olağanüstü maçların oynandığı, rekorların ardı ardına kırıldığı, mükemmel performansların sergilendiği ve unutulmayacak enstantanelerin izlendiği sezon bitti bitecek. NFL’e gönül vermiş sporseverlerin gönlünde bu zamanlarda heyecan ve hüzün bir aradadır. Yılın en önemli maçı oynanacaktır, 32 takımdan iki takıma kalınmıştır: Heyecan. 32 takım çimlerden, NFL seyircisi ise ekran başından 6-7 ay uzak kalacaktır: Hüzün.

Özetlersek
Yarın oynanacak Super Bowl bizim için tarihteki en önemli iki finalden biri olacak. İlki 2006’da  Ford Field’da oynanan Super Bowl XL’de Pittsburg Steelers karşısında oynandı ve 21-10’luk sonuçla umutlarımızı başka şubata bıraktık. Evet, o Şubat bu Şubat. 13-3’lük çifte kavrulmuş lokum tadındaki normal sezonumuz bizi NFL ve NFC’nin zirvesine taşıdı. Playoff zamanı Super Bowl’un NFC’den  en güçlü adaydık. Tecrübesizliklerinden ötürü takımımızı adaydan ziyade aday adayı olarak görsem de 12.Adam ve savunmamız umutlarımı diri tutuyordu. Kısaca söylersek: Savunmamız ve Marshawn Lynch ile New Orleans’ı geçip son iki ayın NFC’de (bence) en formda takımı San Francisco 49ers ile “var mısın yok musun”a kaldık. Sıkıcı divisional maçımızdan çok farklı bir maç oldu. Saha içi ve dışı olaylarıyla NFL tarihinde önemli bir yer edinen maçta NFL’in en kızışmış rekabetinden galip ayrılarak MetLife manzaralı otelden rezervasyonumuzu yaptırdık.  Şunu da söylemeliyim: Richard Sherman’ın üslubu gibi olmasa da maç sonu yazımda Colin Kaepernick’e Yahya Kemal Beyatlı’nın ‘Akıncılar’ şiiri ile haksız ve anlamsız yüklendiğimi de kabul etmeliyim. Şiirle ilgili sözlerimi geri alıyorum.
NFL’in Anzer Balı: Peyton Manning
MetLife Stadyum’u bize çok yabancı değil. 15 Aralık’ta New York Giants’ı sıfıra karşı yenmiştik. Eli Manning için kabus haftalardan biriydi.  Eli’yi kızdırmış olacağız ki abisi Peyton’ı çağırmış. Seattle Seahawks – Denver Broncos finali denilse de finalin adı o değil, katılmıyorum. Finalin adı Seattle Seahawks – Peyton Manning & Denver Broncos. Nasıl Kobe Bryant NBA’i bana sevdirdiyse Peyton Manning de bana bu sporu sevdirip bu satırları yazmama vesile olan biridir. Peyton Manning bu sezon neler yaptı? Bu soru ayrı bir sohbet, makale konusudur. Yaz yaz bitmez. 55 TD pası, 5477 pas yardı rekorları ile ağzımıza bal çalalım yeter. Zira Peyton Manning’den ağza çalınan bal Anzer balı gibidir, az yemek gerekir, kuvvetli ve tehlikeli.
Sıradan bir WR ve TE’yi etkin bir WR, TE’ye dönüştüren Denver’ın oyun kurucusu kalburüstü bir WR ve TE’yi elit bir WR ve TE yapabiliyor. Bakınız Thomas X2, Wes Welker, Eric Decker. Denver Broncos  hücumunu anlatmakta sayılar ve istatistikler yetersiz kaldı.  Beşinci hafta  oynanan Dallas Covboys – Denver Broncos maçındaki keyfi, zevki hangi sayılarla, hangi istatistiklerle anlatırsın? Michael Jordan, saz arkadaşlarını nasıl üst kademelere taşıdıysa Peyton Manning de NFL’de bunu tekrarladı.
Emekli olmayacağını söyleyen -kuvvetle muhtemel- Peyton Manning’i en az bir sene daha izlemek çok keyifli olacaktır. Şu anda NFL’in en iyi quaterback’idir. Gelmiş geçmişin en iyisi midir, görecelidir, tartışılır. Zaman gösterecektir. Kupayı biz alalım, finalin ve sezonun MVP ödülleri Peyton Manning’e gitsin. Bire iki fitleşelim…

Seattle Maç Tahtası

Bu seneki final en spesifik finallerden biri, belki de birincisidir. Tarihin tozlu sayfalarına bakmak lazım. Niye spesifik finaldir: Çünkü NFL tarihinin objektif ve subjektif en iyi ofansıyla son yılların en iyi savunması karşı karşıya. En iyi iki hücumu veya savunması karşı karşıya olsa bu kadar heyecanlanmam. Neden mi?  İki hücum veyahut iki savunma karşılıklı oynayamayacakları için. İşte, yarınki maçta tarihin en iyi hücumu ile son dönemlerin en kaliteli-sert savunmasından oluşan 22 adam aynı anda mücadele edecek.

Maç tahtasında taktiğe çok fazla değinmeye gerek yok. Sitemizde yayınlanan makalelerde doyurucu ve aydınlatıcı taktiksel cümleleri okuduk. Seattle Seahawks yazarı olarak az biraz yeşil lacivert pencereden bakayım. Russell Wilson’ın üstündeki ölü toprağını attığını ve final maçında her zamanki performansını sergileyeceğini düşünüyorum. Bocaladığı ve dizlerinin titrediği zaman 18 numaralı turuncu beyaz formaya öykünmesi yeterli itici gücü verecektir. Finale ve özellikle kendine yakışır bir one man show gösterisi bekliyorum. Kimden mi? Tabiki Beast Mode’umuz Marshawn Lynch’ten. Denver’ın koşu savunması çok iyiydi Eylül’den beri. Indianapolis Colts karşısında park yürüyüşü havasındaki New England koşucularını ve koşu oyununu iki hafta önce emeklettiklerini gördük. Read option ve fark yaratan WR bloklarıyla öncelikle 24 numaramız sonrasomda 3 numaramız koşu patikalarında seke seke ilerleyebilir.

Pas pas pas… Normal sezon ve playoff’ta toplam 1,5 maç oynayabilen Percy Harvin için kahraman olma zamanı. Rüya atmosferdeki altın fırsatı kaçırmayacaktır. Finali getiren performanslardan birini sergileyen Doug Baldwin başta olmak üzere Golden Tate, Jermaine Kearse ve Zack Miller’dan da hatırı sayılır rakamlar görmek istiyoruz. Playoff’ta O-Line sıkıntıydı, QB’sini sack manyağı yapan Miami Dolphins O-Line’ı gibi oynadılar New Orleans ve San Francisco karşısında. Ayaklarınızın yere eskisi gibi sağlam basması lazım çocuklar.
12.Adamımızdan sonra bizi biz yapan en önemli unsur savunmamız oldu. Richard Sherman, polemiğiyle takımımızın başarısını gölgeleyip tüm dünyada antipati oluştursa da final maçında id-ego karışımı Richard Sherman için savunmasında ihtiyaç duyduğu kokteylin adı.
Richard Sherman, Earl Thomas önderliğindeki arka alan savunmamız  Anquan Boldin, Michael Crabtree, Vernon Davis kadar yetenekli oyunculara karşı oynayacak ve ligin en iyi pas atan QB’sine karşı. Dres Bress pas atma konusunda ligin en iyilerinden. Onu özellikle ilk yarı etkisiz hale getirmiştik fakat rekor üstüne rekor kıran 38 yaşındaki 18 numarayı etkisiz yavaşlatmak hiç de kolay olmayacak. Denver QB ve WR’leri ile güzel bir mücadele bizi bekliyor.
Punt ve kick dönüşlerinde Denver Broncos koşucuları etkili mesafelere ulaşabiliyor. Sezon boyunca yaptığımız kick, punt savunma dönüşlerini yapmazsak olmaz. Ağzında sakızı, yüzünde gülümsemesi ve babacan tavırlarıyla Pete Carroll tecrübe olarak Denver koçundan geride. Umarım hamle zenginliğiyle tecrübe farkını ortadan kaldırır.

Hava Nasıl Oralarda?
Maç günü eksili derecelerde, kar yağışına çalan sağanak yağmurlu havanın olacağı öngörülüyor. Şiddeti azalan rüzgârı da eklersek bu tabloya, soğuk havalarda zorlanıyor denilen Peyton Manning için kötü haber. Hatırlarsanız New England Patriots’a karşı bahardan kalma bir havada oynamıştı. Bu sefer New York’un soğuk yüzüyle karşı karşıya. Son yıllarda kapalı arenalarda NFC ve AFC şampiyonları rakip oldular. Bu sefer açık bir arenada final maçı oynanacak ve oynandığı yer Miami olmayacak. Futbolu hava etkenlerinin de güzelleştirdiğini düşünenlerdenim. Bakınız Green Bay Packers – San Francisco 49ers wild card maçı, bakınız Green Bay Packers – Pittsburg Steelers 16.hafta maçı ve bakınız Philadephia Eagles – Detroit Lions 13.hafta müsabakası…
“Biz AFC West’teyken”
Houston lige katılmadan evvel AFC West’te mücadele ediyorduk ve günümüzün San Francisco 49ers’ı gibi rekabetimiz varmış Denver Broncos ile. Tabii o zamanlar Richard Sherman olmadığı için rekabet sahada kalmış, saha dışına ve polemiğe pek dönüşmemiş. Rekabet küllense de sıcaklığını tamamen kaybetmedi. Kupa için farklı boyut kazanacak.
Biz diyeceğimizi dedik, yazacağımızı yazdık. Artık gerisi futbolculara kalmış.  Playoff başladığı vakit yeşil lacivert formalıların MetLife’da hem sahada hem tribünde olacağına inandığımı söylemiştim, çok güzel oldu. Şimdi sıra en güzelinde. Maçı kazanıp Seattle’ı sokaklara döksek, arabalarla caddelerde korna seslerine bayrak dalgalanmalarıyla eşlik etsek ne eğlenceli olur. Şampiyonluk turu için çift katlı otobüsün bakımları yapıldı, Kuzey Pasifik’te turlamaya hazır ve nazır. Savunma ve hücum anlamında iki takım için de eforlu ve keyifli bir maç olur umarım. Ailemin yanına Aydın’a geldiğim için maçı muhtemelen bir hafta sonra izleyebileceğim. Maç saatine kadar herhangi bir komşudan kablosuz bulabilirsek değmeyin keyfime. Kuvvetle muhtemel maçı bir hafta on gün sonra izleyeceğim için sosyal medyada skoru öğrenmemek adına kendime kısa süreli sansür uygulayacağım. Şampiyonluk yazısını –veyahut şampiyon olamamanın yazısını– Şubat’ın ortasında sizlerle buluşturmaya çalışacağım. 2006’dan sekiz yıl sonra postacı kapımızı yine tıklatıyor. Artık açma zamanı… Finale ve NFL’e vedaya sayılı saatlerimiz kaldı. Kupa Seattle’ın olsun, finalin keyfi ve adrenalini de tüm NFLTR.com okuyucularının olsun.